נבדק מחקרית

זה בדוק: אגוזים מרזים יותר ממזונות עם אותה כמות קלוריות

איך מזון עשיר בשומנים כמו אגוזים ושקדים יכול להיות טוב לדיאטה? רק אם אותן קלוריות מצליחות "לבטל את עצמן". והן מצליחות

2 דק׳

הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock

הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock

שתף:

הגיע הזמן לחשוב אחרת על אגוזים | צילום: shutterstock

מחקר אקראי ומבוקר של אוניברסיטת קליפורניה המבוקשת (UCLA) גילה את מה שאנחנו חייבים לפעמים להפנים לגבי אוכל: דין קלוריה אחת אינו כדין קלוריה אחרת.

 

חוקרי האוניברסיטה אשר השוו בין 95 גברים ונשים עם עודף משקל בגילי 68-30, מצאו שחטיפים עם אותה כמות קלוריות מביאים לתוצאות שונות בכל מה שקשור לירידה במשקל, מלבד ההבדל הברור ביניהם בערכים התזונתיים.

 

המשתתפים במחקר אשר היו בדיאטה לירידה במשקל, צרכו 500 קלוריות פחות מקצב חילוף החומרים שלהם במנוחה במשך 12 שבועות. לאחר מכן המשיכו עם תוכנית שמירה על המשקל באמצעות דיאטה איזוקלורית (צריכת אותה כמות קלוריות מדי יום משומנים, חלבונים ופחמימות) למשך 12 שבועות נוספים.

 

 

 

 

מחצית מהמשתתפים קיבלו תערובת של אגוזי עץ במשקל של כ-42 גרם מדי יום, בעוד הקבוצה השנייה אכלה את אותה כמות קלוריות מחטיף בייגלה.

מגוון אגוזים וחטיפים
אל תחשבו שהכל אותו דבר | צילום: shutterstock

ממצאים מדהימים

בתום המחקר, כל המשתתפים חוו ירידה משמעותית במשקל שהגיעה בממוצע ל-3.2 קילוגרם בתום 24 השבועות, עם הבדלים זניחים בין שתי הקבוצות.

 

המשתתפים אף הראו ירידה משמעותית ב-BMI לאחר 12 שבועות, בהשוואה לנתוני הבסיס.

 

עם זאת, וכאן מגיע הטוויסט הגדול, תחושת השובע הייתה גבוהה יותר משמעותית בתום 24 השבועות בקבוצת האגוזים, ובנוסף, קבוצה זו הציגה מגמה של שמירה על משקל יציב יותר בהשוואה לקבוצת הבייגלה.

 

זה לא הכל, גם שיעור הנשירה מהדיאטה היה נמוך משמעותית בקבוצת האגוזים בהשוואה לקבוצת הבייגלה: 16.4% לעומת 35.9%.

 

גם הדופק של המשתתפים בקבוצת האגוזים ירד באופן משמעותי בהשוואה לנתוני הבסיס שלהם, בעוד שאצל צורכי הבייגלה, הדבר לא התרחש.

אישה אוחזת בחופן שקדים
יותר שבעים ופחות נושרים | צילום: shutterstock

אגוזים מנצחים בשובע

המחקר, שפורסם בכתב העת Nutrients, בחן אגוזי עץ, בהם נכללים שקדים, אגוזי ברזיל, אגוזי קשיו, אגוזי לוז, מקדמיה, אגוזי פקאן, צנוברים, פיסטוקים ואגוזי מלך – אשר נחשבים למקור נהדר לחלבון, שומנים בריאים וסיבים תזונתיים ומעניקים שלל יתרונות בריאותיים – כך שמבחינת ערך תזונתי הם מזמן ניצחו את הבייגלה כמובן.

 

ההסבר של החוקר הראשי, ד"ר דז'אופינג לי, פרופסור לרפואה וראש המחלקה לתזונה קלינית ב- UCLA, הוא שהערכים התזונתיים הללו הם אלו שאחראים גם על ירידה במשקל היות ואותם סיבים ושומנים בריאים הופכים את הצרכנים שלהם לשבעים מאוד.

 

"זו עשויה להיות סיבה עיקרית לכך שראינו פחות עלייה במשקל בקבוצת אגוזי העץ במהלך השמירה על המשקל, ושיעור נשירה נמוך משמעותית בהשוואה לקבוצת הבייגלה".

עוד ב תזונה

דיאטת צירופי מזון: לאכול כמה שרוצים בתנאי שהשילוב נכון

לכתבה המלאה
 

אגוזים: שומן לא נספג

אגוזים הם מקור אנרגיה מרוכז; גרם שומן אחד מכיל 9 קלוריות, בעוד גרם אחד של פחמימות או חלבון מכיל 4 קלוריות בלבד. יש בהם בעיקר שומן בלתי רווי, אשר נקשר להגנה מפני מחלות רבות, כגון מחלות לב.

 

אף שרבים מניחים שהוספת אגוזים לתזונה שלהם תוביל לעלייה במשקל, מחקר זה, כמו רבים נוספים, מראים כי היא אינה קשורה להשמנה ואף עשויה למנוע אותה.

 

ההשפעות מדכאות התיאבון של האגוזים הן ככל הנראה כתוצאה מהייצור המוגבר של ההורמונים פפטיד (PYY) ו/ או כולציסטוקינין (CCK), שניהם מסייעים בוויסות התיאבון.

 

אחוז החלבון הגבוה ותכולת השומן הבלתי רוויה הגבוהה בהם עשויים להיות אחראים להשפעה זו.

 

מחקרים מצביעים על כך ש-54%-104% אחוזים מהקלוריות המגיעות מהוספת אגוזים לדיאטה מבוטלות על ידי הפחתה טבעית בצריכת מזונות אחרים.

אישה מניחה חופן אגוזים ביד שלה
מדכאים את התיאבון | צילום: shutterstock

בנוסף, אלא אם כן הם נטחנים או נלעסים לחלוטין, המבנה ותכולת הסיבים הגבוהה שבאגוזים מביאים לכך שחלק ניכר יעבור במעיים מבלי להתעכל. במילים אחרות, חלק רב מהשומן באגוזים אפילו לא נספג בגופנו, אלא משתחרר בצואה.

ישנן גם כמה ראיות שמצביעות על כך שצריכת אגוזים עשויה להגביר את מספר הקלוריות שנשרפות במנוחה, אך נתונים אלו זקוקים לאשרור במחקרים נוספים.

 

 

 

 

על פי ד"ר לי, שהתייחס לקהל האמריקני: "אנו יודעים שרוב האנשים מקבלים כ-25% מהקלוריות שלהם מדי יום מקינוחים, משקאות ממותקים, ממתקים וחטיפים מלוחים.

 

"על ידי החלפת רק אחד מאותם חטיפים בכ-40 גרם אגוזים, אתה עלול להביא להשפעה חיובית על המשקל והבריאות הכללית שלך".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

תזונה ההתמכרות המתוקה שמזיקה לכם: גמילה מהירה מסוכר ופחמימות

יש לכם דחף עז לאכול אותם אבל אין לכם מושג עד כמה הם...

בשיתוף עם:

מכון אברהמסון

גמילה מסוכר ופחמימות ממכרות

מזון בריא מה זה דיאט, אורגני, מועשר ועם שומן מוקשה? הסודות של תוויות המזון

חתול בשק הוא כבר לא אופציה; כשמדובר במוצרים תעשייתיים, כולם כיום יודעים שלא...

עדי כץ

פילאטיס "גוף פילאטיס": איך האימון ישנה לך את הצורה?

בעוד שכל אימון מאומץ ועקבי יגרום לשינויים במראה הגוף, בין מתרגלי פילאטיס רץ...

מרינה קיגל

דיאטות מומחית לבריאות: יש קשר בין ירידה במשקל לנשימה

אם השומן שלנו יוצא מהגוף דרך נשיפת פחמן, האם ייתכן שנשימות עמוקות או...

רקפת ואליק

דיאטות איך למנוע עלייה במשקל בגיל המעבר ללא הורמונים?

בנוסף לגלי חום, דיכאון והפרעות בשינה, נשים בגיל המעבר סובלות פעמים רבות גם...

יעל מצליח

רפואה סינית

מזון בריא אבוקדו: טוב לבריאות ורע לדיאטה?

יצא לו שם של פרי "משמין", הוא הפסיד את יוקרתו לטובת הגזר ויש...

מערכת LivA

דיאטות זהירות – השמנת חורף!

מדוע אנחנו משמינים דווקא בחורף? האם זה בגלל גורם אבולוציוני או מכיוון שאנחנו...

סימי שאואר

דיאטות תזונה לפי המחזור החודשי: לאכול שוקולד ולנצח את ההורמונים

שימו לב לנתונים הבאים: בכל מחזור אנו מעלות כחצי קילוגרם בממוצע; שלב טרום...

ראיון עם:

עמית גנור

דיאטנית קלינית

תינוקות וילדים מחקר: קיים קשר בין המאפיינים האלרגיים של הורים וילדיהם והוא לא גנטי

האם ילדים שהוריהם סובלים מאלרגיה או מאסטמה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות...

רויטל ונונו

עורכת ראשית