מי קרא לזה בלות? גיל מעבר מוקדם | צילום: shutterstock
גיל המעבר מתחיל בדרך כלל בשנות ה-50 המוקדמות, כתוצאה מירידה בייצור ההורמונים הנשיים. אז מתחילים השיבושים בווסת ומופיע דימום קל או כבד מהרגיל ואי סדירות במחזור, עד כדי הפסקתו המוחלטת.
יתכנו גם סימפטומים נוספים הכוללים גלי חום (תחושת חום פתאומית שמתפשטת לכוון פלג הגוף העליון והסמקה), הזעה מרובה ושינויים קיצוניים במצב הרוח. ישנן נשים שחוות גם יובש בנרתיק, תחושת חוסר נוחות בשלפוחית השתן ובריחת שתן במאמץ כמו התעטשות, שיעול או ריצה.
מדוע גיל המעבר מתחיל בגיל צעיר?
לפעמים תופעות האופייניות לגיל המעבר עלולות להופיע מוקדם יותר משמעותית מהצפוי, אף לפני גיל 40. בשפה הרפואית מצב זה נקרא בלות מוקדמת או מנופאוזה מוקדמת.
"ישנם מספר גורמים להפסקת הווסת בגיל זה", מסבירה איריס שלו, הומאופתית קלאסית וד"ר לרפואה וטרינרית, בעלת רקע נרחב ברפואה.
"הקרנות, טיפולים כימותרפיים, ניתוח כריתת רחם או שחלות או מחלות אוטו־אימוניות (כשהגוף תוקף בטעות את הרקמות של עצמו) כמו תת־פעילות של בלוטת התריס, מחלת גרייבס או זאבת, עלולים להוביל לירידה דרסטית ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון. גם אם אמך או אחותך חוו בלות מוקדמת, כדאי לך לפנות לבירור רפואי בשל הקשר התורשתי.
"בנוסף להתמודדות עם הסימפטומים של גיל מעבר, רבות מהנשים שלוקות בבלות מוקדמת חוות גם בעיות גופניות ורגשיות אחרות. לדוגמה, בגלל שגיל המעבר מסמן את סוף השנים הפוריות, אישה שעוברת הפסקת וסת מוקדמת אך עדיין מעוניינת להיכנס להיריון, תחווה קושי משמעותי נוסף".

ד"ר שלו מסבירה כי לקשיים אלה יכולים להתלוות גם שינויים רגשיים, כגון עצבנות, שינויי מצב רוח, נדודי שינה, ירידה בחשק המיני או תחושת דיכאון קלה. ולפעמים מופיעים גם סימנים גופניים נוספים כמו יובש בעור, בעיניים או בפה.
כיצד מאבחנים בלות מוקדמת?
בנוסף לבדיקה גופנית ולתיאור התחושות והתופעות שאישה חווה, מתבצעת גם בדיקת רמות ההורמונים השונים בדם. לאחר ששוללים בעיות בבלוטת התריס והריון, בודקים את רמות האסטרדיול (האסטרוגן הפעיל ביותר בגוף) ושל הורמון ה-FSH. אם הראשון נמוך מ-30 ואילו השני גבוה מ-40, כנראה שמדובר בבלות מוקדמת.
גם במקרה שאינך מצליחה להיכנס להריון למעלה משנה, יש לבדוק אם הבלות המוקדמת היא הגורם לכך, מבהירה ד"ר שלו.
כיצד מטפלים בבלות מוקדמת?
"הטיפול הקונבנציונלי בסימפטומים של בלות מוקדמת מבוסס על טיפול הורמונלי חליפי, שמלווה בתופעות לוואי ובסיכונים בריאותיים לטווח הארוך", קובעת ד"ר שלו. "לעומתו, הטיפול ההומיאופתי בגיל מעבר מוקדם הוא טבעי, מותאם אישית ואינו גורם לתופעות בלתי רצויות או לתלות בכימיקלים".
לדברי ד"ר שלו, נשים החוות תסמיני גיל מעבר מוקדמים או הנמצאות בתהליך רגיל של גיל המעבר ומרגישות גלי חום והזעה מוגברת, יכולות להפחית משמעותית סימפטומים אלה באמצעות שימוש ברמדי (תכשיר הומיאופתי) המותאמת להן באופן אישי.

כיצד מתבצעת התאמת תכשיר הומיאופתי אישי?
"בתהליך התאמת הרמדי ההומיאופתית האישית, לוקחים בחשבון את מאפייני האישיות של המטופל או המטופלת", מסבירה ד"ר שלו.
"בודקים את הסימנים הגופניים ואת דרך הופעתם, למשל, האם הם מופיעים יותר בערב או בבוקר. ההומיאופתים שואלים גם על הקשיים הרגשיים שמלווים את המטופלת ועל אירועים משמעותיים בחייה, שעיצבו את דמותה עד כה".
ד"ר שלו מוסיפה כי הטיפול ההומיאופתי עשוי לסייע לגוף להתאזן מבחינה הורמונלית, להפחית את רמת הלחץ בו האישה מצויה ובכך להשיב את המחזור ולדחות את תהליך הבלות, אשר הקדים את זמנו במספר שנים.
במקרים מסוימים, טוענת ד"ר שלו, טיפול הומיאופתי מסוגל אף להחזיר את הגלגל לאחור. "לא חייבים להמשיך ולסבול", היא מסכמת. "כל אישה יכולה לעשות את הדבר הנכון עבורה, לחזור לחיים מהנים מבחינה פיזית ורגשית כאחד, ולהשיב לעצמה את השלווה והרוגע".