שדרגו את החוויה: שמנים אתריים לאמבטיה | צילום: shutterstock
אמבטיה או מקלחת הן גם כך עסק מהנה למדי, אבל אפשר, אפילו בין כותלי חדר רחצה צנוע, לשדרג אותן לרמת טיפול מרגיע בספא – עם הריחות המוכרים שיוצרים תחושת רוגע ופינוק מיידים.
שמנים אתריים או שמנים ארומתיים, מופקים מחומרים נדיפים המרוכזים בבלוטות של צמחים, בתהליך של זיקוק בקיטור.
את השמנים מייצרים מעצים כמו אורן, אקליפטוס, ברוש וארז; פירות כמו אשכולית, תפוז ולימון; ופרחים כמו יסמין, ורד, גרניום, לבנדר ועוד.
שמנים אתריים משמשים בתעשיית התמרוקים ומוצרי הטבע ומהווים את הבסיס של הארומתרפיה. שיטת הריפוי עתיקת היומין הזאת, גורסת כי ניתן לסייע למצבים רפואיים שונים בעזרת התכונות המרפאות של הצמחים, המועברים אלינו בהרחת השמנים האתריים.
השיטות בהן משתמשים בשמנים הן רבות, ובהן עיסוי השמנים על העור, שאיפת האדים שלהם או הרחה ישירה, טבילה במים מהולים בטיפות שמן, שטיפות פה, רטיות ועוד.
איך משתמשים בשמנים אתריים בחדר הרחצה?
אחת הדרכים הנעימות ליהנות מיתרונות השמנים האתריים, היא כאמור שילוב שלהם באמבטיה או במקלחת, בין אם הן נעשות בבוקר או בערב.
הסביבה החמה בחדר הרחצה מביאה לאידוי של השמנים והארומה מתפשטת במהרה בכל החדר.
אם יש לכם זמן למלא אמבטיה ואף לרבוץ בה, מה טוב. אפשר לטפטף כמה טיפות שמן בודדות במים החמימים, להיכנס פנימה, להירגע מיום עמוס ולהתכונן לשנת לילה ערבה.
מה עושים במקלחת?
מאידך, גם מקלחת מהירה, יכולה להשתדרג בעזרת השמנים הריחניים ולהפוך לסוג של חוויה.
יש לטפטף כמה טיפות שמן אתרי על רצפת המקלחת או להתיז מעט ממנו על הקירות – בעיקר בפינות בהן השמן או השמנים יוכלו להתאדות בחום המקלחת זמן רב יחסית לפני שיישטפו.
חשוב לזכור כי רוב השמנים האתריים (מלבד שמן לבנדר ושמן עץ התה) מחייבים דילול בשמן בסיס כמו שמן שקדים או שמן נבט חיטה, בשימוש ישיר על העור. יש לנקוט במשנה זהירות גם בשימוש בשמן באמבטיה ובמקלחת היות והשמנים צפים ועלולים להיצמד לעור. בכל מקרה, לא כדאי להגזים בכמות השמן שמטפטפים, עד חמש טיפות יספיקו.
איך בוחרים שמן אתרי למקלחת?
בין השמנים האתריים, יש כאלה הידועים באפקט מרגיע, בעוד שלאחרים יש השפעה מעוררת – כך שניתן להתאים את הסוג למצב הפיזי, למצב הרוח וגם לשעה ביום ולתוכניות של אחרי המקלחת.
בחירת השמן המתאים דורשת התנסות אישית, כי כידוע, על טעם ועל ריח אין להתווכח, אך למי שסובל ממחלה כרונית כמו אסתמה, מחלות לב או הפרעות פרכוס, כדאי להתייעץ עם גורם רפואי לפני הכנסת השמנים האתריים לשגרת המקלחות והחיים.
שמן לבנדר
שמן לבנדר הוא מהשמנים האתריים הפופולריים. הלבנדר הינו בעל ארומה עדינה וידוע כבעל השפעה מרגיעה, מפיגת מתחים וחרדות ומקדמת שינה טובה.
בין הסגולות הרבות שמיוחסות לשמן הלבנדר, ניתן למצוא הפגת כאבי ראש ומיגרנות, ריפוי דלקות, עצירת דימומים, ריפוי מחלות עור, איזון לחץ דם ועוד.
שמנים נוספים לאותה מטרה: לקבלת האפקט המרגיע, יתאימו גם שמנים אתריים כמו תפוז וקמומיל. להפגת כאבי ראש, ניתן לנסות גם שמני מנטה, לבונה, יסמין ורוזמרין.
שמן לימון
פרי הלימון התברך כידוע בסגולות בריאותיות רבות. לשמן האתרי המופק ממנו, מייחסים יכולת לחזק את המערכת החיסונית, לטהר מרעלים, לחטא ולרפא בעיות עור ודלקות וכן להמריץ, לשפר את הריכוז והזיכרון ולרומם את מצב הרוח.
שמנים נוספים לאותה מטרה: לחיזוק מערכת החיסון, ניתן להשתמש גם בשמן עץ התה. להמרצה ואנרגיה, יתאימו גם שמני ברגמוט, אשכוליות ורוזמרין.
שמן אקליפטוס
שמן האקליפטוס הוא בעל ניחוח חריף ויש שמעדיפים למהול אותו בשמן נוסף כמו תפוז או גרניום, כדי לעדנו. שמן האקליפטוס מרענן, מעורר ופותח את האף ודרכי הנשימה – ולכן מתאים לימי שיעול ונזלת. בנוסף, מיוחסות לו סגולות של הפגת כאבי מפרקים ושרירים וריכוך העור.
שמנים נוספים לאותה מטרה: לפתיחת דרכי הנשימה, ניתן להשתמש גם בשמן מנטה.