כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
יותר ויותר מחקרים בשנים האחרונות מדווחים שהרפואה הסינית מציעה טיפול מקל ואפקטיבי לאנדומטריוזיס. מה בין המחלה הגניקולוגית הקשה לאנרגיית החיים של הכבד, ומה קרה לחולות שניסו אקופונקטורה?
די לסבל: טיפול באנדומטריוזיס ברפואה סינית | צילום: shutterstock
שתף:
די לסבל: טיפול באנדומטריוזיס ברפואה סינית | צילום: shutterstock
מחלת האנדומטריוזיס הופכת את חייהן של 10 עד 15 אחוזים מהנשים למה שאפשר לכנות לא פחות מגיהינום צרוף.
כאבים עזים בזמן המחזור החודשי, דימום וסתי מאסיבי וארוך מהרגיל, כאבים בזמן קיום יחסי מין (ולעיתים גם אחרי), הפרעות במערכת העיכול, כאבים כרוניים באגן, כאבים במתן שתן, קושי להרות, עייפות כרונית ומצב רוח ירוד – הם רק חלק מרשימת התסמינים הארוכה שמלווה את התופעה, שלרפואה המערבית אין עדיין פתרון ממשי עבורה.
אנדומטריוזיס היא למעשה מחלה גינקולוגית כרונית דלקתית, שבה תאים הדומים לרירית הרחם גדלים באזורים מחוץ לרחם. כתוצאה מכך, הם מובילים לשורה ארוכה של סימפטומים מכאיבים, הפוגמים משמעותית באורח החיים של האישה הסובלת מהם.
בעוד שהרפואה המערבית מציעה פתרונות שנעים בין טיפול אנטי דלקתי לטיפול הורמונלי, ובחלק מהמקרים גם הליך כירורגי להסרת התאים – מחקרים רבים בשנים האחרונות מצביעים על טיפול אפקטיבי במחלה באמצעות הרפואה הסינית, שעשויה להיות אלטרנטיבת הטיפול היעילה ביותר הקיימת כיום.
הרפואה הסינית מתייחסת לדם כ"צ'י דחוס", אנרגיית החיים שצריכה לזרום בשלווה כדי לאפשר אורח חיים תקין
אנדומטריוזיס טיפול באמצעות דיקור וצמחי מרפא
דיקור נמצא כמפחית כאב
מחקר שהתפרסם בשנת 2010 ב-European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, הראה הפחתה משמעותית בכאבים של נשים הלוקות באנדומטריוזיס אשר נעזרו בדיקור סיני (אקופונקטורה).
המחקר, שבדק את יעילות הטיפול המשלים ביחד עם הטיפול הקונבנציונלי, מצא כי לאחר טיפולי דיקור סיני שניתנו פעמיים בשבוע, במשך חמישה שבועות – נצפה שיפור באיכות החיים של הנשים החולות; זאת לעומת קבוצת הבקרה שקיבלה טיפול דמה ודיווחה על מעט מאוד שיפור, אם בכלל.
מחקר נוסף, שפורסם ב-2002 ב-The Journal of Traditional Chinese Medicine, בדק 67 נשים שסובלות מאנדומטריוזיס – חצי מהן קיבלו טיפול בדיקור סיני והחצי השני לא קיבלו טיפול כלל. 81 אחוזים מהנשים שקיבלו את הטיפול, דיווחו על ירידה משמעותית בכאבי המחזור.
צמחי מרפא מפחיתים תסמינים
מחקרים מסוימים בחנו גם את ההשפעה של צמחי מרפא, שהרפואה הסינית מרבה לעשות בהם שימוש, על סימפטומים של המחלה ובעיקר על הכאבים הנגרמים בעקבותיה.
כך למשל, מחקר מ-2013 שנערך בסין, מצא שההשפעה האנטי דלקתית של כורכומין (תמצית הכורכום) יכולה לסייע משמעותית להפחתת התסמינים של אנדומטריוזיס.
מחקר נוסף משנת 2014, שפורסם ב-National Library of Medicine, מצא שג'ינג'ר ואבץ עוזרים להפחתת כאבי וסת חמורים שמקורם באנדומטריוזיס. המחקרים מצאו תוצאות חיוביות גם עם צמחים כמו מנטה, לבנדר, קינמון ועוד.
בעוד שהגישה ברפואה המערבית לטיפול באנדומטריוזיס מתייחסת לסימפטומים הנגרמים מהמחלה ולטיפול בכאבים, הרפואה הסינית מציעה מבט הוליסטי יותר: היא מתייחסת לדם כ"צ'י דחוס", אנרגיית החיים שצריכה לזרום בשלווה כדי לאפשר אורח חיים תקין.
אם הזרימה נחסמת, מסיבה כלשהי, הדבר עלול להוביל להיווצרות של מחלות, כגון מחלת האנדומרטיוזיס.
על פי רפואת המזרח, כדי לחוות שיפור במצב, צריכה להיות נכונות של מטופלות להתבוננות אמיתית באורח חייהן, ואיתור של אלמנטים המעכבים את זרימת הצ'י, כמו גם התגייסות לשינוי מעמיק.
הטיפול באנדומטריוזיס מתחיל בדרך כלל מדיקור סיני, שעוזר להניע את אנרגיית החיים של הכבד ובכך מרגיע ומקל על כאבים.
אנדומטריוזיס תזונה
בנוסף, המטפל הסיני יציע בדרך כלל גם שינוי תזונתי:
הימנעות מאכילת מוצרי חלב ובשר, שעשירים בחומרים העלולים לייצר תהליכים דלקתיים בגוף.
הימנעות משומן טראנס ושומן צמחי מוקשה ומקפאין.
בהתאם לכך, יומלץ לחולות האנדומטריוזיס לאכול:
ירקות כמו ברוקולי וכרוב, המווסתים את רמות האסטרוגן בדם.