מאגוזי מלך למרווה סינית: כל הדרכים הטבעיות למנוע ולטפל בלחץ דם גבוה
כשהעורקים שלנו נעשים צרים, הם מגבירים את ההתנגדות לזרימת הדם בגוף ומביאים ללחץ דם גבוה. התופעה המסוכנת והשקטה עלולה לגרום נזק משמעותי לכלי הדם, ללב ולמוח ואף להיות קטלנית. מהם הגורמים ליתר לחץ דם, כיצד ניתן למנוע אותו באופן טבעי ואיך תה עלי זית יכול לעזור?
אורח החיים המודרני מזמן נזקים בריאותיים רבים, ביניהם לחץ הדם הגבוה – תופעה שכיחה בעולם המערבי המתאפיין בתזונה עתירה בשומן רווי, סוכרים ומזון מתועש, חוסר פעילות גופנית ולחץ נפשי מתמשך המובילים ליתר לחץ דם.
הלב מזרים את הדם לכל האיברים בגוף. לחץ הדם משקף את הכוח שמפעיל הדם על דפנות העורקים, וניתן למדוד אותו על ידי מכשיר מדידה שנותן שני ערכים:
ערך גבוה (בעת התכווצות חדרי הלב)
ערך נמוך (בעת הרפיית חדרי הלב)
לחץ דם גבוה מוגדר כמצב שבו יש לחץ גבוה וקבוע של דם בעורקים. לחץ דם בערכים של מעל 140/90 מ"מ כספית, שנצפה לפחות בשתי מדידות, לאחר מנוחה של 10 דקות, נחשב לגבוה ודורש התייחסות.
למרות שיתר לחץ דם מגביר באופן משמעותי את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם, מרבית הסובלים ממנו כלל לא מודעים אליו ולכן הוא מכונה "הרוצח השקט".
פעמים רבות, הסובלים מלחץ דם גבוה לא מרגישים תסמינים מיוחדים ולכן, המחלה לא מטופלת. במקרים של לחץ דם גבוה מאוד או פתאומי, יופיעו תסמינים של כאב ראש במצח או ברקות, סחרחורת, דפיקות לב מואצות, אדמומיות בלחיים וטשטוש בראייה.
מהם הגורמים ללחץ דם גבוה?
ברוב המקרים, לחץ דם גבוה הוא תופעה של ניהול אורח חיים לקוי, ורק במקרים מעטים הוא מופיע כתופעה משנית למחלת רקע אחרת. אורח חיים לא תקין בא לידי ביטוי ב:
תזונה לקויה – צריכה מוגברת של מלח, שומן רווי, אלכוהול, קפאין וסוכרים פשוטים, כמו גם צריכה מועטה של ויטמינים ומינרלים (בעיקר מגנזיום ואשלגן), חומצות שומן חיוניות וסיבים תזונתיים.
עודף משקל – משקל עודף גורם לעומס על שריר הלב וכתוצאה מכך מגביר את ההזרמה של הדם בכלי הדם, מקדם טרשת בעורקים ומעלה את לחץ הדם.
חוסר פעילות גופנית – פעילות גופנית משפרת את גמישות כלי דם ובכך מפחיתה את לחץ הדם ומסייעת לשמירה על משקל תקין.
עישון – החומרים הרעילים בסיגריות פוגעים בכליות, שתפקידן לאזן את לחץ הדם ולהגן על שלמות כלי הדם.
מתח נפשי מתמשך – מתח נפשי גורם להגברת פעימות הלב והצרת כלי הדם, שמובילות לעלייה דרמטית בלחץ הדם.
לחץ דם גבוה: "הרוצח השקט"
לחץ דם גבוה, מכונה כאמור גם "הרוצח השקט", שכן, לרוב לא מרגישים בו, אך הוא עלול לגרום לנזקים בריאותיים קשים, כגון:
טרשת עורקים – עם הזמן יתר לחץ דם עלול לעבות ולהקשיח את דפנות העורקים ובכך לצמצם את כמות הדם הזורמת בהם – תהליך הנקרא גם הסתיידות של העורק. טרשת עורקים היא סוג של הסתיידות עורקים, אך מעט שונה. בעת טרשת עורקים מצטברות שכבות של שומן על דופנות הוורידים, וכתוצאה מכך זרם הדם מצטמצם. צרות העורקים וזרם הדם החלש יכולים לגרום לעומס רב על הלב – מה שיוביל להתקף לב, שבץ או קרע (מפרצת).
פגיעה בכליות – יתר לחץ דם עלול לפגוע בתפקוד הכליות, עד למצב של אי ספיקת כליות.
פגיעה בכלי הדם בעין – יתר לחץ דם עלול לגרום להיצרות כלי הדם בעין – מה שעלול להוביל לדימום וכתוצאה מכך לפגיעה בראייה ואף לעיוורון.
מרכיבים תזונתיים שמומלץ לצרוך למניעה וטיפול בלחץ דם גבוה:
אומגה 3 – אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית שמחזקת את כלי הדם ומפחיתה דלקתיות וטרשת עורקים. נמצאת בדגי ים צפוני (סלומון, הליבוט, סרדינים ועוד), זרעי פשתן ואגוזי מלך.
מזונות עשירים בסיבים תזונתיים – מזונות אלו מסייעים בהפחתה במשקל, מפחיתים רמות שומנים ונתרן ותורמים ליציאות תקינות. מזונות עתירי סיבים תזונתיים הם דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות.
נוגדי חמצון – נוגדי החמצון (אנטי אוקסידנטים) נמצאים בשפע בפירות וירקות, ועוזרים למנוע טרשת עורקים. מחקרים מצאו שנוגדי חמצון מסוג פוליפנולים עוזרים לשמור על שלמות כלי הדם וכתוצאה מכך תורמים להפחתה בלחץ הדם.
נוגדי חמצון ניתן למצוא בעיקר במזונות כגון: תה ירוק, נענע, רוזמרין, אוכמניות, ברוקולי, סויה, שוקולד מריר, קקאו, זרעי פשתן, אגוזי לוז ופקאן.
ויטמין C – ויטמין C חיוני לשלמות כלי הדם. הוויטמין מצוי בהרבה ירקות ופירות, ובעיקר בברוקולי, גויאבה, תותים, פלפל, כרוב, עגבניות ותרד.
מגנזיום – המגנזיום חיוני לתפקוד הלב ומסייע להרחבת כלי דם. מקורות טובים למגנזיום הם קטניות, שקדים ואגוזים, ירקות כהים, סויה, אבוקדו ואורז מלא.
אשלגן – האשלגן מסייע להפחתת נתרן ושמירה על גמישות כלי הדם. נמצא בשפע בפירות, קטניות, אגוזים, אבוקדו וסלרי.
סידן – הסידן תורם להפחתת הכיווץ של כלי הדם. סידן ניתן למצוא במקורות כגון: עלים ירוקים, ברוקולי, שקדים וטחינה.
מאילו מזונות מומלץ להימנע?
מלח – מומלץ להפחית את ההמלחה בבישול ובעיקר להימנע ממזונות מתועשים שמכילים הרבה נתרן, כגון: נקניקים, חטיפים, מזון משומר, רטבים מוכנים ואבקות מרק.
שומן רווי – מקשה את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם. חשוב להמעיט בצריכת בשר בקר, חלקים שמנים של עוף, חמאה ומוצרי חלב עם אחוזי שומן רווי גבוהים.
שומן טראנס – נקרא גם שומן מוקשה או מוקשה חלקית. שומן זה מקשה ומעבה את העורקים ותורם לעלייה בלחץ הדם. נמצא במרגרינה ומזונות מתועשים ומעובדים.
פחמימות פשוטות – רמה גבוהה של סוכר בדם פוגעת לאורך זמן בעורקים ומעלה את לחץ הדם. פחמימות פשוטות נמצאות בסוכר לבן וחום, ממתקים, שתיה מתוקה, פירות, דבש וכדומה.
אלכוהול – צריכת יתר של משקאות אלכוהוליים מעלה את רמת הורמוני הסטרס – וכתוצאה מכך מעלה את לחץ הדם.
קפאין – גורם לכיווץ כלי דם ומעלה את לחץ הדם. נמצא במשקאות חמים כמו קפה ותה, במשקאות קלים כמו קוקה קולה, ובמשקאות אנרגיה.
כיצד ניתן להפחית את לחץ הדם באמצעות צמחי מרפא?
צמחי מרפא רבים יכולים להפחית את לחץ הדם על ידי הרחבת כלי הדם, הרגעה, הגברת השיתון והזנה בנוגדי חמצון.
עוזרר – Crataegus spp צמח אשר מרחיב, מחזק ומגן על כלי הדם ומשפר את כוח הכיווץ של הלב.
עלי זית – Olea europea צמח נוגד חמצון שמכיל הרבה פוליפנולים, מרחיב עורקים ומוריד לחץ דם, ובנוסף, מוריד רמות סוכר, שומנים וכולסטרול בדם.
מרווה סינית – Salvia militriorrhiza צמח מרחיב עורקים, משפר תפקוד לבבי, מפחית לחץ דם ותורם להרגעה.
עלי שן ארי – Taraxacum officinalis folia צמח מגביר שיתון ללא פגיעה ברמות האשלגן בגוף, ולכן מוריד את רמת לחץ הדם.
קוהוש שחור – Cimicifuga racemosa צמח מרחיב כלי דם, מוריד לחץ דם, מקרר ומרגיע.
פטריית ריישי – Ganoderma lucidum צמח מרגיע, מוריד לחץ דם, סוכר ושומנים בדם.
מתכון לתה עלי זית להורדת לחץ דם
לוקחים כמות גדולה של עלי זית ושוטפים אותם היטב במים וסבון. מניחים את עלי הזית בסיר עם מים עד גובה העלים ומבשלים עד לרתיחה.
לאחר מכן, ממשיכים לבשל עוד 20 דקות על אש קטנה.
לאחר הבישול, מסננים את המים ושומרים אותם בבקבוקי זכוכית במקרר (ניתן לשמור עד חודש).
להכנת כוס שתייה: מוזגים מעט מהתמצית המוכנה (2-3 כפות) ומוסיפים מים חמים. ניתן להמתיק עם ממתיק סטיביה.
* חשוב לציין כי הטיפול בצמחי מרפא צריך להיבנות על פי מצבו הספציפי של המטופל ולהיות מלווה במטפל מוסמך.