נבדק מחקרית

חושקים בסוֹדָה ולֶבֶּן: האם חוש הטעם שלנו גם מזדקן?

שמתם לב שככל שאנחנו מתבגרים אנחנו יותר ויותר מחבבים שוקולד מריר ומתענגים על גבינות מסריחות? מתברר שחוש הטעם שלנו עובר איתנו תהליך התבגרות ומשתנה לאורך השנים. איך זה קשור לשמיעה, ולמה במקרה הזה עדיף להיות שמנמנים?

2 דק׳

האם זה המשקה המועדף בגיל השלישי? | צילום: shutterstock

האם זה המשקה המועדף בגיל השלישי? | צילום: shutterstock

שתף:

האם זה המשקה המועדף בגיל השלישי? | צילום: shutterstock

אם תפתחו אלבום תמונות ותראו איך התלבשתם לפני כשני עשורים, כנראה שתתהו בינכם לבין עצמכם מה עבר לכם בראש כשבחרתם את המלתחה שאתם רואים בתצלומים. הבחירות האופנתיות שלנו, שמושפעות רבות מהסביבה והתרבות, משתנות לאורך זמן. אך הן לא היחידות.

 

גם הרגלי האכילה שלנו משתנים עם השנים ומושפעים מגורמים חברתיים ופסיכולוגיים, כמו גם מהיבטים בריאותיים כמו ריבוי תרופות ומחלות כרוניות.

 

חוש הטעם שלנו עובר תהליך משמעותי ככל שאנחנו מתבגרים, כאשר ההשפעות העיקריות עליו הן בעיקר אובדן זיהוי של טעמים חמוצים ומרים, אך גם ירידה מסוימת בתפיסת טעמי המתוק, המלוח והאוממי.

 

 

על פי הסברות, שינוי זה בטעמים עשוי להוביל לאכילה פחותה והעדפת טעמים חזקים יותר, אך סקרי תזונה הצביעו כי קיימת ההעדפה למתוקים ומלוחים בגילים המבוגרים, גם אם היא לא הייתה קיימת שם לפני כן, ושהעדפה זאת איננה נסמכת רק על נימוקים כמו נוחות ומחיר של מזון.

 

גם אם אתם לא בגיל מתקדם, מספיק להבחין בשינויים שעוברים עלינו מילדות לבגרות ואיך אנחנו עם הזמן "לומדים" לחבב יותר מזונות כמו טחינה, אבוקדו, דגים, סלטים מורכבים, אוכל בטעם עז וחריף, בצל, שום, ברוקולי, אשכולית, ועוד, כדי להבין שהשינויים האלה מתרחשים.

חצילים בטחינה
טחינה – הקטשופ של גילי ה-30 פלוס | צילום: shutterstock

מה יכולים להיות הגורמים לשינוי?

 

שינויים בבלוטות הטעם

חוש הטעם שלנו מתבסס על בלוטות הטעם הנמצאות על הלשון, קולטות את האוכל ומעבירות את המידע הסנסורי אל המוח – שם מעובדים האותות לטעמים המוכרים לנו.

 

בלוטות הטעם הן בעצם שומרות הסף האחראיות על העברת המידע בצורה תקינה, אך כפי שהוכח מחקרית, מספר בלוטות הטעם פוחת ככל שהשנים עוברות. הקשר הישיר ברור – יש פחות בלוטות טעם, חוש הטעם שלנו הופך לפחות רגיש וחלק מהטעמים המוכרים לנו נעלמים ומשתנים.

 

פגיעה בשמיעה

העצב האחראי על העברת אותות טעם מהלשון אל המוח עובר ליד האוזן – מה שמותיר אותו פגיע במיוחד לשינויים באזור זה. מצבים כמו ניתוחים באזור האוזן, דלקות חוזרות או אפילו פגיעה חיצונית, יכולים לגרום לניתוק העצב או לפגיעה בו וכך, באופן ישיר, גם לירידה משמעותית בחוש הטעם. הנה לכם עוד סיבה לדאוג לבריאות האוזניים שלכם, או שחוש הטעם שלכם עלול לשלם את המחיר.

עוד ב תזונה

אכילה אינטואיטיבית: תפסיקו לעשות דיאטות ותתחילו לאכול לפי תחושות

לכתבה המלאה

תופעות לוואי מתרופות

אם תבדקו בעלון לצרכן של התרופות שאתם לוקחים, ברבות מהן תיכתב תופעת לוואי אפשרית של איבוד או בעיה בחוש הטעם. אפשר למצוא את האזהרה הזו בעלון של תרופות להורדת לחץ דם, בתרופות כנגד דיכאון ואפילו באנטיביוטיקות. לעיתים, אפילו הפסקת לקיחת התרופה לא תסייע, כך שמומלץ לבדוק האם תופעת הלוואי קיימת עוד לפני תחילת הנטילה.

לחם עם סרדינים וביצה קשה
אם זה עושה לך חשק – סימן שעברת את גיל 40 | צילום: shutterstock

הפחתה ברוק

הפה שלנו תמיד מלא ברוק, נכון? זו נראה לנו טבעי שבכל רגע נתון אפשר להרגיש לחות ורטיבות בתוך הפה באמצעות הרוק המופק לשם. הבעיה מתחילה כשאנחנו מתבגרים ומערכות הפקת הרוק מתחילות להתבגר יחד איתנו. הכמות והאיכות של הרוק יורדות לאיטן, עד כדי התייבשות של הפה.

 

הרוק חשוב לעיכול המזון, לפירוקו ולתחושת הטעם הנובעת ממנו. התייבשות הפה עלולה לפגום במצבים אלו ולהפריע לתחושות הטעם, בנוסף להגברת הסיכון לעששת ולבעיות אחרות בהיגיינת הפה שיכולות להתפתח.

 

 

השומן הטוב

אומנם, הגיל יכול להפריע לחוש הטעם, אך מסתבר שהשמנה דווקא יכולה לשפר אותו. במחקר שנערך במחלקה לחקר המוח בלייפציג, גרמניה, החליטו לנסות ולראות האם ישנו קשר בין השמנה לבין חוש הטעם.

 

בניסוי שנערך בדקו נחקרים בעלי משקל עודף מול נחקרים רזים והתוצאות היו ברורות; נחקרים בעלי מסת גוף גבוהה יותר זיהו בקלות רבה יותר טעמים מלוחים ומתוקים, דבר שיכול להשפיע על העדפותיהם מבחינת מזון וגם על היכולת שלהם לטעום אותו. כלומר, יש ככל הנראה גם יתרון בלהתבגר עם כמה קילוגרמים עודפים.

גבר מבוגר אוכל עוגה
מה הביצה ומה התרנגולת? | צילום: shutterstock

עישון

אין מחלוקת בספרות הרפואית שעישון הוא דבר מזיק. הקשר שלו למגוון סוגים שונים של סרטן, מחלות ריאה ומחלות קרדיווסקולריות כבר הוכח מעל לכל צל של ספק. יחד עם זאת, מעטים יודעים שגם חוש הטעם נפגע בעקבות ההרגל הממכר.

 

במחלקת אף, אוזן, גרון באונ' פנסילבניה, החליטו לבדוק האם ישנו הבדל בין מעשנים ללא מעשנים בנוגע לחוש הטעם. מסתבר, שאנשים שעישנו – אפילו בעבר, מתבלבלים לעיתים קרובות יותר בטעמים שהם מכניסים לפה, ולעיתים אפילו לא מצליחים להבדיל כלל בין טעמים שונים כמו מלוח וחמוץ. השינוי הזה יכול להיות מוסבר על ידי פגיעה בבלוטות הטעם או החלשתן בעקבות החומרים הנפלטים מהסיגריות והעשן הנשאף פנימה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

מזון בריא מה עדיף: ירקות ופירות טריים או קפואים?

אם בא לכם לקצר תהליכים ולרכוש לקט ירקות או פירות קפואים במקום את...

עדי כץ

מזון בריא לא רק סושי: 6 סיבות מדהימות לאכילת אצות

אצות, מזון העל שמגיע אלינו היישר מהים, מפוצץ בערכים תזונתיים כמו ויטמינים, חומצות...

מערכת LivA

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

בריאות בעקבות מקרה אריקסון: ממה נגרם דום לב והאם ניתן למנוע אותו?

בעקבות ההתמוטטות של שחקן נבחרת דנמרק בכדורגל בטורניר היורו, שוחחנו עם קרדיולוג בכיר...

ראיון עם:

פרופ' יהודה אדלר

מומחה לקרדיולוגיה

מזון בריא תזונאית: אל תאכלו מנות קטנות, תאכלו אוכל קטן

מכירים את הביטוי: "זה הקטן גדול יהיה"? אז זה מה שאתם צריכים...

סימי שאואר

ויטמינים ומינרלים כל מה שרציתם לדעת על ויטמינים: ההסבר שאתם חייבים לקרוא

למרות שברור לכולנו שוויטמין C טוב כנגד התקררות וויטמין D מגיע מהשמש, לרובנו...

אריאל רוז'יצקי

נשים הזנגביל למענךְ: יתרונות הג'ינג'ר לבריאות האישה

בריאות האישה היא סוגייה מורכבת ומשתנה; הורמונים, מחזור, הריונות, מהפכים במבנה הגוף ומחלות...

נטלי רון

מזון בריא פותחים את העורקים: מזונות להפחתת כולסטרול

רובנו יודעים שמומלץ להתרחק ממזון מעובד, מטוגן ומהיר כדי להימנע מכולסטרול. אבל, לא...

סימי שאואר