נבדק מחקרית

מחקר: עמידות לאנטיביוטיקה מגיעה גם מירקות ופירות

חסינות לאנטיביוטיקה היא אחד מהאיומים הגוברים לבריאותנו. חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה גילו כי אנו מפתחים עמידות נגדה גם מבלי שאנו צורכים אותה באופן ישיר. איך חיידקי־על מגיעים לכם לצלחת?

2 דק׳

עמידות לאנטיביוטיקה היישר מהאדמה | צילום: shutterstock

עמידות לאנטיביוטיקה היישר מהאדמה | צילום: shutterstock

שתף:

עמידות לאנטיביוטיקה היישר מהאדמה | צילום: shutterstock

עד שנות הארבעים של המאה הקודמת, זיהומים חיידקיים היו הגורם העיקרי למוות – אפילו במדינות מפותחות. אלא שאז נכנסה לשימוש מסחרי "תרופת הפלא" – אנטיביוטיקה, ושיפרה לאין־שיעור את היכולת האנושית להילחם ולהדוף זיהומים. מספר שנים לאחר מכן, כבר החלו לצוץ חיידקים בעלי חסינות מסוימת בפניה.

 

בעיצומו של העידן הטכנולוגי, וירוס הקורונה, שגם הוא סוג של מיקרואורגניזם, הזכיר לכולנו כי הסיכון המיידי ביותר לחיי האדם צפוי להגיע דווקא מהיצורים הקטנים ביותר החיים בסביבתנו ומושפעים מהפעולות שלנו.

 

מחקר אמריקני עדכני גילה כי פעולות אלו כוללות את זיהום הקרקע וכי מדובר בסכנה ממשית להיווצרות עמידות לחיידקים, וכזו שמגיעה אלינו דרך הירקות והפירות שאנו צורכים.

 

 

בעולם פוסט אנטיביוטי

טרם הצלילה לממצאי המחקר החשובים, חשוב להבין איפה אנחנו עומדים במאבק נגד מזהמים.

עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה היא איום ממשי וגובר על אוכלוסיית העולם. על סמך תחזיות ארגוני בריאות עולמיים, עד שנת 2050 ימותו בעולם מדי שנה כ-10 מיליון איש מזיהום חיידקי לעומת כ- 700,000 איש כיום. החדשות הרעות הן שישראל מדורגת על-ידי ארגון OECD, כאחת המדינות בעלות שיעור העמידות הגבוה בעולם לטיפול אנטיביוטי.

 

השילוב בין מדיניות "היד הקלה" על מרשם תרופות אנטיביוטיות לצד בעיית הצפיפות החמורה בבתי החולים בישראל, עלול להותיר אותנו לא ערוכים ובפתחו של משבר.

 

המירוץ נגד התפתחות חיידקי־על

ב-2019 פרסם ארגון ה-CDC – המרכז לבקרת מחלות האמריקני, דו"ח בנושא העלייה במגוון חיידקי־העל. חיידקים אלו, החסינים בפני כל סוגי האנטיביוטיקה בשימוש האדם, מציבים את התמותה מהם כאחד הסיכונים המשמעותיים ביותר לבריאות הציבור האמריקני בעתיד הנראה לעין.

בדיקת רגישות מיקרוביאלית בצלחת פטרי
חיידקי־על: חסינים בפני כל אנטיביוטיקה | צילום: shutterstock

האופן בו חיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה ורעלנים אחרים הוא לאחר שנחשפו אליהם. החסינות הנרכשת היא תולדה של מוטציה אקראית ומאוד נדירה בגנום החיידקי. מרגע שתא חיידקי X סיגל יכולת עמידות, הוא מסוגל להעביר אותה לכלל אוכלוסיית החיידקים.

 

חיידקים מצוידים ביכולת המופלאה להעביר ידע גנטי בין אחד לשני, ולכן להיקף החשיפה לרעלנים, השפעה מכרעת על קצב ההשתנות הגנטית של החיידק.

 

עד כה התרכז המאבק העולמי בהתפתחות חיידקי־על בעיקר בצמצום השימוש בתרופות אנטיביוטיות ברפואה ובחקלאות, אולם לאחרונה, כאמור, גילו חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה, באת'נס ג'ורג'יה שבארה"ב, חזית חדשה ומפתיעה.

עוד ב בריאות

כינה לא חביבה: דרכים טבעיות ויעילות לטיפול והרחקת כינים

לכתבה המלאה

חיידקים "סובלים" מזיהום סביבתי

המחקר של אוניברסיטת ג'ורג'יה קושר למעשה בין זיהום הקרקע לבין עמידות חיידקים בפני אנטיביוטיקה. החוקרים אספו תרביות חיידקים מארבעה אתרי קרקע לאורך נהר הסוואנה שבדרום קרוליינה.

 

בשלושה מן האתרים הקרקע הייתה מזוהמת; בשניים מהם במתכות כבדות מסוג נחושת, ארסן, ברזל, ניקל ואבץ. באתר השלישי ביסודות רדיואקטיביים ואילו האתר הרביעי היה נקי מזיהום ונועד לצורך השוואה. התרביות שנאספו הועברו תהליך של פענוח גנום.

 

בדיקת הזיהום בקרקע
בדיקת הזיהום בקרקע | צילום: shutterstock

מה שעלה מהממצאים היו מספר נתונים מדאיגים; באתרים בהם הקרקע הייתה מזוהמת, המגוון החיידקי היה מצומצם מאוד בהשוואה לאתר הנקי וכמות החיידקים בעלי גנים עמידים למתכות (MRG), כמו גם כמות החיידקים בעלי גנים עמידים לחומרים אנטיביוטיים (ARG) היו גבוהות באופן משמעותי.

 

חשוב להבין, הירידה במגוון סוגי החיידקים פוגמת בטיב הקרקע ובבעלי החיים הניזונים ממנה וצפויה ליצור השפעה הרסנית גם על בני האדם.

 

יחד עם זאת, הממצאים הנוספים של המחקר מעידים על סכנה הרבה יותר מוחשית ועכשווית; בקרקעות המזוהמות נמצאו הרבה יותר חיידקים בעלי גן עמידות רב־תרופתי, אפיון שהופך את החיידק לחסין בפני מגוון חומרים אנטיביוטיים ולהרבה יותר מסוכן. ממצא זה מעיד בבירור כי זיהום קרקע הוא מקדם משמעותי נוסף ביצירת חיידקי־על.

 

 

כיצד זה משפיע עלינו?

גם אם זה נראה רחוק, לגילויים יש השפעה ישירה על חיי היומיום שלנו כאן ועכשיו. רבים מהדשנים הנפוצים בשימוש חקלאי מכילים חלקיקי מתכות, אשר לאורך זמן יכולים להצטבר בקרקעות הגידול. תוצרת חקלאית המגיעה לביתנו משטחי גידול אלו עלולה להיות נגועה בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.

 

המשמעות ארוכת הטווח של כך על בריאותנו עלולה להיות חמורה במיוחד.

 

בטווח הקצר ובאופן פרקטי, ממצאי המחקר מצביעים על הצורך ההכרחי לשטוף היטב את הפירות והירקות שאנחנו צורכים, בעיקר ירקות עליים וירקות שורש הגדלים על או מתחת לאדמה, ואלו הנאכלים ללא בישול מקדים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא מה לאכול לפני ואחרי אימון? חטיפים המותאמים לפעילות גופנית

החטיפים והארוחות הקלילות שאנחנו צורכים לפני ואחרי אימונים צריכים להיות מותאמים לסוג הפעילות...

מערכת LivA

בריאות מחפשים בר מים מומלץ? השווינו בין תמי 4 לבר המים המסוננים החדש של מי עדן

שחקנית חדשה ומשמעותית בתחום ברי המים המסוננים: חברת PAUZA WATER מקבוצת "מי עדן",...

בשיתוף עם PAUZA WATER

מקבוצת מי עדן

מזון בריא פותחים את העורקים: מזונות להפחתת כולסטרול

רובנו יודעים שמומלץ להתרחק ממזון מעובד, מטוגן ומהיר כדי להימנע מכולסטרול. אבל, לא...

סימי שאואר

שיטות נוספות עובדים על מחשב? אולי פיתחתם את תסמונת התעלה הקרפלית

תנועות חוזרות של שורש כף היד עלולות להביא להתפתחות של תסמונת התעלה הקרפלית....

גיא בראל

אוסטאופת

בריאות ההסבר הכי פשוט שתשמעו על חיסון לקורונה

חיסון לקורונה: מכירים את האיורים של וירוס הקורונה בעל "הכתר"? אז מה אם...

אריאל רוז'יצקי

דיאטות מחקר: דיאטות "יו יו" הורסות לכם את השינה לתמיד

כבר אמרו לכם שלא בריא להתכווץ ולהתרחב כמו אקורדיון? מחקר חדש מראה...

ראיון עם:

שירי נקש

דיאטנית קלינית

מזון בריא איך מכינים מים בטעמים בבית?

אם אתם משתעממים ממים, חוששים שאתם לא שותים מספיק ובאופן כללי מעדיפים משקאות...

סימי שאואר

מזון בריא כוח הזרע: הכל על נבטים

גידלנו אותם בגן הילדים, הם מציצים עלינו ממדפי הסופר, ואושיות הבריאות לא מפסיקות...

מפל ישי