נבדק מחקרית

האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים טוב. על פניו נראה שאין לכם שום סיבה לצרוך תוספי מזון. האומנם? באילו מצבים אתם חייבים לשקול נטילת תוספים, ואיך זה קשור למי ברז ואחסון פירות בקירור?

3 דק׳

תוספים - מי צריך אותם בכלל? | צילום: shutterstock

תוספים - מי צריך אותם בכלל? | צילום: shutterstock

שתף:

תוספים - מי צריך אותם בכלל? | צילום: shutterstock

ויטמינים ומינרלים הם חלק הכרחי ובלתי נפרד מבריאות טובה. הם קשורים לתהליכים כימיים שונים בגופנו, עוזרים להגן עלינו ממחלות, ושומרים לנו על התפקוד הקוגניטיבי. רבים חושבים שאם הם אוכלים בריא, צורכים מגוון פירות וירקות, לא מעשנים ועושים ספורט – אין להם שום סיבה לצרוך תוספי מזון.

 

בשנים האחרונות נשמעים קולות סותרים לגבי נחיצותם של תוספי המזון. מצד אחד, במשרד הבריאות מזהירים מפני חסרים תזונתיים בברזל, B12, חומצה פולית, ויטמין D ומגנזיום בקרב האוכלוסייה בישראל. מנגד, יותר ויותר מומחים טוענים שאדם בריא אינו זקוק לתוספי מזון, כל עוד הוא מקפיד על תזונה עשירה ומאוזנת.

 

בנוסף לכך, אנשי המקצוע מדגישים כי אין להשוות בין מזון טבעי לתוסף מזון; זאת משום שירקות ופירות, לדוגמה, אינם מכילים רק ויטמינים ומינרלים אלא גם סיבים תזונתיים וחומרים פעילים כמו פלבנואידים וסטרולים, אשר פועלים בסינרגיה ובכך מספקים תועלת מקסימלית מהמזון.

 

 

 

 

השאלה היא האם אנחנו אכן מקבלים את כל הוויטמינים והמינרלים שנדרשים לנו כאשר אנחנו מקפידים על אורח חיים בריא?

 

מתברר שהתשובה מורכבת ולא חד משמעית כפי שנדמה לנו.

 

באילו נסיבות כדאי לנו לשקול נטילת תוספי תזונה, גם אם אנחנו מקפידים על מה שאנחנו אוכלים:

 

גורמים סביבתיים

גורמים סביבתיים רבים הובילו לכך שהצפיפות התזונתית של המזונות שאנו אוכלים, ירדה במהלך העשורים האחרונים. הפירות והירקות שאנו אוכלים היום פחות עשירים בוויטמינים ומינרלים, בהשוואה לאלה שאכלו הסבים והסבתות שלנו.

 

החקלאות התעשייתית, ביאור היערות ושינויי האקלים הביאו לדלדול קרקעות, ולהידלדלות המינרלים והוויטמינים (כמו ויטמין C) בקרקע שמשמשת לגידול המזון.

 

גם למזון שהאדמה מקבלת יש השפעה על איכות המזון שאנו אוכלים. הדשן בו משתמשים בחקלאות התעשייתית המודרנית הוא דשן כימי, אשר אומנם עשיר בחנקן, אשלגן וזרחן – אבל אין בו רכיבים תזונתיים רבים שנמצאים בדשן האורגני, המורכב מפסולת טבעית ממוחזרת. דשן זה היה בשימוש בעבר, בעיקר בחקלאות ביתית, והיום נמצא בשימוש בעיקר בחקלאות האורגנית.

ירקות אורגניים הישר מהשדה
ירקות אורגניים הישר מהשדה

גם ריסוס התוצרת החקלאית, שמצד אחד מספק לנו עלי חסה יפים ושלמים, מביא מנגד לקטילת המיקרואורגניזמים שבקרקע. אלה חיוניים על מנת להפוך את המינרלים וחומרים מזינים אחרים בקרקע לזמינים לצמחים; וכשהם לא נמצאים באדמה, הפירות והירקות שאנו אוכלים מזינים פחות.

 

עוד היבט שמשפיע על איכות המזון שאנו צורכים הוא הזמן שעובר מהקטיף ועד לצריכה. הפירות והירקות שאנחנו רואים בסופר נקטפו לעיתים כמה שבועות ואף חודשים רבים לפני שהגיעו למדף, ובדרך שונעו, נארזו ואוחסנו בקירור. הדבר בעייתי משום שברגע שהפרי או הירק נקטף הוא עלול לאבד מתכולת הוויטמינים והמינרלים שבו, במיוחד אם מדובר בפירות וירקות הרגישים לאוויר, לחום ולקור – ובכל יום שעובר אלו מאבדים עוד ועוד חומרים מזינים.

עוד ב תזונה

קשים לעיכול: מיהם הסיבים התזונתיים ולמה אתם חייבים אותם?

לכתבה המלאה

גורמים אישיים

אתם לא צורכים מספיק ויטמינים ומינרלים

גם אם אתם אוכלים בריא ומאוזן, ייתכן מאוד שהרגלי התזונה שלכם לא מספקים את כלל הצרכים של גופכם. אם בעבר חשבו שחמש מנות של פרי וירק ביום מספיקות, הרי שבשנים האחרונות חוקרים טוענים שאנחנו צריכים הרבה יותר מזה. כלומר לפחות עשר מנות פרי וירק ביום, על מנת לספק לגוף את כל צרכיו ולהגן עליו מפני מחלות.

 

מחקר שנערך במשך עשר שנים ועל פני חמש יבשות, מצא שמשתתפים שאכלו 375 עד 500 גרם ירקות ופירות מדי יום – היו בעלי סיכון נמוך יותר ב-22% למות, בהשוואה לאלה שאכלו פחות פירות וירקות. הבעיה היא שרובנו לא מגיע לכמויות האלו.

אישה יושבת על השולחן ובוחנת את הירקות
כמויות שקשה לצרוך | צילום: shutterstock

דיאטה או תזונה מיוחדת

אם התזונה או הדיאטה שלכם נטולת מוצרים מסוימים מן הצומח או החי (ולחילופין, נטולת חלק מאבות המזון) – בין אם מדובר בצמחונות, בטבעונות בדיאטת קיטו או בפלאו, ייתכן שהגוף שלכן לא מקבל את כל מה שהוא צריך.

 

צמחונים או טבעונים עלולים לסבול ממחסור בוויטמין B12. דיאטה קטוגנית או דיאטת פלאו, עלולים להחסיר מכם שלל ויטמינים. גם אם אימצתם דיאטה שכוללת את כל אבות המזון, רוב הסיכויים הם שאתם מגבילים את צריכת הקלוריות שלכם, ולכן לא מקבלים מספיק ויטמינים ומינרלים מהמזון.

 

מים מותפלים

כמחצית ממי השתייה בישראל מגיעים ממתקני התפלה. המשמעות היא שבמים אלו קיימת כמות אפסית של מגנזיום לעומת מקורות מים טבעיים.

 

בהתחשב בכך שכ-20% ממקורות המגנזיום בגוף נסמכים על מי השתייה, מי שצורך מי ברז מותפלים עלול לחוות חסר במינרל חיוני זה.

 

 

 

 

גיל

אנשים מעל גיל מסוים, לרוב מעל גיל 50, זקוקים לכמות מוגדלת של ויטמינים על מנת לספק את כל הצרכים התזונתיים שלהם. למשל, נשים בגיל המעבר זקוקות לכמות גבוהה יותר של ויטמין D וסידן, משום שהן נמצאות בסיכון מוגבר לדלדול עצם.

 

את הכמות הזו בדרך כלל לא ניתן לקבל מהמזון בלבד. בנוסף, מבוגרים רבים, גם כאלה שאוכלים מזון מן החי, מתקשים לספוג ויטמין B12 מהמזון, ולכן מדובר על מקרים בהם כדאי לשקול נטילה של תוסף מזון.

צריכת ויטמינים ומינרלים אצל מבוגרים
נדרשת צריכה מוגברת של ויטמינים ומינרלים לאחר גיל 50

לחץ

בעולם בו אנו חיים, לחץ הוא חלק בלתי נפרד מהיום יום שלנו. רובנו ממהרים ממקום למקום, וגם כשאנו עוצרים לרגע אנחנו מוטרדים משלל בעיות במקום להיות נוכחים ברגע.

 

הלחץ הזה לא בריא בהרבה מובנים. בין היתר, הוא מחליש את מערכת העיכול ובכך גורם לספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים כמו אבץ, סידן ומגנזיום, מה שעלול לגרום לחוסרים.

 

 

 

 

היריון

במהלך ההיריון הצרכים התזונתיים של הגוף משתנים. הגוף תמיד יעדיף לספק לעובר את כל צרכיו, גם אם המשמעות היא חוסרים תזונתיים אצל האם.

 

בנוסף, נשים רבות סובלות בתקופה זו ממחסור בכדוריות דם אדומות, שעלול להוביל לאנמיה, ונזקקות לתוסף ברזל. יתר על כן – ויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים שונים חיוניים למניעת היווצרות מומים אצל העובר, ובהם חומצה פולית וחומצות שומן מסוג אומגה 3, אשר מסייעות להתפתחות המוח של העובר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על ויטמינים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

נשים קסם ה- Livia: פטנט ישראלי שמעלים כאבי מחזור ב- 30 שניות

שוב פעם ויתרת על יציאה עם חברות בגלל שאת סובלת מכאבי מחזור? כדאי...

בשיתוף עם:

Livia

פתרון להקלה בכאבי מחזור

בריאות להרעיב את הסרטן: האם צום לסירוגין הוא הדרך לנצח את המחלה?

מחלימות מסרטן שד שצמו יותר שעות בין ארוחת הערב לארוחת הבוקר היו בסיכון...

סימי שאואר

הגיל השלישי איך הופכים חכמים יותר ככל שמתבגרים?

איך שומרים על מוח צעיר ומתפקד היטב? בדיוק כמו עם הגוף – מאמנים...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

בריאות מחפשים בר מים מומלץ? השווינו בין תמי 4 לבר המים המסוננים החדש של מי עדן

שחקנית חדשה ומשמעותית בתחום ברי המים המסוננים: חברת PAUZA WATER מקבוצת "מי עדן",...

בשיתוף עם PAUZA WATER

מקבוצת מי עדן

דיאטות זה מוכח: אפשר להגביר את חילוף החומרים בלי כושר

מצאנו את הדרך להניע את המטבוליזם ואולי גם להשיל כמה קילוגרמים. הסוד: לשתות...

סימי שאואר

בריאות 7 טיפים שישאירו את המפרקים שלכם בריאים

רוב האנשים יסבלו בשלב כזה או אחר בחייהם מכאבי מפרקים. אילו תרגילים יכולים...

מורן אבן

רפואה סינית

מזון בריא כוח הזרע: הכל על נבטים

גידלנו אותם בגן הילדים, הם מציצים עלינו ממדפי הסופר, ואושיות הבריאות לא מפסיקות...

מפל ישי

אימון ויציבה הכירו את TI: שיטה ללימוד שחיית חתירה שכבשה מיליונים

קורס אחד ואתם מצליחים לשחות חתירה במשך שעה ברציפות מבלי להתעייף. לא מאמינים?...

בשיתוף עם:

שיטת TI

בית הספר לשחייה הגדול בישראל

בריאות זה דופק בראש: איך להעביר הנגאובר בדרך טבעית ומוכחת?

אם אתם לפני ערב של שכרות - יש לנו משקה שימנע מכם את...

סימי שאואר