נבדק מחקרית

הבשר או החלב: מי אשם באמת בבריחת הסידן?

מקור הסידן המוכר ביותר בעולם המערבי הוא החלב, אך אובדן סידן קשור לעודף זרחן - שבכלל נובע מצריכת בשר מוגברת. אלי טופר, נטורופת מוסמך, מסביר מי "המזיק" מבין השניים ואיך ניתן למנוע את דלדול העצם?

2 דק׳

חלב: מוסיף או גורע סידן? | צילום: shutterstock

חלב: מוסיף או גורע סידן? | צילום: shutterstock

שתף:

חלב: מוסיף או גורע סידן? | צילום: shutterstock

בעבר הלא רחוק סברו שבעיית דלדול העצם (אוסטאופורוזיס) שנקראת גם "בריחת סידן", נובעת מאי יכולתו של הגוף לייצר את הבסיס החלבוני של העצם. הנחה זו הוכחה כמוטעית לאחר שבמחקרים בהם הוסיפו חלבון לסידן נמצא שהבעיה לא רק שלא נפתרה, אלא לעיתים אף החריפה.

 

למעשה, עיקר הבעיה קשורה במחסור ממושך בסידן יחד עם ויטמינים D ו-K2, ובעקבות זאת בריחת מינרלים נוספים (כגון בורון וסיליקה) מהשלד.

 

מחלת האוסטיאופורוזיס איננה קיימת בארצות הלא מפותחות, אלא רק במדינות שבהן התזונה הפכה לתזונה מערבית-אמריקנית המושתת על בשרים, מוצרי חלב והרבה מזונות שהם בבחינת קלוריות ריקות.

 

 

האם אנחנו זקוקים לחלב?

עם הגיל עולה הדרישה של הגוף לסידן, במיוחד אצל נשים. מחקרים רפואיים מצאו שככל שמרבים בצריכת חלבונים מן החי, כך "בורח" יותר סידן מהגוף. טענה זאת נתמכת ע"י העובדה שנשים צמחוניות סובלות פחות מבריחת סידן ומשבירת עצמות בעקבות נפילות קלות. אותם מחקרים הראו גם שאם נוסיף סידן ואפילו סידן איכותי לתזונה לקויה – לא יחול שיפור משמעותי.

חלבון מהחי "מבריח" יותר סידן?
חלבון מהחי "מבריח" יותר סידן?

במחקרים ובתצפיות שנערכו על אוכלוסיות גדולות הסתבר עוד דבר שהפתיע את החוקרים: ככל שעולה צריכת החלב, עולה גם שיעור בריחת הסידן.

 

הדבר מנוגד להגיון, אך ברור לכל מי שמקורב לדרכי הריפוי הטבעי: החלב ומוצריו אינם מהווים מקור לסידן אורגני, ורק סידן אורגני ייקלט בצורה טובה. פיסטור החלב, כשכל החלב ומוצריו בארץ מפוסטרים, הופך את הסידן ברובו לסידן לא אורגני שאינו נספג בגוף ויחד עם זאת גורם להוצאת סידן מהעצמות.

 

כדאי לדעת שמחלת האוסטיאופורוזיס איננה קיימת בארצות הלא מפותחות. זה לא אומר שעלינו "לחזור אחורה", אלא לשים לב לכך שהבעיה קיימת רק במדינות שבהן התזונה הפכה לתזונה מערבית-אמריקנית המושתת על בשרים, מוצרי חלב והרבה מזונות שהם בבחינת קלוריות ריקות.

עוד ב ויטמינים ומינרלים

מסוכן איתו ומסוכן בלעדיו: איך כדאי לצרוך ויטמין D?

לכתבה המלאה

מי אחראי לאובדן הסידן?

החלב (ובמיוחד חלב הפרה) הוא אלרגן שלעיתים קשור גם לבעיות נשימה, מפרקים ועיכול. אך שימו לב שיחד עם זאת, עיקר אובדן הסידן קשור לעודף צריכת זרחן יחד עם מחסור בוויטמין D ,C ו-ויטמין K2.

 

עודף צריכת זרחן נובע מצריכת בשר מוגברת, היות ויחס הסידן-זרחן הוא הפוך לזה שגוף האדם צריך. הבעיה מחריפה עם צריכת "פחמימות מזוקקות" כגון סוכר לבן ומוצרי קמח לבן. מזונות שצריכתם גורמת להאצת איבוד הסידן מהגוף.

 

איך אפשר לדעת אם חסר לנו סידן?

הסימנים הראשונים למחסור בסידן הינם כאבי גב ואגן הפרעות שינה, אי שקט ועוד. בשלב מאוחר יותר יופיעו גם כאבי שרירים. המעניין שנשים סובלות מהתופעה יותר מגברים, במיוחד נשים לאחר גיל המעבר בשל הירידה בייצור האסטרוגן והקלציטונין, העוזר בקליטת הסידן.

ברוקולי - עוזר להילחם בבריחת סידן
ברוקולי – עוזר להילחם בבריחת סידן

כיצד ניתן להילחם בבריחת הסידן?

להלן מספר המלצות שיעזרו למנוע מחסור בסידן ולשמור על חוזק העצם:

 

 

  • להרבות במזונות עשירים בסידן כגון: שומשום או טחינה (מלאה), שקדים ואגוזים, סויה, עוף, דגים קטנים או סרדינים, ירקות וירקות עליים – במיוחד ברוקולי, פטרוזיליה וכרוב (לא למי שבלוטת המגן שלו פועלת לאט מדי).
  • להחליף דגנים למוצרי דגנים מלאים, כמו חיטה מלאה ואורז מלא.
  • להקטין צריכת מוצרים מן החי כגון: בשרים (במיוחד בשר בקר וכבש), מוצרי חלב (במיוחד אלו שמעל 5% שומן) ולהימנע משימוש בשומן צמחי מוקשה (מרגרינה וכדומה).
  • מומלץ להיעזר בתוספת של כדורי סידן (טבעיים). לא סידן פחמתי (קרבונט). רצוי שנטילת הסידן תלווה במגנזיום, שגם הוא מינרל שחשוב לעצמות עצמן וגם עוזר לקליטת הסידן (ישנם כדורים המכילים את הסידן והמגנזיום יחדיו). מינרלים נוספים החשובים לתחזוקת הסידן בתוך העצם: בורון וסיליקה, המהווים את ה"דבק" של הסידן והמגנזיום בתוך העצם.
  • לשים לב לצריכת הוויטמינים K2 ,D, ו-C שניתן להשיג מצריכת ירקות מוגברת או באמצעות תוספים.
  • לא לשכוח פעילות גופנית: יש להקפיד להתעמל, לעסוק בספורט, לשחות, או פשוט לצעוד לפחות פעם אחת ביום ולמשך חצי שעה ברציפות.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על נטורופתיה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא אוהבים קפה? בואו לבדוק כמה באמת אתם יודעים עליו

האם קפה יכול לשפר ביצועים באימון? האם הוא מומלץ לדיאטה? ובאיזו מדינה שותים...

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

מזון בריא כוח הזרע: הכל על נבטים

גידלנו אותם בגן הילדים, הם מציצים עלינו ממדפי הסופר, ואושיות הבריאות לא מפסיקות...

מפל ישי

נטורופתיה סידן: כך תשיגו אותו ללא מוצרי חלב

הסינים הסתדרו ושגשגו ללא מוצרי חלב במשך אלפי שנים. את הסידן שלהם הם...

משה אולשבסקי

מזון בריא צבעי מאכל טבעיים: כך תכינו אותם בקלות ובבית

האם אתם מעדיפים לאכול תותים או נפט בעוגה שלכם? כשמדובר בצבעי מאכל, הבחירה...

מערכת LivA

נטורופתיה פטל וקמומיל: צמחי המרפא שיקלו על כאבי המחזור שלך

מרבית הנשים יסבלו במהלך חייהן מווסת המלווה בכאבים והתכווצויות, קיבה רגישה, מצבי רוח...

מערכת LivA

הגיל השלישי מה אתם צריכים לשאול את הרופא שלכם בזמן קבלת מרשם?

הרופא נתן לכם מרשם ואתם כבר בדרך לבית המרקחת? טעות. ישנן שאלות חשובות...

רקפת ואליק

דיקור סיני איך מצעירים את עור הפנים בלי בוטוקס ובלי סכין מנתחים?

אנטי־אייג'ינג דרך הזרמת אנרגיה ודם לפנים, מזון מלא קולגן שמעניק גמישות לעור, ועיסוי...

מערכת LivA

מזון בריא לשתות בחוכמה: 3 שייקים לבריאות המוח

מתברר שהאמריקנים הצליחו להמציא "פסיכיאטר של אוכל", וכן, בדיוק כמו שזה נשמע...

נטלי רון