נבדק מחקרית

תה ירוק: האם הוא בריא לכולם?

התה הירוק נחשב למשקה מיטיב, וכך גם קרוב משפחתו המופק מאותו צמח, התה השחור. אומרים עליו שהוא עשיר בנוגדי חמצון, אנטי סרטני, מאיץ מטבוליזם ומסייע לירידה במשקל - והכל נכון. אבל מדוע אנשים הלוקים באנמיה ומחלות לב צריכים לבחון אותו יותר מקרוב?

3 דק׳

להמריץ את הגוף | צילום: shutterstock

להמריץ את הגוף | צילום: shutterstock

שתף:

להמריץ את הגוף | צילום: shutterstock

בניגוד לתפיסה המקובלת, עלי נענע בכוס מים חמים אינם תה ירוק. גם חליטת לימונית, לואיזה, מרווה או חליטת צמחים אינם נופלים תחת ההגדרה של תה ירוק – מלבד בהיבט מסוים של צבע.

 

את עלי התה הירוק האמיתי מפיקים מהצמח קמליה סיננסיס (Camellia Sinensis), צמח אשר גדל במדינות רבות ברחבי המזרח – החל מחבל דרג'לינג בהודו, דרך נפאל, מחוזות נרחבים בסין, יפן וקוריאה.

 

למעשה, גם התה השחור מופק מאותו צמח, אך תהליך העיבוד הוא זה שמבדיל בין השניים.כאשר מייצרים תה שחור, עלי התה עוברים תהליך של התססה וחמצון – מה שמקנה להם את צבעם השחור, ורק לאחר מכן מייבשים אותם באוויר החם.

 

לעומת זאת, עלי התה הירוק לא עוברים את שלב ההתססה ומיובשים באוויר החם כאשר הם עדיין ירוקים.

תה ירוק ותה שחור יתרונות בריאותיים
תה ירוק או שחור? | צילום: shutterstock

סגולות תה הירוק במסורת הסינית

את התה הירוק התחילו לשתות בסין כבר באלף השלישי לפני הספירה. באופן מפתיע התה הירוק אינו מוזכר בספרות הרפואה הסינית הקלאסית כצמח מרפא. יחד עם זאת, מכיוון שהוא בשימוש כבר אלפי שנים בתרבות הסינית, התכונות שלו נודעו לסינים כבר מן המאה הראשונה לספירה ובמסורת הסינית מקנים לו סגולות רבות.

 

על פי התפיסה הסינית המסורתית, לתה הירוק עוצמת פעילות מתונה – הוא מקרר ומטהר, ממריץ, משתן, נוגד רעלים וכן ממריץ עיכול.

 

 

הוא יכול לשמש לכאבי ראש, דיזנטריה, דיכאון ומחלות לב. כמו כן, על פי המסורת הסינית, התה הירוק ממריץ את אנרגיית הגוף, מקל ומרפא כאבים שונים, וכן מסייע לחיזוק המערכת החיסונית.

 

הטענה האחרונה אף הוכחה במחקר שנערך ביפן בהשתתפות 2,050 ילדים, במסגרתו התברר כי ילדים ששתו עד 5 כוסות תה ירוק ביום לא נדבקו כלל במחלת השפעת.

 

בשימוש חיצוני מסורתי, חליטת התה הירוק עשויה לנקות עור שמנוני וכן לסייע בטיפול בפצעי הרפס.

תה ירוק יתרונות - מסייע לכאבי ראש
תה ירוק לכאבי ראש | צילום: shutterstock

 

מהן ההשפעות הבריאותיות של תה הירוק?

תה ירוק נקשר לבריאות גם במערב, והאמת היא – שלא לשווא. הסגולות הרפואיות של תה ירוק על מרכיביו השונים נחקרות זה שנים רבות בעולם המודרני.

 

מחקרים גילו כי שתיית תה ירוק עשויה להועיל:

 

  • לעיכול תקין
  • להאצת המטבוליזם
  • להפחתת כולסטרול
  • לסיוע לתהליך הרזיה – על ידי עידוד חמצון השומן בגוף

 

חלק מההשפעות המטבוליות החיוביות של תה ירוק מתבטאות גם בקרב חולי סוכרת מסוג 2 – שם נצפה שיפור ברגישות לאינסולין ושיפור ביכולת הגוף להתמודד עם הגלוקוז בדם.

עוד ב תזונה

במקום משקאות אנרגיה: המזונות שיתנו לכם זריקת מרץ

לכתבה המלאה

כלומר, נוגדי החמצון המצויים בתה ירוק יכולים להפחית את נזקי מחלת הסוכרת ולהאריך את תוחלת החיים של החולים במחלה.

 

עלי התה הירוק ידועים כעשירים בחומצת האמינו תיאנין, חומצה המסייעת להרגעת מערכת העצבים המרכזית, באופן מנוגד להשפעת הקפאין הקיים בתה.

 

חומצת התיאנין הוכחה במסגרת מחקרים כמועילה לשיפור הריכוז ואיכות השינה, לסיוע בתהליך של ירידה במשקל, לחיזוק מערכת החיסון, להפחתת לחץ דם ועוד.

תה ירוק יתרונות - עשיר בחומצת התיאנין שהוכחה מחקרית כמועילה לסיוע בתהליך של ירידה במשקל חומצת התיאנין הוכחה במסגרת מחקרים כמועילה לשיפור הריכוז ואיכות השינה, לסיוע בתהליך של ירידה במשקל חומצת התיאנין הוכחה במסגרת מחקרים כמועילה לשיפור הריכוז ואיכות השינה, לסיוע בתהליך של ירידה במשקל
תה ירוק עשיר בחומצת התיאנין המסייעת בתהליך של ירידה במשקל | צילום: shutterstock

לא הכל ורוד אצל התה הירוק

מחקר מצומצם שנערך ביפן הראה כי תה ירוק יכול לפגוע ביעילותן של תרופות להורדת לחץ דם ועל כן יכול להזיק ללוקים במחלות לב וכלי דם.

 

בנוסף לכך, מספר מחקרים הראו את הקשר בין רכיבים המצויים בתה הירוק, להפחתת ספיגת הברזל בגוף מדגנים וירקות.

 

 

איזה תה יותר טוב – ירוק או שחור?

בשתי מילים: שניהם טובים.

תה ירוק עשיר בנוגדי חימצון מסוג פוליפנולים (EGCG), שמנטרלים את השפעתם של הרדיקאלים החופשיים בגוף ועל כן מסייעים במניעת מחלות דלקתיות, ניווניות וכרוניות כמו מחלות כלי דם ולב, אלצהיימר או פרקינסון, זאת בנוסף לפוטנציאל האנטי סרטני המשמעותי של הפוליפנולים.

 

לעומת זאת, תה שחור עשיר בפלבנואידים המורכבים, נוגדי החמצון תיארוביגינים (Thearubigins) ותיאפלבינים (Theaflavins). מרכיבים הנקשרים להפחתת הסיכון למחלות לב ודלקתיות בגוף, הורדת כולסטרול רע ועוד.

 

אז מה עדיף – תה משקיקים או מחליטת עלים?

תה ירוק מחליטה
תה ירוק מחליטה | צילום: shutterstock

על אף שרובנו נוהגים ללגום תה מתיון, התה המיוצר כיום בשקיקים אינו מספק את אותו יתרון של חליטת עלים, היות והוא מיוצר בשיטת עיבוד של ריסוק, קריעה וסלסול (CTC – Crush, Tear, Curl).

 

שיטה זו הומצאה בשנות ה-50 במיוחד עבור מילוי שקיקי תה. בתהליך עיבוד זה כל חלקי הצמח נקצצים לגודל מזערי על מנת שיתאימו למילוי השקיקים.

 

לרוב קוצצים יחד עם עלי התה השלמים גם גבעולים ועלי תה בוגרים על מנת להוסיף נפח לתערובת, אלו לעיתים פוגמים בטעמו של התה והופכים אותו לגס וחומצי יותר.

 

בארצות המזרח נהוג לשתות את התה כחליטה מעלים שלמים בעוצמה עדינה.

 

על מנת להגיע לעוצמת זו, נוהגים תחילה לחלוט את התה הירוק חליטה ראשונית מהירה של מספר שניות שממצה מהתה את החומרים החזקים שלו, ורק לאחר מכן לחלוט את התה פעם שנייה בעזרת מסננת – כך שניתן יהיה לשלוט בעוצמת החליטה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על נטורופתיה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא הטעויות שהופכות את האוכל שלנו לפחות בריא

הימנעו מטיגון בשמן זית, העדיפו סלט עם ירקות חתוכים גס ואל תכניסו את...

נועה יואל

נטורופתית

מזון בריא סוד הקסם של האבוקדו

מתי יש לקטוף אותו מן העץ, האם יש הצדקה להייפ סביבו, וגם כיצד...

ראיון עם:

מיכל וקסמן

אשת קולינריה

מזון בריא יתרונות הסולפוראפן: לכו לקנות נבטי ברוקולי עוד היום

כשהיפוקרטס טען ש"אוכל הוא רפואה", הוא בוודאי התכוון לסולפוראפן. לא, לא מדובר בסופר־פוד...

נטלי רון

לנפש אורתורקסיה: איך אוכל בריא יכול להפוך להפרעת אכילה?

אם אתם אובססיביים לגבי תזונה בריאה ומדקדקים לגבי כל דבר שאתם מכניסים לפה...

סימי שאואר

ויטמינים ומינרלים האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים...

סימי שאואר

תזונה גדר ההפרדה: אילו ירקות ופירות אסור להניח אחד ליד השני?

האבוקדו יהפוך לשחור אחרי יום במחיצת חברה צהובה, המלפפון ממש לא אוהב את...

מערכת LivA

בריאות כולסטרול רע: האם רמות גבוהות של LDL באמת מסוכנות?

תמיד אמרו לנו שרמות גבוהות של כולסטרול "רע" (LDL) מסוכנות לבריאות הלב, אך...

דולב גילמור

נטורופת

מזון בריא לשמר או לוותר: האם דג טונה בקופסה בריא לכם?

דג טונה מקופסה הוא מצרך פופולרי במיוחד בתפריט בריאותי ודיאטטי, ומקור מצוין לחלבונים,...

עדי כץ