רגע של בלבול: מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה?

הם נראים דומים וחולקים את אותם המרכיבים, עד שקשה להבדיל בין שניהם ולעיתים ניתן אף להניח שמדובר במילים נרדפות. אבל, מדובר בטעות. מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה, ומי מהם יותר בריא לכם?

2 דק׳

גרנולה ומוזלי: כ"כ דומים ועדיין שונים | צילום: shutterstock

גרנולה ומוזלי: כ"כ דומים ועדיין שונים | צילום: shutterstock

שתף:

גרנולה ומוזלי: כ"כ דומים ועדיין שונים | צילום: shutterstock

גם מוזלי וגם גרנולה מבוססים על דגנים, לרוב שיבולת שועל (שימו לב להעדיף את הגרסה המלאה), חלק מהם כוללים דגנים אחרים כמו שעורה, קינואה או דוחן, וכולם מגיעים עם תוספות של זרעים, אגוזים ו/או פירות יבשים.

 

ההבדלים העיקריים בין השניים, קשורים בעצם, לאופן הכנתם והגשתם.

 

מה זה מוזלי?

המוזלי פותח על ידי תזונאית שווייצרית בסוף המאה ה-19 ונחשב לדגן בוקר בריא ופופולרי ברחבי אירופה. המוזלי מבוסס על שיבולת שועל ששוטחה בעזרת רולרים לאחר אידוי.

 

מהי גרנולה?

גרנולה נוצרה על ידי רופא אמריקני בשנת 1863 ונחשבת לפריט ארוחת בוקר קלאסי ומזין בצפון אמריקה.

 

 

 

 

מה הם ההבדלים?

בניגוד לגרנולה, החומרים במוזלי הם גולמיים. כלומר, מוזלי אינו נאפה ואילו גרנולה נאפת יחד עם ממתיקים טבעיים כמו דבש, סירופ מייפל או סוכר קנים, בנוסף לשמן – לאיחוד המרכיבים יחד. זה גם מה שיוצר את האשכולות הפריכים המוכרים של הגרנולה.

 

כלומר, גרנולה היא מתוקה ואפויה, ואילו מוזלי לא (בהעדר תוספות או המתקה יוצאת דופן).

 

גרנולה מוגשת לרוב קרה. ניתן לאכול אותה גם ישירות מהשקית כחטיף, עם חלב, או כתוספת ליוגורט.

 

את המוזלי, לעומת זאת, ניתן להגיש גם בגרסה הקרה (ספוג בנוזל) או בגרסה חמה (מבושל בנוזל רותח, כדייסה). הנוזל מרכך את שיבולת השועל. בגרסה הקרה, המרקם של המוזלי יהיה לעיס ועבה יותר מגרנולה, היות והוא גולמי.

מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה
מצליחים לזהות: האם זה מוזלי או גרנולה? | צילום: shutterstock

ערכים תזונתיים

למרות שמוזלי לא מכיל בדרך כלל תוספת של ממתיקים, הוא עדיין מכיל תכולת סוכר גבוהה למדי אם הוא מכיל פירות יבשים.

 

גם אם הסוכר המצוי במוזלי ובגרנולה מגיע ממקור של פרי טבעי, כדאי לזכור שהוא עדיין מגדיל משמעותית את תכולת הפחמימות והקלוריות בשני המוצרים, ולכן מומלץ ליהנות משניהם במתינות.

 

למרות שלמוזלי ולגרנולה יש לעיתים כמות דומה של שומן, מומלץ לעיין בטבלת הערכים התזונתיים בגב האריזות של המוצרים ולהשוות ביניהם – מותגים שונים מכילים תכולת שומן שונה.

 

הערכים התזונתיים של שני סוגי המזון תלויים בתוספות כמו זרעים, אגוזים ופירות יבשים, וכמובן שאצל הגרנולה הדבר כולל לעיתים גם שוקולד, חלבה, טחינה ועוד.

 

אף שבגרנולה יש כמות קלוריות, פחמימות וסוכר גבוהה יותר מאשר במוזלי, בשל תוספת הממתיקים שבה, שני המוצרים חולקים פרופיל תזונתי כולל דומה.

 

האם אחד בריא יותר מהשנייה?

בהיותם דגני בוקר על בסיס שיבולת שועל, גם מוזלי וגם גרנולה מספקים בטא גלוקאנים בריאים. סיבים מסיסים אשר יוצרים ג'ל כאשר מערבבים אותם עם מים. אותם סיבים ידועים כמשפרים את בריאות המעיים, מקדמים ירידה במשקל ומורידים את רמות הסוכר, הכולסטרול ולחץ הדם.

 

תוספות האגוזים והזרעים במוצרים, מספקים חומצות שומן חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות, המסייעות בהפחתת גורמי הסיכון למחלות לב.

 

חסרונות המוזלי והגרנולה הם תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, בגרנולה, יש כאמור יותר קלוריות מהמוזלי. בנוסף, שיבולת השועל הגולמית במוזלי מהווה מקור לחומצה פיטית. חומצה המהווה נוגד חמצון ואנטי־נוטריאנט – רכיב שמונע או פוגע בספיגה של מינרלים כמו אבץ וברזל בגופנו.

 

השריית מוזלי במים, חלב או מיץ – כפי שנעשה בשיטת ההכנה המסורתית – מפחיתה באופן משמעותי את תכולת החומצה הפיטית של שיבולת השועל ומשפרת את ספיגת המינרלים בגוף.

להשרות מוזלי במים, חלב או מיץ
חשוב להשרות מוזלי במים, חלב או מיץ | צילום: shutterstock

במה לבחור מוזלי או גרנולה?

בדקו את רשימת המרכיבים של המוזלי בכדי לברר האם הסוג שאתם שוקלים לרכוש הומתק, ונסו לבחור באחד שלא. באשר לגרנולה, בחרו בסוג שאינו מכיל פירות יבשים מסוכרים, או שוקולד, מכיוון שהדבר יגדיל את תכולת הסוכר שבה.

 

שימו לב שניתן להכין מוזלי וגרנולה גם בבית, ולשלוט על כמות ואיכות התוספות שאתם מכניסים אליהם.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

תזונה מלחץ או משעמום: מה עושים כשהילד מפתח אכילה רגשית?

אם הילדים שלכם נוהגים להשתמש במקרר כמקור לנחמה - גם כשהם לא...

ראיון עם:

עדי שמיע-עצמון

פסיכולוגית קלינית

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

ויטמינים ומינרלים חושבים שחסר לכם ברזל? בדקו את עצמכם

אוכלים קרח, מתנשפים או מקפיצים רגליים? ייתכן שאתם סובלים ממחסור בברזל. איזה רעב...

מירי קליין

מזון בריא אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

מזון בריא לשמר או לוותר: האם דג טונה בקופסה בריא לכם?

דג טונה מקופסה הוא מצרך פופולרי במיוחד בתפריט בריאותי ודיאטטי, ומקור מצוין לחלבונים,...

עדי כץ

מזון בריא חלב שקדים ואגוזים להכנה ביתית: ללא סינון ועם מרכיב אחד בלבד

באפס מאמץ, בעלות מזערית ובגרסה הרבה יותר בריאה; הכירו את המתכון לחלב שקדים...

מערכת LivA

מזון בריא מזון מותסס: אורי מאיר צ'יזיק על הטרנד שמחזיר את החיידקים לאופנה

אם פעם כולנו היינו מתסיסים מזון בבית שלנו, הרי שעם פתיחתו של הסופרמרקט...

ראיון עם:

ד"ר אורי מאיר צ'יזיק

ד"ר להיסטוריה של הרפואה והתזונה

נטורופתיה משמין, מפריע לעיכול וגורם לאופוריה: האם לחם מחיטה מלאה באמת בריא?

הימים בהם צרכנו לחם לבן ללא מודעות או רגשות אשם, חלפו מן העולם....

ראיון עם:

הילה זרחיה