רגע של בלבול: מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה?

הם נראים דומים וחולקים את אותם המרכיבים, עד שקשה להבדיל בין שניהם ולעיתים ניתן אף להניח שמדובר במילים נרדפות. אבל, מדובר בטעות. מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה, ומי מהם יותר בריא לכם?

2 דק׳

גרנולה ומוזלי: כ"כ דומים ועדיין שונים | צילום: shutterstock

גרנולה ומוזלי: כ"כ דומים ועדיין שונים | צילום: shutterstock

שתף:

גרנולה ומוזלי: כ"כ דומים ועדיין שונים | צילום: shutterstock

גם מוזלי וגם גרנולה מבוססים על דגנים, לרוב שיבולת שועל (שימו לב להעדיף את הגרסה המלאה), חלק מהם כוללים דגנים אחרים כמו שעורה, קינואה או דוחן, וכולם מגיעים עם תוספות של זרעים, אגוזים ו/או פירות יבשים.

 

ההבדלים העיקריים בין השניים, קשורים בעצם, לאופן הכנתם והגשתם.

 

מה זה מוזלי?

המוזלי פותח על ידי תזונאית שווייצרית בסוף המאה ה-19 ונחשב לדגן בוקר בריא ופופולרי ברחבי אירופה. המוזלי מבוסס על שיבולת שועל ששוטחה בעזרת רולרים לאחר אידוי.

 

מהי גרנולה?

גרנולה נוצרה על ידי רופא אמריקני בשנת 1863 ונחשבת לפריט ארוחת בוקר קלאסי ומזין בצפון אמריקה.

 

 

 

 

מה הם ההבדלים?

בניגוד לגרנולה, החומרים במוזלי הם גולמיים. כלומר, מוזלי אינו נאפה ואילו גרנולה נאפת יחד עם ממתיקים טבעיים כמו דבש, סירופ מייפל או סוכר קנים, בנוסף לשמן – לאיחוד המרכיבים יחד. זה גם מה שיוצר את האשכולות הפריכים המוכרים של הגרנולה.

 

כלומר, גרנולה היא מתוקה ואפויה, ואילו מוזלי לא (בהעדר תוספות או המתקה יוצאת דופן).

 

גרנולה מוגשת לרוב קרה. ניתן לאכול אותה גם ישירות מהשקית כחטיף, עם חלב, או כתוספת ליוגורט.

 

את המוזלי, לעומת זאת, ניתן להגיש גם בגרסה הקרה (ספוג בנוזל) או בגרסה חמה (מבושל בנוזל רותח, כדייסה). הנוזל מרכך את שיבולת השועל. בגרסה הקרה, המרקם של המוזלי יהיה לעיס ועבה יותר מגרנולה, היות והוא גולמי.

מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה
מצליחים לזהות: האם זה מוזלי או גרנולה? | צילום: shutterstock

ערכים תזונתיים

למרות שמוזלי לא מכיל בדרך כלל תוספת של ממתיקים, הוא עדיין מכיל תכולת סוכר גבוהה למדי אם הוא מכיל פירות יבשים.

 

גם אם הסוכר המצוי במוזלי ובגרנולה מגיע ממקור של פרי טבעי, כדאי לזכור שהוא עדיין מגדיל משמעותית את תכולת הפחמימות והקלוריות בשני המוצרים, ולכן מומלץ ליהנות משניהם במתינות.

 

למרות שלמוזלי ולגרנולה יש לעיתים כמות דומה של שומן, מומלץ לעיין בטבלת הערכים התזונתיים בגב האריזות של המוצרים ולהשוות ביניהם – מותגים שונים מכילים תכולת שומן שונה.

 

הערכים התזונתיים של שני סוגי המזון תלויים בתוספות כמו זרעים, אגוזים ופירות יבשים, וכמובן שאצל הגרנולה הדבר כולל לעיתים גם שוקולד, חלבה, טחינה ועוד.

 

אף שבגרנולה יש כמות קלוריות, פחמימות וסוכר גבוהה יותר מאשר במוזלי, בשל תוספת הממתיקים שבה, שני המוצרים חולקים פרופיל תזונתי כולל דומה.

 

האם אחד בריא יותר מהשנייה?

בהיותם דגני בוקר על בסיס שיבולת שועל, גם מוזלי וגם גרנולה מספקים בטא גלוקאנים בריאים. סיבים מסיסים אשר יוצרים ג'ל כאשר מערבבים אותם עם מים. אותם סיבים ידועים כמשפרים את בריאות המעיים, מקדמים ירידה במשקל ומורידים את רמות הסוכר, הכולסטרול ולחץ הדם.

 

תוספות האגוזים והזרעים במוצרים, מספקים חומצות שומן חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות, המסייעות בהפחתת גורמי הסיכון למחלות לב.

 

חסרונות המוזלי והגרנולה הם תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, בגרנולה, יש כאמור יותר קלוריות מהמוזלי. בנוסף, שיבולת השועל הגולמית במוזלי מהווה מקור לחומצה פיטית. חומצה המהווה נוגד חמצון ואנטי־נוטריאנט – רכיב שמונע או פוגע בספיגה של מינרלים כמו אבץ וברזל בגופנו.

 

השריית מוזלי במים, חלב או מיץ – כפי שנעשה בשיטת ההכנה המסורתית – מפחיתה באופן משמעותי את תכולת החומצה הפיטית של שיבולת השועל ומשפרת את ספיגת המינרלים בגוף.

להשרות מוזלי במים, חלב או מיץ
חשוב להשרות מוזלי במים, חלב או מיץ | צילום: shutterstock

במה לבחור מוזלי או גרנולה?

בדקו את רשימת המרכיבים של המוזלי בכדי לברר האם הסוג שאתם שוקלים לרכוש הומתק, ונסו לבחור באחד שלא. באשר לגרנולה, בחרו בסוג שאינו מכיל פירות יבשים מסוכרים, או שוקולד, מכיוון שהדבר יגדיל את תכולת הסוכר שבה.

 

שימו לב שניתן להכין מוזלי וגרנולה גם בבית, ולשלוט על כמות ואיכות התוספות שאתם מכניסים אליהם.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא אוהבים קפה? בואו לבדוק כמה באמת אתם יודעים עליו

האם קפה יכול לשפר ביצועים באימון? האם הוא מומלץ לדיאטה? ובאיזו מדינה שותים...

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

מזון בריא לכריך של הבוקר או לארוחת הערב: מתכונים על בסיס טחינה לכל שעה ביום

היא עשירה בברזל, בוויטמינים ובמינרלים אבל יותר חשוב מזה: היא פשוט טעימה. אז...

מירב רמתי נמני

תזונה טבעית

נטורופתיה הבשר או החלב: מי אשם באמת בבריחת הסידן?

מקור הסידן המוכר ביותר בעולם המערבי הוא החלב, אך אובדן סידן קשור לעודף...

ד"ר (PhD) אלי טופר

נטורופת

צמחי מרפא 9 מזונות שיעזרו לכם לשפר את חיי המין – כולל ביס מ"עץ האשכים"

רוצים לשפר את חיי המין בלי להשתמש בתרופות? תצטרכו להתחיל במזונות שישפרו את...

משה אולשבסקי

דיאטות דיאטת 17 הימים: הדיאטה שתבלבל את חילוף החומרים שלכם

האצה, הפעלה, השגה והגעה – לא, אלה לא סיסמאות לג'ימיל שלכם אלא שמות...

סימי שאואר

מזון בריא על הסכין: היתרונות הממש מפתיעים של האבטיח

הוא פרי הקיץ האולטימטיבי; מפנק, מתוק, מטפטף ומקרר ביום קיץ שרבי. אבל, רבים...

נטלי רון

מזון בריא מה עדיף: ירקות ופירות טריים או קפואים?

אם בא לכם לקצר תהליכים ולרכוש לקט ירקות או פירות קפואים במקום את...

עדי כץ

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

מזון בריא לשתות בחוכמה: 3 שייקים לבריאות המוח

מתברר שהאמריקנים הצליחו להמציא "פסיכיאטר של אוכל", וכן, בדיוק כמו שזה נשמע...

נטלי רון