כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
50%-90% מהנשים בהיריון מכירות את התופעה הזו שאינה מסוכנת ואף לא בלתי נסבלת, אך כזו שהיינו בהחלט שמחות לוותר עליה. סימני מתיחה: מדוע הם נוצרים וכיצד נוכל להעלים אותם?
למעלה מ-50% מהנשים לאחר לידה יכירו אותם מקרוב | צילום: shutterstock
שתף:
למעלה מ-50% מהנשים לאחר לידה יכירו אותם מקרוב | צילום: shutterstock
סימני מתיחה יכולים להופיע במספר מצבים ביניהם כאמור, בזמן היריון, במהלך ירידה משמעותית במשקל וגם אצל בני נוער שחווים קפיצת גדילה 'מהירה מדי'. למעשה, הם מופיעים בכל מצב בו רקמות העור נמתחות במהירות עד כדי כך שהן נקרעות ומאבדות מן האלסטיות שלהן, ושכבת העור העליונה הופכת לדקיקה.
כמו כן, הם עלולים להעיד על עלייה ברמות הקורטיזון – הורמון שמיוצר באופן טבעי על-ידי בלוטת יותרת הכליה, אשר כמויות גדולות שלו עלולות לגרום לעור לאבד מגמישותו. לכן הם עשויים להופיע גם במצבים של הפרעות בלוטת יותרת הכליה ותסמונות כמו תסמונת קושינג ותסמונת מרפן.
אצל נשים בהיריון סימני המתיחה לרוב יימצאו על הבטן וצדי הירכיים, אך הם גם יכולים להימצא על השדיים, הזרועות העליונות, הירכיים והישבן ולהופיע במגוון בצבעים שונים מצבע העור המקורי כמו סגול ואדום. אצל נערים הם יכולים להופיע על המותניים והגב התחתון.
סימני מתיחה: איך מעלימים אותם?
למעלה מ-50% מהנשים חוות סימני מתיחה במהלך ההיריון ו/או לאחר הלידה, כך שברוב המקרים, סימני המתיחה קשורים לחוויה משמחת ונעימה כמו היריון או דיאטה מוצלחת במיוחד. אבל למרות שהם מהווים תזכורת לכך שאנו יכולות להיות גאות בעצמנו ובעבודה הקשה שעשינו, רובנו מעדיפות להעלים אותם ולא לשמור אותם למזכרת.
חשוב לזכור שסימני המתיחה דוהים עם הזמן. הם לא ייראו תמיד בוהקים כפי שהם בהתחלה. עם זאת, מומלץ לטפל בסימני המתיחה כאשר הם מופיעים ולא להמתין, מכיוון שאם ישנו את צבעם ללבן, יהיה קשה יותר לשפר את מראם (אם כי יש כמה פתרונות גם לזה).
בנוסף, ראוי לומר: כיום אין שום טיפול, בין אם רפואי או טבעי, שיכול להעלים סימני מתיחה. הטיפולים הקיימים יכולים לצמצמם ולטשטשם, אך לא להעלימם.
כיצד ניתן למנוע את הופעתם של סימני המתיחה?
האמת היא שלא תמיד ניתן למנוע את הופעתם. עם זאת, בעזרת מספר פעולות פשוטות ניתן להקטין את הסיכון להופעתם:
צרכו מינרלים התומכים בבריאות העור כגון אבץ, אותו ניתן למצוא באגוזים ודגים.
הליכים רפואיים לטשטוש סימני מתיחה
מרבית ההליכים הרפואיים לצמצום וטשטוש סימני מתיחה מבוססים על עידוד צמיחה של קולגן ואלסטין – חלבונים שנוכחותם תורמת למראה עור גמיש, מתוח ובריא, כשלרוב נדרשת סדרה של כמה טיפולים על מנת לראות תוצאות.
יש לקחת בחשבון שהטיפולים אינם זולים ושחשוב לבצע אותם אצל רופאים ותחת פיקוח רפואי. הנה כמה מהם:
טיפול בלייזר
טיפול בלייזר מבוסס על פולסים של אור אשר מגיעים לדרמיס (שכבת העור שנמצאת מתחת לשכבת העור החיצונית), ומעודדים תגובה של דלקת וריפוי אשר גורמת לצמיחה מחודשת של קולגן ואלסטין.
הטיפול עוזר לסימני המתיחה לדעוך ולהתמזג עם העור שמסביב.
יש הטוענים כי במקרים מסוימים ניתן לראות שיפור כבר לאחר טיפול אחד, אולם לשם השגת התוצאה הרצויה יש לבצע לפחות 3 טיפולים עם מרווחי זמן של כשישה שבועות בין טיפול לטיפול.
במקרים מסוימים מדובר על כ-20 טיפולים לצורך חשיפה מיטבית, עם מרווחי זמן של כשישה שבועות בין טיפול לטיפול.
מחקרים מראים שטיפול בלייזר אפקטיבי במיוחד לבעלי גוון עור "שזוף קל" .
מיקרודרמבריישן MICRODERMABRASION
שיטה זו מבוססת על ליטוש העור באמצעות גבישים או קריסטלים זעירים כדי לחשוף את העור החדש שנמצא מתחת לסימני המתיחה האלסטיים יותר.
זוהי שיטה מכנית ולא פולשנית אשר נחשבת ליעילה יותר משיטות אחרות בהעלמת סימני מתיחה ישנים.
מיקרונידלינג MICRONEEDLING
בשיטה זו דוקרים את העור באמצעות גלגלת (המכונה דרמרולר) אליה מחוברות מאות מחטים זעירות. הפעולה מייצרת נקבים בעור, אשר "פורמים" את הרקמה הדלקתית, תהליך שגורם לריפוי ועידוד צמיחה של קולגן ואלסטין. תהליך זה מבוצע על-ידי רופא בסדרת טיפולים ובמרווחים של כשישה שבועות בין טיפול לטיפול.
טיפול בגלי רדיו
טיפול זה שולח לעור אנרגיה שמחממת את הרקמה וממריצה את ייצור הקולגן והאלסטין. מחקרים מראים שמדובר בדרך בטוחה, ויעילה יחסית, לשיפור המראה של סימני המתיחה.
טיפול בסימני מתיחה באמצעות מריחת קרמים ומשחות
בשוק קיימים לא מעט קרמים ומשחות שמבטיחים להעלים סימני מתיחה. אחד היעילים שבהם הוא קרם טרטינואין (קרם במרשם), אשר מבוסס על רטינואיד, נגזרת של ויטמין A.
הקרם פועל על ידי שיקום הקולגן – חלבון סיבי שעוזר להעניק גמישות לעור. הוא נחשב יעיל למדי בטשטוש סימני מתיחה טריים, ומחקרים מראים שאכן יש ביכולתו לתרום לכך. חסרונו העיקרי של הטרטינואין: השימוש בו אסור לנשים הרות, מניקות או כאלה שמנסות להיכנס להיריון.
כמו כן, משחות מבוססות רטינול (סוג אחר של רטינואיד), מסייעות גם הן לטשטוש סימני המתיחה.
בנוסף תכשירים אחרים, המכילים קומפלקסים צמחיים מצמחי האלכימלה קיסוס ושבטבט, נחשבים בעיניי רבים לכאלה שבכוחם למנוע ולהפחית סימני מתיחה, על-ידי ייצור סיבים התומכים בעור והתחדשות האפידרמיס.
לפעמים לדעת מה לא עובד, חשוב לא פחות מלדעת מה כן עובד. גם במקרה הזה. פילינג על סוגיו השונים, בהחלט גורם לעור שלנו להיות רך ונעים אך עם זאת, אין באפשרותו לסייע או לטשטש סימני מתיחה, ודאי לא להעלימם.
מוצרים קוסמטיים שונים טוענים שביכולתם לטשטש ולהעלים סימני מתיחה, אך עדיין לא נמצאו עדויות לכך שלמשחות מסחריות הנמכרות בפארמים יש את היכולת לרפא סימני מתיחה.
טיפול טבעי לסימני מתיחה
אפשרות נוספת לטיפול בסימני המתיחה היא למרוח עליהם תכשירים טבעיים. המפתח לטשטוש סימני המתיחה הטריים הוא הזנת העור. חשוב להזין את העור בלחות ולרכך אותו על מנת לצמצם את התופעה. אם את בהיריון, רצוי ללחח ולרכך את עור הבטן עוד לפני שסימני המתיחה מופיעים, על מנת למנוע את הופעתם.
מה תוכלי למרוח?
סנטלה
צמח עשבוני הגדל בעיקר במזרח אסיה, המשמש בין היתר לטיפול במחלות עור ולזירוז והגלדה של פצעים.
מריחת קרמים המכילים סנטלה על סימני המתיחה עוזרת להפחית דלקת ולקדם את ייצור הקולגן.
מחקר שנערך ב-2015 מצא שמריחת קרם המכיל סנטלה עשויה לסייע במניעת סימני מתיחה במהלך ההיריון, ואף לשפר את המראה של סימני מתיחה קיימים.
סוכר
סוכר הוא אמצעי ביתי, זול וזמין לפילינג – קילוף העור. הגבישים הקטנים מקרצפים את העור המת, תהליך שעשוי לעודד ייצור קולגן. חשוב לציין שאין הוכחות ליעילות השיטה.
איך ניתן להכין פילינג בייתי?
ערבבו 1/2 כוס סוכר עם שמן שקדים או שמן קוקוס עד שהתערובת מקבלת מרקם של חול רטוב.
שפשפו בעדינות את התערובת על סימני המתיחה, בזמן המקלחת, ואחר כך שטפו במים חמים.
כדאי לחזור על הפעולה פעמיים-שלוש בשבוע.
אלוורה
ג'ל אלוורה נחשב לפופולארי במיוחד בכל הנוגע להרגעת העור וריפוי כוויות, אבל מחקרים מראים שיש באפשרותו גם לסייע לעור להחלים מפצעים ולעודד תהליכי ריפוי.
אומנם, אין ראיות מחקריות לגבי היעילות של מריחת ג'ל אלוורה על סימני מתיחה, אבל לאור היעילות של הג'ל בתהליכי ריפוי בעור, לא יזיק לנסות.
מומלץ למרוח ג'ל אלוורה טהור, מדי יום, אחרי המקלחת.
שמן קוקוס
שמן קוקוס עוזר ללחח ולרכך את העור ומחקרים מראים שהוא מסייע במצבים של עור יבש ותורם לריפוי מהיר יותר של פצעים.
אמנם, אין מחקרים שמעידים על יעילותו של שמן הקוקוס בהעלמת סימני מתיחה, אבל יש מחקרים שמראים שעיסוי הבטן בשמן קוקוס בזמן היריון, עשוי למנוע סימני מתיחה.