נבדק מחקרית

צ'י קונג לגיל השלישי: גם בכיסא גלגלים וגם נגד קורונה

במציאות בה שמירה על ניידות וחיזוק מערכת החיסון הם צרכים גוברים בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי, אומנות הצ'י קונג הופכת לרלוונטית יותר מתמיד. שימו לב, יש לה גם יתרונות מוכחים בהגנה מפני זיהומים נשימתיים, והפחתת כאבי שרירים ומפרקים, ובקיצור, היא כנראה התרגול הגופני שאתם חייבים לאמץ

2 דק׳

צ'י קונג - תרגול לחיזוק הגוף | צילום: shutterstock

צ'י קונג - תרגול לחיזוק הגוף | צילום: shutterstock

שתף:

צ'י קונג - תרגול לחיזוק הגוף | צילום: shutterstock

נפוליאון בונפרטה אמר "עם ללא עבר, אין לו עתיד". משפט שמזכיר לנו שגם בתקופות מודרניות של חדשנות, וטכנולוגיות מתקדמות, יש לנו הרבה מה ללמוד מהעבר.

 

אחת מהאומנויות העתיקות, שממשיכות איתנו עוד מהמאה השנייה לספירה, היא צ'י קונג. האדם שהמציא אותה היה רופאו של הקיסר הסיני והוא הנחיל אותה הלאה, עד שהיא הגיעה אלינו בצורתה הנוכחית.

 

 

צ'י קונג – היתרונות של העבר, הפנים אל עתיד

 

מהי אומנות הצ'י קונג?

תרגול צ'י קונג
למצוא את הצ'י בגיל השלישי

בתרגום חופשי, צ'י משמעותה אנרגיית החיים שזורמת אצלנו בגוף, בעוד שהמילה קונג פירושה עבודה או טיפוח. כאשר מחברים את שתיהן ביחד מקבלים תרגילים של תנועה, מדיטציה, נשימות ואפילו אומנות לחימה – שכולם נועדו לשליטה על אנרגיית החיים שלנו ותיעול שלה למקומות נכונים.

 

בפועל, ניתן להגדיר זאת כמודעות לכל מה שעובר על הגוף, ויכולת למקד או לפזר את האנרגיה בהתאם לדרישות ולצרכים.

 

דרך הביצוע והעשייה

צ'י קונג ניתן לתרגל כמעט בכל מצב או מקום. יש כאלו שמבצעים אותה בישיבה, אחרים מעדיפים עמידה ויש אפילו שיטה בה שוכבים תוך כדי תרגול. התרגילים מבוצעים בשילוב תרגילי נשימה, ריכוז המחשבה ועבודה עצמית משמעותית על הגוף ועל הנפש. התרגול מסייע ליציבה, ריכוז, צלילות, שיפור האנרגיה והעייפות.

 

כיצד צ'י קונג יכול לעזור לאוכלוסיית הגיל השלישי?

בעיית ניידות ופעילות גופנית קבועה

בגיל השלישי קיימת כידוע, בעיית ניידות בשכיחות גבוהה יותר. מבוגרים רבים נאלצים להיעזר במקל הליכה, בהליכון או לשבת בקביעות בכיסא גלגלים, והדבר מקשה על ביצוע פעילות גופנית והשגת הפוטנציאל הבריאותי הטמון בה. עם זאת, אין מחלוקת על כך שדווקא בגיל זה יש צורך בפעילות גופנית קבועה בכדי לשמור על הבריאות, גם עבור אנשים המוגבלים בתנועה.

 

במחקר שנערך בטיוואן, בחנו קבוצה של מבוגרים שישבו בכיסאות גלגלים לאורך שלושה חודשים. בבדיקות שנערכו להם הסתבר כי לחץ הדם שלהם ירד, זרימת הדם לרגליים השתפרה ומצב הרוח שלהם גם כן היה בעלייה. כלומר, הממצאים הראו כי בנוסף ליתרון של הפעילות הגופנית, צ'י קונג יכול לסייע במלחמה בלחץ הדם הגבוה שמהווה בעיה שכיחה בקרב מבוגרים.

אישה יושבת על כיסא גלגלים
צ'י -קונג משפר את מצב הרוח | צילום: shutterstock

שיפור התפקוד של מערכת החיסון

באוניברסיטת מלאגה שבספרד, רצו לבחון האם תרגול צ'י קונג יכול להיות רלוונטי גם לתפקוד של מערכת החיסון עצמה. הם עשו זאת על ידי בחינה של מספר תאי החיסון והאחוזים שלהם לפני ביצוע התרגול ושעה אחת לאחר הסיום של תרגול השיטה במשך חודש מלא.

 

התוצאות הצביעו חד משמעית על עלייה בתפקוד מערכת החיסון המולדת והנרכשת. המשמעות היא שתרגול של צ'י קונג באופן יומיומי למשך חודש בלבד, שיפר את הביצועים של מערכת החיסון והיכולת שלה להילחם במזהמים ובמחלות שעלולות להתפתח כתוצאה מכך.

עוד ב גוף ותנועה

נופל וקם: איך טאי צ'י מצילה מבוגרים מפציעות וניתוחים?

לכתבה המלאה

מלחמה בזיהומים נשימתיים

זה נתון שפחות ידוע לכלל הציבור, אבל שחיינים מקצועיים סובלים יותר מזיהומים נשימתיים. הרצון להגן עליהם גורם לבחינה בלתי פוסקת של האפשרויות השונות, ובאוניברסיטת וירג'יניה החליטו לבחון האם צ'י קונג יכול לסייע.

 

תוצאות המחקר, גם פה, היו חד משמעיות. ככל שתרגול הצ'י קונג היה משמעותי וארוך יותר, הסיכוי של שחיינים לחלות בזיהום נשימתי היה קטן יותר.

 

גם מגפת הקורונה, שפרצה בעולם בשנת 2020 ושיתקה את חיינו, העניקה אפשרות לבחון את ההשפעה של תרגול צ'י קונג על המלחמה של הגוף במזהמים נשימתיים. במחקר שבוצע בבוסטון התברר מהממצאים כי התרגול מסייע במניעה, התמודדות ואפילו שיקום לאחר זיהום נשימתי – נתונים חשובים ומעניינים מאוד, במיוחד כאשר לטיפול האפשרי אין תופעות לוואי.

קבוצה של פנסיונרים מתרגלים צ'י קונג
צ'י קונג לבריאות בגיל השלישי | צילום: shutterstock

כאבי שרירים ומפרקים

אחד השינויים שניתן לשים לב אליהם, עם העלייה בגיל, הוא הופעה של כאבי שרירים ומפרקים. הגב מתחיל לחרוק והברכיים והמרפקים יכולים להרגיש לנו כקצת "חלודים". בקנדה, החליטו לבצע מחקר בנושא ובחנו דווקא חולי פיברומיאלגיה שחווים כאבים קשים במגוון נקודות מפרקיות בגוף.

 

תרגול צ'י קונג
לשיפור השינה

החוקרים דאגו שהנבדקים יתרגלו צ'י קונג 45 עד 60 דקות בכל יום, למשך חודשיים. מתוך 100 נבדקים, 99 דיווחו על שיפור משמעותי בתחושות הכאב, הרחבת טווח התנועה והתמודדות טובה יותר עם הכאב, הרבה לאחר שהמחקר עצמו נגמר.

 

איכות השינה

מדד חשוב לאיכות חיים הוא איכות השינה. ככל שהגיל עולה, השינה הופכת להיות חמקמקה יותר ונדודי השינה מתחילים. אנשים מבוגרים נוטים לעיתים להתעורר מוקדם בבוקר, לחוש עייפות מוגברת בערב, להירדם בשעות הצוהריים או להגיע למצב של חוסר תפקוד עד להגעה למיטה.

 

חוקרים בבית אבות בטיוואן לקחו את השינה כאתגר וניסו לבחון איך ניתן לשפר אותה. אחד הניסויים המעניינים שהם ביצעו כלל תוכנית אימונים הכוללת תרגול צ'י קונג כחלק אינטגרלי משגרת היום.

 

לאחר שלושה חודשים בלבד, כלל הנבדקים שביצעו את תוכנית האימונים הייחודית דיווחו כי הם ישנו יותר, הרגישו נמרצים יותר לאחר השינה ויכלו לתפקד טוב יותר בשעות הערות, כאשר אפילו הזמן שלקח להם להירדם מאז הכניסה למיטה התקצר משמעותית. ובפשטות: שיפור משמעותי באיכות חייהם.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על אימון ויציבה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

בריאות בעקבות מקרה אריקסון: ממה נגרם דום לב והאם ניתן למנוע אותו?

בעקבות ההתמוטטות של שחקן נבחרת דנמרק בכדורגל בטורניר היורו, שוחחנו עם קרדיולוג בכיר...

ראיון עם:

פרופ' יהודה אדלר

מומחה לקרדיולוגיה

מזון בריא מלח בטעם ביצים ומלח קוויאר: המדריך המלא לסוגי מלחים

עברו הימים בהם על מדף הסופר אפשר היה למצוא מלח שולחן בלבד, הלוא...

סימי שאואר

שיטות נוספות מה זה עיסוי רפואי ואיך הוא מעלים כאבי גב?

עיסוי רפואי הוא כלי טיפולי ממוקד מטרה, שלא דומה לעיסוי הספא שאתם מכירים....

עופר נגב

עיסוי רפואי

פילאטיס אימון פילאטיס לילדים: למי הוא הכי מתאים?

הוא מתאים לילדים שלא אוהבים להתחרות וגם לכאלה שזקוקים לרגיעה מספורט הישגי. הוא...

סימי שאואר

הגיל השלישי יכולים להריח ורדים? הסיכון שלכם לחלות בדמנציה מופחת

דמנציה איננה גזרת גורל או מחלה שתלויה רק ברכיב גנטי. מחקרים מוכיחים שהתחביבים,...

אריאל רוז'יצקי

נטורופתיה אוסטאופורוזיס: מה מומלץ ואסור לאכול במצב של בריחת סידן?

מחלת האוסטאופורוזיס משויכת לגיל השלישי, לנשים ולאנשים רזים ונחשבת לכזו שניתן למנוע ואף...

אסתר מנחם

רפואה סינית

בריאות כך תמנעו את נזק המסכים לראייה שלכם

יושבים שעות מול המסך? כנראה שאתם לא ממצמצים מספיק וגורמים ליתר מאמץ של...

רקפת ואליק

פילאטיס "גוף פילאטיס": איך האימון ישנה לך את הצורה?

בעוד שכל אימון מאומץ ועקבי יגרום לשינויים במראה הגוף, בין מתרגלי פילאטיס רץ...

מרינה קיגל

דיאטות כל מה שרציתם לדעת על דיאטת דש, כולל חוות דעת של מי שניסו אותה

אומרים עליה שאין בה מספיק מלח ושהיא מיועדת רק לבעלי לחץ דם גבוה....

אייל פלד