מטפלת ברפואה סינית: התאימו את התזונה לאלמנט הנשי או הגברי שלכם

מכירים את סמל היין והיאנג? מתברר שהם מאפיינים את המזון שאתם אוכלים ואת הטיפוסים שאתם - וכן, אתם צריכים להתאים בין השניים כדי להישאר בריאים. איך תדעו לזהות אם עדיף לכם בטטה או חומוס?

3 דק׳

כוחות מנוגדים ומשלימים | צילום: shutterstock

כוחות מנוגדים ומשלימים | צילום: shutterstock

שתף:

כוחות מנוגדים ומשלימים | צילום: shutterstock

כולנו יודעים כמה חשוב לספק לגופנו תזונה מאוזנת, וזו נתפסת בעינינו באופן טבעי כתזונה מגוונת שמכילה את כל אבות המזון – פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים.

 

תזונה אופטימלית נחשבת גם לכזו שמכילה רכיבים בעלי ערך תזונתי גבוה, כמו במקרה של מנות הכוללות ירקות, אגוזים וגרעינים, דגנים מלאים ותכולה גבוהה של נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים.

 

ובכן… בעוד שכך לפחות אנו נוהגים להגדיר תזונה מאוזנת בעולם המערבי, ברפואה הסינית האיזון שונה לחלוטין ואיננו מתקיים בין אבות המזון, אלא בין היין והיאנג.

 

 

מה זה אומר?

על פי הפילוסופיה הסינית, יין ויאנג הם שני הכוחות המנוגדים אך המשלימים המצויים בכל הדברים ביקום. בעוד שיאנג נחשב לאלמנט זכרי המסמל את השמש, החום, האור והיום. יין הוא אלמנט נשי המקושר עם הירח, הקור, החושך והלילה.

 

היין והיאנג משלימים זה את זה, ותמיד נמצאים ביחד, כך שגם בשיא היאנג יש קצת יין ולהיפך. מעבר לכך, הרפואה הסינית מאמינה שכאשר האיזון בין היין והיאנג בגוף מופר, הדבר יתבטא בחולי; הצטננות למשל, מיוחסת פעמים רבות לעודף יין, ונדודי שינה מיוחסים לעודף יאנג.

 

על אותו משקל, לפי הסינים, גם במזון שאנחנו אוכלים יש יין ויאנג. מזונות יאנג הם מזונות מחממים המקושרים עם אלמנט האש, ואילו מזונות יין הם מזונות מקררים המקושרים עם אלמנט המים.

 

תזונה אופטימלית, לדבריהם, היא כזו המביאה לאיזון אנרגטי בגוף, ולכן חשוב לשלב בתפריט מזונות יין ומזונות יאנג – גם יחד.

 

חבורת אנשים אוחזת ידיים על שולחן עגול עם סמל היין ויאנג
יין ויאנג – כשהאיזון מופר מופיע חולי | צילום: shutterstock

 

רגע, זה לא הכל

על פניו, זה נשמע די פשוט. אבל, מתברר שיש עוד כמה גורמים שכדאי לקחת בחשבון לפני שניגשים בפעם הבאה למקרר תוך שאתם מאמצים את תפיסת המזרח העתיקה. למשל, איזה טיפוס אתם?

 

לפי צ'או-לין, מטפלת בדיקור סיני וברפואה סינית, אם אתם טיפוס יאנג, עדיף שתצרכו יותר מזונות שהם יין, ולהיפך. וזה עוד לא הכל. יש חשיבות רבה גם לשיטת הבישול ולעונות השנה. בחורף, למשל, עדיף לאכול יותר מזונות מחממים (יאנג), ואילו בקיץ עדיף לאכול יותר מזונות מקררים (יין).

 

רשימת המזונות

 

מזונות יאנג

מזונות יאנג יהיו לרוב מתוקים או חריפים, ופעמים רבות בעלי צבעים חמים כמו אדום או כתום. שיטת הבישול האופיינית ליאנג היא טיגון, אפייה או צלייה. עם המזונות האלה נמנים, בין היתר:

  1. בטטה
  2. בצל
  3. דלעת
  4. פלפלים חריפים
  5. שום
  6. ג'ינג'ר
  7. משמשים
  8. ביצים
  9. חיטה
  10. שיבולת שועל
  11. סלמון
  12. סרדינים
  13. עוף
  14. בשר בקר
  15. קינמון
  16. קפאין
  17. אלכוהול
  18. בוטנים
מרק דלעת ומרק פלפל בצורת יין ויאנג
מרק שכולו יאנג | צילום: shutterstock

livia- באנר חדש

 

 

מזונות יין

מזונות יין יהיו פעמים רבות מלוחים או מרירים ובעלי תכולת לחות גבוהה יותר. לעיתים הם בעלי גוון ירוק. גם מזון מאודה, מוקפץ או חי הוא לרוב מזון יין. עם המזונות האלה נמנים, בין היתר:

  1. כרוב
  2. כרובית
  3. כרשה
  4. מלפפון
  5. סלרי
  6. פטריות
  7. קישואים
  8. ברוקולי
  9. תרד
  10. חסה
  11. נבטי שעועית
  12. טופו
  13. פולי סויה
  14. שעועית
  15. אצות
  16. מלון
  17. ענבים
  18. תפוחים
  19. אגסים
  20. בננות
  21. דבש
  22. חומוס
  23. יוגורט
  24. מים

עוד ב מזון בריא

איך כדאי לשטוף ולנקות פירות וירקות?

לכתבה המלאה

מזונות ניטרליים

ישנם גם מזונות ניטרליים בהם קיים מינון מאוזן, פחות או יותר, של יין ויאנג. עם המזונות האלה נמנים, בין היתר:

  1. אורז
  2. אפונה
  3. גזר
  4. צימוקים
  5. תמרים
  6. אפרסקים
אורז לבן ושחור בצורת סמל יין ויאנג
האורז ניטרלי | צילום: shutterstock

 

לאכול לפי סוג הגוף שלך

כאמור, לא מספיק לאכול תזונה מאוזנת שכוללת מזונות יין ויאנג. יש להתאים את התזונה גם לטיפוס אליו משתייכים. כאן העניינים מסתבכים, משום שיש לא רק טיפוסי יין ויאנג, אלא גם טיפוס לח וטיפוס יבש.

 

באופן כללי, הרעיון הוא לאכול מזונות מהקבוצה המנוגדת לטיפוס שלך, זאת על מנת להביא לאיזון בין היין והיאנג בגוף.

 

לפי הרפואה הסינית, חוסר איזון בין היין והיאנג עלול לגרום למחלות שונות. טיפוס יין, למשל, סובל מקור ולכן צריך לאכול יותר מזונות מחממים, ואילו טיפוס יאנג צריך לאכול יותר מזונות יין, מקררים. טיפוס "יבש" צריך לאכול מזונות לחים ואילו טיפוס "לח" צריך לאכול מזונות מייבשים. השאיפה היא תמיד להגיע לאיזון.

 

 

 

 

איך תדעו איזה טיפוס אתם ומה מומלץ לכם לאכול? הנה המאפיינים שיעזרו לכם לזהות את עצמכם:

 

טיפוס יאנג

אנשים מטיפוס יאנג, לפי צ'או-לין, הם אנרגטיים, חזקים וחסונים. הם מאדימים בקלות יחסית ומזיעים הרבה. הם סובלים במזג אוויר חם ומעדיפים מזג אוויר קריר. לאנשים אלו מומלץ להפחית במזונות יאנג, ובמיוחד במזונות חריפים, ולהימנע מצריכת אלכוהול. לעומת זאת, צריכת פירות וירקות, בעיקר ירקות מרים, תעזור להם להתקרר, וכך גם מזון מאודה.

 

גבר מתאגרף עם פנים אדומות
כנראה טיפוס יאנג | צילום: shutterstock

 

טיפוס יין

אנשים אלו הם לרוב בעלי גוון עור חיוור, ונוטים לסבול מעייפות וממערכת חיסון חלשה. הם רגישים לקור ויעדיפו מזון חם ומשקאות חמים. מוטב להם להרבות בצריכת מזון מבושל או צלוי ומזונות מחממים, כמו ירקות כתומים. לעומת זאת, עדיף שיצרכו ירקות חיים, הנחשבים למקררים, במתינות.

 

 

טיפוס לח

טיפוסים אלה נוטים לסבול מעודף משקל, בצקות (הנובעות מעודף נוזלים) ודלקות, והם נחשבים איטיים וכבדים בתנועתם. לאנשים אלו מומלץ לצרוך ירקות שמסייעים בספיחת נוזלים כמו כרישה, סלרי וכרוב. ולהימנע ממזונות שיוצרים דלקת וליחה כמו מזונות מטוגנים, סוכר ומוצרי חלב.

 

בחורה מלאה מחזיקה סלרי
סלרי טוב לטיפוס לח | צילום: shutterstock

 

טיפוס יבש

אנשים אלה מתאפיינים במבנה גוף רזה ובעור יבש ומתוח הנוטה לאדמומיות וגרד. הם חשים צמא באופן תמידי, ונמצאים במיטבם במזג אוויר לח. לטיפוסים יבשים מומלץ להפחית בצריכת מזונות חמים ומתובלים, ולהעדיף מזונות מעוררי לחות כמו חלב, סויה, אגסים ודגים שומניים (כמו סלמון).

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על דיקור סיני למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא איך כדאי לשטוף ולנקות פירות וירקות?

על תוצרת חקלאית יש חיידקים, לכלוך וחומרי הדברה. אם הידיים שלנו חייבות ניקוי...

נטלי רון

הומאופתיה ערכת חירום הומאופתית: הדרך הטבעית להקלה על פציעות וכוויות

כמעט בכל בית אפשר למצוא ערכת עזרה ראשונה המכילה תכשירים נגד כוויות,...

מערכת LivA

ויטמינים ומינרלים האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים...

סימי שאואר

מזון בריא לא רק סושי: 6 סיבות מדהימות לאכילת אצות

אצות, מזון העל שמגיע אלינו היישר מהים, מפוצץ בערכים תזונתיים כמו ויטמינים, חומצות...

מערכת LivA

בריאות להרעיב את הסרטן: האם צום לסירוגין הוא הדרך לנצח את המחלה?

מחלימות מסרטן שד שצמו יותר שעות בין ארוחת הערב לארוחת הבוקר היו בסיכון...

סימי שאואר

ניקוי רעלים 8 סימנים שאתם צריכים ניקוי רעלים

יכול להיות שבזמן האחרון שתיתם המון קפה, אכלתם הרבה טונה ואולי אפילו...

סימי שאואר

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

תזונה מחקר: עמידות לאנטיביוטיקה מגיעה גם מירקות ופירות

חסינות לאנטיביוטיקה היא אחד מהאיומים הגוברים לבריאותנו. חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה גילו כי אנו...

מירב ונונו זהר

מזון בריא בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

רוצים לשמור על הבריאות והגזרה אבל אין לכם זמן או חשק לבלות בבישולים...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית