נבדק מחקרית

האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים טוב. על פניו נראה שאין לכם שום סיבה לצרוך תוספי מזון. האומנם? באילו מצבים אתם חייבים לשקול נטילת תוספים, ואיך זה קשור למי ברז ואחסון פירות בקירור?

3 דק׳

תוספים - מי צריך אותם בכלל? | צילום: shutterstock

תוספים - מי צריך אותם בכלל? | צילום: shutterstock

שתף:

תוספים - מי צריך אותם בכלל? | צילום: shutterstock

ויטמינים ומינרלים הם חלק הכרחי ובלתי נפרד מבריאות טובה. הם קשורים לתהליכים כימיים שונים בגופנו, עוזרים להגן עלינו ממחלות, ושומרים לנו על התפקוד הקוגניטיבי. רבים חושבים שאם הם אוכלים בריא, צורכים מגוון פירות וירקות, לא מעשנים ועושים ספורט – אין להם שום סיבה לצרוך תוספי מזון.

 

בשנים האחרונות נשמעים קולות סותרים לגבי נחיצותם של תוספי המזון. מצד אחד, במשרד הבריאות מזהירים מפני חסרים תזונתיים בברזל, B12, חומצה פולית, ויטמין D ומגנזיום בקרב האוכלוסייה בישראל. מנגד, יותר ויותר מומחים טוענים שאדם בריא אינו זקוק לתוספי מזון, כל עוד הוא מקפיד על תזונה עשירה ומאוזנת.

 

בנוסף לכך, אנשי המקצוע מדגישים כי אין להשוות בין מזון טבעי לתוסף מזון; זאת משום שירקות ופירות, לדוגמה, אינם מכילים רק ויטמינים ומינרלים אלא גם סיבים תזונתיים וחומרים פעילים כמו פלבנואידים וסטרולים, אשר פועלים בסינרגיה ובכך מספקים תועלת מקסימלית מהמזון.

 

 

 

 

השאלה היא האם אנחנו אכן מקבלים את כל הוויטמינים והמינרלים שנדרשים לנו כאשר אנחנו מקפידים על אורח חיים בריא?

 

מתברר שהתשובה מורכבת ולא חד משמעית כפי שנדמה לנו.

 

באילו נסיבות כדאי לנו לשקול נטילת תוספי תזונה, גם אם אנחנו מקפידים על מה שאנחנו אוכלים:

 

גורמים סביבתיים

גורמים סביבתיים רבים הובילו לכך שהצפיפות התזונתית של המזונות שאנו אוכלים, ירדה במהלך העשורים האחרונים. הפירות והירקות שאנו אוכלים היום פחות עשירים בוויטמינים ומינרלים, בהשוואה לאלה שאכלו הסבים והסבתות שלנו.

 

החקלאות התעשייתית, ביאור היערות ושינויי האקלים הביאו לדלדול קרקעות, ולהידלדלות המינרלים והוויטמינים (כמו ויטמין C) בקרקע שמשמשת לגידול המזון.

 

גם למזון שהאדמה מקבלת יש השפעה על איכות המזון שאנו אוכלים. הדשן בו משתמשים בחקלאות התעשייתית המודרנית הוא דשן כימי, אשר אומנם עשיר בחנקן, אשלגן וזרחן – אבל אין בו רכיבים תזונתיים רבים שנמצאים בדשן האורגני, המורכב מפסולת טבעית ממוחזרת. דשן זה היה בשימוש בעבר, בעיקר בחקלאות ביתית, והיום נמצא בשימוש בעיקר בחקלאות האורגנית.

ירקות אורגניים הישר מהשדה
ירקות אורגניים הישר מהשדה

גם ריסוס התוצרת החקלאית, שמצד אחד מספק לנו עלי חסה יפים ושלמים, מביא מנגד לקטילת המיקרואורגניזמים שבקרקע. אלה חיוניים על מנת להפוך את המינרלים וחומרים מזינים אחרים בקרקע לזמינים לצמחים; וכשהם לא נמצאים באדמה, הפירות והירקות שאנו אוכלים מזינים פחות.

 

עוד היבט שמשפיע על איכות המזון שאנו צורכים הוא הזמן שעובר מהקטיף ועד לצריכה. הפירות והירקות שאנחנו רואים בסופר נקטפו לעיתים כמה שבועות ואף חודשים רבים לפני שהגיעו למדף, ובדרך שונעו, נארזו ואוחסנו בקירור. הדבר בעייתי משום שברגע שהפרי או הירק נקטף הוא עלול לאבד מתכולת הוויטמינים והמינרלים שבו, במיוחד אם מדובר בפירות וירקות הרגישים לאוויר, לחום ולקור – ובכל יום שעובר אלו מאבדים עוד ועוד חומרים מזינים.

עוד ב בריאות

התסמינים והטיפולים: כל מה שרצית לדעת על גיל המעבר ולא העזת לשאול

לכתבה המלאה

גורמים אישיים

אתם לא צורכים מספיק ויטמינים ומינרלים

גם אם אתם אוכלים בריא ומאוזן, ייתכן מאוד שהרגלי התזונה שלכם לא מספקים את כלל הצרכים של גופכם. אם בעבר חשבו שחמש מנות של פרי וירק ביום מספיקות, הרי שבשנים האחרונות חוקרים טוענים שאנחנו צריכים הרבה יותר מזה. כלומר לפחות עשר מנות פרי וירק ביום, על מנת לספק לגוף את כל צרכיו ולהגן עליו מפני מחלות.

 

מחקר שנערך במשך עשר שנים ועל פני חמש יבשות, מצא שמשתתפים שאכלו 375 עד 500 גרם ירקות ופירות מדי יום – היו בעלי סיכון נמוך יותר ב-22% למות, בהשוואה לאלה שאכלו פחות פירות וירקות. הבעיה היא שרובנו לא מגיע לכמויות האלו.

אישה יושבת על השולחן ובוחנת את הירקות
כמויות שקשה לצרוך | צילום: shutterstock

דיאטה או תזונה מיוחדת

אם התזונה או הדיאטה שלכם נטולת מוצרים מסוימים מן הצומח או החי (ולחילופין, נטולת חלק מאבות המזון) – בין אם מדובר בצמחונות, בטבעונות בדיאטת קיטו או בפלאו, ייתכן שהגוף שלכן לא מקבל את כל מה שהוא צריך.

 

צמחונים או טבעונים עלולים לסבול ממחסור בוויטמין B12. דיאטה קטוגנית או דיאטת פלאו, עלולים להחסיר מכם שלל ויטמינים. גם אם אימצתם דיאטה שכוללת את כל אבות המזון, רוב הסיכויים הם שאתם מגבילים את צריכת הקלוריות שלכם, ולכן לא מקבלים מספיק ויטמינים ומינרלים מהמזון.

 

מים מותפלים

כמחצית ממי השתייה בישראל מגיעים ממתקני התפלה. המשמעות היא שבמים אלו קיימת כמות אפסית של מגנזיום לעומת מקורות מים טבעיים.

 

בהתחשב בכך שכ-20% ממקורות המגנזיום בגוף נסמכים על מי השתייה, מי שצורך מי ברז מותפלים עלול לחוות חסר במינרל חיוני זה.

 

 

 

 

גיל

אנשים מעל גיל מסוים, לרוב מעל גיל 50, זקוקים לכמות מוגדלת של ויטמינים על מנת לספק את כל הצרכים התזונתיים שלהם. למשל, נשים בגיל המעבר זקוקות לכמות גבוהה יותר של ויטמין D וסידן, משום שהן נמצאות בסיכון מוגבר לדלדול עצם.

 

את הכמות הזו בדרך כלל לא ניתן לקבל מהמזון בלבד. בנוסף, מבוגרים רבים, גם כאלה שאוכלים מזון מן החי, מתקשים לספוג ויטמין B12 מהמזון, ולכן מדובר על מקרים בהם כדאי לשקול נטילה של תוסף מזון.

צריכת ויטמינים ומינרלים אצל מבוגרים
נדרשת צריכה מוגברת של ויטמינים ומינרלים לאחר גיל 50

לחץ

בעולם בו אנו חיים, לחץ הוא חלק בלתי נפרד מהיום יום שלנו. רובנו ממהרים ממקום למקום, וגם כשאנו עוצרים לרגע אנחנו מוטרדים משלל בעיות במקום להיות נוכחים ברגע.

 

הלחץ הזה לא בריא בהרבה מובנים. בין היתר, הוא מחליש את מערכת העיכול ובכך גורם לספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים כמו אבץ, סידן ומגנזיום, מה שעלול לגרום לחוסרים.

 

 

 

 

היריון

במהלך ההיריון הצרכים התזונתיים של הגוף משתנים. הגוף תמיד יעדיף לספק לעובר את כל צרכיו, גם אם המשמעות היא חוסרים תזונתיים אצל האם.

 

בנוסף, נשים רבות סובלות בתקופה זו ממחסור בכדוריות דם אדומות, שעלול להוביל לאנמיה, ונזקקות לתוסף ברזל. יתר על כן – ויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים שונים חיוניים למניעת היווצרות מומים אצל העובר, ובהם חומצה פולית וחומצות שומן מסוג אומגה 3, אשר מסייעות להתפתחות המוח של העובר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על ויטמינים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא צבעי מאכל טבעיים: כך תכינו אותם בקלות ובבית

האם אתם מעדיפים לאכול תותים או נפט בעוגה שלכם? כשמדובר בצבעי מאכל, הבחירה...

מערכת LivA

הגיל השלישי חוקרי אוניברסיטת הרווארד: אוכל כתום מצעיר אתכם ב-4 שנים

איך שומרים על מוח חד ככל כשמתבגרים ומפחיתים את הסיכון ללקות בדמנציה ובאלצהיימר?...

נטלי רון

בריאות עושים קקי: הטיפול הטבעי בעצירות שיוביל אתכם לשירותים

אם יש לכם פחות משלוש יציאות בשבוע, כנראה שגם אתם בסטטיסטיקה של מי...

מערכת LivA

מזון בריא מלח בטעם ביצים ומלח קוויאר: המדריך המלא לסוגי מלחים

עברו הימים בהם על מדף הסופר אפשר היה למצוא מלח שולחן בלבד, הלוא...

סימי שאואר

מזון בריא איך כדאי לשטוף ולנקות פירות וירקות?

על תוצרת חקלאית יש חיידקים, לכלוך וחומרי הדברה. אם הידיים שלנו חייבות ניקוי...

נטלי רון

בריאות "מקלחת יער" כבר ניסיתם? כך הטבע ימנע מכם את המחלה הבאה

אם אתם מהאנשים שמעדיפים לחוות נופים דרך נשיונל ג'יאוגרפיק, זו הכתבה שתשנה את...

סימי שאואר

דיאטות דיאטה ים תיכונית: מדריך למתחילים

היא מכונה "הדיאטה הבריאה בעולם", מבוססת על סגנון חיים ולא על חוקים נוקשים...

רקפת ואליק

מזון בריא מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד....

רויטל ונונו

עורכת ראשית

היריון ולידה איך בוחרים בנק דם טבורי? 7 דברים שהורים חייבים לקחת בחשבון

כולנו מכירים את ההתנהלות מול בנקים פיננסיים, אבל בכל מה שקשור לבנקים ששומרים...

בשיתוף עם TABURIT

בנק דם טבורי