נבדק מחקרית

מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד. כדי לבדוק את העניין לעומק, יצאנו לבחון מה קרה במדינות שעשו כבר את הצעד, למה דווקא המשקאות הקלים הפכו ל"אויבי הציבור", והאם מומלץ לכולנו לעבור לדיאט

4 דק׳

משקאות ממותקים: כמה הם עולה לנו בכיס ובבריאות? | צילום: shutterstock

משקאות ממותקים: כמה הם עולה לנו בכיס ובבריאות? | צילום: shutterstock

שתף:

משקאות ממותקים: כמה הם עולה לנו בכיס ובבריאות? | צילום: shutterstock

אתם אולי מדמיינים קולה או מיץ ענבים כשאתם חושבים על משקה ממותק, אבל האמת היא שסוכר נמצא במרבית המשקאות שאנחנו רוכשים – אלא אם מדובר במים או סודה. זה כולל משקאות קלים, מוגזים, משקאות ספורט, משקאות עם פרי כמו נקטר, משקאות אנרגיה, "מים בטעמים" שהם בעצם מיץ, ועוד.

 

כלומר, כל משקה שהוסף לו סוכר או ממתיק דומה, כגון סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, נחשב משקה ממותק וכנראה שבקרוב הוא יעלה לכולנו הרבה יותר כסף. על הפרק: תוספת המס הקצוב שמשרד האוצר מתכנן על משקאות ממותקים לצורך צמצום התחלואה הנובעת מצריכתם. האם מדובר בצעד מוגזם?

 

 

 

 

משקאות ממותקים: הנתונים מבהילים

על פי דו"ח של ארגון הבריאות העולמי (WHO) משנת 2017, משקאות ממותקים הם מקור מרכזי לצריכת יתר של סוכר. אותו סוכר מהווה גורם עיקרי להתפתחות סוכרת, עששת והשמנת יתר.

 

השמנה שהיא כמובן הרבה יותר מסוגיה של נראות, ומעלה את הסיכון ללקות במחלות לב, בסרטן ובמחלות נוספות.

 

למרות המודעות הגוברת לתזונה בריאה והעובדה שאנו רואים יותר ויותר משקאות ממותקים עם תווית של כמות סוכר מופחתת, צריכה של משקאות אלו נמצאת בעלייה במדינות רבות.

 

ליתר דיוק, העלייה מתרחשת בעיקר בקרב ילדים, מתבגרים ומדינות מתפתחות (שם שיווק המשקאות נעשה באופן אגרסיבי יותר. בנוסף למגמת העיור שמשפיעה על תרבות הצריכה). יש לציין שבארה"ב, צריכת המשקאות הממותקים ירדה בעשור האחרון. אך המגמה העולמית הכללית, היא עדיין בעלייה.

 

מס על משקאות מתוקים: כוס גדולה של קולה עם 10 קוביות סוכר לצידה
ספרתם נכון: 10 כפיות סוכר למשקה ממותק קטן | צילום: shutterstock

בממוצע, בקבוק קטן של 350 מ"ל משקה ממותק, מכיל בסביבות 40 גרם סוכר, כלומר 10 כפיות סוכר – ואנחנו מדברים על בקבוק אישי בלבד (לדוגמה, בקבוק הזכוכית האישי של קולה. בבקבוקי הפלסטיק הקטנים יש 500 מ"ל. בפחית יש 330 מ"ל. ובכוס מדידה, הדומה לזו ממנה רובנו שותים, יש 240 מ"ל).

 

באשר לחומרים מזינים, לא תמצאו כאלו ברוב המוחלט של המשקאות הממותקים. בפחית ממוצעת של משקה קל (330 מ"ל) יש כ-140 קלוריות. משמע, המון קלוריות ריקות ואפס תועלות תזונתיות. אגב, המילה "קל" מתייחסת לעובדה שבמשקה קל אין אלכוהול. אך בהחלט יש בו קלוריות.

 

הנחיות ארגון הבריאות העולמי ממליצות על צריכה של מקסימום 12 כפיות סוכר ליום לילדים ולמבוגרים, ואף מציעה כי מבוגרים יפחיתו את המינון ל-6 כפיות סוכר ביום בלבד. הכוונה אגב היא גם לסוכרים המוספים וגם לסוכר הטבעי המצוי בפירות ובדבש לדוגמה.

 

עוד דרך למדוד את קצובת הסוכר המומלצת באופן אינדיבידואלי היא לחשב 10% מהקלוריות היומיות ולהגביל את הצריכה בנתון המתקבל.

 

על פי נתונים עדכניים יחסית, משנת 1975 ועד היום השכיחות העולמית של השמנת יתר שילשה את עצמה.

 

באשר לילדים ולמתבגרים הסובלים מהשמנת יתר, הנתונים קפצו מ-11 מיליון בשנת 1975 ל-124 מיליון בשנת 2016. כלומר פי עשרה.

אנשים שצורכים 2-1 פחיות משקה ממותק מדי יום, או יותר, נמצאים בסיכון גבוה ב-26% לפתח סוכרת מסוג 2 לעומת אנשים שאינם נוהגים לצרוך משקאות אלו.

 

אגב, מדובר במחלה שהעלויות הישירות והעקיפות שלה למשק (בין היתר, למערכת הבריאות) מגיעות למיליארדי וטריליוני דולרים למדינות שונות.

מס על משקאות ממותקים: ילד שותה קולה
124 מיליון ילדים עם השמנת יתר | צילום: shutterstock

מקרה בוחן: מיסוי משקאות ממותקים בעולם

על פי הממצאים, מיסוי משקאות ממותקים לא רק מניבים הכנסות, הם גם מפחיתים עלויות ארוכות טווח והפסדי פרודוקטיביות כתוצאה ממחלות הקשורות להשמנת יתר.

באותו דו"ח של ארגון הבריאות העולמי, הומלץ לממשלות להטיל מס על משקאות ממותקים, בדומה למס שמוטל על מוצרי טבק, שלדבריהם, הפחית את כמות המעשנים בעולם.

הממצאים, לטענתם, מראים כי הטלת מס בגובה 20% על משקאות ממותקים, מביאה לירידה של 20% גם בצריכתם.

 

הארגון אף המליץ להפנות את ההכנסות המגויסות ממיסים לטובת קידום אורח חיים בריא באוכלוסייה, הגבלת שיווק של מוצרים ממותקים לילדים (חלק ניכר משיווק המשקאות המתוקים מיועד ישירות לילדים ומתבגרים) והשקעה בחינוך לתזונה נכונה.

 

אם בוחנים את מה שמתרחש בעולם, ניתן לומר שמיסוי בהחלט השפיע עד כה על צריכה של משקאות קלים.

 

 

 

שנתיים לאחר החלת מס על משקאות ממותקים במקסיקו, משקי בית עם הכי מעט משאבים הפחיתו את רכישת המשקאות המתוקים ב-11.7%, לעומת 7.6% לכלל האוכלוסייה.

 

עדויות מראות שאוכלוסיות פגיעות כמו צעירים, צרכנים בעלי הכנסה נמוכה ואלו הנמצאים בסיכון גבוה יותר להשמנת יתר, מגיבים יותר לשינויים במחירי המזון והמשקאות.

 

מחקר שבחן את התנודות בשוק המשקאות כתוצאה מהמיסוי, גילה גם עלייה של 2.1% ברכישת משקאות ללא מס, ובמיוחד בקבוקי מים.

על פי מחקר של ארגון הבריאות הפאן אמריקאי (PAHO), עלייה של 25% במחיר המשקאות הממותקים דרך מס עקיף (בלו) עשויה להביא לירידה של 34% בצריכת משקאות אלו.

אגב, שם מציינים כי נושא המיסוי נוגע גם לקורונה בדרך עקיפה: אנשים הסובלים מעודף משקל, מסוכרת או ממחלות לב, נוטים יותר לפתח מחלה קשה כתוצאה מהידבקות בנגיף COVID-19. כלומר, מיסוי המשקאות יכול לעזור להפנות משאבים למלחמה בקורונה, ולייצר תנועה מעגלית של הוצאת והכנסת כספים.

 

עוד מדינה שצועדת לעבר מיסוי משקאות ממותקים בתקופה האחרונה היא יבשת אוסטרליה. שם מטרת המיסוי המוצהרת, שטרם אושר, היא לצמצם את צריכת המשקאות, לעודד יצרנים להפחית את תכולת הסוכר במוצריהם, להגביר את המודעות הציבורית לנושא צריכת הסוכר ולגייס הכנסות ליוזמות בריאות.

מס על משקאות ממותקים: אישה בוחרת משקה במדף המשקאות בסופר
תחשבו פעמיים? מס בגובה 20% על משקאות ממותקים הביא לירידה של 20% גם בצריכתם | צילום: shutterstock

סקר לאומי שנערך בשנת 2017 הראה כי 77% מהאוסטרלים תומכים במס על משקאות ממותקים, אם ההכנסות ישמשו למימון מניעת השמנה.

 

במרחק עשרות אלפי קילומטרים משם, בבריטניה, כבר בשנת 2018 הוטל מס מדורג על משקאות ממותקים עם תעריפים שונים למשקאות המכילים 8 גרם סוכר ל-100 מ"ל ויותר, ואלו המכילים 8-5 גרם סוכר ל-100 מ"ל.

 

משקאות המכילים פחות מ-5 גרם סוכר ב-100 מ"ל אינם מחויבים במס. אגב, בניגוד למתוכנן בישראל.

 

השינוי התפיסתי והכלכלי הזה וההיערכות אליו, הביאו בממלכה הבריטית לירידה באחוז המשקאות עם תכולת סוכר של יותר מ-5 גרם לכל 100 מ"ל מ-49% ל-15% מהשוק. כלומר, יצרנים הפנימו את השינוי והציעו אלטרנטיבות מופחתות סוכר.

 

למה משקאות ממותקים כ"כ גרועים לנו?

כאמור, צריכת משקאות ממותקים מגבירה את הסיכון ללקות במחלות כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב ומחלות כרוניות אחרות. ובמילים אחרות סיכון מוגבר למוות בטרם עת.

 

החיבור בין משקאות ממותקים ועלייה במשקל קשור לתחושת שובע מופחתת המתקבלת כאשר סוכרים נצרכים בצורה נוזלית.

הרגע בו כריסטיאנו רונאלדו הביע את דעתו על קוקה קולה | סרטון: מתוך יוטיוב

אנשים ששותים משקאות ממותקים לא מרגישים שבעים כאילו אכלו את אותן הקלוריות ממזון מוצק, ומחקרים מצביעים שהם גם לא מאזנים את צריכת הקלוריות הגבוהה ממשקאות אלה בהפחתה בכמות המזון.

 

בנוסף, בגיל צעיר, צריכת משקאות ממותקים יכולה להגביר את הנטייה להעדפת מזון ומשקאות מסוכרים ולהרחיק ילדים מצריכת משקאות מזינים יותר, כגון חלב.

בפועל, אם כל אחד מאיתנו יוסיף לתזונה היומית שלו פחית אחת של משקה ממותק (או כמות זהה של משקה בכוס), מבלי לקצץ בקלוריות אחרות, כעבור שנה, כנראה שנהיה שמנים יותר בכ-2.25 קילו.

זה עובד גם בצורה הפוכה: מי שצורך משקאות קלים באופן שוטף ויפחית 350 מ"ל מהם מדי יום, ימצא את עצמו רזה יותר כעבור שנה. כמעט בלי לשים לב או להתאמץ.

 

 

 

 

אז למה שלא נעבור למשקאות דיאט וזירו?

ממתיקים דלי קלוריות הם ממתיקים המכילים מעט קלוריות או אפס קלוריות, לצד רמת מתיקות גבוהה יותר לגרם, ביחס לממתיקים רגילים (כמו סוכר לבן).

 

ממתיקים דלי קלוריות כוללים ממתיקים מלאכותיים, כגון אספרטיים וסוכרלוז, כמו גם תמציות מצמחים כמו סטיביה.

 

ההשפעות הבריאותיות של ממתיקים דלי קלוריות אינן חד משמעיות, ומחקרים הראו ממצאים מעורבים וסותרים בעניינם – לתשומת לבם של כל מי שצורך את משקאות הלייט, הדיאט וה"מקס" במסגרת הרגלי דיאטה.

עוד ב תזונה

איך מכינים מים בטעמים בבית?

לכתבה המלאה

מצד אחד, איגוד הלב ואיגוד הסוכרת האמריקאים ציינו בשנת 2018 כי למרות שהשפעת ממתיקים דלי קלוריות על הבריאות מצריכה מחקר נוסף, משקאות דיאט עשויים להוות אסטרטגיה חלופית זמנית להפחתת צריכת משקאות ממותקים רגילים עבור מבוגרים ש"מכורים" להם.

 

מנגד, משקאות אלו עשויים לגרום לעלייה במשקל על ידי גירוי תיאבון (המוח האנושי מגיב למתיקות עם אותות לאכול יותר) ופיתוח נטייה להעדפת טעמים מתוקים יותר אצל אנשים מסוימים.

 

בנוסף, ייתכן כי הטעם המתוק של ממתיקים דלי קלוריות מעורר תגובת אינסולין בגוף, למרות שהגלוקוז בדם איננו משתנה בזמן צריכתם. מה שעלול להוביל לעלייה בתיאבון ולצריכה עודפת של מזון.

 

צריכת משקאות דיאט נקשרה גם לסיכון מוגבר לפיתוח מחלות כרוניות, כולל תסמונת מטבולית, ולמקבץ סימפטומים המעלה את הסיכון למחלות לב וסוכרת.

 

על פי מחקר, אנשים הצורכים משקאות דלי קלוריות באופן קבוע, נוטים לתזונה באיכות ירודה וצורכים פחות פירות וירקות מאלו שלא שותים אותם. בכל מקרה, בהיעדר נתונים מדעיים מספקים, לא מומלץ לאפשר לילדים לשתות משקאות דיאט.

 

בנוסף, חשוב לציין כי אף שמיצים טבעיים עשירים בחומרים מזינים ואינם כוללים תוספת סוכר, הם עדיין גדושים בסוכר טבעי מהפרי, כך שיש למתן גם את צריכתם.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

תזונה ההתמכרות המתוקה שמזיקה לכם: גמילה מהירה מסוכר ופחמימות

יש לכם דחף עז לאכול אותם אבל אין לכם מושג עד כמה הם...

בשיתוף עם:

מכון אברהמסון

גמילה מסוכר ופחמימות ממכרות

מזון בריא לא לנצח: איך תדעו אם השום שלכם מקולקל?

השום התברך אמנם בחיי מדף ארוכים, אבל גם הוא לא בן אלמוות. איך...

עדי כץ

ניקוי רעלים ניקוי רעלים תוך שבוע: התוכנית שעושה אתחול לגוף

צורך בניקוי רעלים מהגוף הוא משהו שמורגש היטב מבפנים; אנחנו יודעים שהגזמנו, חלינו,...

נטלי רון

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

ויטמינים ומינרלים חיידק מחמד: ההסבר הכי פשוט שתשמעו על פרוביוטיקה

החיידקים הידידותיים לא נמצאים רק ביוגורט, בהתחלה הם עלולים לגרום לכם בכלל לנפיחות...

אריאל רוז'יצקי

מזון בריא שונאים צבועים: הדברים שאתם חייבים לקרוא על צבעי מאכל

פחם לארוחת בוקר, חנקן לארוחת צוהריים וחרק אדום לארוחת ערב - צבעי המאכל...

אושרת זהר

מזון בריא לשפעת, לדלקות, לזיכרון: היתרונות המוכחים של ג'ינג'ר

על פי מספר רב של מחקרים מהשנים האחרונות מתברר כי ג'ינג'ר מועיל להרבה...

מערכת LivA

ויטמינים ומינרלים האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים...

סימי שאואר

דיאטות מחקר: דיאטות "יו יו" הורסות לכם את השינה לתמיד

כבר אמרו לכם שלא בריא להתכווץ ולהתרחב כמו אקורדיון? מחקר חדש מראה...

ראיון עם:

שירי נקש

דיאטנית קלינית