נבדק מחקרית

שאריות של פסטה ואורז יכולות להרוג

בפעם הבאה שאימא מציעה לכם לקחת קופסאות של אוכל הביתה, כדאי שתחשבו על זה פעמיים - במיוחד אם היא גרה רחוק

2 דק׳

למי אין קופסה כזאת במקרר?! | צילום: shutterstock

למי אין קופסה כזאת במקרר?! | צילום: shutterstock

שתף:

למי אין קופסה כזאת במקרר?! | צילום: shutterstock

רובנו יודעים שזה לא בריא להשאיר בשר וחלב בטמפרטורת החדר היות והם צוברים בקטריות, כן, גם בהפשרה על השיש. כעת, ביוטכנולוגית טוענת כי אכילת מנות עמילניות כמו פסטה ואורז, שישבו מחוץ למקרר, עלולה להיות קטלנית. מה הסיפור?

 

חיידק בצילוס צראוס (Bacillus Cereus) הוא חיידק אשר יכול לגרום להתפתחות שני סוגי מחלות עקב נביטת נבגים ויצור של רעלן: מחלה הקאתית הנובעת מהתפשטות רעלן בכל המזון, ומחלה שלשולית שמגיעה משחרור של רעלן במעי הדק.

 

החיידק מתרבה בטמפרטורות של 35-30 מעלות צלזיוס. הרעלן הגורם להקאות מיוצר באופן אופטימלי בטווח הטמפרטורות של 30-25 מעלות צלזיוס.

 

 

החיידק, אשר איננו נדיר, מגיע למערכת העיכול בעקבות צריכת מזון מזוהם. בתי הגידול שלו הם האדמה, בעלי חיים, אבק וצמחים, ויכולתו להתרבות תלויה בניצול חומרים מזינים הקיימים באורז, פסטה, מוצרי חלב, תבלינים, מזונות יבשים, ירקות ועוד.

 

כדאי לדעת, זנים מסוימים ממשפחת הבצילוס צראוס יכולים אפילו להיות פרוביוטיים ובריאים. אך מנגד, אחרים עלולים לגרום להרעלת מזון, ושימו לב, גם למוות, במקרי קיצון נדירים.

אם ובתה אוכלות פסטה בפארק
כמה זמן הפסטה חיכתה להיאכל בפיקניק? | צילום: shutterstock

ארוחה גורלית

חוקרת הביוטכנולוגיה מהאוניברסיטה הלאומית האוסטרלית, אנוקריטי מתור, סיפרה לאחרונה לאתר Science Alert כי הזנים המסוכנים של החיידק יכולים להתפשט בקרקע ובמזון שלנו, ואם אנו צורכים את אותו מזון מזוהם, הוא מגיע גם למערכת העיכול שלנו.

 

בשנת 2005 נרשם אירוע חריג שתועד ב-Journal of Microbiology Clinical; חמישה ילדים ממשפחה בלגית אחת חלו אחרי אכילת סלט פסטה בן ארבעה ימים שהוכן בשישי, נלקח לפיקניק בשבת, חזר למקרר ונאכל ביום שני בערב.

 

בלילה, הילדים החלו להקיא והועברו לבית החולים. שלושה ילדים טופלו בנוזלים עקב הרעלת המזון החמורה, שניים אחרים סבלו ממצוקה נשימתית חריפה, מתוכם, הילדה הצעירה במשפחה, בת ה-7 נפטרה מאי ספיקת כבד.

 

 

עוד מקרה נדיר שתועד בשנת 2011 היה של סטודנט בלגי (מה בדיוק קורה במדינה הזאת?!) שהכין אוכל לכל השבוע. את הספגטי ברוטב עגבניות הוא בישל חמישה ימים קודם לכן ושמר במקרר.

 

עקב טעות, ביום בו רצה לאכול את הפסטה הוא השאיר את האוכל שלו במטבח, על השיש, למשך זמן לא מוגדר. לאחר אכילת הספגטי, הסטודנט סבל משלשולים, כאבי בטן והקאות, ונפטר באותו לילה.

מנת פסטה בקופסת פלסטיק
לא להשאיר מחוץ למקרר | צילום: shutterstock

רגע לפני שאתם ממש נלחצים, כדאי לציין שרוב האנשים שנפגעים מהחיידק, סובלים מתסמינים קלים בלבד, מחלימים ללא טיפול ואפילו לא מגיעים לקבל אבחנה מרופא. אבל זה לא אומר שלא כדאי לשים קצת יותר לב לתנאי האחסון של האוכל שלנו, במיוחד בקיץ הישראלי.

 

האם חימום יעזור, ומה עושים?

לבצילוס צראוס, יש כאמור הרגל מגונה להפריש רעלים למזון בתנאים מסוימים. את חלק מאותם רעלים יהיה קשה להרוג עם החום של המיקרוגל הממוצע. לדוגמה, אחד הרעלים של החיידק הגורמים להקאה יכול לעמוד ב-121 מעלות צלזיוס למשך שעה וחצי.

עוד ב בריאות

קלקול קיבה: התסמינים, הטיפול ומה כדאי לאכול

לכתבה המלאה

אותו רעלן מתביית על תאים, מחורר אותם, וגורם למותם ולהתפתחות דלקתיות.

 

כדי לשמור על המזון יש להקפיד לאחסן אוכל במקרר – כל הזמן ומבלי לדחות הכנסת מזון לקירור (לתשומת לבם של מי שמקבלים משלוחי מזון מהסופרמרקט). אין לתת לאוכל לשבת על השיש. יש לשטוף היטב את הידיים לפני הכנת אוכל, ובכלל. וכאשר מחממים שאריות יש להקפיד שהדבר יעשה בטמפרטורה גבוהה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

תזונה האם הסירים והמחבתות שלכם בריאים או רעילים?

שמים לב לכל מה שנכנס לכם לפה? אולי כדאי להתעכב גם על איך...

סימי שאואר

דיאטות זה מוכח: אפשר להגביר את חילוף החומרים בלי כושר

מצאנו את הדרך להניע את המטבוליזם ואולי גם להשיל כמה קילוגרמים. הסוד: לשתות...

סימי שאואר

מזון בריא בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

רוצים לשמור על הבריאות והגזרה אבל אין לכם זמן או חשק לבלות בבישולים...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

מזון בריא מספיק עם הבורקסים: הנשנושים הכי בריאים ליום עבודה

במקום לשאול שוב ושוב במשרד אם למישהו יש משהו טעים ואז לקבל הצעות...

ראיון עם:

מיה בן אפרים קליין

דיאטנית קלינית

מזון בריא כוח הזרע: הכל על נבטים

גידלנו אותם בגן הילדים, הם מציצים עלינו ממדפי הסופר, ואושיות הבריאות לא מפסיקות...

מפל ישי

תזונה מדאיג: מחשבות שליליות גורמות לאוכל שלנו להיות פחות מזין

אוכלים בריא ומאוזן ומרגישים שהגוף שלכם מקבל את כל מה שהוא צריך? תחשבו...

רקפת ואליק

תינוקות וילדים איך להימנע מבחילה בנסיעות: ההמלצות והטיפים הכי מועילים

בלי לשתות קפה, בלי לקרוא בנייד ובלי לשבת כנגד כיוון הנסיעה. מה כן?...

סימי שאואר

מזון בריא יכול להיות שעגבניות, חצילים ופלפלים מזיקים לכם?

ירקות ממשפחת הסולניים, כמו עגבניות, חצילים, פלפלים ותפוחי אדמה עלולים להיות רעילים עבור...

מערכת LivA

תזונה למה רופא הגסטרו ממליץ לכם להפסיק ללעוס מסטיקים?

מרגישים אי נוחות או כאב בבטן אחרי לעיסת מסטיק? יכול להיות שאתם נחשפים...

רויטל ונונו

עורכת ראשית