כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הריח העז שלהם גורם לרבים להימנע מהם, אבל הם לגמרי שווים את המאמץ. השום והבצל מוסיפים את כל הטעם לאוכל מבלי להוסיף לו קלוריות, שומן ומלח. מה מחבר בין שניהם, מהן הסגולות הבריאותיות של כל אחד מהם בנפרד, ואיך מכינים עוגה מבצלים?
מזה אלפי שנים שהשום והבצל נחשבים לתרופות עממיות וטבעיות לטיפול במגוון מחלות ודלקות.
השניים משתייכים לירקות ממשפחת האליום (Allium), שכוללת גם את הבצל הירוק, העירית, הכרישה והשאלוט. משפחה זו עשירה בתרכובות אורגנו־גופרית בריאות שעשויות לסייע להפחתת כולסטרול ולחץ דם ולמניעת מחלות לב וכלי דם.
בזכות תכולת הפיטוכימיקלים שבהם ותרכובות כימיות נוספות, השום והבצל משמשים גם כנשק מניעתי, מחזקים את מערכת החיסון ומפחיתים את הסיכון להתפתחות סרטן על ידי מניעת דלקות, ונזק לתאים ול-DNA – בעיקר מחלות סרטן של מערכת העיכול והערמונית. מחקרים מצאו כי לשום ולבצל יש תכונות אנטי בקטריאליות ואנטי ויראליות.
השום והבצל טובים גם לחולי סוכרת היות והם מורידים את רמות הגלוקוז בדם. תכולת הפלבנואידים והפוליפנולים בהם הופכת אותם גם לנוגדי חמצון חזקים וצריכתם מעלה את האנזים שאחראי לניקוי רעלים סביבתיים מהגוף.
אגב, הכמות המינימלית היומית המומלצת לצריכתם היא שתי כפיות של שום ושתי כפות של בצל.
יחד עם כל הטוב הזה, רבים אינם יודעים שהשום והבצל מכילים רמה גבוהה של פחמימות קצרות שרשרת (FODMAP) אשר מביאות לתסיסה במעי.
לכן, הם אינם מומלצים עבור מי שסובלים מרגישות במעי או ממעי רגיז. בנוסף, אכילת שום עלולה להשפיע על יעילותן של תרופות שונות, כגון נוגדי קרישה ונוגדי דלקת.
ריכזנו לכם את מיטב הסגולות הרפואיות של השניים, כולל שני מתכונים ריחניים במיוחד:
שום – מונע ומטפל במחלות ומחזק את הלב
סגולות רפואיות:
השום זכה לכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע" בשל יעילותו במלחמה נגד זיהומים כמו חיידקים, נגיפים ופטריות. כאשר חותכים את שיני השום נוצר החומר הפעיל אליצין, שיחד עם מרכיבים נוספים הקיימים בירק (כמו ויטמינים, גופרית, זרחן וסלניום) מעניקים לו את יכולותיו המרפאות.
השום מצוין לחיזוק מערכת החיסון ומומלץ לטיפול בשלל מחלות החורף, כמו גם בטחורים, תולעי מעיים ודלקות אוזניים. מחקר מ-2012 מצא שאכילת תמצית שום הפחיתה בכ-61% את ימי המחלה של הנבדקים עקב מחלת השפעת והצינון.
השום הוכח כאמור כיעיל להורדת כולסטרול גבוה ולחיזוק הלב. ברפואה הסינית אף משתמשים בתמצית שום כדי לטפל בפצעים ודלקות חניכיים.
מחקר מצא שתמצית שום יעילה כמו תרופה במרשם (Atenololׂׂ) להפחתת לחץ הדם.
סירופ שום לשיעול ושפעת:
לטיפול טבעי בשיעול ושפעת ניתן להכין סירופ העשוי מ-20 גרם שום כתוש, חצי כוס חומץ תפוחים אורגני וחצי כוס מים. את הסירופ הטבעי יש לנער היטב ולהניח בצד לארבע שעות.
לאחר מכן יש לסנן ולהוסיף 2 כפות דבש. בעת מחלה, שתו כף אחת של הסירופ עד 4 פעמים ביום, לטיפול יעיל ומהיר.
בצל – מונע דלקות וכאבי בטן
סגולות רפואיות:
הידעתם? ככל שהבצל חריף יותר, כך הוא מכיל יותר פלבנואידים ופוליפנולים, הידועים בתכונותיהם המרפאות. הפיטוכימיקלים שבבצל אומנם מדמיעים אך מבריאים את הגוף.
אחד מהם הוא הקוורצטין, נוגד חמצון עוצמתי ביותר שנמצא בריכוז מאוד גבוה בירק ומסייע במניעת מחלות ובמלחמה בנגיפים ודלקות שונות. הבצל מסייע גם לשגשוג של חיידקי המעיים הטובים, ובכך מונע דלקות מעי וכאבי בטן.
בנוסף, בצל יעיל, כפי שצוין, להורדת כולסטרול ואיזון לחץ דם גבוה. הבצל אפקטיבי גם להקלה על דרכי נשימה סתומות, כגון במצבי נזלת, ליחה ושיעול, ומכיל חומרים אנטיספטיים המסייעים לחיטוי.
קערת בצל לתינוק מנוזל:
להקלה על דרכי הנשימה של תינוק מנוזל, חתכו בצל לקוביות קטנטנות והניחו בקערה ליד עריסת התינוק. אומנם הריח לא מדהים אבל כנראה שכולכם תנשמו יותר טוב כבר בבוקר למחרת – ובאופן טבעי לחלוטין.