מתי זה יגיע? | צילום: shutterstock
נשים רבות מקבלות את הווסת החודשית שלהן בזמן, כמו שעון שוויצרי, בכל 28 ימים. אבל יש גם לא מעט נשים שחוות שיבושים במחזור החודשי שלהן כדבר שבשגרה. אך לא רק תזמון קבלת המחזור יכול להפתיע אותן, אלא גם עוצמתו, התסמינים הנלווים לו ואף הכאבים – יכולים להשתנות מפעם לפעם.
בעוד שיש נשים ששמחות לדלג על המחזור החודשי מפעם לפעם, כדאי שנדע שאי סדירות מתמשכת במחזור החודשי עלולה להיות קשורה לקשיי פוריות. גם אצל נשים שאינן מתכננות להיכנס להריון בקרוב, מחזור לא סדיר עשוי להקשות על תכנון קדימה ולהכניס אי וודאות ומתח.
למה המחזור מאחר?
קודם כל, יש סיבות אפשריות רבות לאי סדירות במחזור החודשי, וכדאי להתייעץ עם רופא.ת נשים כדי לוודא שהסיבה למחזור לא סדיר אינה סיבה רפואית.
במקרים רבים, מחזור לא סדיר נובע מסיבות הקשורות לאורח החיים, מה שאומר שיש לא מעט הרגלים שנוכל להקפיד עליהם בעצמנו (מעבר לנטילת גלולות למניעת הריון), שיסייעו להסדיר את המחזור החודשי שלך וגם לשמור על בריאותך, בעת ובעונה אחת.
11 שיטות טבעיות להסדרת המחזור החודשי
-
שמרי על משקל גוף תקין
שמירה על משקל גוף תקין ויציב, בלי יותר מדי תנודות ושינויים גדולים, מסייעת לשמור על מחזור סדיר.
מחקרים מראים שעודף משקל מגדיל את הסיכוי למחזורים לא סדירים ולבעיות פוריות, וזאת משום שהוא משפיע על ההיפותלמוס – בלוטת יותרת המוח ובלוטת יותרת הכליה, אשר מווסתות את האיזון ההורמונלי בגוף. עם זאת, צריך לזכור שגם דיאטה מהירה עלולה לשבש את סדירות המחזור, באופן אירוני, בדיוק מאותן סיבות. לכן, חשוב לשמור על משקל גוף תקין ויציב ולדאוג שהגוף מקבל את כל הרכיבים התזונתיים שהוא זקוק להם. -
נסי דיקור סיני
לפי הרפואה הסינית המסורתית, דיקור סיני יכול לאזן את זרימת האנרגיה בגוף, מה שעשוי להסדיר את הווסת ולהקל על כאבי מחזור ועל תסמינים של תסמונת קדם וסתית. זה גם מגובה מחקרית.
מחקרים שמראים שדיקור סיני יכול לאזן את רמות הורמון ה-FSH ולהביא לחידוש הווסת. -
הימנעי מדיאטה דלת פחמימות
אומנם, דיאטות דלות פחמימות הפכו להיות מאוד פופולאריות בשנים האחרונות, אבל למרות יתרונותיהן הרבים, הן עלולות לשבש את תפקוד בלוטת התריס ולהוריד את רמות הורמון הלפטין, אשר מסייע בוויסות הורמון הרבייה, ובכך לגרום לדילוג על מחזורים.
-
צרכי מספיק שומנים בריאים
ואם כבר בדיאטות עסקינן, בואו נדבר על דיאטות דלות שומן. כמות רצויה של שומנים בריאים, חיוניים לתפקוד תקין.
צריכת כמות מספקת של שומנים בריאים, ובמיוחד חומצות שומן רב בלתי רוויות, עשויה לתמוך ברמות ההורמונים ובביוץ. באילו מזונות ניתן למצוא את חומצות השומן האלה? בסלמון, בשמנים צמחיים כמו שמן זית, באגוזי מלך ובזרעי פשתן.
-
אל תגזימי עם הסיבים
אי אפשר להפריז בחשיבותם של הסיבים התזונתיים לבריאותנו. הם מעכבים את ספיגת הסוכר בדם אחרי הארוחה ומאזנים סוכרת, ולפיכך חיוניים לעיכול תקין, תורמים לתחושת שובע, ממתנים עלייה בכולסטרול ומקושרים עם ירידה בסיכון ללקות במחלות לב, כלי דם וסרטן. בדיוק מהסיבות האלה, יש נשים שצורכות מהם קצת יותר מדי!
חוקרים חושדים שצריכה מופרזת של סיבים תזונתיים עשויה להפחית את הרמות של הורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון, של הורמון מחלמן (LH) המגרה ביוץ ושל הורמון FSH אשר מגרה התפתחות זקיק בשחלות. למרות זאת, חשוב מאוד להקפיד על צריכה מספקת של סיבים. הכמות המומלצת לצריכה יומית של סיבים תזונתיים היא 30-25 גרם סיבים ליום. -
צרכי מספיק חומצה פולית
רופאים ממליצים לנשים בגיל הפוריות לצרוך מדי יום 400 מק"ג של חומצה פולית. אחת הסיבות לכך היא שנטילת חומצה פולית לפני ההיריון ובמהלכו, מקושרת עם מניעת מומים בעובר.
אם זה לא מספיק, יש לנו עוד סיבה טובה בשבילכן – חומצה פולית מעודדת ביוץ סדיר ועלייה ברמות הפרוגסטרון במחצית השנייה של המחזור החודשי, מה שעשוי לתמוך בפוריות. באילו מזונות ניתן למצוא חומצה פולית? בננות, אבוקדו, ביצים, סלק, קטניות, אגוזים וזרעים. -
קחי תוספי מזון
ישנם מספר תוספי מזון שנטילתם עשויה לתרום לוויסות המחזור החודשי. אך לפני נטילתם, יש להתייעץ עם רופא. הנה כמה דוגמאות לתוספי מזון שיכולים לעזור:
קינמון: יכול להועיל להסדרת המחזור אצל נשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, המייצרות בגופן כמות גבוהה מדי של אינסולין. תוסף קינמון עוזר לווסת את רמות האינסולין בגוף, מה שעשוי להשפיע על ייצור הורמוני המין הזכריים ולתרום להסדרת המחזור.
כורכום: מכיל כורכומין, רכיב אשר לו השפעות בריאותיות מיטיבות. בין השפעותיו ניתן למצוא את אלה הדומות לאלו של הורמון האסטרוגן, והפחתת תסמיני קדם ווסתיות.
-
התנסי בצמחי מרפא
ישנם כמה צמחי מרפא שעשויים לעזור בהסדרת המחזור החודשי. אחד מהם הוא קוהוש שחור. חוקרים מאמינים שהצמח הזה מעלה את רמות ההורמונים אסטרוגן, LH ו-FSH, ובכך תורם להסדרת המחזור. בנוסף, הצמח עשוי להקל גם על תופעות גיל המעבר.
צמח נוסף שאפשר להיעזר בו הוא שיח אברהם. הצמח עשוי להוריד את רמות הפרולקטין ולהעלות את רמות הפרוגסטרון, מה שעשוי לתרום למחזורים סדירים יותר. הצמח גם מקל על תסמונת קדם וסתית ועל כאבי מחזור. -
עשי פעילות גופנית
לפעילות גופנית סדירה, אינספור השפעות מיטיבות על הבריאות. בין היתר, היא גם תורמת להפחתת הכאבים ולהקלה בתסמינים של תסמונת קדם וסתית.
שלושים דקות ביום של פעילות אירובית מדי יום יכולה לחולל פלאים. אך זכרי, שגם פעילות גופנית אינטנסיבית מדי עשויה לפגוע בסדירות המחזורים ואף לגרום לדילוג על מחזורים.
-
תשני כמו שצריך
לכי לישון בשעה סבירה והקפידי להתעורר בשעה קבועה. בנוסף, הימנעי מצפייה בטלוויזיה או בשימוש בסלולארי לפני השינה וגם, נסי להימנע מצריכת קפאין בשעות אחר הצוהריים.
-
הפחיתי לחץ
מחקרים מראים שבמצבי לחץ בלוטת יותרת הכליה מפרישה גם פרוגסטרון וגם קורטיזול. אומנם שחרור הפרוגסטרון עשוי להפחית באופן זמני את הלחץ, אבל גם לגרום לשינויים ושיבושים מחזור החודשי.
אם את נוטה לסבול ממתח, נסי לתרגל יוגה, מדיטציה ונשימות. מחקר שנערך על נשים שתרגלו יוגה במשך 30 דקות ביום, חמישה ימים בשבוע, מצא שהן ראו שיפור בסדירות המחזור והפחתה בעוצמת הכאב.