סידן: כך תשיגו אותו ללא מוצרי חלב

הסינים הסתדרו ושגשגו ללא מוצרי חלב במשך אלפי שנים. את הסידן שלהם הם מצאו באצות ים, קטניות מונבטות, דגים ומומיו - חומר שגדל על תקרות של מערות. מדוע הסינים מאמינים שהחלב מזיק לגוף, וכיצד יש לצרוך את החלופות שלהם לסידן?

3 דק׳

לצרוך סידן בלי חלב | צילום: shutterstock

לצרוך סידן בלי חלב | צילום: shutterstock

שתף:

לצרוך סידן בלי חלב | צילום: shutterstock

מאז ומתמיד חסרה התזונה בסין שימוש נרחב במוצרי חלב והתבססה בעיקר על צריכת חלבונים, פחמימות ושומנים אשר היו זמינים ונגישים לפי אזורי המחייה.

 

לדוגמה, באזור המישורי התזונה התבססה בעיקר על מקורות צמחיים ובקרבת הים המזון נשען על דגים. מסיבה זו, האורז, שהיה נגיש לכולם, קיבל מקום נכבד בתזונה המסורתית.

 

בשנים האחרונות נצפתה התרופפות משמעת בקרב הסינים; יצואניות חלב לטשו עיניים כלפי השוק הענק וניסו לחנך אותו, בהצלחה מסוימת, לצריכת מוצרי חלב.

 

 

בגישה המערבית, תזונה נכונה ומאוזנת מורכבת מכל אבות המזון, כגון דגנים, חלבונים ושומנים. לעומת זאת, התזונה הסינית בוחרת להתייחס דווקא לתאוריית חמשת היסודות (אש, אדמה, עץ, מתכת ומים) ולאלמנטים המרכיבים אותה כמו הצבעים של המזון והטעמים שלו.

 

מיליארד סינים לא שותים

החלב ומוצריו נתפסים בתזונה הסינית כמזונות שמזיקים לגוף. על פי הרפואה הסינית, יכולת העיכול של כל אדם תלויה ב- DNA ה"סיני" שלו.

 

ברגע שקיימת חולשה ביסוד אחד, כל היסודות הסובבים אותו מושפעים גם הם, וכן אותם איברים ששייכים להם.

תחליפים לחלב הפרה
תחליפים צמחיים לחלב הפרה

במקרה של מוצרי החלב, מתגלה חולשה ביסוד המתכת ובין היתר בטחול, בריאות ובמערכת העיכול, שמתקשים לעכל את המזון ולהפיץ אותו.

 

שיבוש התהליכים הטבעיים הללו מוביל לטענת הסינים להצטברות ליחה באף ובגרון וכן להפרעות בתהליך העיכול שמתבטאות כגזים, תחושת נפיחות, עייפות וירידה ברמות הסוכר לאחר האכילה, שלשולים, גיהוקים, שיהוקים וצרבות.

 

מאצות וואקמה ועד קטניות מונבטות – המזונות העשירים בסידן

עבור צרכני החלב, הרפואה הסינית מציעה דרכים להחזרת הגוף לאיזון וממליצה על החלפת חלב הפרה בחלב באפלו או חלב עיזים – המכילים מעט לקטוז וקלים יותר לעיכול.

 

כמו כן, על פי הרפואה הסינית, כדאי לשקול שימוש במקורות חליפיים לסידן בכדי לשפר את התחושה הכללית באופן משמעותי.

עוד ב מזון בריא

בבטן הרכה: מחקר חדש מגלה איזה מזון משפיע על כל אחד לרעה

לכתבה המלאה

מזונות עשירים בסידן, ללא חלב:

  • דגים
    מקור טוב לסידן מן החי הם דווקא דגים כמו סרדינים ושפרוטים, מכיוון שאלו נאכלים עם עצמותיהם. בשר אדום ועוף אינם מזונות עשירים בסידן, אך ניתן להשתמש בעצמות שלהם במהלך בישול מרק ובכך להעשיר אותו בסידן.

    סרדינים לסידן
    סרדינים טריים בצלחת – הסידן בעצמות
  • קטניות מונבטות
    הקטניות מכילות סידן אך מומלץ להנביט אותן טרם הצריכה בכדי לשפר את הספיגה שלו בגוף. ההנבטה אף הופכת את המינרלים, הוויטמינים והחלבונים לזמינים יותר.
    בין הקטניות העדיפות לשימוש תמצאו את החומוס, שמומלץ כמקור לצריכה של עד 150 מ"ג סידן ליום, העדשים, עד 79 מ"ג סידן ליום, הלוביה, וכמובן הסויה שמומלצת לצריכה של עד 226 מ"ג סידן ליום.

    סויה מונבטת
    סויה מונבטת
  • אגוזים וזרעים
    האגוזים הם לא מקור עיקרי לסידן ולכן מומלץ לשלב אותם בתפריט באופן מתון. אגוזים מומלצים במיוחד הינם אגוזי ברזיל, עד שניים ליום, שקדים ופיסטוק.
    גם פרג, זרעי דלעת, זרעי חמניות, שומשום או טחינה מלאה (כף ביום) יכולים להיות מקורות טובים לסידן.

    זרעים
    זרעים – מקור טוב לסידן
  • ירקות עשירים בוויטמין C
    מומלץ לבחור בירקות המכילים ויטמין C, המסייע בספיגה של הסידן הקיים בתוכם. עדיף לאכול את הירקות בצורתם הטרייה, ללא קילוף או בישול, על מנת לשמור על הערכים התזונתיים שלהם.
    ירקות כמו תרד, שעועית ירוקה, ברוקולי וכרוב ניתן לאדות ולשלב את מי האידוי שלהם במרקים ותבשילים.

    ויטמין C - מסייע בספיגה של הסידן הקיים בירקות
    ויטמין C – מסייע בספיגה של הסידן הקיים בירקות
  • פירות יבשים 
    פירות אינם מקור עיקרי לסידן, אולם עדיף לצרוך אותם במקום חטיפים וממתקים. במיוחד פירות יבשים המכילים יותר סידן, למשל תאנים, משמשים וצימוקים.

    פירות יבשים
    פירות יבשים – תחליף עם סידן לממתקים
  • אצות ים
    אצות היג'יקי, הנורי, הוואקמה והספירולינה מכילות כמות גדולה של סידן וחלבונים. את האצות ניתן לקנות בחנויות טבע ולצרוך כחליטה או כאצה למאכל.

    אבקת ספירולינה
    אבקת ספירולינה
  • מומיו
    המומיו הוא חומר שנוצר על תקרות מערות משיירים של בעלי חיים וצמחים. המומיו ידוע בתרומתו לתהליך של התחדשות וחיזוק העצמות, היות והוא מכיל מגוון של מינרלים, סידן, ברזל, מגנזיום, מנגן, אבץ, חומצות אורגניות, חומצות אמיניות, מרכיבי דונג ועוד. המומיו אף נחשב בתרבויות רבות כמשפר אנרגיה, מחזק את מערכת העצבים וממריץ תהליכי ייצור בגוף של אנזימים ומיצי מרה. ניתן לצרוך אותו בצורה מרוכזת, כתמצית ובקפסולות.

 

  1. להתייעצות עם מטפלים מומחים בתזונה סינית – לחץ כאן

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על נטורופתיה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

ויטמינים ומינרלים מתי ועם מה? הדרך הנכונה ליטול ויטמינים ומינרלים

איזה ויטמין אוהב ארוחה שומנית? מי יגרום לכם להישאר ערים במהלך הלילה? ואיזה...

סימי שאואר

מזון בריא איך להוסיף טעם לאוכל בלי מלח? 11 הצעות מפתיעות

החלטתם להפחית בצריכת הנתרן ופתאום האוכל נעשה די תפל? אל ייאוש. גרידת לימון,...

נטלי רון

ניקוי רעלים גמילה מסוכר: לא תאמינו מה יקרה לתפוח שלכם

אם אף פעם לא נאלצתם לעבור גמילה מסמים או אלכוהול, כדאי שתתכוננו לחוויה...

עדי כץ

דיקור סיני נקודת השחרור: איך דיקור סיני מפחית חרדות?

מה אם נגיד לכם שדיקור סיני מאט את ייצור הורמוני הלחץ בגוף ומעורר...

סימי שאואר

מזון בריא כל סוגי התה: איזה מהם הכי בריא?

התשובה תתגלה בהמשך. אנחנו רק נרמוז לכם שתה ירוק, מאצ'ה ותה שחור מגיעים...

סימי שאואר

מזון בריא למה להחרים אם אפשר להכין? גלידת בן אנד ג'ריס בגרסה טבעונית וביתית

בין אם השלכתם אריזות של בן אנד ג'ריס לפח ובין אם החלטתם שאתם...

מערכת LivA

תזונה בררנות באוכל אצל ילדים: מתי יש סיבה לדאגה ואיך משנים הרגלים?

הילד שלכם אוכל רק שניצל ופתיתים או רק המבורגר של מותג מאוד ספציפי?...

ראיון עם:

נופר ואליק

דיאטנית קלינית

מזון בריא על הסכין: היתרונות הממש מפתיעים של האבטיח

הוא פרי הקיץ האולטימטיבי; מפנק, מתוק, מטפטף ומקרר ביום קיץ שרבי. אבל, רבים...

נטלי רון