כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
מקור הסידן המוכר ביותר בעולם המערבי הוא החלב, אך אובדן סידן קשור לעודף זרחן - שבכלל נובע מצריכת בשר מוגברת. אלי טופר, נטורופת מוסמך, מסביר מי "המזיק" מבין השניים ואיך ניתן למנוע את דלדול העצם?
בעבר הלא רחוק סברו שבעיית דלדול העצם (אוסטאופורוזיס) שנקראת גם "בריחת סידן", נובעת מאי יכולתו של הגוף לייצר את הבסיס החלבוני של העצם. הנחה זו הוכחה כמוטעית לאחר שבמחקרים בהם הוסיפו חלבון לסידן נמצא שהבעיה לא רק שלא נפתרה, אלא לעיתים אף החריפה.
למעשה, עיקר הבעיה קשורה במחסור ממושך בסידן יחד עם ויטמינים D ו-K2, ובעקבות זאת בריחת מינרלים נוספים (כגון בורון וסיליקה) מהשלד.
מחלת האוסטיאופורוזיס איננה קיימת בארצות הלא מפותחות, אלא רק במדינות שבהן התזונה הפכה לתזונה מערבית-אמריקנית המושתת על בשרים, מוצרי חלב והרבה מזונות שהם בבחינת קלוריות ריקות.
האם אנחנו זקוקים לחלב?
עם הגיל עולה הדרישה של הגוף לסידן, במיוחד אצל נשים. מחקרים רפואיים מצאו שככל שמרבים בצריכת חלבונים מן החי, כך "בורח" יותר סידן מהגוף. טענה זאת נתמכת ע"י העובדה שנשים צמחוניות סובלות פחות מבריחת סידן ומשבירת עצמות בעקבות נפילות קלות. אותם מחקרים הראו גם שאם נוסיף סידן ואפילו סידן איכותי לתזונה לקויה – לא יחול שיפור משמעותי.
במחקרים ובתצפיות שנערכו על אוכלוסיות גדולות הסתבר עוד דבר שהפתיע את החוקרים: ככל שעולה צריכת החלב, עולה גם שיעור בריחת הסידן.
הדבר מנוגד להגיון, אך ברור לכל מי שמקורב לדרכי הריפוי הטבעי: החלב ומוצריו אינם מהווים מקור לסידן אורגני, ורק סידן אורגני ייקלט בצורה טובה. פיסטור החלב, כשכל החלב ומוצריו בארץ מפוסטרים, הופך את הסידן ברובו לסידן לא אורגני שאינו נספג בגוף ויחד עם זאת גורם להוצאת סידן מהעצמות.
כדאי לדעת שמחלת האוסטיאופורוזיס איננה קיימת בארצות הלא מפותחות. זה לא אומר שעלינו "לחזור אחורה", אלא לשים לב לכך שהבעיה קיימת רק במדינות שבהן התזונה הפכה לתזונה מערבית-אמריקנית המושתת על בשרים, מוצרי חלב והרבה מזונות שהם בבחינת קלוריות ריקות.
החלב (ובמיוחד חלב הפרה) הוא אלרגן שלעיתים קשור גם לבעיות נשימה, מפרקים ועיכול. אך שימו לב שיחד עם זאת, עיקר אובדן הסידן קשור לעודף צריכת זרחן יחד עם מחסור בוויטמין D ,C ו-ויטמין K2.
עודף צריכת זרחן נובע מצריכת בשר מוגברת, היות ויחס הסידן-זרחן הוא הפוך לזה שגוף האדם צריך. הבעיה מחריפה עם צריכת "פחמימות מזוקקות" כגון סוכר לבן ומוצרי קמח לבן. מזונות שצריכתם גורמת להאצת איבוד הסידן מהגוף.
איך אפשר לדעת אם חסר לנו סידן?
הסימנים הראשונים למחסור בסידן הינם כאבי גב ואגן הפרעות שינה, אי שקט ועוד. בשלב מאוחר יותר יופיעו גם כאבי שרירים. המעניין שנשים סובלות מהתופעה יותר מגברים, במיוחד נשים לאחר גיל המעבר בשל הירידה בייצור האסטרוגן והקלציטונין, העוזר בקליטת הסידן.
כיצד ניתן להילחם בבריחת הסידן?
להלן מספר המלצות שיעזרו למנוע מחסור בסידן ולשמור על חוזק העצם:
להרבות במזונות עשירים בסידן כגון: שומשום או טחינה (מלאה), שקדים ואגוזים, סויה, עוף, דגים קטנים או סרדינים, ירקות וירקות עליים – במיוחד ברוקולי, פטרוזיליה וכרוב (לא למי שבלוטת המגן שלו פועלת לאט מדי).
להחליף דגנים למוצרי דגנים מלאים, כמו חיטה מלאה ואורז מלא.
להקטין צריכת מוצרים מן החי כגון: בשרים (במיוחד בשר בקר וכבש), מוצרי חלב (במיוחד אלו שמעל 5% שומן) ולהימנע משימוש בשומן צמחי מוקשה (מרגרינה וכדומה).
מומלץ להיעזר בתוספת של כדורי סידן (טבעיים). לא סידן פחמתי (קרבונט). רצוי שנטילת הסידן תלווה במגנזיום, שגם הוא מינרל שחשוב לעצמות עצמן וגם עוזר לקליטת הסידן (ישנם כדורים המכילים את הסידן והמגנזיום יחדיו). מינרלים נוספים החשובים לתחזוקת הסידן בתוך העצם: בורון וסיליקה, המהווים את ה"דבק" של הסידן והמגנזיום בתוך העצם.
לשים לב לצריכת הוויטמינים K2 ,D, ו-C שניתן להשיג מצריכת ירקות מוגברת או באמצעות תוספים.
לא לשכוח פעילות גופנית: יש להקפיד להתעמל, לעסוק בספורט, לשחות, או פשוט לצעוד לפחות פעם אחת ביום ולמשך חצי שעה ברציפות.