כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
משחר ההיסטוריה נהנה הדבש ממוניטין חיובי והפך לשם נרדף לסגולות בריאותיות. בשנים האחרונות התדמית המושלמת שלו נסדקה ונטען שהוא בסך הכל סוכר עם יחסי ציבור טובים מדי. בדקנו מחקרים וחזרנו עם מסקנות: האם הדבש בריא?
כוורת הדבורים הקדחתנית מייצרת עולם ומלואו של תוצרים, ואנו, בני האדם, משתמשים בהם לשימושים שונים. הפרופוליס האנטיביוטי מסייע לנו בטיפול ומניעת מחלות, שעוות הדבורים, הדונג, נכנסת לקרמים הקוסמטיים שלנו, מזון המלכות מספק לנו חסרים תזונתיים, וכמובן, הפופולרי והמוכר מכולם – הדבש "הרגיל", שנמצא בכל מטבח.
דבש איננו מוצר אחיד. איכותו, טעמו ואף צבעו מושפעים מתזונת הדבורים באזור הגידול שלהן וכמובן מאופן ייצור הדבש ורמת התעשייתיות שלו.
התומכים בו טוענים שהוא טוב לשיעול ולמערכת העיכול, יעיל בריפוי כוויות ופצעים ואפילו מסייע לירידה במשקל. המתנגדים לו אומרים שמדובר על לא יותר מנוזל זהוב, דביק, ומתוק, ללא כל ערכים תזונתיים ובריאותיים משמעותיים. זה מה שהמחקרים הכריעו.
לנפץ מיתוסים: דבש – יתרונות במבחן המדע
דבש עדיף על סוכר
הדבש מורכב ברובו מפחמימות פשוטות, כ-80% ממנו הם חד הסוכרים פרוקטוז וגלוקוז. הוא אינו מכיל סיבים, שומנים וחלבונים. כמות הוויטמינים והמינרלים בו זניחה והערך הקלורי גבוה למדי, אך נמוך מעט מסוכר (כ-300 קלוריות למאה גרם לעומת 387 קלוריות בסוכר).
אך הערך המוסף של הדבש על פני הסוכר, מגיע בעיקר מנוגדי הזיהום שבו וכ-30 סוגי נוגדי חמצון שונים (פלבנואידים), אותם הוא מכיל, והם אלו המעניקים לו יתרונות בריאותיים שונים.
על פי מחקר שהשווה את ההשפעה של דבש מול סוכר כגורמים לבעיות לב, נמצא שבקרב צרכני הדבש רמת הטריגליצרידים הייתה נמוכה בערכים שבין 19%-11%. בנוסף, בקרב צרכנים אלו נצפתה ירידה במשקל ובאחוזי השומן של כ-1% לכל ערך, בנוסף לירידה של 3% בכולסטרול הרע ועלייה בערכי הכולסטרול הטוב.
זו אולי תרופת הסבתא המפורסמת ביותר להקלה על הפרעות בדרכי הנשימה; כפית דבש בתוך כוס תה או בשילוב בצל ושום ואתם אמורים להרגיש הרבה יותר טוב. במקרה זה, המחקרים מעידים שהסבתות צודקות.
בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שדבש מסייע להקלה ולהבראת דלקות בדרכי הנשימה בזכות התכונות האנטי דלקתיות שלו.
חשוב לזכור, אסור לתת דבש לילדים מתחת לגיל שנה, היות והם עלולים להיפגע מחיידק הבולטינום הנמצא בדבש. החיידק אינו פוגע במבוגרים, אך עשוי להיות קטלני לפעוטות.
דבש מקל על אלרגיות
על פי הרפואה העממית, אכילת דבש תורמת להפחתת הופעת אלרגיות ולהרגעת תסמיני אלרגיה. ההשערה שמסבירה את יעילותו של הדבש כנגד התגובה השלילית של מערכת החיסון לחומרים שונים, מתבססת על העובדה שהדבש מכיל חלקיקי אבקנים.
כאשר הגוף נחשף לאותם אבקנים בתצורתם המוחלשת ובכמות קטנה, הוא לומד להיאבק בהם וכך בונה עמידות כנגד פולשים חיצוניים.
נכון להיום לא נמצאו עדויות להשפעה ישירה של דבש על האלרגיה. אם אינכם אלרגיים לאבקנים, הדבש לא יסייע כנגד חומרים אחרים העלולים לעורר אלרגיות, כגון קרדית האבק, חיות מחמד או עובש ובוודאי שלא כנגד מזון כמו אגוזים או בוטנים. עניין מהותי נוסף, האבקנים שבדבש והאבקנים באזור המגורים שלכם צריכים להיות זהים כדי שתוכלו ליהנות מיתרון אנטי אלרגני כלשהו בדבש.
אנרגיה זמינה וטבעית
במחקר שבדק את יעילות הדבש כמקור אנרגיה לספורטאים ביחס לג'ל אנרגיה ותכשירי פלצבו, נמצא כי עבור העוסקים בפעילות גופנית מאומצת הדבש הוא עדיף.
הדבש מעניק בוסט אנרגטי טבעי, בעל אינדקס גליקמי נמוך יחסית, יוצר תגובה מטבולית חיובית ומהווה מקור לחידוש השרירים.
תפקודי מוח משופרים
נתחיל בחדשות המאכזבות: גם אם תאכלו דלי דבש ביום, כנראה שעדיין לא תצליחו לפתור משוואות טריגונומטריות בקלות רבה יותר.
יחד עם זאת, מחקרים הראו כי דבש מסחרי ורוב סוגי הדבש הגולמי, הם בעלי השפעות מינוריות עקיפות המסייעות לתפקוד המוח. הסוד הוא במגוון רחב של נוגדי חמצון הקיימים בדבש ונמצאו יעילים בשיפור ושימור תהליכים קוגניטיביים.
אם אתם מחפשים אפקט משמעותי יותר ומזדמן לכם להגיע לדרום־מזרח אסיה, אולי כדאי שתנסו את דבש הג'ונגל המלזי המכונה Tualang. הדבש, בעל הערכים התזונתיים יוצאי הדופן, נמצע כמסייע לפעילות מוחית.
במחקר שנערך בקרב קבוצת נשים בגיל המעבר, התברר כי לאחר צריכה יומית של הדבש הייחודי לאורך 16 שבועות נמצא שיפור בזיכרון לטווח קצר של המשתתפות.
מסייע לירידה במשקל?
גם אנחנו שואלים את עצמנו: איך כל המתוק הזה יכול לסייע לירידה במשקל?
למרות זאת, לדבש נקשר דימוי של מזון המדכא תיאבון ואף כזה המאיץ שריפת קלוריות והוא אף זכה לדיאטה על שמו.
לצערנו, בשורה התחתונה, לא נמצאו עדויות מדעיות לכך שדבש יסייע לכם להפוך לרזים יותר, ובכל מקרה, כזכור, הוא דווקא מכיל ערך קלורי גבוה.
שינה טבעית
דבש אמור לשפר את איכות השינה בהתבסס על העובדה כי בדומה לפחמימות נוספות, הוא גורם לייצור מואץ של המוליך העצבי האחראי לשיפור מצב הרוח, הסרוטונין, וזה מומר להורמון המלוטונין, האחראי על ויסות השינה.
כאמור, לדבש יש תכונות אנטי בקטריאליות ואנטיספטיות (נוגדות זיהום) ולכן נעשה בו שימוש לצורך טיפול בכוויות ופצעים. על פי מחקרים שנעשו בעניין, נמצא כי הוא שווה ערך ואף מתעלה על המשחות הקיימות לטיפול בפגיעות מעין אלו.
דבש המופק מפרחי המנוקה (Manuka) יעיל במיוחד לטיפול בכוויות.
מתאים לסוכרתיים?
מחקר הראה שהדבש נמצא יעיל לטיפול בכף רגל סוכרתית, אך יחד עם זאת, הוא איננו מומלץ לסוכרתיים, ובעניין זה איננו שונה מכל סוכר אחר. האינדקס הגליקמי של דבש נמוך מזה של הסוכר, ומשמעו שהוא מעלה את רמות הסוכר בדם באופן מתון יותר מסוכר לבן, אך עדיין רחוק מלהיות מזון שחולי סוכרת צריכים לצרוך בקביעות.
בנוסף, יש לקחת בחשבון שמשקל כפית דבש גדול ממשקל כפית סוכר, כך שהיתרון הקלורי הקטן של הדבש הופך לחסר משמעות ברוב המקרים.