נבדק מחקרית

יתרונות הסולפוראפן: לכו לקנות נבטי ברוקולי עוד היום

כשהיפוקרטס טען ש"אוכל הוא רפואה", הוא בוודאי התכוון לסולפוראפן. לא, לא מדובר בסופר־פוד חדש אלא בחומר המצוי בירקות מצליבים כמו קייל וברוקולי, והוא באמת פלא בריאותי מדהים

3 דק׳

נבטי ברוקולי: אסור לכם לפספס אותם | צילום: shutterstock

נבטי ברוקולי: אסור לכם לפספס אותם | צילום: shutterstock

שתף:

נבטי ברוקולי: אסור לכם לפספס אותם | צילום: shutterstock

סולפוראפן הוא תרכובת צמחית טבעית ועוצמתית הנמצאת בכל הירקות המצליבים. כלומר בברוקולי, כרוב, בוק צ'וי, כרובית, קייל ועוד.

 

סולפוראפן הוא המפעיל הטבעי והחזק ביותר של מולקולה בשם NRF2, אשר ממלאת תפקיד מרכזי בהגנת הגוף מפני חמצון והזדקנות מוקדמת.

 

בירקות מצליבים, סולפוראפן קיים בצורתו הלא פעילה הנקראת גלוקוראפנין. סולפוראפן מופעל כאשר גלוקוראפנין בא במגע עם האינזים מירוזינאז – אשר בטבע ממלא תפקיד בהגנה על צמחים מפני אוכלי עשב.

 

אנזימי המירוזינאז משתחררים ומופעלים רק כאשר צמח נפגע. וזו בדיוק הסיבה שיש לחתוך וללעוס היטב ירקות מצליבים בכדי להפעיל את הסולפוראפן שבהם.

 

חומר הזנה זעיר זה מבוסס על גופרית, ועשוי לסייע בהגנה על גופנו מפני סרטן ולספק יתרונות משמעותיים בטיפול בסוכרת ומצבי דלקת, וכן בשמירה על בריאות הלב ועוד.

 

 

 

 

היתרונות של סולפוראפן

 

מגן על ה-DNA מפני סרטן

מחקרים שונים הראו כי סולפוראפן חוסם מוטציות ב-DNA שעלולות להוביל להתפתחות תאים סרטניים.

 

סולפוראפן אף הוכח כמפחית את יכולתם של תאים סרטניים להתרבות על ידי שחרור אנזימים נוגדי חמצון ומנקי רעלים, המגנים מפני חומרים מסרטנים. פירוש הדבר שהוא עשוי להאט את צמיחת הגידול או להפחית את יכולתו להתפשט לחלקים אחרים בגופנו, בנוסף ליתרונות החומר בהפחתת הסיכון לחלות במחלה מראש.

 

יש לזכור כי מחקרים אלה משתמשים בצורה מרוכזת של סולפוראפן, ולא בכמויות של החומר המצויות במזונות טריים.

 

סלט עם נבטי ברוקולי
אפשרות מומלצת: לשלב נבטי ברוקלי בסלט | צילום: shutterstock

 

שיפור בריאות הלב

סולפוראפן עשוי להועיל לבריאות הלב על ידי הפחתת הדלקתיות בגוף. דלקת עלולה להוביל להיצרות העורקים שלנו – גורם עיקרי למחלות לב.

 

מחקרים שנעשו על חולדות הראו כי סולפוראפן אף עשוי להפחית לחץ דם גבוה, ובכך להוריד את הסיכון למחלות לב.

 

יחד עם זאת, יש צורך במחקרים נוספים בנושא, בבני אדם.

 

ניקוי רעלים והפחתת דלקתיות

 

פיטוכימיקלים כמו סולפוראפן הם נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים חופשיים אשר פוגעים בתאים בריאים. רדיקלים חופשיים נוצרים בגופנו בגלל זיהום, קרני UV, חומרים משמרים, ואפילו דרך תהליכים טבעיים כמו עיכול.

 

מכיוון שסולפוראפן מנטרל רעלים, הוא גם מפחית דלקתיות בגופנו. כדאי לדעת שתהליכים דלקתיים נקשרים למספר סוגים של סרטן.

 

שייק קייל ונענע
שייק קייל ונענע. מלא סולפוראפן | צילום: shutterstock

 

אנטי-סוכרתי

אנשים הסובלים מסוכרת סוג 2 (ומדובר על מיליונים ברחבי העולם) אינם יכולים להעביר ביעילות סוכר מדמם לתאיהם – מה שמקשה על שמירת רמות סוכר בריאות בגופם.

 

מחקר שנערך על 97 משתתפים עם סוכרת מסוג 2, בדק כיצד צריכת תמצית נבטי ברוקולי משפיעה על רמות הסוכר בדם מדי יום. הממצאים הראו כי הסולפוראפן הפחית את רמות הסוכר בצום ב-6.5% ושיפר את המוגלובין A1c, סמן לשליטה ארוכת טווח בדם.

 

השפעות אלו היו חזקות במיוחד בקרב משתתפים שסבלו מהשמנת יתר עם שליטה לקויה בסוכרת.

 

משפר עיכול

מחקר שנערך במשך 4 שבועות בקרב 48 מבוגרים, מצא כי אכילת 20 גרם נבטי ברוקולי, העשירים בסולפוראפן, שיפרה את תסמיני העצירות של המשתתפים.

 

סולפוראפן אף עשוי לסייע בטיפול נגד הליקובקטר פילורי, חיידק המעורב בגרימת מחלת כיב פפטי וסרטן קיבה.

 

עוד ב תזונה

הטעות שעשינו עד היום עם קייל ושני מתכונים מפתים שנותנים לו כבוד

לכתבה המלאה

 

מפחית נזקי עישון וזיהום אוויר

מחקר הראה שסולפוראפן הצליח להגדיל את הפרשת הבנזן מהגוף בלא פחות מ-61%, ובכך להקטין את ההשפעות של נשימת אוויר מזוהם. בנזן הוא חומר מסרטן ידוע המצוי בדרך כלל באגזוזי רכב, בעשן סיגריות ובזיהום אוויר.

 

 

יתרונות נוספים

מחקרים התחלתיים ומצומצמים שונים הראו את יתרונות הסולפוראפן בתחומים נוספים. בין היתר התברר כי החומר עשוי לשפר אינטראקציה חברתית ותקשורת מילולית של אנשים הלוקים באוטיזם.

 

החומר אף נמצא במחקר על בעלי חיים כמי שעשוי לשפר את ההתאוששות ולהפחית התדרדרות נפשית לאחר פגיעה מוחית.

 

טוסט אבוקדו עם נבטי ברוקולי
נבטי הברוקולי גם בגרסת טוסט האבוקדו | צילום: shutterstock

 

בנוסף, התברר כי הסולפוראפן עשוי להגן מפני נזקי קרינת אולטרה סגול (UV) המגיעה מהשמש.

 

אף שאין לכך ראיות מספקות, אנשים משתמשים בסולפוראפן גם לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), אסתמה וקדחת השחת.

 

יחד עם כל היתרונות המצוינים, יש לסייג את הנתונים ולציין שכאמור, מרבית המחקרים נעשו בבעלי חיים או בתאים מבודדים. ונדרשים מחקרים איכותיים על בני אדם בכדי להבין את יתרונותיו של הסולפוראפן לעומק.

 

 

 

כיצד לצרוך סולפוראפן?

ירקות גולמיים הם בעלי הרמות הגבוהות ביותר של סולפוראפן. למעשה, מחקר מצא כי בברוקולי גולמי יש פי עשרה יותר סולפוראפן מאשר בברוקולי מבושל.

 

בכל הקשור לאכילת ירקות מצליבים מבושלים: אידוי ירקות למשך דקה עד שלוש דקות, עשוי להיות הדרך הטובה ביותר לייעל את רמות הסולפוראפן.

 

יש להקפיד לבשל את הירקות בטמפרטורה שמתחת ל-140 מעלות צלזיוס. ולהימנע מהרתחה או בישול של ירקות מצליבים במיקרוגל.

 

בישול ברוקולי וכרובית
ברוקולי וכרובית. לא לעבור את ה-140 מעלות צלזיוס | צילום: shutterstock

 

שיטות בישול כמו טיגון עמוק, או הוספת כמות גדולה של סוכר, וכן ציפוי ירקות ברוטבי שמנת או גבינה יכולים להרוס את סגולות הצמח, כולל אלו המגיעים מה ולפוראפן.

 

תופעות לוואי קלות נקשרות לצריכת סולפוראפן או תוספי סולפוראפן, כוללות עלייה בכמות הגזים, עצירות ושלשולים.

 

ירקות המכילים סולפוראפן

  1. נבטי ברוקולי (המקור המומלץ והשופע ביותר לסולפוראפן)
  2. ברוקולי
  3. כרובית
  4. קייל
  5. כרוב ניצנים
  6. כרוב (זנים אדומים ולבנים)
  7. בוק צ'וי
  8. גרגר הנחלים
  9. ארוגולה
  10. עלי קולרד
  11. לפת
  12. קולורבי
  13. צנון

* זרעי חרדל או אבקת חרדל עשויים לסייע בהגדלת הזמינות של סולפוראפן, במיוחד בירקות מבושלים.

 

הדרך הטובה ביותר לצרוך סולפוראפן היא דרך מזון מן הצומח, כלומר אכילת מגוון הירקות המכילים אותו, בשילוב פירות ודגנים מלאים אחרים. הסיבה לכך היא שחומרים מזינים אחרים במזונות מהצומח עובדים יחד עם הסולפוראפן ודרך כך מספקים את התועלת הגבוהה ביותר שלו.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא למה להחרים אם אפשר להכין? גלידת בן אנד ג'ריס בגרסה טבעונית וביתית

בין אם השלכתם אריזות של בן אנד ג'ריס לפח ובין אם החלטתם שאתם...

מערכת LivA

תזונה גדר ההפרדה: אילו ירקות ופירות אסור להניח אחד ליד השני?

האבוקדו יהפוך לשחור אחרי יום במחיצת חברה צהובה, המלפפון ממש לא אוהב את...

מערכת LivA

תזונה חושקים בסוֹדָה ולֶבֶּן: האם חוש הטעם שלנו גם מזדקן?

שמתם לב שככל שאנחנו מתבגרים אנחנו יותר ויותר מחבבים שוקולד מריר ומתענגים...

אריאל רוז'יצקי

ניקוי רעלים די לזלילות: ניקוי רעלים מהגוף לאחר תקופת החגים

דיאטת ניקוי רעלים היא הדבר שעולה לרבים מאיתנו לראש לאחר ארוחות החג הכבדות...

אסתר רחמים

ניקוי רעלים זה מה שקורה לגוף שלנו כשאנחנו צמים – שעה אחר שעה

לפני שיחלפו לכם 24 שעות ללא מזון, התאים שלכם כבר יתחילו לנקות את...

נטלי רון

טיפוח ויופי אסטקסנטין: מעיין הנעורים בגרסת הקפסולות

המירוץ לעור צעיר, מתוח וקורן התרחב כבר אל עבר עולם התוספים - מה...

מירב דוסטר

מזון בריא אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

ניקוי רעלים ניקוי הגוף אחרי סופ"ש: תפריט הדיטוקס המושלם ליום ראשון

הנטורופטית, הגר שפר, לא מאמינה שאנחנו צריכים לנקות רעלים מהגוף אלא לוותר על...

ראיון עם:

הגר שפר

נטורופתית

תזונה ההתמכרות המתוקה שמזיקה לכם: גמילה מהירה מסוכר ופחמימות

יש לכם דחף עז לאכול אותם אבל אין לכם מושג עד כמה הם...

בשיתוף עם:

מכון אברהמסון

גמילה מסוכר ופחמימות ממכרות