לעשות אום אבל הפוך | צילום: shutterstock
יוגה כולנו מכירים נכון? אבל מה בנוגע ליוגה אווירית?
אחד הטרנדים הפופולאריים בשנים האחרונות בתחום היוגה הוא יוגה ערסלים, המכונה גם יוגה אווירית. יכול להיות שמי מאיתנו שישמע את צמד המילים: "יוגה ערסלים" בפעם הראשונה, ידמיין את עצמו בתנוחה של בטלה נעימה ונטולת דאגות על ערסל, בעיניים עצומות, רצוי על חוף הים בתאילנד, אך נגלה לכם שהאמת רחוקה מזה.
תרגול של יוגה ערסלים משלב בתוכו טכניקות הלקוחות מעולם הקרקס ודורשות יכולות אקרובטיות ווירטואוזיות יוצאות דופן. אבל אל דאגה – אין באמת צורך בגמישות ובשרירי בטן מהודקים על מנת לתרגל, והפעילות מתאימה (כמעט) לכולם.
יוגה ערסלים: מהי השיטה הזאת?
יוגה ערסלים היא למעשה שיטת יוגה נוספת בה מתרגלים את התנוחות המוכרות, רק שהפעם משקל הגוף נתמך על-ידי ערסל רך המשתלשל מן התקרה. הערסל מוריד לחץ מאזורים מסוימים בגוף כמו הראש והכתפיים ומאפשר לנו לשפר את הגמישות ואת טווחי התנועה, ולהגיע בקלות רבה יותר לתנוחות מאתגרות כמו עמידת ראש.
דעו לכם שעל אף שמתרגלי יוגה ערסלים מתקדמים אוהבים להצטלם בפוזות בלתי אפשריות, הרבה תנוחות ביוגה האווירית כוללות שתי רגליים (או לפחות רגל אחת) על הקרקע.
וכן, אם אתם מתחברים יותר לחלק של הרגיעה בערסל, תשמחו לגלות שגם ביוגה ערסלים, בדומה ליוגה "הרגילה", בסיומו של כל תרגול – מגיעה ההרפיה. זו נעשית בשכיבה בערסל, בעיניים עצומות, תוך נדנוד נעים, ומהווה תגמול הולם למאמץ שהושקע בתרגול.
מה היתרונות של יוגה ערסלים?
ובכן, חוץ מזה שזה כיף, ליוגה ערסלים יש עוד יתרונות רבים:
- שיפור הגמישות וחיזוק השרירים – כאמור, התמיכה של הערסל מאפשרת להיכנס "עמוק" יותר לתוך המתיחות והתנוחות, להגדיל את טווחי התנועה ולהשפיע על גמישות הגוף.
- שיפור זרימת הדם – בדומה ליוגה מסורתית, בשל אופי התנוחות והשילוב של נשימה "לתוך התנועה", יוגה ערסלים תורמת לשיפור זרימת הדם לכל איברי הגוף ולשיפור התנועתיות במערכת העיכול.
- חיזוק שרירי הליבה וחיטוב – מאחר וביוגה ערסלים נתמכים בערסל, אביזר שנמצא כל הזמן בתנועה, נדרשת עבודה מתמדת של שרירי הבטן על מנת לשמור על יציבות ושיווי משקל. עבודה זו תורמת לחיזוק שרירי הליבה. בנוסף, בשיעור יוגה ערסלים שורפים לרוב יותר קלוריות בהשוואה לשיעור יוגה רגיל.
- הפחתת מתח מאזור הגב והצוואר – זהו יתרון חשוב במיוחד עבור מי שמבלים את מרבית יומם בישיבה על הכיסא ליד המחשב, תנוחה שמגבירה את הלחץ על עמוד השדרה והצוואר. התמיכה של הערסל מאפשרת לשחרר לחץ מהגב והצוואר, להפעיל פחות לחץ על המפרקים ולהאריך את עמוד השדרה.
- שיפור הביטחון – התמיכה של הערסל הופכת תנועות יוגה מורכבות ומתקדמות לנגישות יותר עבור מתרגלים מתחילים. זה תורם לחיזוק הביטחון העצמי ולתחושת הישגיות, שעוזרת לשמור על מוטיבציה ולהתמיד בתרגול.
- רגיעה וריכוז – תרגול יוגה מכל סוג תורם באופן משמעותי להפגת מתחים, אך יוגה ערסלים יעילה במיוחד בהקשר הזה. תנוחות ההיפוך עוזרות לשפר את זרימת הדם לראש ובכלל לשפר את הריכוז ואת רמת האנרגיה. כשמוסיפים לזה את ההרפיה בסיום השיעור, מתקבל מתכון בטוח לרגיעה.
יוגה ערסלים: למי זה לא מתאים?
בעיקרון, יוגה ערסלים מתאימה כמעט לכולם, גם למתרגלים מתחילים ולא מנוסים. עם זאת, היא פחות מתאימה לנשים בהריון ולאנשים שסובלים מבעיות לחץ דם (גבוה או נמוך), בעיות נוירולוגיות וגלאוקומה.
טיפים למתחילים:
- קחו את הזמן – יוגה ערסלים יכולה להיות מהנה מאוד, אבל בה בעת היא עשויה להיות מאתגרת ולעתים לגרום לאי נוחות, בעיקר כשהגוף נמצא במנחים שהוא לא רגיל אליהם. לכן, התחילו לאט, בקצב שלכם, אל תנסו להתחרות במצטייני השיעור ותנו לגוף להתרגל לסיטואציה החדשה. אתם תיווכחו בעצמכם שמשיעור לשיעור, הגוף שלכם ירגיש יותר נוח.
- סמכו על הערסל – מתרגלים רבים חוששים בהתחלה לשים את כל כובד משקלם על הערסל, מחשש שהוא יקרוס. אבל כדאי לקחת בחשבון שהמתלים והערסלים בנויים להחזיק משקלים כבדים מאוד ולכן אפשר להפסיק לחשוש ולהתחיל לשחרר.
- התלבשו באופן מתאים – על מנת שתחושו בנוח, כדאי להגיע בלבוש מתאים. השרוואל מהודו שמשמש אתכם בתרגול היוגה הרגיל, אולי פחות מתאים בשיעור יוגה ערסלים, ובאופן כללי מומלץ להגיע בלבוש צמוד (אך נוח) וכזה שלא יחשוף את כל הגוף כשמתהפכים. אם יש לכם עור רגיש, כדאי להגיע בחולצה ולא בגופייה, שכן לפעמים המתלים עלולים לגרום לשפשוף. עדיף להשאיר גם תכשיטים ושעונים בבית.
- אל תכבידו על הבטן לפני התרגול – זה טיפ טוב לפני כל תרגול יוגה, ובמיוחד לפני תרגול יוגה ערסלים בו אתם הפוכים חלק מהשיעור. רצוי להימנע מאכילת ארוחה גדולה וכבדה כשעה לפני השיעור. אפשר לאכול חטיף מזין, כמו בננה.
- אל תחששו לדבר עם המדריך – בכל תרגול, כך גם ביוגה ערסלים, חשוב לשמור על ערוץ תקשורת פתוח עם המדריכ.ה ולשתף אם אתם חשים לא בנוח בתנוחות מסוימות. לפעמים המדריך יוכל לעזור לכם לדייק את התנוחות, ולפעמים הוא יציע לכם תנוחה חלופית ואפקטיבית במידה זהה. בדיוק בשביל זה הוא שם.