נוטפים זיעה ביום קיץ | צילום: shutterstock
על פי הפילוסופיה הסינית, הקיץ מאופיין בעיקר באנרגיית ה-Yang, שבאה לידי ביטוי באור השמש החזק ובחום המוגבר שלה, כמו גם בטמפרטורות הגבוהות בחוץ.
אנרגיית ה-Yang הגבוהה גורמת לאנרגיית הגוף (צ'י) לזרום באופן נמרץ יותר מאשר בעונות אחרות.
מנגנון ההזעה ברפואה הסינית
הקיץ ברפואה הסינית, משויך לאלמנט האש, והאיבר ששייך לאלמנט האש הוא הלב. בנוסף, מנגנון ההזעה אצל הסינים נשלט על ידי הלב ומושפע על ידי הריאות, ששולטות על העור ועל הנקבוביות, וקובעות אם הן יהיו פתוחות או סגורות.
לפי הרפואה הסינית, לתהליך ההזעה יש חשיבות רבה כשהטמפרטורות עולות; ההזעה מתגברת באופן טבעי בקיץ מכיוון שאנרגיית ה- Yang הגבוהה גורמת לצ'י לזרום בנמרצות. כתוצאה מכך, הגוף מזרים את הדם יותר מהר – דבר שמוביל להזעה מוגברת.
למעשה בצורה זו מתהווה המנגנון של ההזעה – מעגל שבו הטמפרטורות הגבוהות ואנרגיית ה-Yang הגבוהה מובילות להזעה מוגברת, וזו למעשה מסייעת לגוף לקרר את עצמו ובכך לשמור על האיזון האנרגטי הנכון של האיברים הפנימיים.
מנגנון הזעה לא מאוזן יכול להיגרם מחולשה של הריאות שלא מצליחות לסגור את נקבוביות העור בצורה טובה, או מעודף חום בלב או בגוף עצמו.
כאשר שורר חום חיצוני גדול כמו בקיץ, גם הוא, כצפוי, יכול להשפיע על ההזעה ולהגביר אותה.
הזעת יתר בקיץ
למרות שמנגנון ההזעה הוא כאמור, מנגנון טבעי, קיימים אנשים שסובלים יותר מהזעה בתקופת הקיץ. הזעת יתר היא מצב לא בריא על פי הרפואה הסינית, מכיוון שהוא עלול להוביל לפגיעה ולמחסור בנוזלי הגוף.
דבר המתבטא בתחושת חום מוגברת, שתן מועט וכהה, וצמא רב. פגיעה בנוזלי הגוף פוגמת ביכולתו לקרר את עצמו, מה שמוביל שוב ליותר הזעה, וחוזר חלילה.
הזעת יתר בקיץ יכולה להיווצר משני גורמים עיקריים של חוסר איזון אנרגטי – האחד הוא עודף חום פנימי בגוף והשני הוא עודף לחות בגוף.
באופן כללי, אנשים שמזיעים יותר בתקופת הקיץ הם גם בעלי חום פנימי גבוה או לחות פנימית מוגברת. בקיץ הישראלי, הטמפרטורה והלחות הגבוהות "מהדהדות" עם מצב החום והלחות הפנימיים, ומקשות על הגוף להתמודד בצורה טובה עם האקלים, והתוצאה היא הזעת יתר.
מעבר לכמות של נוזלי הזיעה, גם ריח הזיעה מהווה סממן למצב הגוף – ככל שריח הזיעה חריף יותר, סימן שיש יותר חום פנימי בגוף, שיוביל לפגיעה גדולה יותר במאזן נוזלי הגוף. מצד שני, עודף לחות בגוף, יגרום לזיעה להיות יותר "שמנונית" במרקם שלה.
החזרת האיזון לגוף
על מנת שההזעה תהיה פרופורציונלית לעומס החום בחוץ, הגוף צריך להיות מאוזן אנרגטית. כלומר, יש לדאוג לקירור הגוף, להוצאה של עודפי החום מחד, ולניקוז הלחות מהגוף מאידך.
טיפול בהזעת יתר על פי הרפואה הסינית
הטיפול הנכון ביותר להזעת יתר, לפי הרפואה הסינית, ישלב דיקור סיני, פורמולות צמחים ושינוי תזונתי, על פי החלוקות הבאות:
- דיקור סיני
הדיקור יתמקד בעיקר בנקודות דיקור המסייעות להוציא עודפי חום מהגוף, כמו גם באיזון של הלב והריאות, האחראים על מנגנון ההזעה. בנוסף לכך, הטיפול יסייע לניקוז של הלחות מהגוף – אם יש בכך צורך. - צמחי מרפא
פורמולת הצמחים שטובה למצבים של הזעת יתר הנובעת מעודף חום היא Qing Shu Yi Qi Tang. פורמולה זו מסייעת בקירור הגוף ושימור הנוזלים שלו על ידי רכיבים קרירים כמו שורש ג'ינסנג, עלי במבוק ולוטוס, אורז ואפילו קליפת אבטיח, שעל פי הרפואה הסינית מסייעת לקירור הגוף על ידי הוצאת החום דרך השתן. - תזונה
השינוי התזונתי יתמקד מצד אחד בהימנעות ממזונות מחממים ומייצרי לחות, כמו אוכל שומני ומטוגן או מזון חריף ומתובל, וצמצום צריכת החלבון מן החי. מצד שני, השינוי יכוון להקלה על העיכול ועומס החום בגוף על ידי שימוש בבישול קל, כמו הקפצה ואידוי וכן צריכה של ירקות ירוקים או עליים, כגון מלפפון, מנגולד, קייל, חסה, תרד, פטרוזיליה וכוסברה. הקלה על העיכול תעשה גם על ידי צריכה של פירות העונה, בייחוד האדומים, היות והצבע האדום מזוהה עם אלמנט האש ששולט בקיץ. בין המזונות המומלצים: עגבנייה, גמבה, דובדבנים וכאמור, גם האבטיח.
טיפ אחרון מבית היוצר הסיני: חשוב מאוד להישמע לגוף במקרים של הזעת יתר ולהקפיד להחזיר לגוף את הנוזלים שהלכו לאיבוד על ידי שתייה מרובה של מים.