טיפול טבעי בשיעול
שיעול הוא תהליך טבעי של הגוף, שמטרתו לסלק הפרשות, גופים זרים וזיהומים מהריאות ומקנה הנשימה. לכן, לא תמיד כדאי לדכא שיעול וחשוב להבין מה המקור שלו כדי לטפל בו ביעילות.
שיעולים חריפים לרוב מופיעים בעקבות זיהומים נגיפיים או חיידקיים, וכתגובות אלרגיות בעקבות חשיפה לאוויר מזוהם, שאיפה של אבק וכדומה.
שיעולים כרוניים יהיו לרוב קשורים למחלות נשימה כרוניות (נפחת, אסתמה, דלקת הסמפונות), עישון, או כתופעת לוואי עקב שימוש בתרופות מסוימות (כגון תרופות ממשפחת מעכבי ACE, המשמשות לטיפול ביתר לחץ דם). השיעול יכול להיות יבש וטורדני, או מרובה ליחה, ולהיות מלוּוה בקשיי נשימה, רפלוקס (עלייה של חומצות הקיבה אל הוושט) או צרבות.
טיפול טבעי בשיעול
אף שזה אולי יפתיע רבים, הכלי העיקרי לטיפול בשיעול הוא באמצעות תזונה נכונה.
מזונות כמו חלב ומוצריו, סוכר, בננות, בוטנים ואפילו פירות הדר, מגבירים את ייצור הליחה במערכת הנשימה, ומומלץ להגביל את צריכתם בזמן שיעול לח ואף להימנע מהם ככל האפשר.
מוטב להימנע גם מאלכוהול וממזונות מעובדים, משום שאלו מקדמים תהליכים דלקתיים בגוף ועלולים להחמיר את מצב השיעול.

מזונות מומלצים לטיפול בשיעול
- חשוב לצרוך מזונות טריים ומלאים המסייעים לחיזוק המערכת החיסונית ומסייעים לגוף להיפטר מרעלים וגורמים מזיקים.
- במצב של שיעול גדוש בליחה חשוב להכניס לתפריט היומי מזונות שמסייעים בייבושה, כמו שיבולת שועל, קולורבי, צנון, נבטי אלפלפה, שום ובצל, ומזונות שמסייעים להוצאת הליחה אל מחוץ לגוף, כמו דבש, עלים ירוקים, פפאיה ואפרסמון.
- חשוב להגביר את צריכת המזונות המכילים כמויות גדולות של ויטמין C, כמו פלפלים, כרובית, כרוב, ברוקולי, תרד, תות שדה, קיווי, דובדבנים, עגבניות וגויאבה. יש לצרוך גם יותר מזונות עשירים באבץ, כמו קטניות, גרעיני דלעת וזרעי חמנייה, דגים ופירות ים ודגנים מלאים – אשר חיוניים ביותר לפעילות תקינה של מערכת החיסון ולהחלמת הרקמות במערכת הנשימה.
- אם אינכם צורכים מזון בכמויות המספקות את הקצובה היומית המומלצת של ויטמין C ואבץ, ניתן ליטול תוספי תזונה, אך מומלץ להיוועץ באיש מקצוע אשר יתאימם עבורכם.
- מומלץ לשתות כמויות גדולות של נוזלים: מים, מרקים, חליטות של צמחי מרפא או מיצים טבעיים, אשר מסייעים לדלל את הליחה ומעודדים את סילוקה מהגוף. אגב, משקאות קלים ומוגזים לא נכללים בהמלצות אלו, כמויות הסוכר הגבוהות המצויות בהם עלולות להחמיר את השיעול.

צמחי מרפא המקלים על שיעול
בחירת צמחי מרפא לטיפול בשיעול נעשית בהתאם לאופיו ומקורו של המנגנון המטריד.
- כאשר הליחה צמיגה ויש קושי להוציאה, מומלץ להשתמש בצמחים מרככי ליחה כמו נטופית (Althaea), שוש קירח (Licorice) וטללית עגולת העלה (Drosera).
דרקון צהוב | לקלה על שיעול עם ליחה
פומולה מצמחי מרפא סיניים לטיפול בשיעול עם ליחה צהובה או ירוקה, ברונכיטיס ודלקת ריאות
- כאשר הליחה לבנה, כדאי להיעזר בצמחים מייבשי ליחה כמו קליפת מנדרינה (citrus) או קורנית – טימין (Thymus). בשני המצבים, מומלץ להשתמש בצמחים מכייחים כמו טיון (Dittrichia viscosa) ומרוביון (Marrubium).
דרקון לבן | לשיעול עם ליחה לבנה
פומולה מצמחי מרפא סיניים להקלה על שיעול, חיזוק מערכת העיכול ולהפסקת שיעול וליחה
- אם מקור השיעול הינו מחלה זיהומית כמו ברונכיטיס או דלקת ריאות, ניתן להיעזר בצמחים נוגדי זיהום כמו קורנית, טיון ואקליפטוס ((Eucalyptus), לצד צמחי מרפא אשר ימריצו את פעילות המערכת החיסונית, כגון אכינצאה (Echinacea).
- לאחר הטיפול המיידי במצב המטריד, חשוב לשקם את ריריות מערכת הנשימה, על מנת להשיבה לתפקוד תקין. צמחי מרפא שעשויים לסייע בשיקום ריריות הם לחך (Plantago), כמו גם נטופית, וטללית עגולת העלה, שכבר הוזכרו בהקשר של ריפוי והקלה. צמחים משקמי ריריות ניתן לקחת לאורך זמן, וניתן לצרוך אותם גם כחליטות.

טיפים להקלה על שיעול
- כאשר אתם הולכים לישון, הגביהו את ראש המיטה באמצעות כרית אשר תימנע מהנזלת לטפטף אל קנה הנשימה ולגרום לשיעול.
- זרעי הפשתן מסייעים בסיכוך והרגעה של ריריות מערכת הנשימה.
- שאיפת אדים מסייעת להפחית את צמיגות הליחה ובכך מקלה על הוצאתה. ניתן לשפוך מים רותחים לתוך קערה ולשאוף את האדים כאשר מגבת עוטפת את הראש. מומלץ להזליף מספר טיפות של שמנים אתריים למים הרותחים, כגון לבנדר, אקליפטוס או מנטה. שמנים אתריים אלה הם נוגדי זיהום, מפחיתי עווית במערכת הנשימה ומסייעים להוצאת הליחה. כאשר מוסיפים שמנים אתריים למים רותחים מומלץ לבצע את שאיפת האדים בעיניים סגורות, על מנת למנוע גירוי של העיניים.
- עיסוי בית החזה יסייע להרחבתו ולפתיחה של דרכי הנשימה. מומלץ לבצע את העיסוי עם מספר טיפות של שמנים אתריים – לבנדר, אקליפטוס או מנטה – מהולים בכ- 50 מ"ל (רבע כוס) שמן זית או שמן שקדים. חשוב להדגיש כי אסור בשום אופן לעסות את הגוף בשמנים אתריים שאינם מהולים בתוך שמן נשא. השמן היחידי המותר בשימוש ישיר הוא שמן לבנדר.
- מומלץ להכין חליטה המורכבת מלימון שלם סחוט בתוך כוס מים חמים, בתוספת נענע, ג'ינג'ר, קינמון ודבש לפי הטעם. לחילופין, ניתן ללגום חליטת זרעי פשתן, המורכבת מ-2 כפיות זרעי פשתן בכוס מים רותחים המושרים למשך 15 דקות, לאחריהן מסננים ושותים את הנוזל. זרעי הפשתן מסייעים בסיכוך והרגעה של ריריות מערכת הנשימה.

מתכון לסירופ ביתי נגד שיעול
הסירופ הטבעי והביתי הזה יסייע לריכוך, לייבוש ולחיטוי של מערכת הנשימה.
אופן ההכנה:
- חותכים בצל לקוביות קטנות ומשרים בדבש למשך שעה לפחות (ניתן להניח גם למשך כל הלילה)
- לאחר ההשריה, מסננים את הבצל ונוטלים כ-4-3 כפות ביום
*ניתן לשמור את הסירופ לכמה ימים בצנצנת סגורה במקרר
**אין לתת לילדים מתחת לגיל שנה.
מוצרים טבעיים לטיפול בשיעול וחיזוק המערכת החיסונית
סינרג'י | פורמולה טבעית לעזרה ראשונה
לטיפול בשפעת, שיעול, צינון וכאבי גרון
מגן רוח | לחיזוק מערכת החיסון
למניעת מחלות ולהגברת החוזק של מערכת החיסון
4 שמנים לטיפול במחלות חורף + מבער
שמני הדס, רבנסרה, אקליפטוס ולבנדר בחבילה אחת לחורף