הגר שפר
בשנים האחרונות אי אפשר להתעלם מטרנד ניקוי הרעלים. ברשת מסתובבים המון תפריטים, ויש גם קבוצות ניקוי בווטסאפ ובפייסבוק, שהתכלית של כולן היא לעשות "ריסטארט" לגוף ולפנות ממנו רעלים שאנחנו מעמיסים עליו, וכאלה לא חסרים – מסוכרים ומזון תעשייתי ומעובד, דרך תכשירי קוסמטיקה, חומרי ניקוי שאנחנו נושמים ועד לאוויר מזוהם.
הבעיה עם מרבית דיאטות הניקוי האלו, שבאמת נראות כמו הזמנה לחיים בריאים יותר, היא שפעמים רבות אנחנו מתחילים אותן בהתלהבות רבה, אבל פורשים מהן הרבה לפני קו הסיום.
תוכניות שונות מבוססות על תפריט שייקים, מרקים ומיצים, עליהן נרצה לעיתים לפצות בזלילה בלתי מבוקרת של פחמימות וסוכרים, ברגע שאחרי.
השאלה היא, האם אפשר גם אחרת; האם ניתן לנקות את הגוף גם בלי לסבול, בלי להיות רעבים ובעיקר, בלי להישבר באמצע?
הנטורופטית, הגר שפר, מ-Eat Good, אומרת שהתשובה היא חיובית. בניגוד לגישה הרווחת בקרב נטורופתים רבים, שפר טוענת שאנחנו לא באמת צריכים לנקות את הגוף מרעלים.
"הגוף יודע לסלק את הרעלים. הכליות והכבד יודעים לעשות את העבודה", היא טוענת. התחליף שלה הוא מה שהיא מכנה "ניקוי גוף".
שפר מציעה במסגרתו תוכנית ל-21 ימים שכוללת חמש ארוחות ביום, שרק אחת מהן היא שייק, ותפריט מגוון שמכיל גם חלבונים מן החי ומהצומח.
לדבריה, התוכנית מאפשרת לנקות את הגוף ולהחזיר אותו לאיזון בלי לסבול, ותוך שמירה על שגרת החיים.
ניקוי דלקות ולא רעלים
שפר מסבירה שהרעיון מאחורי ניקוי הגוף הוא להוריד מזונות אלרגניים ומזונות מעוררי דלקת, כמו גם מזונות שפחות בריאים לגוף, ולהוסיף יותר מזונות מזינים ואנטי דלקתיים, ושפע של פירות וירקות, כדי שהגוף יוכל לעבוד בצורה מיטבית.
דלקות כרוניות, יש לציין, קשורות עם מגוון גדול של מחלות, ובעיקר מחלות אוטואימוניות בהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף, כמו זאבת, טרשת נפוצה, סוכרת מסוג 1 ועוד. מחלות נוספות הקשורות בתהליכים דלקתיים הן אלצהיימר, מחלות לב וסרטן.
אילו מזונות נחשבים לדלקתיים ולמה להוריד דווקא אותם?
"בגישה שלי נמנעים מסוכר, קמח לבן, גלוטן, אלכוהול, ממתיקים מלאכותיים ומוצרי חלב. אלו מזונות שמעוררים דלקת שקטה בגוף אשר גורמת למגוון רחב של מחלות ומחלישים את הגוף לאורך השנים.
"בנוסף, אנחנו מורידים מזונות אלרגניים, מה שעוזר למערכת החיסונית לתפקד בצורה מיטבית".
מה כן אוכלים?
"משלבים המון מזונות עתירי סירטואין שמעודדים ירידה במשקל ובאחוזי שומן במסגרת דיאטה. אוכלים הרבה ירקות, פירות, קטניות, עוף, דגים, טופו, ביצים". לדברי שפר, ישנן כמה סימנים טובים שמעידים שהגוף זקוק לניקוי, ביניהם:
- עייפות
- כאבי ראש
- בעיות במערכת העיכול כמו נפיחות או בעיות ביציאות
- קושי לרדת במשקל
- חוסר איזון הורמונלי
- ירידה ברמת האנרגיה והחדות
על פי שפר, תוצאות הניקוי הן ירידה במשקל של 5-3 קילו, ירידה בהיקפים ובאחוזי השומן, תחושת אנרגיה טובה וערנות, מצב רוח טוב יותר, שיפור במערכת העיכול, שיפור במראה העור ותחושה כללית טובה יותר.
שלב המשבר
שפר טוענת שרבים יחוו תופעה שנקראת "משבר ריפוי", אשר מתרחשת לעיתים ביום השני או השלישי לניקוי, כתוצאה מכך שהגוף מגיב בצורה מסוימת להורדה של חומרים שונים בתזונה.
"לפעמים מרגישים עייפות, כאב ראש, התקררות, צינון וירידה ברמת האנרגיה. בדרך כלל זה עובר תוך יום או יומיים. ככל שהשינוי התזונתי גדול יותר, כך סביר יותר שיופיעו תופעות".
מה קורה אם מאוד רוצים קפה? או משתוקקים למתוק?
"אפשר לשתות קפה נטול קפאין על בסיס חלב צמחי, אם ממש חייבים. לגבי התשוקה למתוק, היות ואוכלים פירות כן יש מתוק טבעי, מה שעוזר להרגיע את הצורך. אפשר לאכול גם כדורי תמרים טבעיים".
איך אפשר לתמוך בתהליך? האם צריך לקחת תוספים מיוחדים?
"אין צורך לקחת תוספים, הגוף מקבל כל מה שהוא צריך מהתזונה. אפשר לתמוך בגוף על ידי פעילות גופנית מתונה יחסית כמו הליכות או יוגה, מדיטציות, אמבטיות".
שפר מדגישה שיש להקפיד על פעילות גופנית שאיננה אינטנסיבית, ולא להעמיס באימונים מאוד עצימים, כדי לאפשר לגוף מנוחה.
ניקוי רעלים תפריט יומי מנצח
אם הרשיתם לעצמכם לשחרר את הרסן בסופ"ש, והעמסתם על הגוף פחמימות, סוכרים ואלכוהול, תמיד אפשר לנסות לתקן.
במיוחד בשביל זה שפר מציעה לכם תפריט דיאטה מאזן (ומאוזן) ליום ראשון. חשוב לזכור שיום אחד לא מספיק לצורך ניקוי (התכנית של שפר נמשכת שלושה שבועות), אבל סביר להניח שיום אחד כזה, שבו תאכלו בריא, מאוזן ולא פחות חשוב – טעים, ייתן לכם תמריץ להמשך.
- בוקר – שייק ירוק, או שייק על בסיס חצי בננה, תמר, חלב קוקוס וזרעי צ'יה
- ארוחת ביניים – ירקות חתוכים עם טחינה
- ארוחת צהריים – עוף/טופו מוקפץ עם ירקות כמו ברוקולי, תרד, קייל, פטריות ובצל
- ביניים – פרי עם שבעה שקדים
- ערב – דג, למשל, פילה דג לבן על מצע עגבניות שרי עם צ'יפס זוקיני. לצמחונים/טבעונים – פסטה על בסיס רצועות זוקיני עם טופו.