חמים ונעים: עיסוי אבנים חמות | צילום: shutterstock
מקור הטיפול באבנים חמות מיוחס למסורת הריפוי ההודית העתיקה, איורוודה, ומתוארך ל-3000 שנה לפנה"ס. על פי השערות נוספות השיטה פותחה ע"י בני שבט המאיה (מכאן גם שמו הנוסף: עיסוי אינדיאני), שעל פי האגדה חזרו ממסעות הציד שלהם עם שרירים תפוסים וכאובים וחיפשו פתרון מהיר. הציידים גילו כי חום אבני הבזלת, שנשמר היטב, הקל על שרירים ואזורים תפוסים שונים בגוף.
ייחודו של העיסוי הוא אכן חום האבנים המאפשר עיסוי רקמות עמוק וממוקד, משפר את יכולת השיקום של השרירים, מפחית משמעותית את תחושת הכאב ומעניק רוגע ושלווה.
כיצד מתבצע עיסוי אבנים חמות?
במהלך עיסוי אבנים חמות מניחים על גוף המטופל אבני בזלת (או אבנים שטוחות וחלקות אחרות) שחוממו בתנור ייעודי לטמפרטורה מבוקרת של כ-50 מעלות צלזיוס.
האבנים מונחות על העור (לפעמים על גבי סדין או מגבת) ותפקידן להמריץ את הדם לשרירים, להקל על שרירים תפוסים ומכווצים ולסייע בשחרור מהיר של האזורים הכואבים.
רפיון השרירים משפר את זרימת הדם לתאים ומזרים חמצן לאיברים. בנוסף, חום האבנים פותח את הנקבוביות ומאפשר חדירה של מינרלים מזינים מהאבן לתוך הגוף.
את האבנים נהוג להניח על צדי עמוד השדרה, הבטן, הרגליים, כפות הידיים ועוד. למרות חום האבנים, הן אינן גורמות לכאב או לצריבה של העור. עבור מי שרגישים לחום, מומלץ לעדכן את המטפל ולאפשר לו לווסת את טמפרטורת האבנים הרצויה והסבילה לכם. מעסים יכולים לשלב את העיסוי עם שמנים ארומטיים ועיסוי שבדי, להעצמת תחושת הרוגע ושיפור זרימת הדם.
לאבני הבזלת, המשמשות בעיסוי, מייחסים תכונות של ספיחת רעלים, טיפול בדלקות מפרקים ושרירים ואפילו שחרור אנרגיות שליליות. התחושה הייחודית לעיסוי היא של רוגע עמוק ונחמה הנובעים, בין היתר, מחום האבנים.
באילו מקרים מומלץ לעשות עיסוי אבנים חמות?
באופן כללי, כל אחד יכול ליהנות מעיסוי אבנים חמות היות והוא מביא להפגת מתחים, להרגעת מערכת העצבים ולתחושת איזון והרמוניה.
העיסוי מומלץ במיוחד לטיפול בדלקות מפרקים וכאבים בגב התחתון, וכן לסובלים מחרדות, דיכאון ונדודי שינה. העיסוי עשוי אף להועיל לחיזוק מערכת החיסון, לניקוז לימפתי ולהפחתת תסמיני פיברומיאלגיה.
העיסוי אינו מומלץ לסובלים מגירוי כרוני בעור או ממחלות עור שונות ופצעים פתוחים, כמו גם לסובלים ממיגרנות, סוכרת או אפילפסיה. בנוסף, מאחר והשימוש בחום מגביר את קצב זרימת הדם, חולי לב ומחלות דם (בעיות קרישת דם, ספירת טסיות דם נמוכה ועוד) צריכים להימנע ממנו. כמו כן, אין לבצע את העיסוי בתקופת ההיריון.