כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
השיעול הוא תהליך רפלקסיבי תקין של הגוף המסייע להפריש ליחה וחומרים מזהמים אחרים. יחד עם זאת, כולנו רוצים להפטר ממנו; הוא מציק, מקשה על השינה ופוגע באיכות החיים. הכירו את השיטות הטבעיות לטיהור הגרון ומערכת הנשימה – כולל שימוש באננס ומרשמלו
על פי רוב, שיעול נחלק לשני סוגים; שיעול יבש ושיעול רטוב. השיעול הרטוב כולל נוכחות של ליחה בדרכי הנשימה והינו ביטוי של פעולת המערכת החיסונית של הגוף המנסה לסלק גורמים מזהמים מהאף, הסינוסים, הגרון והסמפונות.
צבע הליחה כמו גם התסמינים שמתלווים אליה, עשויים להעיד על סוג המחלה ממנה אנו סובלים ולכן יש לשים לב להופעת חום, קוצר נשימה וכאבים עזים במקביל לשיעול.
מה גורם לשיעול?
לרוב, שיעול עם ליחה נגרם על ידי זיהום ויראלי בדרכי הנשימה והוא מתלווה לסימפטומים נוספים של גודש באף ונזלת מימית.
גם לאלרגיה יכולים להיות סימפטומים דומים, אך אלו נגרמים בעקבות תגובה לא תקינה של מערכת החיסון לחומרים שונים, כמו אבק או פולן (אבקני פרחים).
אם השיעול מתפרץ באופן פתאומי בסביבה או בעונה מסוימות, בסבירות גבוהה כי אתם סובלים מאלרגיה.
הליחה ברפואה הסינית
"על פי הרפואה הסינית ליחה היא חומר עודף שמצטבר בגוף, מאט תהליכים וגורם לחסימה בזרימת האנרגיה בגוף, לכבדות ולתחושת ערפול", מסבירה אסתר מנחם (Ph.D), ביולוגית, נטורופתית ומטפלת ברפואה סינית.
"הליחה נגרמת מעיכול חלש או מחשיפה ללחות מהמזון והנשימה (צינון) ועלולה להתבטא בשיעול לח או יבש, בליחה שניתן לכייח בקלות או כזאת שתקועה, בכחכוח בגרון או בצרידות.
"המטפלים ברפואה הסינית מבדילים בין ליחה חמה לקרה. ליחה קרה היא שקופה, בהירה וללא ריח ואילו ליחה חמה מתבטאת בהפרשות צמיגות ודלקתיות, שנוטות להיות צהובות ובעלות ריח רע".
מתי צריך לפנות לרופא?
"בדרך כלל, זיהומים בדרכי הנשימה גורמים לחום ולכאבים בגוף ואילו אלרגיות – לא.
"מומלץ לפנות לרופא במידה וחום גופכם עולה או שיש לכם צמרמורת, כיוון שסימפטומים אלו, בנוסף לשיעול, עלולים להצביע על דלקת ריאות או ברונכיטיס (דלקת סימפונות) וכו'.
"הדבר נכון גם אם אתם סובלים משיעול חזק או שיעול עם ליחה צמיגית ובעלת גוון צהבהב־ירקרק עם ריח לא נעים".
אסתר מנחם ממליצה על 7 דרכים להקל על שיעול עם ליחה הנגרמים על ידי הצטננות, אלרגיה או סינוסיטיס, בעזרת תזונה וחומרים טבעיים:
איך להעביר שיעול עם ליחה – מזונות מייבשי ליחה
תזונה
להעדיף מזון מבושל, כגון מרקים וירקות מאודים, כדי לחזק את העיכול החלש; להרבות באכילת חלבון במקום פחמימות (עדשים, שעועית מאש, אזוקי, קינואה, דגים מהים, עוף והודו).
להוסיף מזונות מפחיתי ליחה, כגון רוקט, ארוגולה, בצל ירוק, כרישה, חזרת, תה ירוק, קמומיל (בבונג), חומץ תפוחים, לימון ותפוח ירוק. רצוי להימנע מארוחות כבדות, שומניות, מטוגנות ואוכל הנחשב למייצר לחות, כמו מוצרי חלב, בצקים וסוכרים.
חשוב לא לאכול בלילה להתרחק ממזונות ומשקאות קרים כמו מיץ סחוט, גלידה, יוגורט ומוצרי חלב ובמיוחד גבינות שמנות.
כדאי לדעת שלימון וקליפות פרי הדר מפחיתים ליחה ואילו תבלינים ארומטיים כגון שום, זנגביל, הל, כמון, ציפורן ומוסקט, הנחשבים מחממים, מתאימים לליחה קרה.
דבש
דבש הוא אחד התרופות העתיקות ביותר לכאבי גרון ושיעול; מומלץ להוסיף דבש לתה צמחים או לכוס מים פושרים עם לימון (המקל על הגודש). כמו כן, כדאי להוסיף לדבש שום ובצל.
בהתאם לסקירת מחקרים מ-2014, נמצא שהדבש יעיל להקלת שיעול כמו התרופה דקסטרומטורפן (נוגדת שיעול).
פרוביוטיקה
פרוביוטיקה (חיידקים "ידידותיים") אינם מקלים על השיעול בצורה ישירה, אך הם מסייעים לשמור על איזון החיידקים שחיים במעיים ובכך מחזקים את המערכת החיסונית.ישנן עדויות שחיידקי לקטובצילוס, שנמצאים במוצרי חלב ביו, עשויים להפחית את הסיכון להצטננות, שפעת ורגישות לאלרגנים מסוימים.
מחקר מ-2012 שנערך על קבוצת ילדים בני 13-8, מצא שפרוביוטיקה מקטינה משמעותית את הסיכוי לסבול מחום ושיעול ומקטינה את כמות ההיעדרויות מבית הספר על רקע מחלה.יוגורט או משקה יוגורט ביו הוא אחד המקורות העשירים לחיידקים "טובים", אך כדאי לצרוך אותם בזהירות היות ומוצרי חלב עלולים דווקא להחמיר את הליחה.
ברומלין
רוב האנשים לא חושבים על אננס כעל תרופה לשיעול עם ליחה.
אך, ברומלין, אנזים שנמצא באננס, מסייע לדלל את הליחה ולהיפטר ממנה ובכך מקל על השיעול. ברפואה המסורתית משתמשים בו גם לצורך הקלת סינוסיטיס או בעיות בסינוסים שנובעים מאלרגיה.
יש לשים לב כי תוספי ברומלין אינם מומלצים לילדים או למבוגרים שנוטלים תרופות מדללות דם. בנוסף, ברומלין עלול להגביר ספיגה של אמוקסיצילין (אנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילין).
מומלץ להיוועץ ברופא או רוקח לפני שמתחילים להשתמש בתוסף זה.
נענע
עלי נענע (מנטה) ושמן אקליפטוס הם תרופות טבעיות, ותיקות ומוכרות לשיעול. מנטול מרגיע גירויים וכאבי גרון ופועל כנוגד גודש – ובכך מסייע לדלל את הליחה.
מומלץ לשתות תה עם נענע ו/או לשאוף אדים מאמבט אדים: טפטפו ארבע־חמש טיפות שמן מנטה או נענע על כל כוס מים חמים, כסו את ראשכם ואת הכלי עם הנוזלים במגבת וקחו נשימות עמוקות.
מרשמלו
המרשמלו, "חוטמית" בעברית, הוא צמח רב שנתי שפורח בקיץ, ולא הממתק שקונים בסופרמרקט.
עלי ושורש המרשמלו משמשים ברפואת הצמחים להקלה על כאבי גרון ושיעול.הצמח מכיל חומר רירי שמצפה את הגרון ומפחית את הגירויים. למרות שהצמח נחשב בטוח לשימוש, הוא אינו מומלץ לילדים.
טימין
טימין, שהוא אחד מעשבי התיבול הנפוצים, מוכר גם כצמח מרפא מכייח שמקל על מחלות בדרכי הנשימה.
עלי טימין מכילים פלבונואידים, תרכובות טבעיות שמרגיעות את שרירי הגרון שמעורבים בפעולת השיעול ואף מסייעים להפחתת דלקת.
מומלץ להכין חליטת טימין על ידי השריית שתי כפיות של העלים בכוס מים רותחים למשך 10 דקות וסינונם. בנוסף, ניתן להוסיף כמה ענפי טימין למרק עוף במהלך דקות הבישול האחרונות שלו.