נבדק מחקרית

מאגר הגז הטבעי: איך נמנעים מלהפליץ בפומבי?

אחת התקריות המביכות יותר שמזמנים לנו החיים, היא בריחה של נפיחה קולנית ואף גרוע מזה, ריחנית, בפורום הלא נכון. אז למה בכלל "התברכנו" ביכולת לייצר גזים, ואיך מורידים את המינון?

2 דק׳

אין לנפוח | צילום: shutterstock

אין לנפוח | צילום: shutterstock

שתף:

אין לנפוח | צילום: shutterstock

נפיחות הן כנראה התופעה הפיזיולוגית המושמצת והנלעגת ביותר, מקור לא אכזב לבדיחות בריח רע ולדימוי אחד קולע – פלצנות.

 

רגע לפני שאנחנו שועטים קדימה כדי למגר אותן, בואו נדבר קצת על "שחרור אוויר" ונבין למה והאם זה בכלל הכרחי.

 

 

 

 

להפריך דעות קדומות

תחילה כמה דיוקים; בניגוד למה שנהוג לחשוב, הפרחת נפיחות היא לא סממן של הגיל המבוגר ולא גוברת עם השנים. מחקר שנעשה בנושא לא מצא הבדל בתדירות ה"הפחה" היומית הממוצעת בין מבוגרים לצעירים ולא פחות מעניין מכך, גם לא בין גברים לנשים.

 

מחקר סוציולוגי שנערך על סטודנטים, עמד על ההבדל המגדרי היחיד בסוגייה; נשים מובכות מנפיחה שמתרחשת בפומבי, בעוד שגברים מוצאים את האירוע משעשע.

אישה נבוכה במסעדה
נשים חשות מובכות | צילום: shutterstock

האם בריא לנפוח ומתי זה מוגזם?

פליטת גזים מהגוף, יש לדעת, היא טבעית ובריאה. אדם ממוצע פולט 1.5-0.5 ליטר של גז ביממה ב-25-12 פעמים, גם מתוך שינה.

 

כאשר הנפיחות מופיעות בתכיפות גבוהה ובריח בעייתי, ואליהן מתלווים גם שלשול, כאב בטן, חולשה, בחילה או חום גבוה, יש לפנות לרופא.

 

סיבה מרכזית לריבוי גזים, יכולה להיות המזון שאנחנו אוכלים, כגון מוצרי חלב, מזונות המכילים ממתיקים מלאכותיים, משקאות מוגזים וגם למרבה הצער כמה מזונות בריאים, כמו קטניות וירקות מצליבים.

סיבות בעייתיות יותר לתופעה של ריבוי גזים, יכולות להיות כשל בתהליך העיכול של פחמימות, שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק, אי־סבילות ללקטוז, רגישות לגלוטן או לרכיבים אחרים במזון, תסמונת המעי הרגיז ומצבים של לחץ נפשי.

בחור מחזיק נייר טואלט ואת ישבנו
נפיחות המלוות בשלשול מצריכות בירור רפואי | צילום: shutterstock

מקורות הגז

מרבית הגזים המרכיבים את הנפיחות שלנו, מגיעים בכלל מבחוץ. כלומר, מאוויר (חמצן, חנקן ופחמן דו חמצני) שנשאף למערכת העיכול במהלך דיבור, אכילה, לעיסת מסטיק, שתייה בקש או עישון.

 

חלק נוסף, וקטן יותר, מתכולת גזי הפליטה, נוצר מפירוק מזון על ידי חיידקי המעי. כאן מדובר בעיקר על מימן ולעיתים גם מתאן וכמויות קטנות של גזים אחרים כמו מימן גופריתי.

 

 

 

 

מאיפה בא הריח?

למרות השם הרע שיצא להם בנושא ניחוחות לא נעימים, ל-99% מהגזים הנפלטים ממערכת העיכול, אין ריח. כשיש כבר ריח, המקור שלו הוא לרוב בתרכובות גופרית, הנוצרות מפירוק חלבונים במזון.

 

המשמעות של כך היא שצריכת מזונות עם תכולת חלבון גבוהה כמו בשר, מוצרי חלב וגם מזונות מהצומח, כמו קטניות ויש שיגידו גם ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב וכרובית, עלולה להסתיים בנפיחות ריחניות לא נעימות.

 

נפיחות עם ריח רע יכולות להיגרם גם מצריכת מזונות שהגוף לא מסוגל לפרק. וכאמור, נפוצים במיוחד לעניין זה הם הלקטוז (סוכר החלב) והגלוטן (חלבון החיטה). עוד סיבה לברר רגישויות לחומרים אלה ולהימנע ממזונות בעייתיים.

 

סיבות אחרות לניחוח רע יכולות להיות בעיות במערכת העיכול כמו שגשוג חיידקים במעיים, או הצטברות של פסולת לא מעוכלת בגלל הפרעה בתהליך העיכול. מצבים כאלה, מלווים לרוב גם בשלשול, עצירות וכאבי בטן ויכולים להיות חלק מתסמונת המעי הרגיז.

בטן של בחורה מלאה בגז
נפיחות ריחניות עלולות להיגרם כתוצאה מבעיות עיכול

בנוסף לכל אלה, גם תרופות מסוימות, הפועלות לרעה על אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי, עלולות להביא לתופעת לוואי של נפיחות מסריחות.

 

הורדת התכיפות

זה אומנם בריא וטבעי ברוב המקרים, אבל כולנו היינו שמחים לצמצם את ממדי תופעת הנפיחות – אצלנו, ולפעמים גם אצל הקרובים לנו.

 

שינוי בתזונה, בהתאם למה שלמדנו עד כה, יכול להביא על פי ההיגיון וגם המחקרים, את התמורה המיוחלת. בין היתר, מומלץ להפחית באכילת בשר, חלב ומוצריו, משקאות מוגזים וממתיקים מלאכותיים.

עוד ב תזונה

דיאטה בזמן יציאה משגרה: חלי ממן מסבירה איך לא לעלות במשקל בחגים ובחופשות

לכתבה המלאה

 

הנה עוד כמה טיפים מצוינים:

  • לנסות (אם אפשר) לצמצם את בליעת האוויר בשעת דיבור או אכילה.
  • לשמור על רוגע. מתח מביא לעיתים לחסמים בנשימה הגורמים לבליעת אוויר.
  • לאכול מנות קטנות יותר ולעיתים קרובות יותר.
  • ללעוס את האוכל היטב, כדי להקל את מסעו ופירוקו.
  • לשתות הרבה מים, שמזרזים את תהליך העיכול.
  • לשתות חליטות של שומר, קמומיל ומרווה, שמיטיבים עם העיכול וסופחים גזים.
  • לצרוך מזונות המכילים חיידקים פרוביוטיים, המשפרים את המאזן החיידקי במערכת העיכול.
  • להימנע ממזונות מחוללי גזים אחרים – היות והדבר פרטני, נדרשים בנושא ניסוי וטעייה.
  • להשרות או להנביט קטניות לפני הבישול, למניעת האפקט המנפח (לא לשכוח לשפוך את המים בהם הקטניות הושרו, ולהשתמש בבישול במים טריים).
  • להוסיף לירקות מצליבים זרעי קימל, כמון, כורכום או מוסקט, למניעת היווצרות גזים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

דיאטות ארוחה אחת ביום: יכול להיות שזה בריא?

בדיאטה הזאת לא יאמרו לכם מה לאכול וכמה לאכול. הכלל היחיד שתצטרכו לעמוד...

עדי כץ

דיקור סיני חכו רגע עם הניתוח! יש טיפול טבעי בפריצת דיסק ובבלט דיסק

אם אתם עובדים בישיבה, כנראה שאתם בסיכון לפריצת דיסק או לפחות לבלט דיסק....

ראיון עם:

ערן סעדיאן

רפואה סינית ועיסוי רפואי

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

נשים התזונה שתעזור לנו לעבור את גיל המעבר בשלום

עמית גנור, דיאטנית קלינית, מסבירה על השינויים הפיסיים וההורמונליים המאפיינים את גיל המעבר....

ראיון עם:

עמית גנור

דיאטנית קלינית

בריאות הנפש הלגליזציה הבאה? סמי הזיה נגד פוסט טראומה, דיכאון ואוטיזם

במקום בו תרופות נוגדות דיכאון וחרדה וטיפולים קונבנציונליים נכשלים, נוצרת תקווה חדשה; עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

דיאטות דיאטה במשבר: למה אנחנו עוברים בין איסור לשחרור כל רסן?

אכלנו פרוסת עוגה בזמן הדיאטה, אז כמובן שהיום "נהרס" ונאכל כבר את כולה....

ראיון עם:

נופר ואליק

דיאטנית קלינית

תזונה חושקים בסוֹדָה ולֶבֶּן: האם חוש הטעם שלנו גם מזדקן?

שמתם לב שככל שאנחנו מתבגרים אנחנו יותר ויותר מחבבים שוקולד מריר ומתענגים...

אריאל רוז'יצקי

מזון בריא מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד....

רויטל ונונו

עורכת ראשית