כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
לאור העובדה שהיא עשירה במינרלים ובסיבים תזונתיים ומכילה כמויות יפות של חלבון, אין זה מפתיע שכ- 80% ממשקי הבית בארצות הברית מחזיקים אותה במזווה. כל מה שחשוב לכם לדעת על שיבולת השועל
מכילה רשימת מינרלים ארוכה ביותר | צילום: shutterstock
שתף:
מכילה רשימת מינרלים ארוכה ביותר | צילום: shutterstock
אם צריך הוכחה לכך שבריא וטעים יכולים ללכת מצוין ביחד, הרי ששיבולת שועל היא ההוכחה. הדגן הפופולרי הזה, שגדל באירופה, בצפון אמריקה וגם במזרח התיכון, לא רק עשיר בסגולות בריאותיות – אלא גם טעים להפליא ומשתלב בשלל מנות, מלוחות ומתוקות. רוצים לדעת עליו עוד? בואו נתחיל.
6 עובדות חשובות שלא ידעתם על שיבולת שועל
שיבולת שועל היא אחד הדגנים הקדומים ביותר שעובדו על ידי בני האדם. הסינים עשו בה שימוש כבר ב-7,000 לפני הספירה ויש עדויות לכך שהיוונים הקדמונים אכלו דייסת שיבולת שועל.
שיבולת שועל טובה לא רק לבני אדם. היא משמשת גם כמספוא לחיות משק ומהווה רכיב גם במזון לכלבים. למעשה, רק 5% מהיבול העולמי של שיבולת השועל מיועדים לצריכה של בני אדם.
שיבולת השועל פופולארית במיוחד בארצות הברית: ל-80% ממשקי הבית בארצות הברית יש שיבולת שועל במזווה.
ב-29 באוקטובר מציינים בארצות הברית את יום שיבולת השועל, ואילו חודש ינואר נחשב לחודש שיבולת השועל, משום שבחודש החורפי והקר הזה צורכים יותר שיבולת שעל מבכל חודש אחר.
ישנם כמה סוגים של שיבולת שועל, כאשר בארץ נפוצים שני סוגים: פתיתי שיבולת שועל עבים ופתיתי שיבולת שועל דקים להכנה מהירה. הראשונים מתאימים במיוחד לגרנולה, חטיפי גרנולה ועוגיות, והסוג השני מתאים יותר לדייסה ולשילוב במאפים שונים.
מקור השם שיבולת שועל שנוי במחלוקת, יש הטוענים שהשם מגיע בעקבות אהבתם של השועלים להתחכך בצמח, אחרים טוענים שגרעין שיבולת השועל מזכיר את אוזנו של השועל.
שיבולת שועל: 9 סיבות בריאותיות לאכול אותה
שיבולת שועל היא פחמימה דלה בסוכר ועשירה בסיבים תזונתיים, בוויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון. למעשה, על אף ששיבולת שועל פחות מיוחצנת והרבה פחות יקרה מספירולינה, מורינגה, מאקה או גוג'י ברי, אפשר להחשיב אותה כסופר פוד לכל דבר, הודות לריכוז גבוה במיוחד של חומרים מזינים.
הנה כמה מסגולותיה הבריאותיות הבולטות של שיבולת השועל:
עשירה בסיבים תזונתיים
שיבולת שועל עשירה במיוחד בסיבים תזונתיים בהשוואה לדגנים אחרים. למעשה, שיבולת שועל מלאה מכילה 11% סיבים, בעיקר סיבים מסיסים כמו בטא גלוקן.
סיבים אלו תורמים לתחושת שובע ולעיכול איטי יותר, מורידים את רמות הכולסטרול ומפחיתים את רמות הסוכר והאינסולין בדם. מחקרים מראים שסיבי בטא גלוקן מפחיתים את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולכן עשויים להפחית את הסיכון למחלות לב.
מסייעת לאזן חולי סוכרת
לבטא גלוקן שבשיבולת השועל יש יתרון נוסף – הוא עוזר למנוע ואף לאזן סוכרת מסוג 2.
מחקרים מראים שאפילו כמויות קטנות של בטא גלוקן יכולות למתן את כמויות הסוכר בדם והאינסולין אחרי ארוחות עשירות בפחמימות.
בנוסף, מחקר שנערך על חולי סוכרת מסוג 2 לא מאוזנת, מצא ששילוב שיבולת שועל באופן קבוע בתפריט, במשך ארבעה שבועות, הביא לירידה של 40% במינון האינסולין הדרוש לייצוב רמות הסוכר בדם.
מכילה כמויות יפות של חלבון
יחסית לדגנים אחרים, שיבולת השועל מכילה כמויות יפות של חלבון – שמהווה כ-17%-11% ממשקלה של שיבולת שועל יבשה.
חלבון חיוני לבניית השרירים, לבניית תאי העור, השיער והציפורניים, לבניית מערכת החיסון, לבניית הורמונים, אנזימים ומוליכים עצביים ולתהליך חילוף החומרים.
עשירה במינרלים
רשימת המינרלים הארוכה ששיבולת השועל מכילה באופן טבעי כוללת מנגן: מינרל החיוני לצמיחה ולחילוף חומרים, זרחן החיוני לבריאות העצם והרקמות, נחושת החיונית לבריאות הלב, אבץ וסלניום החיוניים למערכת החיסון, מגנזיום ועוד.
עשירה בתיאמין
תיאמין, או בשמו הפופולרי ויטמין B1, הוא ויטמין המשתתף בתגובות כימיות רבות בגוף. מחסור בתיאמין עלול להתבטא בחולשה, נדודי שינה, חוסר תיאבון, עצבנות ואפילו פגיעה בזיכרון.
טובה לדיאטה
נכון, אם תאכלו כל היום עוגיות שיבולת שועל וחטיפי גרנולה אולי לא תרדו במשקל, אבל שילוב שיבולת שועל בתפריט הדיאטה עשוי לתרום לירידה במשקל.
שיבולת שועל גם דלה בקלוריות וגם עשירה בסיבים מסיסים, אשר תורמים לתחושת שובע על-ידי עיכוב ריקון הקיבה ושחרור הורמוני השובע, ובכך מפחיתים את הצורך בנשנושים.
מחקרים מראים שצריכת שיבולת שועל משפרת את יכולת הגוף להילחם בחיידקים, וירוסים ופטריות.
עשירה בנוגדי חמצון
ישנה קבוצה של נוגדי חמצון בשם Avenanthramide אותם ניתן למצוא רק בשיבולת שועל. אלה עשויים, בין היתר, להפחית דלקת בעורקים ולווסת את לחץ הדם.
בנוסף, שיבולת שועל עשירה בתרכובת צמחית העונה לשם פוליפנולים הפועלים כנוגדי חמצון המוכרים לנו מהתה הירוק, השוקולד והיין. פוליפנולים מפחיתים דלקתיות בגוף ואת הסיכון לחלות בסוכרת, מחלות לב וסרטן.
טובה גם לעור
מיתרונותיה של שיבולת השועל אפשר ליהנות, לא רק באכילה. שיבולת שועל טחונה דק עשויה לחולל נפלאות לעור. היא מרגיעה, בין היתר, מצבי גירוי, גרד ואדמומיות, סופחת שומנים ומנקה את העור.
שימו לב לזה:
ערבוב של 1/2 כוס שיבולת שועל טחונה דק עם 2 כפות דבש ומעט מים, יכול ליצור מסכה נפלאה לפנים. אפשר גם להכניס כוס של שיבולת שועל טחונה דק לאמבט על מנת להקל על עור מגורה.
שיבולת שועל: איך אפשר לאכול אותה?
לשיבולת שועל יש אינספור שימושים נפלאים. הנה כמה רעיונות:
גרנולה משיבולת שועל
הרעיון פשוט : קולים בתנור שיבולת שועל עם גרעינים ואגוזים, ואוכלים כך או בתוספת יוגורט. רוצים מתכון? קיבלתם:
מצרכים:
1/2 קילו שיבולת שועל
1/4 כוס שמן קוקוס
1/2 כוס סילאן או מייפל
גרעינים ואגוזים לפי הטעם (כ-1/2 קילו)
צימוקים ו/או חמוציות
הוראות הכנה:
ערבבו את המצרכים הבאים לכדי עיסה אחת: שיבולת שועל, שמן קוקוס, סילאן/מייפל.