פרופ' אולגה רז | צילום: רמי זרנגר
אם גיליתם שמוצרי חלב עושים לכם רע בבטן, אתם כנראה לא לבד. התופעה המכונה "אי־סבילות ללקטוז" (ולא "רגישות ללקטוז" כפי שנהוג לכנותה בטעות) היא תופעה שכיחה יחסית, העלולה לגרום לכאבי בטן ולתחושה כללית רעה.
לדברי פרופ' אולגה רז, תזונאית קלינית ומרצה בכירה באוניברסיטת אריאל, המצב הזה מתרחש אצל אנשים שמתקשים לפרק לקטוז – דו סוכר המורכב מהסוכרים גלוקוז וגלקטוז, המצוי במוצרי חלב. הסיבה לקושי נובעת ממחסור באנזים ה"לקטאז" שתפקידו לפרק לקטוז.
"אי־סבילות ללקטוז יכולה להופיע ברמות שונות ובגילים שונים", מסבירה פרופ' רז. "כשרמת האנזים יורדת, הפירוק לא מתבצע באופן מושלם, והלקטוז הבלתי מפורק יורד למעי הגס וגורם לתופעות לא נעימות כמו גזים, כאבי בטן, שלשולים ועוד.
"התופעה יכולה להופיע בדרגות חומרה שונות. בפועל, אנשים שיש להם מחסור משמעותי באנזים, יתקשו יותר לעכל מוצרי חלב".

כיצד מתבצעות בדיקות לאיתור אי־סבילות ללקטוז?
"אפשר לבדוק אי־סבילות ללקטוז בשתי דרכים:
- באמצעות שתיית תמיסה המכילה לקטוז – הנבדק מתבקש לשתות את התמיסה, ולאחר מכן נבדקת רמת הגלוקוז בדמו. אם רמת הגלוקוז לא עולה – יש אי־סבילות ללקטוז.
- באמצעות בדיקת נשיפה – בדיקה זו נעשית ע"י מכשיר המודד את ריכוז המימן הנפלט בעת הנשיפה, לפני ואחרי שתיית תמיסת לקטוז. עלייה בפליטת המימן לרוב מצביעה על אי ־סבילות ללקטוז".
אלרגיה ללקטוז איננה אלרגיה לחלב
לאחרונה, חברות מזון שונות השיקו מוצרים נטולי לקטוז או כאלה שאינם מכילים כלל את הרכיב הבעייתי. המוצרים אמורים להוות מענה עבור קהל גדול שנמנע מאכילת מוצרי חלב שונים בשל בעיית האי־סבילות.
איך תהליך הוצאת הלקטוז מתרחש?
"מוצרים נטולי לקטוז למעשה עברו תהליך של פירוק הלקטוז, לגלוקוז ולגלקטוז תעשייתי. הם בהחלט יכולים להוות פתרון למי שסובל מאי־סבילות ללקטוז.
חשוב להבהיר שמוצרי חלב אלה אינם מתאימים למי שאלרגי לחלב ומוצריו משום שהאלרגיה מתפתחת לחלבון החלב ולא ללקטוז.
מה ההבדל בין "דל לקטוז" ל"נטול לקטוז"?
"אנשים שחסר להם אנזים לקטאז אינם יכולים לפרק לקטוז במידה כזאת או אחרת, או שאינם יכולים לפרק אותו כלל.
"מוצרים נטולי לקטוז מתאימים למי שסובל ממחסור מוחלט באנזים או במידה רבה, אך למעשה הם יכולים להתאים לכל אחד, גם למי שלא סובל מאי־סבילות ללקטוז.
"לעומת זאת, מוצרים דלי לקטוז יכולים להתאים למי שעדיין מעכל לקטוז בצורה מוגבלת. כיוון שלא עושים בדיקת לקטאז, אפשר לבצע ניסוי וטעיה ולראות איזה מוצר משפיע לטובה".

חלב נטול לקטוז: מתוק יותר או דיאטטי?
אם היה לכם שביב תקווה שפירוק הסוכר במוצרי החלב הופכת אותם גם לדיאטטיים יותר, מדובר בטעות.
מי שהתנסה במוצרים ללא לקטוז מציין לעיתים את ההפך, כלומר, שלמוצרים אלו יש טעם מתוק יותר.
הסיבה לכך היא שלקטוז שלם, שלא פורק, נתפס כפחות מתוק מהרכיבים המבודדים שלו, גלוקוז, וגלקטוז, לאחר שאלו פורקו והופרדו.
עם זאת, הכמות הכוללת של סוכר טבעי זהה לחלוטין במוצרים, בין אם מדובר בלקטוז שלם או בלקטוז מפורק אנזימטית.
עודף המתיקות שאנו חווים במוצרים נטולי לקטוז נובעת מכך שקולטני הטעם שלנו חווים מתיקות של סוגים שונים של סוכר, ולא משינוי בכמותו.
"במוצרים נטולי/דלי לקטוז אין חסרונות תזונתיים, ואולי יש בהם אפילו יתרון מסוים, משום שהם קצת יותר מתוקים", אומרת פרופ' רז.
"הם מאפשרים לצרכנים ליהנות ולהתמיד באכילת מזונות מומלצים כמו יוגורט. מה שהופך אותם ליותר מתוקים הוא למעשה הגלוקוז שנותר מתהליך הפירוק".
במוצרי חלב נטולי לקטוז יש מספר זהה של קלוריות, חלבון, שומן ופחמימות בהשוואה למוצרים המכילים את סוכר החלב בשלמותו.

האם לקטוז קיים רק במוצרי חלב?
"כן. אך תכולת הלקטוז משתנה בין המוצרים השונים.
בקוטג' למשל יש יחסית מעט לקטוז לעומת גבינה לבנה, ובגבינות צהובות כמעט שאין לקטוז. במוצרים מחלב עיזים יש יחסית פחות לקטוז מאשר בחלב פרה.
מה העצה שלך בעניין צריכתם של מוצרים נטולי או דלי לקטוז?
"מוצרי חלב נטולי לקטוז מיועדים למי שסובל מחוסר יכולת לפרק את סוכר החלב – הלקטוז. מוצרי חלב דלי לקטוז, שמכילים כמות קטנה יחסית של לקטוז, יכולים להתאים למי שסובל מדרגה קלה יחסית של התופעה, אך הם אינם מתאימים למי שאינו יכול לפרק כלל לקטוז".
איך להכין חלב נטול לקטוז וחלב דל לקטוז בבית?
כידוע, חלב נטול או חלב דל לקטוז יקר יותר מחלב רגיל, בשל התהליכים הנוספים שהוא עובר לצורך הכנתו. את השיטה הבאה לחלב נטול או דל לקטוז ביתי, שמצאנו ברשת, תוכלו ליישם בעצמכם.
שימו לב שמידת הצלחת השיטה אינה ברורה, כמו גם עמידות התוצר הסופי.
הרעיון הוא די פשוט: להוסיף 4 טיפות לקטאז לליטר חלב רגיל (את טיפות הלקטאז ניתן לרכוש בבתי מרקחת או בחנויות מקוונות), ולהכניס אותו לקירור למשך 24 שעות. הדבר צפוי להמיר כ-80-70% מהלקטוז בחלב.
שימו לב שכמות הלקטוז שתסירו מהחלב תלויה בכמות הלקטאז שתוסיפו לו ולזמן שתתנו לאנזים להגיב. אם אתם פחות רגישים להשפעות של לקטוז, אין צורך לחכות כל כך הרבה זמן וניתן גם להמעיט בכמות הלקטאז, וזה נכון גם להפך, עבור מי שרגיש יותר וזקוק למוצר נטול לקטוז.
אגב, יש מי שטוענים שהטעם של המוצר הביתי הוא משופר יותר.