להתגבר על החום של הקיץ: למה כדאי שתוותרו על שניצל וקולה?

לא לשתות מים קרים, כן להכין גלידה בעצמכם, ועדיף להחליף את המלח בתבלינים ועשבי תיבול – הרפואה הסינית נלחמת בלחות הגבוהה בקיץ באמצעות תזונה מותאמת. ככה מרגישים רעננים ונמרצים גם כשמהביל ולוהט בחוץ

3 דק׳

כמה חם פה | צילום: shutterstock

כמה חם פה | צילום: shutterstock

שתף:

כמה חם פה | צילום: shutterstock

כשאומרים "קיץ", אנחנו מיד חושבים על חופש, חוף ים ובילויים בבגדים קלילים, אבל גם על עומס החום הכבד שגורם לנו לתחושת כבדות ותשישות ושולח אותנו אל החללים הממוזגים.

 

לפי תפיסת הרפואה הסינית, לחות שחודרת לנו לגוף דרך האוויר המלא במולקולות של מים, נוטה לרדת למטה ולהכביד עלינו. זו הסיבה שבימים לחים עם טמפרטורות גבוהות אנחנו מרגישים עייפים וחסרי אנרגיה.

 

בנוסף, באוויר המהביל קשה יותר לנשום. הגוף מנסה להיפטר מהלחות דרך העור ולכן יש את תחושת השמנוניות בעור והגברה בהפרשות וגינליות בקרב נשים.

 

 

הלחות הגבוהה עלולה להשפיע גם על המוח, לערפל את החשיבה ולהפריע בריכוז. התופעה עלולה להתבטא גם בנפיחות, השמנה, הצטברות נוזלים, בצקות ברגליים, הפרשות מהאף וליחה בגרון – תופעות המעידות על חדירת לחות פנימה.

גלידה במגוון טעמים
מזון קר מחליש את מערכת העיכול והסוכר גורם לתחושת יובש

סוד העיכול התקין

לפי הרפואה הסינית, "טחול חלש", שמייצג מערכת עיכול חלשה, גורם להצטברות לחות וליחה בגוף, במיוחד במזג אוויר הביל. על מנת לעזור לגוף להיפטר מהליחה יש לחזק את העיכול באמצעות אוכל פושר-חמים וירקות כתומים, שמתגברים את אלמנט האדמה בגוף – שנקשר לעיכול תקין.

 

בניגוד לאינטואיציה, רצוי להימנע מאכילת ומשתיית מאכלים ומשקאות קרירים, כיוון שדווקא השפעת הקור מחלישה את מערכת העיכול.

ירקות כתומים
ירקות כתומים לסילוק הליחה מהגוף

כיצד מסלקים לחות, ליחה וחום מהגוף?

לפי הרפואה הסינית, ישנם מאכלים שמגבירים את הלחות בגופנו ויש להימנע מהם. הדוגמאות למאכלים אלו כוללות בוטנים, במבה, צ'יפס, שניצל, שמנת, חמאה, עוגות קרם וטחינה.

 

למעשה, בהתאם לגישה הסינית, כל אוכל שמן ומטוגן מגביר לחות ו"תוקע" את הכבד, שלא מצליח לסלק רעלים.

 

מאידך, ישנם מזונות שמפחיתים ו"מסלקים" ליחה, כמו מלפפונים, עלי חסה, ברוקולי ורוב הירקות הירוקים והכתומים. לפי חלוקת התפקידים, ירקות ירוקים מקררים את הגוף ועוזרים לכבד בעיכול וסילוק רעלים. והירקות הכתומים מחזקים את הטחול, שאחראי על סילוק לחות וליחה מהגוף.

מלפפון במים
מלפפון לקירור הגוף

עוד המלצה היא "לשתן" את הלחות החוצה, כלומר לשתות מים. שימו לב, לא לשתות מים קרים, וכן לצרוך מרקים וירקות כמו צנוניות, אספרגוס ופטרוזיליה.

 

איך למנוע התייבשות?

השמש הקופחת והחום הכבד של הקיץ עלולים לגרום גם להתייבשות. בנוסף להמלצות השגורות כמו לשתות הרבה מים ולחבוש כובע על הראש, יש להיזהר ממזונות או מרכיבים תזונתיים שעלולים לגרום לנו להרגיש מיובשים כמו קפאין וסוכר.

 

מאידך, גם עודף נתרן גורם לאיבוד אשלגן ומינרלים נוספים, להתכווצויות שרירים, ליובש בפה ובריריות, לעצירות ולצואה יבשה ואפילו לעצירת שתן.

 

מומלץ לצמצם את צריכת הקפה, הקולה, השוקולד והקקאו, כמו גם מאכלים ורטבים המכילים כמויות נתרן גבוהות כמו רוטב סויה.

עוד ב מזון בריא

שיבולת שועל: הסופר פוד הכי זול שיש בסופרמרקט

לכתבה המלאה

מה מומלץ לאכול בקיץ?

 

  • ירקות חיים ומבושלים. פירות, קטניות, דגים, ביצים , טונה, עוף, הודו, שקדים ואגוזים.
  • מומלץ להתחיל את הבוקר עם שייק ירקות ירוקים המכיל תפוח ירוק, פפאיה, פטרוזיליה, סלרי, קייל, נבטי חמניות, ועוד ירוקים כיד הדמיון הטובה עליכם. שייק כזה ומזונות נוספים שעשירים באשלגן, כמו בננות, אבוקדו, גזר, שקדים וקטניות, עשויים להחזיר את המינרלים שאנחנו מאבדים בזיעה.

    אישה מכינה שייק ירוק
    שייק ירוק לטעינת הגוף במנה גדושה של ויטמינים ומינרלים
  • אנטיפסטי, שעועית ירוקה, ברוקולי, במיה, כרוב ניצנים.
  • מרק קטניות עם גזר, דלעת ובטטה – יש לאכול את המרק פושר.
  • להפחית בצריכת מזונות שמכילים סוכר, קמח לבן, אורז ומתוקים – שמגבירים ליחה.
  • מומלץ לאכול סלטים מירקות חיים. הסלטים מכילים אנזימים שנותנים הרגשת חיות ואנרגיה וקלים לעיכול.
  • אם אתם לא יכולים בלי אגוזים, החליפו את הבוטנים בשקדים או באגוזי מלך לא קלויים.
  • מתחשק לכם ארטיק או גלידה? מומלץ להכין גלידה בעצמכם מבננות קפואות בשילוב עם אגוזים ופירות טחונים במקום גלידה וארטיק שומניים שיוצרים ליחה. אפשר גם לייצר קרטיבים מפירות קפואים כמו ענבים או אבטיח טחון.

    קרטיבים ביתיים מפירות
    פינוק קייצי מושלם – קרטיבים ביתיים מפירות

מה לא כדאי לאכול בקיץ?

 

 

  • השתדלו להמליח כמה שפחות. אפשר להוסיף טעם לאוכל גם אם משתמשים בתבלינים ועשבי תיבול כמו כורכום, כוסברה, פטרוזיליה, שמיר, כמון ועוד.
  • ותרו על השומן מן החי והמטוגנים כמו צ'יפס, שניצל ובשרים שמנים כמו נקניקיות, שווארמה, נקניקים ופרגיות. מומלץ להוריד מהתפריט גם את הגבינות השמנות, השמנת, והגלידה.

    ציפס ושניצל
    בלי צ'יפס ושניצל
  • היזהרו מרטבים על בסיס מיונז או שמנת שרק עלולים להגביר את הלחות בגוף. אפשר להוסיף לסלט שמן זית ומיץ לימון טרי.
  • לא לשתות מים קרים, אלא בטמפרטורת החדר.
  • לא לשכוח להחזיר נוזלים, אם כי לא בצורת מיץ פירות או משקאות קלים כיוון שהם מכילים הרבה סוכרים.

 

  1. להתייעצות עם מטפלים באמצעות תזונה סינית מותאמת אישית, לחצו כאן >>

 

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על דיקור סיני למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא לא רק סושי: 6 סיבות מדהימות לאכילת אצות

אצות, מזון העל שמגיע אלינו היישר מהים, מפוצץ בערכים תזונתיים כמו ויטמינים, חומצות...

מערכת LivA

דיקור סיני אלרגיה עונתית: טיפול טבעי נגד אף גדוש ונזלת

"תקלה" במערכת החיסון מפתחת אצל אנשים מסוימים רגישות המוכרת כאלרגיה. כאשר המחלה היא...

מערכת LivA

מזון בריא הטעויות שהופכות את האוכל שלנו לפחות בריא

הימנעו מטיגון בשמן זית, העדיפו סלט עם ירקות חתוכים גס ואל תכניסו את...

נועה יואל

נטורופתית

דיקור סיני הזעת יתר? כנראה שהבעיה היא בלב ובריאות שלכם

הזעה היא דבר טבעי והדרך הבריאה של הגוף שלנו לקרר את עצמו כשהטמפרטורות...

יעל גבינט

רפואה סינית

מזון בריא מיץ סחוט זה בריא? הדיאטנית הזאת רוצה שתפסיקו להתעלל בפירות

אחת התזונאיות המובילות בעולם טוענת שיש דרך נכונה לצרוך פירות והיא שונה ממה...

נטלי רון

מזון בריא לשפעת, לדלקות, לזיכרון: היתרונות המוכחים של ג'ינג'ר

על פי מספר רב של מחקרים מהשנים האחרונות מתברר כי ג'ינג'ר מועיל להרבה...

מערכת LivA

מזון בריא איך מכינים מים בטעמים בבית?

אם אתם משתעממים ממים, חוששים שאתם לא שותים מספיק ובאופן כללי מעדיפים משקאות...

סימי שאואר

מזון בריא אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית