נבדק מחקרית

לשפעת, לדלקות, לזיכרון: היתרונות המוכחים של ג'ינג'ר

על פי מספר רב של מחקרים מהשנים האחרונות מתברר כי ג'ינג'ר מועיל להרבה יותר מכאבי בטן ויכול לסייע בהפחתת כולסטרול, טיפול בכאבי שרירים ומחזור ואפילו לשפר את תפקוד המוח - כל הדברים המפתיעים שלא ידעתם על הזנגביל

3 דק׳

ג'ינג'ר - תרופה מהטבע | צילום: shutterstock

ג'ינג'ר - תרופה מהטבע | צילום: shutterstock

שתף:

ג'ינג'ר - תרופה מהטבע | צילום: shutterstock

שורש הג'ינג'ר נחשב לאחד המזונות הבריאים ביותר. ניתן לאכול אותו טרי או מיובש, חתוך לפרוסות או טחון דק לאבקה כשמן או כמיץ. המרכיב הפעיל העיקרי של זנגביל הוא ג'ינג'רול (Gingerol), תרכובת שומנית שמקנה לו את הטעם והריח הייחודיים ואחראית לתכונות נוגדות הדלקת ונוגדות החמצון שלו.

 

מהם היתרונות הבריאותיים המוכחים של ג'ינג'ר:

ג'ינג'ר לטיפול בבחילות

הג'ינג', ובעברית הזנגביל, ידוע כתרופה טבעית לבחילות והקאות מזה מאות בשנים ואף שימש בעבר יורדי ים שרצו להקל על תסמינים של מחלת ים.

 

בשנים האחרונות נערכו מספר רב של מחקרים שגילו כי הג'ינג'ר יעיל במיוחד לטיפול בבחילות הנובעת ממחלת ים, בחילות הריון ובחילה הנובעת מטיפולים כימותרפיים.

 

צריכת הג'ינג'ר יכולה להוות טיפול מונע, למשל בקרב הסובלים מבחילות במהלך נסיעה ושיט. במחקר שנערך ב-2003, קבוצה של נבדקים הסובלים מבחילות בתנועה, הוכנסה למתקן מסתובב במטרה להאיץ את תסמיני הבחילות שלהם. המחקר גילה כי בקרב נבדקים שצרכו זנגביל, רמת הבחילות הייתה נמוכה יותר.

 

 

צמח הג'ינג'ר נמצא כאמור גם כיעיל לנשים בהריון הסובלות מבחילות בוקר. על פי סקירה של 12 מחקרים שונים בנושא, התברר כי צריכת 1.5 גרם של שורש זנגביל ביום, מפחיתה בצורה משמעותית את בחילות הבוקר. למרות שזנגביל נחשב לבטוח לשימוש, מומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל טרם השימוש.

אם אתם סובלים מבחילות מומלץ להכין קנקן תה עם חתיכות שורש ג'ינג'ר טרי, ולצרוך ממנו כ-4-3 כוסות ביום

 

ג'ינג'ר לטיפול בבעיות עיכול

הג'ינג'ר מפורסם ביכולתו להשקיט בעיות עיכול ולהקל על נפיחויות, בזכות הרכיבים ג'ינג'רול (Gingerols) ושוגול (Shogaols), המסייעים להתכווצות הקיבה וזירוז תהליכי עיכול. הזנגביל נמצא מחקרית כמסייע בריקון הקיבה ועל פי מחקר מפתיע אף התברר כמי שמכפיל את קצב הריקון שלה.

 

תה עם ג'ינגר לבחילה וריקון הקיבה
קנקן תה עם חתיכות שורש ג'ינג'ר טרי יסייע לבחילה ולריקון הקיבה | צילום: shutterstock

 

ג'ינג'ר לטיפול טבעי בכאבי שרירים

זנגביל הוכח כיעיל נגד כאבי שרירים שמופיעים בעקבות פעילות גופנית נמרצת אודות ליכולות האנטי דלקתיות שבו. חשוב לזכור שההשפעה הנובעת מהג'ינג'ר אינה מיידית, אך ניתן לחוש את השיפור במצב כבר לאחר ימים בודדים.

 

מחקר שפורסם בירחון The Journal of Pain בדק ומצא כי צריכה של 2 גרם של ג'ינג'ר חי או מחומם במשך 11 ימים, הפחיתה בכ-25% את כאבי השרירים.

עוד ב תזונה

מחקר: נמצאה תופעת לוואי חדשה לאכילת מלח

לכתבה המלאה

ג'ינג'ר לטיפול בכאבי מחזור

אחד השימושים העתיקים בשורש זנגביל ברפואה הסינית הוא הקלה על כאבים, לרבות כאבי מחזור.

 

ככל הנראה ההשפעה המיטיבה של הג'ינג'ר על כאבי המחזור נובעת מהיכולת שלו לעכב את הייצור הטבעי של הפרוסטגלנדין (Prostaglandins), חומצות שומניות המשפיעות על התכווצות הרחם.

 

הנתונים מראים כי מספר מחקרים הצביעו על הקלה בכאבי המחזור ואף על ירידה במשך המחזור.

 

מחקר נוסף מצא שנטילת גרם אחד של אבקת שורש זנגביל מיובש ליום, בשלושת הימים הראשונים של המחזור החודשי, הפחיתה את הכאבים בשיעור הדומה לזה של איבופרופן (תרופה נוגדת דלקת ומשככת כאבים נפוצה).

 

בנוסף, לג'ינג'ר עשויה להיות השפעה חיובית על זרימת הדם במהלך המחזור. מחקר מ-2015 שנערך על נשים הסובלות מדימום כבד בזמן הווסת, מצא ירידה משמעותית באובדן הדם כתוצאה מצריכה של ג'ינג'ר.

 

הג'ינג'ר עשוי לפעול כמדלל דם, לכן, אם צורכים תרופות המשפיעות על הדם או שיש הפרעות דימום, יש להתייעץ עם רופא לפני צריכת כמויות משמעותיות של השורש.

 

אישה מגרדת שורש ג'ינג'ר
שורש זנגביל לכאבי המחזור החודשי | צילום: shutterstock

 

ג'ינג'ר לטיפול טבעי בזיהומים

הג'ינג'ר משמש כאנטיביוטיקה טבעית, ויכול לסייע ב"מלחמה" במגוון רחב של זיהומים – בפני עצמו או בשילוב עם צמחי מרפא נוספים.

ג'ינג'רול,  כאמור, התרכובת הפעילה שנמצאת בזנגביל טרי, התבררה כיעילה במיוחד נגד חיידקים שגורמים לדלקות חניכיים.

 

צריכת ג'ינג'ר באופן קבוע עשויה לסייע גם כנגד וירוסים שגורמים לזיהומים בדרכי הנשימה ולהקל על השיעול שמתלווה אליהם. לצורך התאמת טיפול בזיהומים או כדרך מניעה, רצוי להתייעץ עם נטורופת מומחה.

 

 

 

 

ג'ינג'ר לטיפול בצינון ושפעת

ג'ינג'ר טרי עשוי לסייע להקל על גרון כואב ונמצא כיעיל במלחמה כנגד HRSV, נגיף נשימתי סינציאלי אנושי, שאחראי על מגוון מחלות נשימתיות כמו גם צינון.

לצורך הקלה על צינון ושפעת, מומלץ לצרוך תה עם חתיכות ג'ינג'ר טרי, דבש ולימון כ-3 פעמים ביום

 

ג'ינג'ר להורדת הכולסטרול

בהתאם למחקר משנת 2008, צריכה של 3 גרם זנגביל (בכמוסות), במשך 45 ימים, הורידה משמעותית את רמות הטריגליצרידים ואת הכולסטרול הרע (LDL) בדם.

כמוסות ג'ינג'ר
כמוסות ג'ינג'ר

 

ג'ינג'ר למוח

מחקר שנערך על קבוצה של נשים בגיל העמידה מצא שצריכה יומית של ג'ינג'ר משפרת את תפקוד המוח, כמו גם את הזיכרון וזמן התגובה של המשתתפות.

 

ג'ינג'ר לרמות הסוכר בדם

מחקר שהתבצע באיראן, בקרב 41 חולי סוכרת מסוג 2, מצא כי צריכה של 2 גרם ג'ינג'ר ביום במשך 12 שבועות, הובילה לירידת של כ-10% הן ברמות ההמוגלובין מסוכר והן ברמות הגלוקוז.

 

ג'ינג'ר לטיפול בדלקת מפרקים

דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis), היא בעיה נפוצה הגורמת לניוון הסחוס במפרקים וכתוצאה מכך לכאב ונוקשות באזורים אלו.

 

בהתאם למחקר שהתבצע בקרב 247 חולים עם דלקת במפרק הברך, נמצא שנטילת תמצית זנגביל פעמיים ביום במשך 6 שבועות, הקלה על הכאב במפרקים והפחיתה את המינון של תרופות נגד כאב.

 

 

 

תופעות לוואי העשויות להיגרם מצריכת ג'ינג'ר

צמח הזנגביל נחשב לבטוח למדי לצריכה כמזון. בהתאם ל-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקני, צריכת כמות של עד 4 גרם ג'ינג'ר ביום נחשבת לבטוחה.

 

נשים בהריון ואוכלוסייה הסובלת ממחלות רקע, עם דגש על סובלים מאבני מרה וממחלות לב, ואנשים הנוטלים תרופות ללחץ דם גבוה, דילול דם ותרופות לטיפול בסוכרת – צריכים להיוועץ עם רופא טרם צריכת הצמח. בשימוש בתזונה, הג'ינגר עשוי לעיתים לגרום לתופעות של כאבי בטן ושלשולים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות עזרה ראשונה במטבח הביתי: כורכום ועגבנייה לכוויות ופציעות

בצל יחטא לכם את הפצע, לבנדר ימנע צלקות, עגבנייה תעצור שלפוחיות והכורכום יפסיק...

מערכת LivA

מזון בריא בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

רוצים לשמור על הבריאות והגזרה אבל אין לכם זמן או חשק לבלות בבישולים...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

מזון בריא לא רק סושי: 6 סיבות מדהימות לאכילת אצות

אצות, מזון העל שמגיע אלינו היישר מהים, מפוצץ בערכים תזונתיים כמו ויטמינים, חומצות...

מערכת LivA

תזונה מהי הדרך הנכונה לנקות פטריות?

זה מתחיל משלב בחירת הפטרייה הנכונה, ממשיך באחסון ארוך ויעיל ומגיע כמובן לרגע...

אושרת זהר

דיאטות דיאטה של דוכסית: כל מה שמייגן מרקל אוכלת

הדוכסית מסאסקס נחשבת למודל שמירה על אורח חיים בריא ואקטיבי. היא עושה את...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא מלח בטעם ביצים ומלח קוויאר: המדריך המלא לסוגי מלחים

עברו הימים בהם על מדף הסופר אפשר היה למצוא מלח שולחן בלבד, הלוא...

סימי שאואר

מזון בריא כל סוגי התה: איזה מהם הכי בריא?

התשובה תתגלה בהמשך. אנחנו רק נרמוז לכם שתה ירוק, מאצ'ה ותה שחור מגיעים...

סימי שאואר

נשים הזנגביל למענךְ: יתרונות הג'ינג'ר לבריאות האישה

בריאות האישה היא סוגייה מורכבת ומשתנה; הורמונים, מחזור, הריונות, מהפכים במבנה הגוף ומחלות...

נטלי רון

נטורופתיה הבשר או החלב: מי אשם באמת בבריחת הסידן?

מקור הסידן המוכר ביותר בעולם המערבי הוא החלב, אך אובדן סידן קשור לעודף...

ד"ר (PhD) אלי טופר

נטורופת