כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
האם המיץ התמים והבריא יכול להזיק לנו? | צילום: shutterstock
שתף:
האם המיץ התמים והבריא יכול להזיק לנו? | צילום: shutterstock
שתיית מיצי בריאות היא אחד מהטרנדים הבולטים בתחום התזונה של השנים האחרונות, ויעידו על כך דוכני המיצים והשייקים הטריים הרבים ברחוב, והבלנדרים העוצמתיים שהפכו לאורחים קבועים על השיש במטבח הביתי.
מיצים ושייקים של ירקות ופירות הפכו לתחליף בריא לארוחת הבוקר או לארוחה שלאחר אימון, ויש אנשים שאף בוחרים לעשות איתם ניקוי רעלים שמבוסס על צום מיצים למשך כמה ימים.
שתיית מיצי בריאות היא באמת הרגל בריא ודרך מצוינת להעשיר את התזונה בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. המיצים אף תורמים לאיזון החומציות בגוף, מה שגם כן משפר את הבריאות הכללית.
למרות היתרונות הרבים של מיצי הבריאות ואף שמדובר בריטואל מקודש של חסידי אורח החיים הבריא, מתברר שבכל זאת ישנן סכנות בשתייה מרובה של מיצים שכאלה, וכדאי להיות מודעים אליהן.
הנה כמה מהנזקים שלולים להיגרם משתיית מיצי פירות:
היפראוקסלוריה
הסכנה הגדולה ביותר בצריכה מוגברת של עלים ירוקים – המהווים בסיס למיצים ירוקים רבים – היא היפראוקסלוריה, מחלת כליות שנגרמת כתוצאה מצריכה עודפת של אוקסלט.
אוקסלט הינה חומצה שקיימת בעיקר בירקות ירוקים כמו תרד, מנגולד, גרגר הנחלים ופטרוזיליה, אך גם בסלק, קיווי ומוצרי סויה.
הגוף יכול להתמודד עם כמויות קטנות של אוקסלט, אבל כמויות גדולות של החומצה עלולות להיות בעייתיות עבורו. אגב, חשוב לדעת שגם ויטמין C בכמויות גבוהות מדי עשוי לעבור מטבוליזם לאוקסלט.
אם התזונה דלה בסידן (מה שקורה לעיתים קרובות בתזונה שמבוססת על מיצים), החומצה האוקסלית נשאר במצב מסיס, נספגת בגוף ולא מופרשת.
הצטברות מתמדת של אוקסלט יוצרת סביבה רעילה שעלולה לגרום למחלות. זה מתחיל לרוב באבנים בכליות, מרבצי סידן בכליות ודלקות בדרכי השתן. אם אלו לא מטופלות, עשוי להתפתח מצב של מחלת כליות כרונית ואי ספיקת כליות סופנית.
דיווחים קליניים מראים שיש חולים שגרמו לעצמם להיפראוסלוריה תזונתית, בשל שתייה מרובה של מיצים המבוססים על עלים ירוקים העשירים בחומצה אוקסלית. ב-2013 דווח בכתב העת האמריקני לרפואה על גבר שעשה צום מיצים במשך שישה שבועות, במהלכם התזונה שלו התבססה ברובה על עלים ירוקים.
התזונה של המטופל הייתה עשירה בוויטמין C אך דלה בסידן, מה שהגביר עוד יותר את רמות האוקסלט בגוף. לאחר שישה שבועות של תזונה מבוססת מיצים ירוקים הוא לקה באי ספיקת כליות חריפה.
למרות החשש, כדאי להכניס נתונים לפרופורציות ולהזכיר שהיפראוקסלריה תזונתית אינה תופעה שכיחה במיוחד. ההמלצה היא להמשיך לשלב מיצים ירוקים בתזונה שלנו, אך לעשות זאת במידה.
בנוסף, אם ידועה בעיה בכליות, יש לנקוט ביתר זהירות בכל הנוגע לצריכה מופרזת של עלים ירוקים ולהתייעץ עם הרופא המטפל.
גם מי שסובל מהפרעות ספיגה במערכת העיכול, כמו מחלת קרוהן או תסמונת המעי הדק, מוטב שיתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לשתיית מיצים ירוקים.
אם אתם נוטלים תרופות, כדאי להיות מודעים לכך שהן לא תמיד משתלבות טוב עם פירות וירקות מסוימים. מיץ אשכוליות, למשל, עלול ליצור אינטראקציה בעייתית עם תרופות להורדת כולסטרול, אנטי היסטמינים, סטטינים, תרופות לדיכוי מערכת החיסון ואנטיביוטיקה.
ויטמין K, הנמצא בשפע, בין היתר, בעלים ירוקים, עלול להיות מסוכן כשצורכים אותו במקביל לנטילת תרופות נוגדות קרישה ומדללות דם כמו קומדין.
סוכרת
פירות הם נפלאים לבריאות אבל גם עשירים מאוד בסוכר. מחקר גדול שנערך בארה"ב מצא שהעלאת הצריכה של משקאות ממותקים (כולל מיצי פירות טבעיים העשויים ממאה אחוז פרי) מגבירה את הסיכון לסוכרת מסוג 2.
מחקרים נוספים גילו שצריכת פירות שלמים (ובמיוחד תפוחים, ענבים ופירות יער) מפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2, בעוד שצריכת מיצי פירות מגדילה כאמור את הסיכון למחלה.
אם זו נשמעת כמו תעלומה, יש לכך כמה הסברים טובים: ראשית, כוס מיץ פירות מכילה יותר מפרי אחד, מה שמכפיל ואף משלש את כמות הסוכר הנצרכת.
שנית, בפרי שלם יש סיבים תזונתיים אשר אינם קיימים על פי רוב במיץ. הסיבים תורמים לתחושת שובע ומאטים את קצב עליית רמת הסוכר בדם, בעוד שמיץ פירות עושה בדיוק את ההפך.
מחסור בסיבים תזונתיים
החלפת פירות במיצי פירות לא רק מעלה את רמת הסוכר בדם ופוגעת בתחושת השובע. בעוד שבפרי השלם יש גם ויטמינים וגם סיבים תזונתיים, במיצים חסרים לרוב הסיבים התזונתיים – החיוניים אף לשמירה על בריאות המעי הגס, להורדת הכולסטרול ולשמירה על בריאות הלב. הסיבים גם נחוצים לתפקוד תקין של מערכת העיכול.
חסרים תזונתיים
ארוחות מאוזנות צריכות לכלול את כל אבות המזון, כלומר, פחמימות, חלבונים ושומנים.
מיצים של פירות וירקות בלבד, ללא תוספות, לא מכילים חלבונים ושומנים אשר מאטים את העיכול, משפרים את תחושת השובע, מאזנים את רמות הסוכר בדם וחיוניים לתפקוד תקין של מערכות הגוף.
כאשר אנו מקיימים צום מיצים, אנחנו למעשה מונעים מהגוף רכיבים תזונתיים חשובים במשך ימים ארוכים ועלולים להגיע למצב של חסרים, רעב וחולשה.
טיפים לסיום
שתיית מיצים המבוססים על פירות וירקות עשויה להיטיב עם בריאותכם אם שותים אותם במידה הנכונה. באופן כללי, את המיצים מומלץ להחליף בשייקים, אשר מכילים את כל מרכיבי הפרי והירק.
כדאי להוסיף לשייק עלים ירוקים (במידה) וירקות בצבעים שונים, ולהימנע מלהתבסס על פירות בלבד, בשל תכולת הסוכר הגבוהה שלהם. אם השייק מחליף ארוחה, כדאי להוסיף לו גם חלבון (למשל, חלב סויה) ושומן (למשל, אגוזים וזרעים או טחינה), על מנת שיהווה ארוחה מלאה שמכילה את כל אבות המזון.