האם דיאטה נטולת גלוטן בריאה יותר? | צילום: shutterstock
הגלוטן הינו חלבון המצוי בדגנים כגון חיטה ושיפון ונחשב ל"דבק" שקושר בין מרכיבי הקמח – ומכאן שמו. בשל האיכויות המיוחסות לו, הגלוטן מהווה מרכיב נפוץ בתעשיית המזון ונעשה בו שימוש לצורך שיפור מרקם, מילוי, הסמכה וכמובן הדבקה של מרכיבי הקמח ליצירת בצק רך ואלסטי.
אי סבילות לגלוטן, או רגישות לגלוטן, מתאפיינת במספר תסמינים בריאותיים בעלי דרגות חומרה שונות.
ההבדלים בין חולי צליאק לרגישים לגלוטן:
הצליאקים
חשוב להפריד בין אי סבילות לגלוטן לבין צליאק, שהינה מחלה אוטואימונית הניתנת לזיהוי באמצעות בדיקות דם וביופסיה. אצל חולי הצליאק, המהווים כ-1% מקרב האוכלוסייה, מערכת החיסון רואה את הגלוטן כחומר מסוכן ותוקפת אותו.
הצליאקים סובלים ממחלת המעי התורשתית בדרגות שונות, החל מחולים נטולי סימפטומים ועד לחולים עם תסמונות קשות במערכת העיכול. הנזק מצליאק מתבטא בתת ספיגה של ערכים תזונתיים ועלול לבוא לידי ביטוי באנמיה, בעיות בכבד עקרות ועוד.
חולי צליאק מאובחנים אינם נזקקים לטיפול רפואי אלא מסגלים חיי הימנעות מגלוטן ושימוש בתחליפים.
הרגישים
לעומת חולי הצליאק, קיימת קבוצה שקשה לאמוד את גודלה, ומורכבת מהמוגדרים כ"רגישים לגלוטן". עבור אנשים אלו, צריכת גלוטן מובילה לתסמינים קלים עד קשים כתוצאה מקושי בעיכול חלבון הדגנים.
התסמינים עלולים לכלול נפיחות בטנית, גזים, כאבי בטן והופעת ליחה במערכת הנשימה. נכון להיום, לא קיימות בדיקות ותסמינים ביולוגיים המאפשרים זיהוי ודאי לבעיה זו, ולכן רבים אימצו אל חיקם את האבחנה העצמית כי הם רגישים לגלוטן – על סמך החוויה האישית שלהם.
התאמת דיאטה נטולת גלוטן
חולי צליאק, נדרשים כאמור לדיאטה נטולת גלוטן למשך כל חייהם. לעומתם, לבעלי רגישויות שונות לגלוטן, מומלץ להתרחק מחיטה ומוצריה, בעוד שקמחי שיפון, כוסמין ושיבולת שועל, המכילים גלוטן בריכוז מופחת עדיין עשויים להיות נוחים עבורם לעיכול.
סוד ההתאמה של דיאטה מופחתת גלוטן, עבור הרגישים לחלבון, מבוסס רבות על ניסוי וטעייה ומצריך תהליך של למידה עצמית וליווי של נטורופת או תזונאי מוסמך.
מה אוכלים במקום?
תחליפי המזון לבעלי רגישות לגלוטן מתבססים בדרך כלל על תפוחי אדמה, אורז, תירס, דוחן, קינואה, אמרנט, טף, כוסמת וסויה. כיום, בכל בית טבע ואף ברבים מרשתות השיווק, ניתן למצוא מחלקה שלמה של מוצרים "ללא גלוטן", הכוללים פסטות, קמחים ולחמים ללא גלוטן.
בהעדר בדיקות מבוססות לזיהוי אי סבילות לגלוטן, קשה לקבוע האם השימוש בתחליפים נדרש או בעיקר מעשיר את יצרני המזון.
האם זה בריא להימנע באופן גורף מגלוטן?
דיאטה ללא גלוטן איננה נחשבת לתזונה בריאה יותר בהכרח, ועלולה אף להוביל לחסר או נזק. חשוב לזכור שבמוצרים שונים המכילים גלוטן יש גם יתרונות תזונתיים שלא ניתן להתעלם מהם כגון ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, שחלקם אף מסיסים במים כדוגמת שיבולת השועל.
בנוסף לכך, כדאי לדעת כי הגלוטן מאט את עליית הסוכר בדם, שמובילה גם לעליית הטריגליצרידים, ושומר על תחושת שובע לאורך זמן רב יותר.
אם אין אבחנה מדויקת של מחלת הצליאק, מומלץ לשקול היטב אימוץ של דיאטה נטולת גלוטן, ולבחון תוך כדי תנועה את הופעת התסמינים השונים כתוצאה מהימנעות מהחלבון.
האם יורדים במשקל כתוצאה מדיאטה נטולת גלוטן?
דיאטה ללא גלוטן תרחיק מכם מאפים, חטיפים ובצקים שונים, ולכן סביר שגם תרדו איתה במשקל בעקבות הצמצום הקלורי.
יחד עם זאת, גלוטן על מוצריו השונים אינו משפיע באופן ישיר על ירידה במשקל. הימנעות מפחמימות ריקות ומזונות מעובדים, מסייעת לירידה במשקל ותורמת למצב הבריאותי – אך זו לרוב נגזרת של החסרונות התזונתיים של מוצרים אלו ולאו דווקא של תכונות הגלוטן.
בנוסף לכל אלו, כדאי לקחת בחשבון שתחליפי גלוטן הם על פי רוב מוצרים יקרים יותר ושהדיאטה מחייבת היערכות והקפדה שאינן תמיד קלות ליישום.
אם אתם חושדים שיש לכם רגישות לגלוטן, מומלץ להיות קשובים לגוף ככלל, ולמערכת העיכול בפרט, ולבחון בפרטנות מאילו מאכלים כדאי לכם להימנע.