נבדק מחקרית

להרזיה או לשרירים: כמה פעמים אתם צריכים להתאמן בשבוע?

גם אנחנו שמענו שאסור להתאמן כל יום, שכדי להוריד במשקל צריך יותר פעילות אירובית, ושהתדירות פחות משנה לעומת כמות המאמץ. מה מכל זה נכון?

4 דק׳

מחפשים את נוסחת הקסם | צילום: shutterstock

מחפשים את נוסחת הקסם | צילום: shutterstock

שתף:

מחפשים את נוסחת הקסם | צילום: shutterstock

נתחיל בשאלה שמופיעה בכותרת: ובכן, יש לנו תשובות אבל אין מענה אחד שמתאים לכולם. בתור התחלה, כדאי לדעת שעל פי ארגון הבריאות העולמי (WHO), למבוגרים (18 ומעלה) מומלץ להתאמן 300-150 דקות בעצימות בינונית מדי שבוע, או 150-75 דקות של פעילות גופנית בעצימות גבוהה.

 

מעבר לכך, משך ותדירות האימונים תלויים ברמת הכושר ההתחלתית שלכם, בגילכם, בזמן הפנוי העומד לרשותכם וגם במטרות שלכם – האם אתם רוצים להתאמן לקראת ריצת מרתון, לרדת במשקל ולהתחטב, או שאתם פשוט רוצים לשמור על אורח חיים בריא?

 

חוץ מאלמנט הזמן, וזה דבר שאנשים רבים אינם לוקחים בחשבון, האימון חייב להיות מאתגר כדי לעבוד. ובמילים אחרות: כדאי להזיע. בנוסף, כל פעילות גופנית צריכה להיות מלווה בתזונה מותאמת למטרה שאליה מכוונים.

 

 

ובכל זאת, מה האידיאל?

אין לנו בשורות קסם בשבילכם; אם אתם רוצים לרדת במשקל במהרה ולראות תוצאות בטווח הקצר והארוך, אימון של פעם או אפילו פעמיים בשבוע פשוט לא יספיק (כאן נסייג ונאמר שאם יש לכם רק פעם או פעמיים בשבוע לאימון, זה בהחלט הרבה יותר טוב מכלום).

 

האידיאל הוא לבצע ארבעה-חמישה אימונים שבועיים. יחד עם זאת, לא מדובר במינון מומלץ עבור מתחילים, שסביר שלא יצליחו להתמיד בשגרת אימונים אינטנסיבית שכזו, מה שעשוי לגרום להם לוותר על כל העניין.

 

מאמנת הכושר, סיוון פייגן, ממליצה במקרה הזה להתחיל עם שני אימונים בשבוע ולהעלות את התדירות בהדרגה. על פי דבריה, הטיפים הבאים אף יעזרו לכם להתמיד:

  1. הליכה קצרה או סדרה של מתיחות עדינות, יוסיפו תנועה ליום יום שלכם, גם בימים בהם אינכם מתאמנים.
  2. קביעת זמן האימון צריכה להיעשות בתבונה ולהתאים לעומס המטלות שיש לכם לאורך היום. אם אימון בוקר לא מאפשר לכם להתמיד – שנו את מועדו לערב.
  3. בהמשך לסעיף הקודם: תשומת לב לגוף היא עניין קריטי. כדאי לבחון מהו הזמן ביום שבו אתם הכי אנרגטיים ולתזמן את הפעילות בהתאם.

 

מאמנת הכושר סיוון פייגן | צילום: מתוך אינסטגרם

איך לבנות את תוכנית האימונים?

אם אתם מתכננים להתאמן חמישה ימים בשבוע, ורוצים לשפר את סיבולת הלב-ריאה ולחזק את השרירים, כדאי לחלק את האימונים באופן הבא: שלושה אימוני כוח בשבוע, שני אימוני סיבולת לב-ריאה ויומיים מנוחה.

 

אם יש לכם רק ארבעה ימים בשבוע, נסו להתאים את חלוקת האימונים למטרה שלכם – אם אתם רוצים לחזק את הסיבולת שלכם, ותרו על יום אחד של אימוני כוח. אם אתם רוצים לחזק את השרירים, עשו ההיפך.

 

אפשר גם להחליף בין החלוקות, כך ששבוע אחד תעבדו יותר על השרירים, ובשבוע שלאחריו תקדישו יותר אימונים לסיבולת לב-ריאה.

גבר ואישה מתאמנים בחדר כושר
שלושה אימוני כוח בשבוע, שני אימוני סיבולת לב-ריאה | צילום: shutterstock

אם המיקוד שלכם הוא על הרזיה, שימו לב שקצב ירידה טוב ובטוח במשקל נע בין ½ ק"ג לשני ק"ג בשבוע. למרות שפעילות אירובית שורפת יותר קלוריות, אל תוותרו על אימוני כוח. אלה בונים את השרירים, ושרירים שורפים יותר קלוריות משומן, גם כאשר הגוף לא פעיל.

 

אם אין לכם מטרה ספציפית, ואתם רוצים קצת מהכל – לשפר את סיבולת הלב-ריאה, לחזק את השרירים, להרגיש יותר טוב ואולי גם להתחטב, נסו לעקוב אחר התוכנית הבאה:

 

 

אימוני כוח: 3-2 פעמים בשבוע

אימוני כוח חשובים ביותר על מנת לשמור על תפקוד הגוף לאורך זמן, אומרת פייגן. הם עוזרים למנוע את אובדן מסת העצם ואת הידלדלות השרירים שמגיעה עם ההתבגרות.

 

נועם תמיר, מאמן כושר ובעל מכון כושר בניו יורק, מסביר שכדי לבנות מסת שריר יש לעבוד על כל קבוצת השרירים פעמיים-שלוש בשבוע. המשמעות היא שבכל אימון צריך לעבוד על קבוצות השרירים העיקריות של פלג הגוף העליון והתחתון, ובהן שרירי החזה, חגורת הכתפיים, הגב, הזרועות, הבטן, הירך הארבע ראשי, הישבן והרגליים.

עוד ב גוף ותנועה

פילאטיס לגברים: גבוהים, בריאים וטובים במיטה

לכתבה המלאה

 

זה נשמע לא מעט, אבל הבשורה הטובה היא שתרגילים רבים, כמו כפיפות בטן, סקווטים, שכיבות סמיכה ועליות מתח עובדים על כמה קבוצות שרירים בו זמנית.

 

בנוסף, חשוב לשלב בין תנועות דחיפה כמו לחיצות חזה לבין תנועות משיכה כמו חתירה. פייגן ממליצה למתחילים לעשות 15-12 חזרות בכל סט, ולבצע בחודש הראשון סט אחד או שניים מכל תרגיל. בחודש השני אפשר לעלות כבר לשלושה סטים. תמיר ממליץ להישאר עם אותה תוכנית אימון בארבעה-שישה שבועות הראשונים ובמהלכם להעלות בהדרגה את המשקל.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noam Tamir (@noamtamirfit)

מאמן הכושר נועם תמיר | צילום: מתוך אינסטגרם

אירובי: 3-2 פעמים בשבוע

אימוני אירובי חשובים לא פחות מאימוני כוח ומומלץ שהם יהיו חלק משגרת אימונים מאוזנת, טוען תמיר. לפי המאמן, פעילות אירובית עוזרת למערכת הדם לתפקד בצורה אופטימלית, להתאושש במהירות רבה יותר ממאמץ ושומרת על סיבולת לב-ריאה.

 

באימוני אירובי השמיים הם הגבול – אפשר לרוץ, לרכב על אופניים, לשחות, להשתתף בשיעור קיקבוקסינג או להתאמן על המכשיר האליפטי הישן והטוב בחדר הכושר.

 

הדבר החשוב הוא להעלות את הדופק. לפי תמיר, דופק היעד משתנה ממתאמן למתאמן, אך כדאי לכוון לדופק של בין 150-120 פעימות לדקה באימון של 60-45 דקות. אפשר גם לעשות אימון אינטרוולים (הפוגות), שבו עובדים בעצימות קבועה וגבוהה במשך זמן קצר, אחר כך נחים למשך אותו פרק זמן וחוזר חלילה.

גבר ואישה רצים על הליכון במכון כושר
דרך לעלות דופק | צילום: shutterstock

מנוחה פעילה: פעמיים בשבוע

לצד עבודה על כוח, שרירים וסיבולת, יש רכיב נוסף ולא פחות חשוב לכושר טוב – מנוחה. למרות שפעילות גופנית היא חשובה, בהחלט יש מצב של עודף פעילות וחשוב לדעת מתי לעצור.

 

אימון־יתר מתרחש במצב של פעילות גופנית אינטנסיבית ומעט מאוד זמן למנוחה ועלול לבוא לידי ביטוי בפציעות, דלקת בגידים, כאבים, עייפות, שינויים במצב הרוח ועוד. חשוב לתת לגוף מנוחה של יומיים בשבוע על מנת לאפשר לו להתאושש ולהגיע מוכנים לאימונים הבאים.

 

 

אפשר להחליט על מנוחה אחרי שלושה ימי אימון, או להתאמן מיד יום באמצע השבוע ואז לנוח בשישי ושבת. אחרי אימון כוח או התנגדות כמו אימון משקולות, מומלץ לתת לשריר שעבד מנוחה של 48 שעות לפחות, אבל אין מניעה לעבוד ביום שלמוחרת על קבוצת שרירים אחרת.

 

שימו לב: מנוחה אין משמעה לרבוץ כל הסופ"ש מול הטלוויזיה. גם בזמן מנוחה מומלץ להיות בתנועה. אפשר לעשות בימים האלו אימון יוגה רגוע או לצאת להליכה נינוחה בחוף הים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על אימון ויציבה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

אימון ויציבה הכירו את TI: שיטה ללימוד שחיית חתירה שכבשה מיליונים

קורס אחד ואתם מצליחים לשחות חתירה במשך שעה ברציפות מבלי להתעייף. לא מאמינים?...

בשיתוף עם:

שיטת TI

בית הספר לשחייה הגדול בישראל

דיאטות מחקר מרעיש על חילוף חומרים: זה הגיל האמיתי בו המטבוליזם שלכם מאט

לכאורה, אתם אוכלים את אותה כמות מזון שאכלתם לפני 10 שנים, אז למה...

נטלי רון

נטורופתיה דיאטה: הצמחים שיעזרו לכם לרדת יותר במשקל

ג'ימנמה להפחתת התשוקה למתוקים, תה ירוק לשריפת תאי שומן וגוארנה לחילוף חומרים מהיר....

נועה יואל

נטורופתית

דיאטות דיאטה במשבר: למה אנחנו עוברים בין איסור לשחרור כל רסן?

אכלנו פרוסת עוגה בזמן הדיאטה, אז כמובן שהיום "נהרס" ונאכל כבר את כולה....

ראיון עם:

נופר ואליק

דיאטנית קלינית

דיאטות זהירות – השמנת חורף!

מדוע אנחנו משמינים דווקא בחורף? האם זה בגלל גורם אבולוציוני או מכיוון שאנחנו...

סימי שאואר

לנפש איך להפוך משבר לניצחון: שיחה מרתקת עם נטע ריבקין על חוסן מנטלי

היא אחת מ- 3 המתעמלות האומנותיות היחידות בעולם שהתחרו ב- 3 אולימפיאדות במהלך...

ראיון עם:

נטע ריבקין

מאמנת לחוסן מנטלי ופרשנית ספורט

לנפש כל מה שהפך אותנו לבריאים וטובים יותר בשנת 2021: סיכום השנה של LivA

תחומי הספורט, שיטות התזונה וגם האירועים שהפכו את חיינו לבריאים יותר בשנה החולפת...

דנית גולד

עורכת תוכן ראשית

מזון בריא 5 עובדות שלא ידעתם על שמן זית – הרביעית תפתיע אתכם במיוחד

קשה שלא לסמוך על עץ הזית שתוחלת החיים שלו עשויה להגיע ל-600 שנה...

אסתר מנחם

רפואה סינית

דיאטות לא יכולים לוותר על מתוק? 5 עצות זהב שיעזרו לכם ברגע האמת

אתם שומרים על דיאטה מסודרת ומשתדלים לאכול בריא, ובכל זאת – כשעומד לנגד...

ראיון עם:

מיה בן אפרים קליין

דיאטנית קלינית