כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
את החומצה ההיאלורונית אנחנו מכירים בעיקר ממזרקי חומרי המילוי האסתטיים והקרמים הקוסמטיים. החומר, שמסוגל לספוח כמות אדירה של מים, קיים בשלל מזונות. מי הם המאכלים שיחזירו לכם נפחים לפנים?
אחד הטיפולים הקוסמטיים הכי פופולריים בשנים האחרונות הוא הזרקה של חומצה היאלורונית. מדובר בחומר טבעי שהגוף מייצר בעצמו, אשר תפקידו לשמור על נפח העור והלחות שלו, וגם לשפר את בריאות המפרקים.
ככל שמזדקנים, ייצור החומצה ההיאלורונית הולך ופוחת, מה שמלווה לרוב בהתקמטות העור. נשים וגברים רבים בוחרים להזריק חומצה היאלורונית לאזורים המועדים לפורענות, למשל, השקעים שמתחת לעיניים, הקמטים שבצידי הפה והאף, והשפתיים שזוכות למילוי ועיצוב עם חומר זה.
בנוסף לכך, בשנים האחרונות התפתח תחום הנוטרי־קוסמטיקה, תוספי תזונה הפועלים על שינוי קוסמטי מבפנים, ואת החומצה ההיאלורונית ניתן ליטול כאבקה או בקפסולות.
כמובן שחומצה היאלורונית ניתן למצוא גם במגוון תכשירים קוסמטיים והיא יכולה להיספג דרך העור במשקל מוליקולרי נמוך. יחד עם זאת, לכל אחת משיטות אלו לצריכה של חומצה היאלרונית ישנה השפעה שונה על העור בשל אופן וטכניקת הנטילה.
דרך נוספת לצריכת חומצה היאלורונית, שרבים לא מכירים, ושאינה כרוכה בתופעות לוואי, עלויות גבוהות, ושימוש בחומרים מהונדסים ותעשייתיים – היא פשוט לאכול אותה.
מזונות רבים, בעיקר מזונות מן החי, מכילים חומצה היאלורונית. ואילו מזונות אחרים, לרוב מזונות מן הצומח, יכולים לקדם את ייצור החומצה ההיאלורונית בגוף. רוצים להכיר אותם?
מזונות שיעזרו לכם לחדש את רמות החומצה בגוף ולהשיג עור חלק, רענן ומלא לחות:
מרק עצמות מרק המבוסס על ציר עצמות הוא ככל הנראה המקור הטוב ביותר לחומצה היאלורונית. מרק כזה מבוסס על בישול ארוך במים של עצמות בעלי חיים כמו עוף ובקר.
תהליך הבישול האיטי מפרק את העצמות, העור והסחוס של בעלי החיים, כאשר רכיבים תזונתיים חשובים כמו חומצה היאלורונית וקולגן משתחררים למי הבישול. אם אתם לא מחובבי הז'אנר, תוכלו להוסיף את הציר לתבשילים אחרים כמו מרק ירקות.
ירקות עליים עלים ירוקים, כמו מנגולד, תרד או קייל, נחשבים למזון־על משום שהם מכילים שפע של כלורופיל, פיטוכימיקלים, ויטמינים ונוגדי חמצון. בנוסף לכך, הם גם מכילים כמות יפה של מגנזיום, אשר מעודד את ייצור החומצה ההיאלורונית בגוף.
לכן, כדאי לשלב אותם באופן קבוע בתפריט היומי, למשל, בסלט או בשייק ירוק. יש מזונות נוספים שמכילים כמויות יפות של מגנזיום, ובהם אבוקדו, אגוזים, ובעיקר שקדים, אגוזי קשיו ואגוזי ברזיל, גרעינים, כמו גרעיני דלעת, חיטה מלאה ואפילו שוקולד מריר.
מוצרי סויה אם אתם צמחונים, אל דאגה. אומנם, עדיין לא הוכח שמזונות מן הצומח מכילים חומצה היאלורונית, אבל הם בהחלט עשירים ברכיבים שמעודדים את ייצור החומצה ההיאלורונית בגוף. למשל, אחת הדרכים להגביר את ייצור החומצה ההיאלורונית בגוף היא להעלות את רמת האסטרוגן, הורמון המין הנשי.
דרך טובה להעלות את רמתו היא בצריכה של מוצרי סויה, כמו טופו, אדממה וטמפה. גם מוצרי חלב סויה ומעדני סויה עשויים להעלות את רמת האסטרוגן ואיתה גם את רמת החומצה ההיאלורונית.
פירות הדר פירות הדר עשירים לא רק בוויטמין C, שעושה נפלאות למערכת החיסון, הם גם מכילים פלבנואיד בשם "נרינגרין" שעוזר לעכב את האנזים שמפרק את החומצה ההיאלורונית בגוף.
מומלץ לשלב תפוזים, קלמנטינות, לימונים ואשכוליות בתזונה כחלק מהתפריט היומי, בעונה. בנוסף כדאי לשלב מאכלים נוספים שמכילים נרינגרין כמו עגבניות ובננות.
ירקות שורש ירקות שורש עמילניים, כמו בטטה, עשויים גם הם להעלות את רמת החומצה ההיאלורונית. הרופא היפני טויוסוקי קימורי, הבחין כי תושבי הכפר יוזריארה ביפן, אשר תזונתם מבוססת במידה רבה על ירקות שורש, שומרים על עור פנים חלק ורענן בגיל מבוגר.
במחקר שהוא ערך במקום הוא מצא כי אלה שאכלו הרבה ירקות שורש נהנו מרמות גבוהות יותר של חומצה היאלורונית. מאחר ושורשים אלו לא מכילים באופן טבעי חומצה היאלורונית, ההשערה היא שרכיבים אחרים שהם מכילים, כמו ויטמין C ומגנזיום, מעודדים ייצור חומצה היאלורונית.
לירקות השורש יש יתרונות נוספים – הם עשירים, למשל, בוויטמינים A ,B6 ו-C, וכן בסיבים תזונתיים.
קטניות רכיב נוסף שעשוי להגביר את ייצור החומצה ההיאלורונית הוא האבץ, אשר נמצא בשפע בקטניות כמו שעועית, חומוס ועדשים.
מחקרים מצאו שרמות נמוכות של אבץ עלולות להאיץ את אובדן החומצה ההיאלורונית. בנוסף לקטניות, ניתן למצוא אבץ בשפע גם בבשר, עוף, דגים, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים.