בעיות עיכול: איך לטפל בגזים, נפיחות וכאבי בטן בעזרת צמחים ותבלינים?
בעיות עיכול הן רבות ומגוונות וכוללות צרבות, כאבי בטן, גזים ושלשולים - וכל מה שעוד יכול להשתבש בדרך מהארוחה ועד לשירותים. מי יכול לעזור? הכמון, הכוסברה, השומר, האורגנו ואפילו הפירות היבשים
השגרה היומיומית של רבים מאיתנו מורכבת מתסמינים שונים של בעיות במערכת העיכול. נפיחות, כאבי בטן, גזים, שלשולים, עצירות וצרבות הם הבעיות השכיחות שהתרגלנו לחיות איתן, בעיקר בעקבות תזונה לקויה ואורח חיים לא בריא.
כמובן שתסמינים חוזרים דורשים אבחון אישי מעמיק, אך לטיפול מיידי, יעיל וטבעי ניתן להיעזר בטיפים הבאים שירגיעו לכם את הבטן וישיגו לכם הקלה מהירה. התאימו את הטיפול לבעיה.
לבעיות גזים ונפיחות בבטן מומלץ לצרוך את זרעי התבלינים ממשפחת הסוככיים: כמון, כוסברה, אניס, קימל, שומר ועוד.
תבלינים אלו סופחים גזים ומקלים על כאבי בטן ונפיחויות. השמנים האתרים שנוכחים בזרעים, בעיקר האנתול בשומר, מסדירים פריסטלטיקה במעיים, משמע את התנועה הגלית של שרירים הגורמת לדחיפת חומרים שונים דרך צינורות הגוף.
השמנים אף מסייעים לקיצור זמן התרוקנות המעיים ומקלים על כאבי בטן – הן עקב אלחוש מקומי של קצות העצבים, והן הודות לתכולת חומרים פעילים המשפיעים לטובה על הכבד וניקיונו ומסייעים תוך כך לעיכול.
הזרעים עשויים להיות יעילים גם לטיפול בכאבי בטן עזים והן בקרב תינוקות, ובנוסף לכך, תכונות השומר עוברות בחלב האם ולכן הוא ניתן לצריכה גם ע"י אימהות מניקות.
אופן שימוש: לאחר הארוחה יש ללעוס 8-5 זרעי תבלינים.
לכאבי בטן מומלץ להיעזר בצמחים ממשפחת השפתניים: אורגנו, אזוב, רוזמרין, זוטה, מרווה, לבנדר, מנטה, נענע, מליסה ועוד.
צמחים אלו מכילים כמות גדולה מאוד של נוגדי חמצון, חומרים אנטיספטיים, אנטי בקטריאליים, אנטי פטרייתיים, אנטי ויראליים, תומכי כלי דם, תומכי עיכול ועוד. למעשה, סגולות הצמחים ממשפחת השפתניים כל כך רבות ומגוונות שאין צורך לחכות לכאבי בטן כדי להיעזר בהם, שלבו אותם באופן קבוע בתזונה שלכם.
במחקר שנערך במרכז המחקר נווה יער, נמצא כי שמן אתרי של זוטה לבנה המכיל את רכיב הפולוגון הינו יעיל נגד חיידקי אי־קולי, החיידק הנפוץ ביותר בזיהומי המעי שלנו.
אופן השימוש: השרו את העלים במים חמים למשך 5 דקות, סננו ושתו.
פורמולה מצמחי מרפא סיניים המסייעת במצב של עצירות, גזים, נפיחות ומלאות בבטן
להעלמת צרבות – צמח פיליפנדולה
לטיפול בצרבות ושלשולים, מומלץ להשתמש בצמח פיליפנדולה (ספיראה) – החומרים הפעילים של הצמח הם גליקוזידים וחומרים נוספים בעלי פעילות נוגדת דלקת.
הצמח מפחית ומאזן את הפרשת חומצת הקיבה, כמו גם מכיל חומרים בשם טאנינים המעודדים כיווץ רקמות, ולכן מהווה חלק חשוב בריפוי כיבי קיבה, דלקות לרקמות כתוצאה מחומציות הקיבה וכו'.
מעבר לכך, הפיליפנדולה נחשב למחטא של דרכי השתן, משקם ומזין רקמות ריריות ונוגד דלקות וזיהומים, ולכן יכול לשמש אף לטיפול באולקוס, הפרעות עיכול, דלקות בדרכי השתן ועודף חומציות.
אופן שימוש: יש לחלוט כפית מהצמח בכוס מים רותחים, לחכות 10 דקות, לסנן ולשתות. לא מומלץ לשימוש לאנשים הרגישים לאספירין.
בעיות עיכול – פירות יבשים
להקלה על תהליך העיכול מומלץ לאכול הרבה פירות יבשים שעשירים בסיבים תזונתיים.
בתאנה יבשה, למשל, קיימים 20% מהסיבים המומלצים לנו לצריכה יומית. בנוסף, אכילת תאנה מעניקה תחושת שובע ואף עוזרת להתרוקנות טובה בזכות הסיבים המסיסים שבה.
במצבי עצירויות מומלץ לצרוך שזיפים, העשירים באשלגן, בסיבים תזונתיים ובתכולה גבוהה של סורביטול – סוכר אלכוהולי בעל אפקט משלשל – שמסייע לתחושת התקיעות.
תמר הינדי יפעל להקלה ביציאות ונחשב משלשל עדין. בנוסף הוא גם נוגד עוויתות והתכווצויות בבטן ומטפל בבעיות מעיים.