מדאיג: מחשבות שליליות גורמות לאוכל שלנו להיות פחות מזין

אוכלים בריא ומאוזן ומרגישים שהגוף שלכם מקבל את כל מה שהוא צריך? תחשבו שוב. מצב רוח שלילי עלול לגרום לאובדן של עד 80 אחוזים מהחומרים המזינים של המזון שאנחנו צורכים - טוענת מומחית למדעי המוח הקוגניטיביים. איך זה קורה, וכיצד ניתן לנצל את כל הטוב שבאוכל שלנו?

2 דק׳

כיצד מצב הרוח משפיע על התזונה? | צילום: shutterstock

כיצד מצב הרוח משפיע על התזונה? | צילום: shutterstock

שתף:

כיצד מצב הרוח משפיע על התזונה? | צילום: shutterstock

סכנותיו של המזון המעובד כבר ידועות ומוכרות היטב. מזונות תעשייתיים הם אולי זמינים וקלים להכנה, אך הם עמוסים בכימיקלים, במלחים ובחומרים מוספים העלולים להזיק לבריאותנו. זו הסיבה שרבים מאיתנו מודעים לחשיבות של צריכת מזון טרי ובריא, ומקפידים לבנות תפריט מאוזן ככל הניתן, הכולל את כל אבות המזון הנדרשים.

 

אך האם זה מספיק? לדבריה של ד"ר קרוליין ליף, מומחית למדעי המוח הקוגניטיביים, ממש לא.

 

על פי ליף, מצבי דחק ולחץ עלולים לפגוע ביכולתו של הגוף לספוג את חומרי המזון, ולכן לצד הבחירה באוכל מזין, עלינו לשים לב גם לאופן שבו אנחנו צורכים אותו.

 

כדי להבין את הטענה המורכבת הזאת, עלינו להכיר את ערוצי התקשורת שבין מערכת העיכול למוח, ולהבין כיצד ההורמונים שלנו משפיעים לא רק על מצב הרוח אלא גם על המטבוליזם.

 

 

הורמונים ומערכת העיכול

למערכת ההורמונלית תפקיד חשוב בהתבגרות המינית שלנו, אך כיום כבר ידוע כי להורמונים יש תפקיד משמעותי גם בפעילותה התקינה של מערכת העיכול. אחד התפקידים המרכזיים הללו הוא בקרת צריכת המזון של האדם, תפקיד אשר בין היתר נסקר בפירוט בספר "מטבוליזם של תזונת פחמימות ושומנים", מאת זכריה מדר, סיגל סופר ושרית ענבי.

אישה אוכלת סלט
רגשות משפיעים על תכונות המזון | צילום: shutterstock

כותבי הספר עוסקים בין השאר במנגנון ההומאוסטטי (מנגנון איזון) המבקר את צריכת המזון, ומתארים כיצד הוא פועל באמצעות אותות עצביים והורמונליים. אותות אלו עוברים בין מערכת העיכול לבין מערכת העצבים המרכזית והם מסייעים להסדיר את צריכת המזון שלנו.

 

במילים פשוטות, המשמעות היא שתקשורת תקינה בין מערכת העיכול לבין המוח היא הכרחית למטבוליזם תקין של הגוף.

 

לדוגמה, אחרי ארוחה מופרשים הורמונים רגולטורים כגון לפטין ואינסולין והם מאותתים למוח כי אין צורך במזון נוסף. מערכת העיכול מפרישה הורמונים רבים אחרים המשפיעים על המטבוליזם של הגוף ועל תחושת הרעב שלנו, והללו משפיעים על פעולתה של הקיבה וכמובן גם על המוח.

 

הקשר בין העיכול למוח
הקשר בין העיכול למוח

הורמון הכוליציסטוקינין (CCK) למשל, המופרש במעי הדק ובתרסריון, מעודד הפרשה של אנזימי עיכול ומשמש כווסת לתיאבון.

 

אך כפי שיודע כל אדם שחווה תשוקה וחשקים לאוכל, תחושת הרעב והדחף לצרוך מזון מושפעים גם מהמערכת הלימבית הרגשית. כלומר, מזון מסוים יכול לעורר בנו זיכרונות נעימים ומזון טעים מקושר לעיתים לחוויות חיוביות.

 

מלבד זאת, בעת אכילה אנחנו מתוגמלים באמצעות שחרור של דופמין וכך ייתכן בהחלט כי נרצה להמשיך לאכול גם לאחר ששבענו.

 

על פי כותבי הספר, מלבד זיכרונות או מצבי רוח שמתעוררים בנו כתוצאה מאכילה, גם מצבי דחק מוקדמים בחיים מותירים את רישומם על מערכת בקרת ההורמונים בגוף. מדר, סופר וענבי טוענים למעשה כי לחץ בגיל מוקדם בחיים יכול לשנות את הרגלי האכילה שלנו ולפגוע בפעולתו התקינה של חילוף החומרים בגוף.

 

השאלה היא עד כמה רגשות והפרשת ההורמונים משחקים תפקיד גם בתכונות המזון במהלך פירוקו בגוף.

עוד ב תזונה

דיאטה במשבר: למה אנחנו עוברים בין איסור לשחרור כל רסן?

לכתבה המלאה

גישה חיובית ותזונה

ד"ר ליף טוענת שההשפעה היא משמעותית וגורפת; "מצב רוח שלילי עלול לגרום לאובדן של 80% מהחומרים המזינים במזון שאותו אנחנו צורכים".

 

לדבריה, רגשות שליליים כמו דחק ולחץ עלולים להשפיע על ספיגת חומרי התזונה בגוף, כך שגם אם נקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, הגוף שלנו לא בהכרח ייהנה מיתרונותיו הרבים.

 

ליף מתארת את תפקידו של הלבלב כאיבר המייצר אנזימים והורמונים המסייעים בעיכול המזון ובספיגתו.

 

 

חלק מהורמונים אלו הם נוירו־פפטידים המתווכים בין מערכת העיכול לבין המוח ומשפיעים, בדומה להורמונים אחרים, על המטבוליזם של גופנו. אך כאשר אנחנו חשים לחץ, פעולתם של הנוירו־פפטידים משתבשת, וכך נפגעת התקשורת שבין מערכת העיכול לבין המוח – מצב אשר עלול לפגוע בספיגת חומרי המזון בגוף.

 

את הטענה של ליף קל יותר להבין באמצעות דוגמה מחיי היומיום; כאשר אנחנו מכינים את עצמנו להתמודד עם משימה מורכבת במקום העבודה למשל, או כאשר אנחנו מנסים לדרבן את עצמנו לצאת לפעילות ספורטיבית, הגישה שלנו עשויה לקבוע את מידת ההצלחה שלנו.

 

אם ניגש למשימה מתוך אמונה שניכשל או מתוך מחשבה על הקשיים שהיא מציבה בפנינו, נתקשה להתמודד עם האתגר. לעומת זאת, גישה חיובית והתמקדות ביכולות שלנו יסייעו לנו להשלים בהצלחה את המשימה. לדבריה, אותו הכלל תקף גם בכל הנוגע לתזונה.

אישה אוכלת סלט עם חיוך על הפנים
לשים לב למצבנו המנטלי כשאנחנו מתיישבים לאכול | צילום: shutterstock

כדי לסייע לפעולת מערכת העיכול שלנו, ליף תומכת ב"אכילה מודעת" (Mindful Eating). לטענתה, עלינו לשים לב למצבנו המנטלי בטרם אנחנו מתיישבים לאכול וכמובן – ללמוד ליהנות מהאכילה ולאכול את המזון שלנו בנחת וברוגע בכדי לאפשר לעצמנו ליהנות ממירב ערכיו התזונתיים. בלי זה, גם ארוחה שכולה מורכבת מירקות ומזונות־על, תהפוך על פי ליף לפחותת ערך תזונתי ובריאותי.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

מדיטציה איך ללמד ילדים לתרגל מדיטציה?

תשכחו מכל מה שחשבתם; מדיטציה לילדים יכולה להיות קצרה, להיעשות תוך כדי הליכה,...

סימי שאואר

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

בריאות תתעוררו על עצמכם: כמה שעות שינה אתם באמת צריכים?

אם הורגלנו עד היום לחשוב ש-8 שעות שינה הן אופטימליות לאנשים בוגרים, כדאי...

סימי שאואר

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

NLP הסבר פשוט ל-NLP: שיטת הטיפול שתשנה את כל מה שחשבתם

כל התגובות שלנו לסיטואציות עכשוויות קשורות לחוויות דומות שכבר חווינו בעבר – פלא...

מירב דוסטר

זוגיות "גברים הם בור של סודות": שיחה עם קרן אלאלוף שרעבי מייסדת מאמאצחיק

מה הבעיה שלהם, מה הם פשוט לא מבינים עלינו ועל מה בחיים לא...

ראיון עם:

קרן אלאלוף שרעבי

ויטמינים ומינרלים מסוכן איתו ומסוכן בלעדיו: איך כדאי לצרוך ויטמין D?

לוויטמין D יש משמעות אדירה לתפקוד גופנו, והעדר שלו נקשר עם אין ספור...

אושרת זהר

ניקוי רעלים מזון לריאות: אילו מאכלים יגנו על איברי הנשימה שלכם?

כורכום מסייע לאסטמה, תפוח מפחית סיכון לסרטן ריאות, ואוכמניות מאטות את קצב הירידה...

סימי שאואר