נבדק מחקרית

סוף סוף מבינים: נוגדי חמצון במילים פשוטות

בגוף שלנו נוצרים רדיקלים חופשיים כל הזמן. למרות שיש להם שם רע, הם עושים גם טוב. מה שחשוב לבריאות שלנו הוא לשמור שהם לא יתרבו – ולכאן נכנסים נוגדי החמצון. ההסבר שיגרום לכם להבין מי הם בדיוק האנטי אוקסידנטים

2 דק׳

כל מה שרציתם לדעת על נוגדי חמצון | צילום: shutterstock

כל מה שרציתם לדעת על נוגדי חמצון | צילום: shutterstock

שתף:

כל מה שרציתם לדעת על נוגדי חמצון | צילום: shutterstock

"אנטי אוקסידנטים", או בשמם העברי "נוגדי חמצון", הם אחד מהנושאים החמים ביותר שיש כיום בעולם המדע. מתייחסים אליהם כאל חומרי פלא נוגדי מחלות והם נחקרים תחת כל עץ רענן, אך עדיין המסקנות לגביהם לא חד משמעיות – ולכן המחקר ממשיך ומתפתח.

 

מלבד ההפנמה הבסיסית שהם חשובים לנו, רובנו לא בדיוק בקיאים לגבי מי הם אותם נוגדי חמצון. הנה ההסבר הפשוט שיכניס אתכם לתוך הגוף.

 

 

תהליך החמצון – מתחילים מהבסיס

בואו נתחיל כמתבקש, ממש מההתחלה; הטבע כולו מורכב מאטומים קטנים. כל חומר, ולו הבסיסי ביותר מכיל בתוכו מטען חשמלי שמניע אותו. ניתן למצוא באטומים מטענים חשמליים חיוביים הנקראים "פרוטונים" ומטענים חשמליים שליליים הנקראים "אלקטרונים".

 

הטבע, כמו כולנו, אוהב איזונים ולכן המטען החשמלי יהיה זהה לרוב. אלקטרון כנגד פרוטון, יין ויאנג של הטבע. אך מה קורה אם יש אלקטרון עודף? פה מתחילה הבעיה.

איזון מושלם בין רדיקלים חופשיים - נוגדי החמצון
איזון מושלם בין רדיקלים חופשיים לנוגדי החמצון | צילום: shutterstock

רדיקלים חופשיים והתהליכים בגוף

אותם חומרים עם אלקטרונים עודפים נקראים "רדיקלים חופשיים". הם נוצרים בגוף לאחר תהליכים כמו נשימה תאית והפקת אנרגיה, כלומר כאשר אנו מתאמנים ומעכלים מזון, ובעצם נותרים כשאריות, אך לא שאריות שהולכות ישירות לפח של מערכות גוף האדם.

 

הגוף סופג רדיקלים חופשיים גם מהסביבה, כמו מזיהום האוויר, קרינת UV, כימיקלים תעשייתיים ועישון טבק.

 

בפועל, הרדיקלים החופשיים מתחילים להסתובב בגוף ולחפש לאן להעביר את האלקטרון העודף שנשאר להם. העברת המטען החשמלי שלהם הלאה נקראת "תהליך חמצון" והיא עלולה לגרום נזק למבנה ה-DNA בגוף, להפריע למבנה התא ואפילו לגרום למחלות כמו סרטן ואלצהיימר.

כיצד נוצרים הרדיקלים החופשיים? - נוגדי חמצון
הגורמים להיווצרות הרדיקלים החופשיים | איור: shutterstock

יש לציין כי לרדיקלים החופשיים ישנם גם תפקידים חיוביים כמו השתתפות בפעילות מערכת החיסון כנגד חיידקים, אך הכול תלוי באיזונים ובכמויות שלהם.

 

איך הגוף נלחם בהם?

מול תהליך החמצון המסוכן, ברוב המקרים ניצבים גיבורי השעה שלנו, "נוגדי החמצון" המדוברים. הם מתקרבים אל הרדיקלים החופשיים וקוטפים מהם את המטען החשמלי העודף. בצורה זו הם בעצם לוחצים על מתג הכיבוי ולא מאפשרים לתהליכים הרסניים לצאת לפועל.

 

כבר הוכח מחקרית שהם יעילים במלחמה בסרטן, ויש הטוענים שהם גם מסייעים במלחמה נגד הזדקנות והיווצרות דלקות כרוניות בגוף.

עוד ב לנפש

6 דרכים לרומם מצב רוח בחורף, ומה זה "ביגוד שמח"?

לכתבה המלאה

מי הם נוגדי החמצון?

מתברר שהגיבורים המסתוריים הם חומרים המוכרים לנו מחיי היום יום. בין נוגדי החמצון המפורסמים ביותר תוכלו למצוא את ויטמין C, ויטמין E, ויטמין A ואפילו סלניום. יש ביניהם גם כאלה עם שמות מסובכים יותר דוגמת רסרבטרול או פלבנואידים שונים, אך בסופו של דבר מדובר על חומרים הנמצאים מסביבנו בכל פינה.

 

האם יש המלצות על נטילת תוספים של נוגדי חמצון?

נוגדי החמצון אכן נמצאו יעילים במידה מסוימת כנגד מחלות כמו סרטן הערמונית, אך בסופו של דבר רוב המחקרים כיום אינם מצביעים על צורך בנטילת תוספים של נוגדי חמצון, כאשר ישנו מחקר המצביע אפילו על הגדלת התמותה אצל מטופלים שנטלו תוספים כאלו.

 

לעומת זאת, תוסף ויטמין C, שכאמור הינו אנטי אוקסידנט, נמצא יעיל בהפחתת עוצמה ומשך של הצטננויות. בנוסף, מעשנים נזקקים לתוספת ויטמין C, ולכן התוסף עשוי להיות מועיל עבורם.

מזונות המכילים נוגדי חמצון - אנטי אוקסידנטים
מזונות המכילים נוגדי חמצון

נוגדי חמצון ממקורות טבעיים

כמו שציינו, הטבע והגוף שלנו אוהבים איזונים. לכן, יש לשמור על האיזון בין נוגדי חמצון לרדיקלים החופשיים. נטילת יתר של נוגדי חמצון באמצעות תוספי תזונה לא הוכחה כמועילה ועלולה להיות אף מסוכנת, אך בהחלט ניתן להגדיל את נוכחותם בצורה טבעית על ידי אכילה מוגברת של פירות וירקות בהם נמצאים נוגדי החמצון בכמות גדולה.

 

 

מחקרים הוכיחו כי דווקא בצריכת נוגדי חמצון ממקורות טבעיים, אנחנו מצליחים להוציא מהם את מקסימום היתרונות הבריאותיים אותם הם יכולים לספק.

 

לסיכום, רוצים נוגדי חמצון טבעיים? תמצאו אותם, בין היתר, בארטישוק, כרוב אדום, גוג'י ברי, אוכמניות, פטל, תותים, קייל, שעועית, סלק, תרד ושוקולד מריר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על ויטמינים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות בעקבות מקרה אריקסון: ממה נגרם דום לב והאם ניתן למנוע אותו?

בעקבות ההתמוטטות של שחקן נבחרת דנמרק בכדורגל בטורניר היורו, שוחחנו עם קרדיולוג בכיר...

ראיון עם:

פרופ' יהודה אדלר

מומחה לקרדיולוגיה

מזון בריא מלח בטעם ביצים ומלח קוויאר: המדריך המלא לסוגי מלחים

עברו הימים בהם על מדף הסופר אפשר היה למצוא מלח שולחן בלבד, הלוא...

סימי שאואר

ויטמינים ומינרלים מה עדיף לכם: ויטמינים או מולטי ויטמינים?

מולטי ויטמינים הם חסכוניים יותר, נוחים לשימוש ומספקים מענה כולל. מצד שני, יכול...

אייל פלד

בריאות "מקלחת יער" כבר ניסיתם? כך הטבע ימנע מכם את המחלה הבאה

אם אתם מהאנשים שמעדיפים לחוות נופים דרך נשיונל ג'יאוגרפיק, זו הכתבה שתשנה את...

סימי שאואר

בריאות ההסבר הכי פשוט שתשמעו על חיסון לקורונה

חיסון לקורונה: מכירים את האיורים של וירוס הקורונה בעל "הכתר"? אז מה אם...

אריאל רוז'יצקי

בריאות למה כפות הידיים והרגליים שלכם קרות?

אתם מניחים את כף הרגל שלכם על גופו של בן זוגכם והוא קופץ...

אריאל רוז'יצקי

מזון בריא מנפצים את קודש הקודשים: למה מיץ הבריאות שלכם עלול להיות מסוכן?

מה הסיכוי שמיץ הירקות והפירות הטרי שלכם יביא אתכם לאי ספיקת כליות, למה...

מערכת LivA

מזון בריא מחקר: בקרמל יש את אותה כמות נוגדי חמצון כמו במיץ תפוזים

אחרי כל השנים בהן נאמר לנו שסוכר הוא "רע", לא יכולנו שלא להתרגש...

נטלי רון

הגיל השלישי נזק בלתי הפיך: טעויות בנטילת תרופות בגיל השלישי

חושבים שלא צריך לציין בפני הרופא את תוספי התזונה שאתם נוטלים? מאמינים שהמערכת...

אריאל רוז'יצקי