היכן נמצאים כל הוויטמינים והמינרלים? | צילום: shutterstock
אף שאנחנו נוהגים לציין אותם באותה נשימה, ויטמינים ומינרלים הם שני דברים שונים. את רוב הוויטמינים אנו מקבלים מהמזון שאנו צורכים, הן מן החי והן מהצומח. לעומת זאת, מקור המינרלים שלנו מגיע מהאדמה, המים והסלעים ואנו צורכים אותם בעקיפין דרך הסביבה שספגה אותם או חיה שצרכה אותם. מה שמשותף לשניהם בכל זאת הוא העובדה שאנו זקוקים לשניהם כמו אוויר לנשימה – לתפקוד הגוף ולהגנה מפני מחלות. השאלה היא איפה הם נמצאים ובכמויות גדולות.
ברזל
ברזל הוא מינרל החיוני לייצור המוגלובין, המולקולה המובילה חמצן מהריאות ליתר איברי הגוף. נשים בהיריון זקוקות לכמויות גדולות של ברזל למען ההתפתחות התקינה של העובר, וגם ילודים ותינוקות עד גיל שנה זקוקים לתוסף ברזל.
מזונות מן החי, כגון בשר בקר והודו, הם העשירים ביותר בברזל. גם בקטניות דוגמת שעועית לבנה, עדשים וקינואה תמצאו כמויות יפות של ברזל. טבעונים וצמחונים יכולים להשלים את החסר בברזל גם מטופו למשל, שיספק להם כ-3 מיליגרם ברזל ב-50 גרם מוצר.
סידן
סידן הוא מינרל ההכרחי לחיזוק ובניית העצמות, לתפקוד תקין של מנגנון קרישת הדם, לשמירה על השיניים וכן לשיפור תפקוד מערכת העצבים. הסידן הוא מינרל חמקמק. אומנם הוא נמצא במוצרי מזון שונים אך הגוף מתקשה לספוג אותו.

את הסידן תמצאו במוצרי חלב, ברוקולי, טחינה, שומשום, דגים, תפוזים ותאנים יבשות. כדי לשפר את ספיגתו בגוף מומלץ לצרוך מזונות עשירים במגנזיום כגון שקדים סויה, עלים ירוקים וקטניות.
ויטמין C
ויטמין C, המוכר והפופולרי, תורם לחיזוק מערכת החיסון, מסייע לגוף לייצר נוגדנים ומשפר את ספיגת הברזל, הסידן והאבץ לגוף. בנוסף ויטמין C הוא נוגד חמצון המנטרל את השפעתם השלילית של הרדיקלים החופשיים על התאים.

חשוב להקפיד על צריכה של ירקות ופירות עשירים בוויטמין C מדי יום היות והוויטמין אינו נאגר בכמויות גדולות בגוף. פלפל הוא אחד הירקות העשירים ביותר בוויטמין C. למעשה, פלפל אחד ביום יספק את רוב הצריכה המומלצת היומית לאדם בוגר של הוויטמין.
ויטמין C תמצאו גם בירקות מצליבים כמו כרוב וברוקולי, בתות שדה, בקיווי, בפירות הדר כמו תפוזים וקלמנטינות, כמו גם באננס ועגבנייה.
חומצה פולית
חומצה פולית משתייכת לקבוצת ויטמיני B. היא יעילה במניעת מחלות לב ודם ותורמת לירידה בסיכון לשבץ מוחי. לנשים בהיריון היא חשובה במיוחד. מחסור בחומצה פולית עלול להביא למומים קשים במערכת העצבים ובעמוד השדרה של העובר.

לנשים בהיריון מומלץ להתחיל ליטול תוסף חומצה פולית כשלושה חודשים טרם הכניסה להיריון או מיד עם גילוי ההיריון.
חומצה פולית תמצאו במזונות כמו אבוקדו, אספרגוס, ברוקולי, אפונה, עדשים, שעועית, בננה ותפוזים. בברוקולי מבושל יש יותר חומצה פולית מאשר בברוקולי טרי.
אשלגן
האשלגן חיוני לתפקוד כל תאי ורקמות הגוף. הוא גורם משמעותי במנגנון כיווץ השרירים והכרחי לתהליך עיכול נכון ולתפקוד תקין של הלב. תזונה עשירה באשלגן מפחיתה את הסיכון ללקות בשבץ ומגנה מפני יתר לחץ דם.

אשלגן ניתן למצוא בעשבי תיבול כמו כוסברה, שמיר, בזיליקום ועוד. המינרל נמצא גם בבננות, אבוקדו וקקאו, וכן בדגים כמו סלמון ובקלה. עוד מקורות לאשלגן הם קטניות כמו שעועית לבנה, פולי סויה ועדשים, כמו גם אגוזים, שקדים וצנוברים.