"קלין איטינג": מזונות נקיים מהורמונים, מכימיקלים ומסוכרים מוספים | צילום: shutterstock
בשנים האחרונות, לצד דיאטות טרנדיות שצצות חדשות לבקרים, ישנן יותר ויותר גישות שדוגלות ב"דיאטה ללא דיאטה".
הרעיון מאחורי הגישה המרעננת הוא להתמקד באכילה מאוזנת ובריאה והרגלי אכילה נכונים, מתוך שאיפה שהגוף יקבל את כל מה שהוא זקוק לו, אנחנו פחות נתפתה לדחפים, נרגיש טוב יותר ולעיתים אף נרד במשקל – בלי לספור קלוריות ולהרגיש מורעבים או מקופחים.
השינוי בתפיסה ובהתנהלות נחשב כזה שניתן להתמיד בו לאורך זמן, כדרך חיים, ולא כעוד דיאטה זמנית שאחריה חוזרים להרגלים הישנים. אחת הגישות הלוהטות בתחום "הדיאטה ללא דיאטה" כרגע, היא "קלין איטינג", או "תזונה נקייה" בעברית.
המילה "נקייה", בשם השיטה, מתייחסת באופן כללי לתזונה נקייה ממזונות מעובדים, מהורמונים, מכימיקלים, מסוכרים ומכל מה שעושה לא טוב לגוף שלנו.
למרות כל זאת, בפועל, ההגדרה ל"קלין איטינג" איננה אחידה – יש הסוברים שמדובר בתזונה הנקייה מחומרים מעובדים, ואילו אחרים טוענים שהיא צריכה לכלול רק מזון אורגני; בנוסף, יש שיכללו במסגרתה בשר בתפריט ויש שייצמדו לתזונה טבעונית.
מה שבכל זאת מאגד ומאפיין את התזונה הנקייה הוא מזון טבעי (גם מהחי) ולא מעובד, הדומה ככל האפשר לצורתו בטבע.
עקרונות ה"קלין איטינג"
- בלי מזון מעובד
כאמור, יש גרסאות שונות למה זה בדיוק קלין איטינג, אבל על דבר אחד אין ויכוח – מזונות מעובדים הם מחוץ לתחום. מזונות אלו כבר לא נמצאים במצבם הטבעי, הם איבדו בתהליך העיבוד חלק מהחומרים המזינים שלהם, ולעיתים קרובות מוסיפים להם רכיבים בעייתיים כמו סוכר, כימיקלים, חומרים משמרים ועוד. - בלי קמח לבן ודגנים מעובדים
פחמימות פשוטות, כמו לחם לבן או פסטה, מיוצרות בתהליך שבו מוותרים על הקליפה של הדגן, שם נמצאים החומרים המזינים. לעיתים אף מוסיפים להן כימיקלים שונים. דגנים לא מעובדים מעלים את האינדקס הגליקמי, גורמים להפרשה מוגברת של אינסולין (שעלולה להביא להתפתחות סוכרת מסוג 2), ואכילתם מקושרת גם עם כבד שומני והשמנת יתר. באכילה נקייה מומלץ להתמקד בדגנים לא מעובדים כמו כוסמין מלא, קינואה, אורז בסמטי, אורז פרא ודוחן. - הקפדה על "אכילה מוסרית"
תזונה נקייה אינה בהכרח תזונה צמחונית או טבעונית, אך מדובר בתזונה ששמה דגש על כבוד לאדם, לסביבה ולצומח. בפועל, זה אומר שישנה עדיפות לצריכה של עוף אורגני (ללא אנטיביוטיקה והורמונים), בשר שגודל באופן מוסרי וברווחה, ביצים אורגניות או ביצי חופש וחלב אורגני. הגדרות אלו מבטיחות שהחיות שסיפקו את המזון גודלו בתנאים נאותים או קיבלו מזון הנקי מאנטיביוטיקה והורמונים. כדאי לזכור שחקלאות אורגנית תורמת לא רק לגידול מזונות החפים מריסוסים וכימיקלים, אלא מיטיבה גם עם האדמה. - בלי סוכר לבן וסוכרים מוספים
סוכר לבן (או כל סוכר אחר שהופק ומוצה באמצעי כימי או מכני) הוא מאויבי הבריאות הגדולים ביותר; הסוכר גורם להשמנה, עלייה ברמת הכולסטרול, סיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2, מצבי דלקת, עששת בשיניים ועוד. הסוכר נמצא לא רק במקומות המובנים מאליהם, כמו ממתקים ומשקאות ממותקים. יצרני המזון מוסיפים אותו כמעט לכל מאכל מעובד תחת שמות כמו סירופ סוכר, גלוקוז, סוכרוז, סירופ גלוקוזה, עמילן מעובד, סירופ תירס ועוד. בתזונה נקייה ניתן להוסיף במתינות ממתיקים טבעיים כמו סטיביה, מייפל, דבש וסוכר קוקוס. עם זאת, לסובלים מסוכרת מומלץ להימנע גם מצריכת מתוקים טבעיים.
- מים וכמה שיותר
מים אמורים להיות המשקה העיקרי בתזונה נקייה. זהו המשקה הבריא, הטבעי והנקי ביותר שיש, ללא כל תוספות. במסגרת אימוץ תזונה נקייה (וגם בלי), יש להקפיד לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום. לשם הגיוון, ניתן לשתות גם חליטות צמחים ומים בטעמים טבעיים (למשל, מים שהשריתם בהם פלחי פירות ועשבי תיבול). - שפע של פירות וירקות
מומלץ לאכול לפחות חמישה ירקות מדי יום, ממשפחות שונות ומצבעים שונים, ו-3-2 מנות פרי ביום. פירות וירקות עשירים בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, ומקושרים עם מניעת מחלות לב, סרטן, האטת הזדקנות ועוד. - צריכת מזונות־על
תזונה נקייה מחייבת שילוב של מזונות־על בתפריט. כלומר, מזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה וריכוז מירבי של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ורכיבים חיוניים נוספים לבריאותנו. בין מזונות־העל ניתן למצוא דברים שכיחים כמו שום, ענבים אדומים, עלים ירוקים וג'ינג'ר, וכן מזונות שזכו ליחסי ציבור חזקים כמו זרעי צ'יה, ג'וג'י ברי וספירולינה.
אז מה אפשר לאכול?
ירקות ופירות בשפע, עשבי תיבול, קטניות, דגנים לא מעובדים, שומן בלתי רווי (למשל, אבוקדו, שמן זית ואגוזים), חלבונים לא מעובדים (עוף, הודו, דגי ים עמוק, ביצים, טופו שלא הונדס גנטית), מוצרי חלב – במידה, עדיפות לחלב אורגני ולמוצרי חלב עזים.
מה לא אוכלים?
מזון מעובד ומזון מוכן, מזונות שמכילים סוכר לבן וסוכרים מעובדים ומוספים אחרים כמו סירופ תירס, מזונות שמכילים ממתיקים מלאכותיים, שומן רווי ושומן טרנס.
למה תזונה נקייה?
לתזונה הנקייה יש מגוון יתרונות; הגדול שבהם הוא שאפשר לתת לגוף כל מה שהוא צריך וליהנות מאוכל מזין, טעים ומשביע, בלי להתעסק בחישובים ומדידות ובלי להישאר רעבים ומתוסכלים.
על אף שזו לא המטרה המוצהרת של התזונה הנקייה, אנשים רבים שבוחרים בה יורדים במשקל אחרי שהם מוותרים על פחמימות מעובדות ושומן טראנס.
התזונה הנקייה עשויה להיטיב עם הגוף גם בדרכים נוספות, היות והפחתת החומרים המזיקים שנכנסים לגוף וצריכה מוגברת של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים עשויה לתרום לתחושת חיוניות ומרץ, לעיכול טוב יותר, איזון רמת הסוכר בדם, מניעת מחלות, שיפור מראה העור והשיער ושיפור מצב הרוח.
מה הבעיות באכילה נקייה?
על פניו, נראה שאכילה נקייה היא הדרך המושלמת לאמץ תזונה בריאה, שגם תשאיר אתכם מסופקים. אבל, לצערנו, גם שיטת ה"קלין איטיניג" לא חפה מחסרונות. הנה חלק מהם:
- אורטורקסיה
הבעיה המרכזית באכילה נקייה, היא בעצם ההגדרה שלה. עצם השימוש במושג "נקי" מרמז שיש מזונות אחרים שהם "מלוכלכים". זה עלול להוביל לפיתוח רגשות אשם כשצורכים מזון "מלוכלך", להענשה עצמית ולצומות "מפצים". התופעה עלולה להוביל גם לבידוד חברתי (למשל, להימנעות מארוחות משותפות מתוך חשש מחשיפה למזונות לא בריאים). כל אלה הם בדיוק ההיפך מבריאות. למעשה, מדובר בהפרעת אכילה בשם "אורטורקסיה" שמשמעה היא פיתוח אובססיה לאכילה נקייה (אופיינית במיוחד בקרב אנשים עם עבר של הפרעות אכילה).
- הימנעות ממזונות מזינים
מאחר ואין הגדרה אחת ברורה למהו מזון "נקי", יש אנשים שבוחרים להימנע מקבוצות שלמות של מזונות אשר אינם "נקיים" ובכך לסבול מחוסרים תזונתיים. בנוסף, כדאי לזכור שרכיבים מוספים למזון הם לא תמיד מזיקים, בעיקר עבור אנשים הסובלים מחוסרים תזונתיים. למשל, יש מוצרי מזון רבים כמו חלב (או חלב סויה) המועשרים בוויטמין D, שמרבית האוכלוסייה הבוגרת סובלת ממחסור בו. ישנם גם סוגי מלח אשר מועשרים ביוד, מינרל אשר חסר לצמחונים וטבעונים רבים, וזוהי דרך מצוינת להוסיפו לתפריט היומי.
- חוסר נוחות
אכילה נקייה דורשת לעיתים תכנון מוקפד של התפריט היומי. היא עשויה להיות יקרה יותר (אם, למשל, אוכלים רק מזון אורגני), והיא לרוב דורשת מאמץ רב בהכנת הארוחות (כי כמעט תמיד צריך לבשל ולא ניתן להסתפק במזון מוכן). כשיש את הזמן והיכולת, אין בעיה. אבל לפעמים, ההתעסקות המרובה באוכל, בעיקר בקרב אנשים מאוד עסוקים, עלולה ליצור סטרס שנזקו הבריאותי עשוי לעלות על הנזק של ארוחה מוכנה מפעם לפעם.