צופית גרנט | צילום: רמי זרנגר
למי שלא יודע – מלבד היותה נשיאת "אנוש" (העמותה הישראלית לבריאות הנפש), אשת טלוויזיה וותיקה, שבימים אלה משודרת תוכניתה המצליחה "אבודים" (עונה 13), ושחקנית תיאטרון, צופית גרנט הינה גם טבעונית אדוקה. לרגל יום הטבעונות הבינלאומי החל בראשון לנובמבר, יצאנו לבדוק מה הביא אותה להתמסר לאורח החיים הטבעוני בטוטאליות, מה היא חושבת על טבעוניים הפועלים מתוך אידאולוגיה וגם – איך הטבעונות הצילה את חייה.
"הטבעונות שלי נולדה מתוך אחריות לבריאות שלי," מספרת לנו גרנט.
"הייתי חולה בעבר והבנתי שזאת רק שאלה של זמן עד שאקבל התקף לב או אירוע מוחי, מכיוון שגם סבלתי מכולסטרול מאוד גבוה, וגם מכיוון שהחולי היה חזק מאוד בגנטיקה שלי – אימא שלי נפטרה גם מסרטן הלבלב, גם ממחלות לב וגם מאירוע מוחי, כלומר – הכול רבץ לפתחי. לכן החלטתי שאני לא מוותרת, לא על הבריאות שלי ולא על עצמי. הטבעונות שלי היא דרך חיים".
הטבעונות באה כדי להגן עלינו
צופית גרנט, מהי טבעונות עבורך?
"קודם כל, בואי נתחיל בקטע האידיאולוגי – הצורה שבה אנו כחברה נוהגים בחיות, והצורה שבה אנו שוחטים חיות, וההתלהמות שיש בתוך התהליך הזה, הוא עוול כל כך גדול… אני חושבת על צורת החיים שמתגבשת בתוך הגוף וגם בתוך הנשמה של החיה, ועל כך שכל הדבר הזה – הכאב והעצב האינסופי, כמו גם האלימות הנוראית הזאת – נכנסים לנו כאנרגיה לתוך הגוף והנשמה… ואת המחשבה הזאת אינני יכולה להכיל.
אני לא חושבת שבני האדם נועדו כדי לפגוע ככה, וכדי לרמוס ככה, וכדי לגדל בצורה פושעת שום יצור נושם חי – בעל רגשות, שיש לו אבא ואמא, ועיניים ורגליים ושיניים". היא טוענת, וממשיכה לדבר על השפעת הבחירות שלנו באופן רחב יותר, כחברה: "זה מעיד גם על התרבות שלנו. תראי איפה התרבות שלנו נמצאת! אנחנו נענשים בענק על היחס שלנו לחיות ולעולם ולטבע. הקורונה לדעתי היא רק קצה קצהו של קרחון שעוד עתיד להטביע אותנו, כתוצאה מההתנהגות של האנושות".
גרנט לא בוחלת באמצעים כדי להעביר את המסר שלה: אידיאולוגי ובריאותי כאחד. יחד עם עניין המוסר והאתיקה, היא טוענת שישנה גם ענישה בריאותית על אכילת בשר, כיוון שכל אותם רעלים ואנטיביוטיקות שאנו מלעיטים בהם את החיות – מגיעים אלינו, בסופו של דבר, אל הגוף.
"אם פעם דיברו על גיל חמישים וחמש כגיל המעבר", ממשיכה להסביר, "אז היום גיל המעבר כבר מתחיל בגיל ארבעים. ילדות מקבלות מחזור בגיל אחת-עשרה, השערות מתחילות לצמוח להן בגיל שמונה או תשע. הגוף שלנו מזדקן ומתבלה הרבה יותר מהר ובצורה מאוד חולה… לכן אני חושבת שהטבעונות באה כדי להגן עלינו.
יחד עם זאת, אני לא חושבת שכל מה שהטבעונות מוכרת לטבעונים – היא בהכרח דבר בריא. כלומר, גם בטבעונות יש הרבה מאוד תעשייתיות, וישנם גם טבעוניים, ולא מעט מהם, שעלולים להיות חולים אם הטבעונות שלהם לא תהיה מדויקת".
טבעונות טבעית
הטבעונות בה דוגלת גרנט היא טבעונות טבעית, הכוללת מניעה מאוכל תעשייתי ומעובד, לטובת תזונה טבעית ואורגנית. "אני משתדלת שלפחות 90% מהתזונה שלי תהיה תזונה טבעית, אורגנית, ואני חיה לפי צירופי מזון – אני לא מערבבת בין פירות לירקות".
היא גם משתדלת להימנע בשימוש בשמן תעשייתי: "אני כמעט ולא משתמשת בשום שמן מלבד שמנים טבעיים. מדי פעם אני חוטאת ומשתמשת בשמן זית, משום שקשה לי להיפרד ממנו, ואוכלת אגוזים, אבוקדו או טחינה כמקורות שומן". היא מציינת כי עבורה, לא רק המזון הוא מה שמזין אותה ואת הטבעונות שלה: "מלבד התזונה עצמה, הדבר שבעיקר מזין את הטבעונות שלי היא אחריות".
גרנט מקפידה להגדיר את הטבעונות שלה לא רק על דרך השלילה והמניעה, אלא בעיקר דרך החיוב – דרך לקיחת אחריות על גורל העולם ועל גורלך הפרטי. היא מתארת את הטבעונות שלה במונחים הוליסטים ומחברת כל הזמן בין הבריאות הפיזית והנפשית, עם העוצמה הגלומה בה.
עבור גרנט, להיות טבעוני אין זה אומר רק להיות אדם אתי יותר, אלא גם לקחת שליטה על החיים, המחשבות והמעשים.
טבעונות כרפואה מונעת
מי שהכניס את הטבעונות לראשונה אל ביתה של גרנט הייתה הבת שלה, רומי. היא מספרת כיצד יום אחד, אחרי שחזרה רומי משוק הקצבים בירושלים, ראתה פרה שחוטה תלויה, והחליטה להפסיק לאכול בשר.
רומי יצרה אצלנו בבית מצב תקדימי. אבל אני חושבת שמה שהביא אותי לטבעונות בסופו של דבר, היה בעיקר הרצון שלי לשנות את חיי.
"במשך שנים הייתי מקשיבה למשנתו של הרב יובל הכהן אשרוב", שהקים את מרכז "אילמה", המרכז הגבוה ללימודי רפואה טבעית, הדוגל בשיטת בריאות ברוח היהדות. "במשך שנים רציתי למלא אחר משנתו, המדברת על רפואה מונעת במקום רפואה אסימפטומטית. אבל בזמנו, לצערי, היה לי אופי חלש מדי בשביל זה. אהבתי לאכול עוף בדבש ביום שישי ולא הצלחתי לדמיין את עצמי לא אוכלת את הדברים האלה יותר".
לפני כשנתיים חלה בעלה לשעבר, מאמן הכדורגל אברהם גרנט, ובעקבות המחלה, החל להיות טבעוני. היא מספרת שכל בעיותיו הרפואיות הרבות, נגוזו יחד עם השינוי התזונתי שעשה. "הוא חזר לממדים של גיל שמונה-עשרה," היא מספרת בחיוך.
במקביל, סביבתה הקרובה, במקרה או שלא, נכנסה לעולם הטבעונות וזה שיכנע אותה סופית להצטרף. היא מספרת שגם שולי רנד, המוזיקאי ובן זוגה הנוכחי, הצטרף אליה ואל הטבעונות לפני כשנה.
להפסיק לאכול ולהתחיל לחיות?
"גם אחרי שהפכתי להיות טבעונית, עדיין נותרתי חולה ואחרי שקיבלתי את החיסונים לקורונה – בכלל השתתקתי. הבנתי שזה לא מספיק לי להיות אך ורק טבעונית, מבלי להבין את צירופי המזון הראויים, ולכן פניתי למנטור שלי, א.ג (ששמו חסוי מטעם צנעת הפרט), ואמרתי לו: 'תעזור לי להיות אתה'". א.ג נענה להצעתה, אך הזהיר אותה שהתהליך לא הולך להיות פשוט. כך נכנסה ל -18 יום צום.
"בשבוע הבא אני מסיימת 36 'ימי ניקוי' שבהם אכלתי רק פירות, ירקות ומדי פעם קטניות מונבטות." וזה לא נגמר פה, "אחריהם אני נכנסת לעוד ארבעה ימים של צום, בכדי לעשות ניקיון אחרון, ואחריהם אני אתחיל בטבעונות מדויקת, ובהדרגתיות אוסיף את הטחינה ואת האבוקדו".
ייתכן ולחלקינו זה עשוי להישמע קיצוני, אבל לא עבור גרנט. לתחושתי, אם האידיאולוגיה שלה תופסת חלק ניכר מן הטבעונות שלה, לא די בכך אלא גם בשאיפה שלה להיות ולהישאר בריאה עבורה ועבור הסובבים אותה.
לא מזמן שיתפה את העוקבים שלה ברשתות החברתיות בצום 18 הימים שעשתה. למרות שהקפידה לציין במפורשות בתחילת דבריה כי אין לנסות את הצום הזה לבד ללא עזרה מקצועית, דבריה של צופית גרנט עוררו פולמוס תקשורתי רחב, והיו אף כאלה שהאשימו אותה בחוסר אחריות.
איך הצום השפיע עליך?
"הצום שעשיתי שינה עבורי את הכול. אבל בעיקר הוא חידד לי את הצורך לקחת שליטה על החיים שלי, וכשאני אומרת שליטה אני מתכוונת לשליטה פנימית: התחושה שהגוף שלי יכול להיות הרופא שלי. כלומר- ירדתי עשרה קילו, וזה לא העניין שירדתי עשרה קילו, אלא זה שאני מרגישה טוב.
לפני הצום לא ישנתי בלילה. לקחתי ארבע פעמים בשבוע כדור של 5 מיליגרם אסיוול (תרופה נוגדת חרדה המשרה שינה) בלעדיו לא הייתי ישנה, וגם כשהייתי נרדמת – הייתי מתעוררת באמצע הלילה עם כאבי ראש חולניים וצורחת מכאב. כאב לי בכל מקום, היו לי עצירויות, כאבה לי הבטן."
מאז שעשיתי את הצום- אין! נגמרו הכאבים. אני ישנה בין 6 ל-8 שעות בלילה, אני אנרגטית, וגם ככה אני בן אדם מאוד פעיל שלוקח על עצמו הרבה אנרגיות של כאב, ואני בסדר גמור עם זה. כי אני חיה בשלום".
טבעונות כמהלך רוחני ענק
כשרבים מאיתנו חושבים על טבעוניים, הדבר הראשון שעולה בראש הוא טבעוני שמחזיק את השלט בהפגנה נגד המשלוחים החיים. לא תמיד רואים בהם אנשים אקספרימנטליים המעוניינים לחקור ולאתגר את עצמם, על מנת להגיע לתובנות חדשות. אבל ככל ששיחתנו מתארכת, כך גם מתבהרת בי המחשבה שהטבעונות שגרנט מדברת עליה, היא אחרת.
"הטבעונות היא מהלך רוחני ענק". היא מספרת.
"הרוחניות – כשהיא באה ממקום פיסי, היא בהעצמה שאי אפשר לתאר. את יודעת מה זה לבטל את הרצון העצמי הזה לגחמה שנקראת אוכל? את יודעת מה זה? את אומרת לעצמך – אם את זה את יכולה, אין גבול לדברים האחרים שאת יכולה לעשות. האפשרות שיש בידינו לשלוט ברצון שלנו, בתאווה הזאת לאוכל- בהרבה מובנים – משחררת אותך. הכול הרבה יותר נקי מבפנים".
לפני הטבעונות אני הייתי בן אדם אומלל ודיכאוני שלא זוכר כבר איזה כדור הוא לקח. הטבעונות הצילה את חיי
מהו הכי קשה עבורך באורח החיים הטבעוני?
"בואי לא נהיה נאיביים – העיניים שלנו הן חלק מהתאווה שלנו. את יושבת בשולחן ונמצאים שם כל הדברים שאת אוהבת – סופלה שוקולד וגלידת וניל ודברים נוספים… זה קשה. גם הזכרתי מקודם את העניין שאני חיה על צירופי מזון, לכן אני, כטבעונית, כל הזמן צריכה להיות ברמה של איפוק. יחד עם זאת – זה לא העניין המרכזי שלי בחיים.
איפה זה כן פוגש אותי? נניח את בארוחת שישי ולאחרים יש המון אפשרויות, ולך יש מבחר מצומצם של אפשרויות, שם זה כאילו הופך להיות עניין. אבל באמת שמבחינתי אין זה עניין".
כשאני שואלת את צופית האם היא חושבת שיש קשר בין טבעונות לאורח חיים בריא, היא מיד עונה שכן, אבל תוך כמה רגעים היא מסייגת את דבריה באומרה שטבעונות יכולה להיות גם מאוד לא בריאה.
יש טבעוניים שהם מונעים מאידיאולוגיה בלבד ותוקעים כמויות לא הגיוניות של צ'יפסים ומטוגנים, ומטגנים גם אבטיח – בעיניי, הטבעונות שלהם לא קשורה לבריאות, ההיפך – הם לא מכניסים לעצמם ויטמינים, אלא רק גונבים לעצמם ויטמינים. יש להם חולשה בגוף. אבל כשטבעונות היא מדויקת- היא ענקית.
אמר הרמב"ם: "עשה מזונותיך תרופותיך ולא תרופותיך מזונותיך" וכשהוא אומר מזונותיך אין הוא מתכוון לצ'יפס".
אז אני מניחה שאת לא בעניין של תחליפי בשר?
"אני לא מבינה בזה כל כך. למשל את ההמבורגר הטבעוני של Beyond Meat לא טעמתי מעולם. כי אני חיה על פי התפיסה של הטבעונות הטבעית. כך שתחליפי מזון לא מדברים אליי בכלל".
בשביל איזה מאכל היית שוברת את הטבעונות שלך?
"שניצל. אם מחר אני נפרדת מהעולם, אני תוקעת עכשיו שניצל וחביתה. אין דבר שאני אוהבת יותר בעולם מחביתה".
לסיכום, האם תוכלי לתת לנו עצה לאורח חיים בריא?
אל תמהרו להאמין למה שהרופא אומר לכם. הפתרון לכולסטרול לא נמצא רק בכדור, והפתרון ללחץ דם לא נמצא רק בכדור, כנ"ל לגבי כל מיני פטריות בגוף ודלקות פנימיות – הפתרון היחידי הוא לא רק להסיר אותם בניתוח. יש עוד דרכים טבעיות, שדורשות אישיות ואופי, ויש לכם הרבה יותר אופי ממה שאתם חושבים, אם רק תשנו את התודעה. בסופו של דבר זה הכול תודעה.
טבעונות היא ההתייחסות שלי לעצמי ולסביבה שלי. כשעשיתי את הצום הזה, אנשים חשבו שאני לא נורמלית, אז אמרתי להם: חבר'ה אתם צריכים להגיד לי תודה, כי בעוד שנתיים מהיום, אם לא הייתי עושה את הניקוי הזה, הייתם צריכים לקחת אותי רק לבית-חולים כל הזמן, הלוך ושוב, הלוך ושוב.
לפני הטבעונות אני הייתי בן אדם אומלל ודיכאוני שלא זוכר כבר איזה כדור הוא לקח. הטבעונות הצילה את חיי".