לטחון חומוס וקינואה: המדריך לקמחים בריאים וללא גלוטן

קמח החיטה המלא כבר מזמן אינו בודד על מדף הקמחים הבריאים. בשנים האחרונות אפשר למצוא במרכולים ובחנויות הטבע מבחר קמחים חדשים שמופקים כמעט מכל דבר - אפילו קמח העשוי מבננות. הכירו את הקמחים שיעשו לכם טוב וכל מה שתוכלו להכין מהם

3 דק׳

לחם בריא: יש מגוון אפשרויות | צילום: shutterstock

לחם בריא: יש מגוון אפשרויות | צילום: shutterstock

שתף:

לחם בריא: יש מגוון אפשרויות | צילום: shutterstock

בשנים האחרונות מגמת היצירתיות בתחום הקמחים נמצאת בעליה מתמדת. ההתחדשות נובעת, בין השאר, בשל תיוגו של חלבון הגלוטן שבחיטה כאויב הבריאות והדיאטה (כשמדובר בחולי צליאק, זה אכן כך) וחיפוש אחר חלופות בריאותיות.

 

כך קרה, שכיום אפשר למצוא מגוון של קמחים העשויים מקטניות, דגנים, זרעים ואגוזים – שהם גם נטולי גלוטן, גם עשירים ביתרונות בריאותיים וגם מתאימים לשלל מטרות קולינריות.

 

הכירו את הדוגמאות הבולטות בתחום, יתרונות הקמחים השונים, ובאיזה מאכלים תוכלו לשלב אותם:

 

סוגי קמח ללא גלוטן קמח כוסמת, קמח אורז, קמח חומוס, קמח קינואה וקמח שקדים
יתרונות הקמחים השונים

 

קמחים מדגנים – קמח אורז ותירס

 

קמח אורז (עדיף אורז מלא)

האורז, מנת הבסיס של מעל מחצית מאוכלוסיית העולם, הוא גם חומר גלם למוצרים רבים, בהם אטריות, חומץ, חלב צמחי וגם קמח אורז.

 

יתרונות בריאותיים: קמח האורז הוא נטול גלוטן ודל שומן. מאידך, הוא עשיר בפחמימות מורכבות, חלבון וסיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B, לצד מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, סידן וזרחן.

 

מתאים ל: לחמים, מאפים, בלינצ'ס, וופל בלגי, סיגרים, לביבות, קציצות ודייסות.

 

 

קמח תירס

התירס תורבת על ידי בני המאיה במרכז אמריקה. קמח התירס אופייני למטבח המקסיקני והוא נטחן מגרגרים מיובשים.

 

יתרונות בריאותיים: קמח התירס מספק פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ויטמינים כמו C ,A ,E וקבוצת B, ומינרלים, בהם אשלגן, מגנזיום, זרחן וסידן וללא גלוטן.

 

מתאים ל: טורטייה, טאקו, ממליגה, פולנטה, לחם תירס, אטריות.

 

*קמחי דגנים נוספים, חלקם מכילים גלוטן: כוסמין, שיפון, שיבולת שועל, דורה, אמרנט, דוחן, טף.

פולנטה מקמח תירס עם חציל ופטריות ללא גלוטן
היישר מהתירס: פולנטה עם חציל ופטריות | צילום: shutterstock

 

קמח ללא גלוטן מזרעים – קמח כוסמת וקינואה

 

קמח כוסמת

כוסמת אינה דגן או קטניה. גרגרי הכוסמת, כוכבי דייסת ה"קאשה" הרוסית, הם זרעים של צמח שתורבת במזרח אסיה כבר לפני 8,000 שנה ומשמשים גם הם להפקת קמח.

 

יתרונות בריאותיים: קמח כוסמת מכיל חלבון מלא. הוא ללא גלוטן, חף משומן רווי וכולסטרול ועשיר בוויטמינים מקבוצת B, ובמינרלים אשלגן, זרחן, מגנזיום וסידן, כמו גם בחומצת השומן אומגה 3 ובנוגדי חמצון.

 

מתאים ל: נודלס ("סובה"), פסטה ביתית, בלינצ'ס, מאפים, קרקרים, טורטיות, דייסות ועוגות.

עוד ב תזונה

לקלות או לא לקלות? זאת השאלה

לכתבה המלאה

קמח קינואה

גם הקינואה איננה דגן, אלא זרע. צמח הקינואה, ממאכלי הבריאות הטרנדיים של ימינו, תורבת על ידי בני האינקה בהרי האנדים כבר לפני 5,000 שנה וזכה למעמד של קדושה. גם את גרגריו טוחנים לקמח.

 

יתרונות בריאותיים : קמח הקינואה עשיר בחלבון איכותי. ללא גלוטן או כולסטרול, הוא דל בשומן ועשיר בסיבים תזונתיים, במינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, סידן וברזל, בנוגדי חמצון ובוויטמינים מקבוצת B וויטמין E.

 

מתאים ל: לחמים, עוגות, עוגיות, פנקייקים, פיצות, קציצות ופשטידות.

 

פיצה מקמח קינואה ללא גלוטן
פיצה מקמח קינואה | צילום: shutterstock

 

קמח ללא גלוטן מקטניות – קמח חומוס וסויה

 

קמח חומוס

החומוס, מהקטניות הראשונות ששימשו למאכל אדם, אהוב בעיקר בצורת מחית (עם פיתה וחמוצים), אבל גרגריו משמשים, לאחר ייבוש, גם להפקת קמח.

 

יתרונות בריאותיים: קמח החומוס הוא ללא גלוטן ועתיר בחלבון ובסיבים תזונתיים, בנוסף לוויטמינים רבים בהם חומצה פולית (B9) ומינרלים כמו סידן וברזל. הערך הקלורי שלו, נמוך מזה של קמח החיטה.

 

מתאים ל: קציצות, פשטידות, חביתות טבעוניות, פנקייקים, פוקצ'ות, טורטיות, קרקרים.

 

 

 

קמח סויה

בין שלל מוצרי הסויה, כמו טופו, חלב צמחי, תחליפי בשר, אדממה ועוד, אפשר למצוא גם את קמח הסויה, הנטחן מפולים שעברו קלייה.

 

יתרונות בריאותיים: קמח סויה מכיל חלבון מלא, מינרלים כמו ברזל, סידן, אשלגן ומגנזיום וכן ויטמינים מקבוצת B, וויטמין C.

 

מתאים ל: לחמים, לחמניות, עוגות, עוגיות, פשטידות וקציצות.

 

*קמחי קטניות נוספים: עדשים, פול, שעועית מש ואפונה.

פנקייק מקמח סויה ללא גלוטן
שווה טעימה: פנקייק מקמח סויה

 

קמח ללא גלוטן מאגוזים – קמח שקדים וסויה

 

קמח שקדים

שקדים משמשים כחומר גלם מצוין למוצרים רבים, ממרציפן ועד חלב צמחי. קמח העשוי שקדים, הוא עדין ואוורירי ומגיע בצבעי לבן או חום – בהתאם לטחינת השקדים עם או בלי הקליפה.

 

יתרונות בריאותיים: קמח שקדים מכיל חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמין E, ויטמינים מקבוצת B ומינרלים כמו אשלגן, זרחן, מגנזיום וסידן, והוא כמובן ללא גלוטן.

 

מתאים ל: לחמים, פנקייקים, פיצות, מאפינס, עוגות ועוגיות.

מאפינס מקמח שקדים ללא גלוטן
מאפינס בגרסת קמח שקדים | צילום: shutterstock

 

קמח קשיו

אגוזי הקשיו הם "פירות מדומים" של פרחי עץ טרופי מדרום אמריקה, קרוב משפחה של הפיסטוק. הם משמשים להכנת גבינות טבעוניות ואפשר לטחון אותם, גם בבית, לקמח.

 

יתרונות בריאותיים: קמח קשיו הוא מקור טוב לחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין K ומינרלים רבים, לצד חומצות השומן אומגה 3 ו-6 ורכיבים אנטי דלקתיים.

 

מתאים ל: עוגות, עוגיות, לחמים, פנקייקים ועוד.

*קמחי אגוזים נוספים: אגוזי מלך, אגוזי לוז, קוקוס, ערמונים.

 

 

קמח ללא גלוטן מפירות

 

קמח בננה

כפי שציינו, גם הבננה הצליחה להשתחל למדף הקמחים. את קמח הפרי מפיקים מבננה ירוקה ולא בשלה שמייבשים באיטיות ולאחר מכן טוחנים לאבקה. התוצאה הסופית מעט מתקתקה.

עוגת בננה מקמח בננה ללא גלוטן
עוגת בננה – כולל הקמח

יתרונות בריאותיים: קמח הבננה עשיר באשלגן ובסיבים תזונתיים והינו בעל אינדקס גליקמי נמוך – משמע לא יקפיץ את רמות הסוכר בדם שלכם. בנוסף, קמח הבננה מכיל עמילן שפועל בדומה למזון פרוביוטי וגורם לשגשוש החיידקים הידידותיים במעיים. הקמח הוא כמובן ללא גלוטן.

 

מתאים ל: עוגות, עוגיות, מאפינס, לחמים, פנקייקים ועוד.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא שונאים צבועים: הדברים שאתם חייבים לקרוא על צבעי מאכל

פחם לארוחת בוקר, חנקן לארוחת צוהריים וחרק אדום לארוחת ערב - צבעי המאכל...

אושרת זהר

מזון בריא שני חברים יצאו לדרך: למה שום ובצל הם פלא בריאותי?

הריח העז שלהם גורם לרבים להימנע מהם, אבל הם לגמרי שווים את...

מערכת LivA

מזון בריא הלבן, השחור והמלא: כל מה שאתם צריכים לדעת על שומשום

הטחינה היא אמנם מעמודי התווך של המטבח המקומי, אבל באבותיה, זרעי השומשום, אנחנו...

עדי כץ

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

מזון בריא טרנד המוצרים נטולי הלקטוז: בדקנו האם הם באמת מומלצים ולמי

שוק מוצרי החלב המיועד לרגישים ללקטוז מתרחב עוד ועוד. הדיאטנית הקלינית, פרופ' אולגה...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

מזון בריא מדריך מלא: הדרך הנכונה ליהנות מיתרונות התה הירוק

מה כבר צריך לדעת על תה?! מוזגים מים חמים ושותים. אז זהו,...

נטלי רון

מזון בריא לשמר או לוותר: האם דג טונה בקופסה בריא לכם?

דג טונה מקופסה הוא מצרך פופולרי במיוחד בתפריט בריאותי ודיאטטי, ומקור מצוין לחלבונים,...

עדי כץ

צמחי מרפא יותר קל לו: צמחי מרפא לכבד שלנו

למרות שהוא לא זוכה ליחסי ציבור נאותים, הכבד הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו,...

סימי שאואר

מזון בריא יכול להיות שעגבניות, חצילים ופלפלים מזיקים לכם?

ירקות ממשפחת הסולניים, כמו עגבניות, חצילים, פלפלים ותפוחי אדמה עלולים להיות רעילים עבור...

מערכת LivA