הם בעלי טעם וארומה עזים ולא היינו יכולים להסתדר בלעדיהם בצלחת שלנו - אבל זה ממש לא מסתיים שם. מזרעי הכוסברה שמסייעים לנו לתהליך העיכול ועד לשורש הכורכום שמועיל לתפקודי הכבד: אילו תבלינים יעשו לכם טוב בפה ובכל הגוף?
מזווה איכותי הוא זה המציע מגוון של תבלינים המספקים את הגימור המושלם לבישול הביתי, אך גם כאלו המעניקים לנו ערכים בריאותיים ואיכויות נלוות. תבלינים יכולים לאזן את רמות הסוכר בדם ולסייע בהתמודדות עם דלקות מפרקים, והרשימה עוד ארוכה מאוד.
אלו התבלינים שאתם חייבים להחזיק במטבח, ולא רק לרגע שבא לכם להוסיף טעם לתבשיל בסיר:
עלי רוזמרין, אורגנו וריחן – לסיוע בפעולת הכיוח ולהקלה בתהליך העיכול
מרבית צמחי התבלין בקטגוריה זו שייכים למשפחת השפתניים ובאים לידי שימוש במטבח הים תיכוני, המוכר לנו מאוד.
מדובר בעשבי תיבול ירוקים, בעלי אנרגיה פותחת, מעוררת ומניעה, כגון: רוזמרין, אזוב מצוי, בת קורנית, אורגנו וריחן. מעבר לטעמם הדומיננטי, צמחי תבלין אלו הינם בעלי יכולת חיזוק וחיטוי, והם עשויים להקל על תהליך העיכול ושחרור של דרכי הנשימה.
בכדי ליהנות מאיכותם, מומלץ לעשות שימוש בעלים הטריים או המיובשים של הצמח – אם בתפזורת ואם בתערובת אחת של כל צמחי התבלין. לפתיחה של דרכי הנשימה ולכיוח, מומלץ לחלוט את עלי הצמחים במים רותחים ולשתות לרוויה.
שימושים רפואיים של ממש ניתן להפיק מהם רק בשיטות מיצוי מתקדמות, שכן נדרש לבודד את הרכיבים הארומטיים ובעלי יכולת החיטוי והגברת ההפרשות שהם מעניקים למערכת הנשימה והעיכול.
עלי רוזמרין ובת קורנית, הידועה גם בשם תימין, מומלצים לשימוש באפייה ובבישול. עלי אזוב, אורגנו וריחן ניתנים לשילוב בסלטים וכן בתבשילים ורטבים.
השימוש בזרעים השונים נפוץ במטבח ההודי זה שנים רבות ובעל משמעות סמלית רבת עוצמה – השימוש בזרע פירושו גם שימוש בכוח, משום שהוא טומן בחובו את כל פוטנציאל החיות של הצמח ועל כן הוא מספק איכויות בריאותיות שונות.
בקטגוריה זו כלולים זרעי כוסברה, כמון, זרעי חרדל, זרעי שומר, הל וזרעי קימל. העובדה שבמטבח ההודי משתמשים במגוון רחב של תבלינים אינה מקרית – התבלינים השונים פותחים את התיאבון ומשפיעים על מערכות שונות בגוף, שהעיקרית שבהן היא מערכת העיכול.
לסובלים מגזים מומלץ לשתות חליטה של זרעי שומר, בשילוב צמחים שפתניים מהקטגוריה הקודמת, כמו אורגנו ואזוב, וכן מנטה ומרווה.
זנגביל – לריפוי שפעות וחיזוק של מערכת החיסון
הג'ינג'ר או הזנגביל, איך שלא תעדיפו לכנותו, הוא תבלין ממריץ ומחמם המתאים למצבים של בחילות ובעיות עיכול. בשל היותו נוגד ליחה, ניתן להשתמש בו גם במצבי צינון ושפעת, לצורך חיזוק ותמיכה במערכת החיסונית.
בכדי ליהנות מהתועלת הבריאותית של הזנגביל, מוטב לצרוך אותו ישירות מהשורש הטרי. השימוש בשורש זה הוא רחב ומגוון: החל משילוב במנות "מוקפצות" וסלטים, וכלה באכילה טהורה של השורש הגולמי.
בנוסף, לשורש איכויות אנטי דלקתיות המקנות לו מעמד של צמח מרפא התומך בדלקות מפרקים. אך רק מיצוי מתקדם של השורש ושילובו עם צמחי מרפא נוספים יכול לסייע במצבים של מחלות דלקתיות כרוניות. לשם כך מומלץ להתייעץ עם הרבליסט קליני או נטורופת.
כורכום – לטיפול בדלקות כרוניות
התבלין בעל הצבע הצהוב העז, עושה חיל במטבח ונושא עימו סגולות רפואיות אנטי דלקתיות. מחקרים רבים נעשו על איכותו של צמח מרפא זה, בעיקר על רכיב הכורכומין שנמצא כמעכב מנגנונים דלקתיים ומונע מחלות – חלקן אף סרטניות.
מחקר שבוצע בבית החולים תל השומר ופורסם בכתב העת Gastroenterology and Hepatology , מצא כי שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול בכורכום יכול להועיל מאוד לחולי קוליטיס כיבית.
בנוסף, הכרכום נודע ביכולתו להקל על הפרעות מטבוליות על ידי תמיכה בתפקודי כבד ושיפור פרופיל השומנים ורמת הסוכר בדם. השימוש בתבלין מתאים למצבים של פינוי פסולת מהגוף, באמצעות הגברת הפרשות, תמיכה בכבד וחיזוק כללי של מערכת העיכול.
קינמון – לאיזון רמות הסוכר בדם
הקינמון הוא תבלין מבשם ומחמם. ברפואה המסורתית שימש התבלין לריפוי מצבי שיעול והתקררות, כמו גם לבעיות עיכול, לגזים ולנפיחות.
בשל היותו היפוגליקמי, עשוי הקינמון אף לסייע באיזון רמות הסוכר בדם, היות והחומרים שהוא מכיל גורמים לקיבה להתרוקן לאט יותר ובכך להאט את קצב עליית רמת הסוכר.
בנוסף, הקינמון מצליח למנוע גדילה של חיידקים ופטריות, עקב השמנים שהוא מכיל – מה שהופך אותו לחומר משמר טבעי. למצבי שפעת וצינון מומלץ לשתות חליטה של מקל קינמון עם פלח זנגביל.
בדיאטה היפוגליקמית ובמצבי סוכרת מסוג 2, מומלץ לפזר אבקת קינמון בדייסות ותבשילים שונים.
פלפל שחור – להגברת זרימת הדם
הפלפל השחור הוא תבלין מחמם וממריץ ביותר, המניע תהליכים מטבוליים ומגביר זרימת דם.
הוא מכיל איכויות אנטי דלקתיות ומשככות כאב ובמקביל תומך בפעולת העיכול לצד ספיגה מיטבית של רכיבים חיוניים מהמזון.
רכיב הפיפירין שמכיל הפלפל השחור, משפר את הספיגה של איכויות הכורכורמין שבצמח הכורכום, ולכן מומלץ לשלב אותם יחדיו.
מוטב לרכוש את התבלין בצורת גרגרים שלמים ולטחון אותו במקום, על מנת לשמור על האיכויות הגלומות בגרגר עד לרגע הטחינה.