NLP לילדים: איך הטיפול עובד?

פחד מ"מפלצות", קשיים בלימודים וחוסר ביטחון עצמי – שיטת NLP מטפלת ביותר ויותר ילדים שחווים אתגרים וחרדות ואינם ממצים את הפוטנציאל שלהם. מטפלת ה-NLP, לילך ורדי, טוענת שאם הילד שלכם מסוגל לדמיין ולשתף, ייתכן שהיא תתאים גם לו

3 דק׳

NLP לילדים - המציאות היא סובייקטיבית | צילום: shutterstock

NLP לילדים - המציאות היא סובייקטיבית | צילום: shutterstock

שתף:

NLP לילדים - המציאות היא סובייקטיבית | צילום: shutterstock

בכניסה לבית ספר חדש, כשפחדנו להירדם בלילה וכששוב לא הצלחנו במבחן: רבים מאתנו ההורים, חווינו בילדותנו כישלונות, רגעי פחד, חרדה וגם ייאוש. אולם באותן שנים, להורים שלנו לא תמיד היו כלים זמינים ונכונים שעזרו לנו להתמודד עם כל אלה. הטיפול המקובל בזמנו, אם בכלל, היה בעיקר טיפול פסיכולוגי, שלעיתים רבות היה כרוך במפגשים רבים ולא תמיד הניב תוצאות מספקות.

 

כיום, כשאנחנו כבר הורים לילדים משלנו, המודעות הגוברת למצוקות רגשיות בגיל צעיר ושיטות הטיפול שהשתכללו, מספקות הרבה יותר כלים ופתרונות להתמודדות טובה עם בעיות של חרדה, קשיים חברתיים ובעיות בלימודים בקרב ילדים.

 

 

NLP – מציאות סובייקטיבית

אחת משיטות הטיפול הפופולאריות ביותר בשנים האחרונות היא NLP, אשר צוברת תאוצה הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים. יתרונה הגדול נובע מכך שהיא מאפשרת

לילך ורדי
לילך ורדי | צילום: אלון ורדי

לטפל במגוון רחב יחסית של בעיות תוך זמן קצר.

 

"הנחת היסוד הבסיסית של מייסדי ה-NLP – פרופ' ג'ון גרינדר וריצ'רד בנדלר, היא שהמציאות שאנו חווים היא למעשה סובייקטיבית", מסבירה לילך ורדי, מאמנת NLP אשר מאמנת ילדים בשיטה. "הטכניקה הזו היא מעין 'מדריך למשתמש במוח', המאפשר לנו לשלוט בהרגלים ובפעולות שאנחנו מבצעים, ברגשות שלנו ואפילו באופן שבו אנחנו מתקשרים עם אנשים.

 

"ה-NLP מאפשר לשנות דפוסי חשיבה שליליים, לעורר אמביציה וכך בין היתר להקל על חרדות, ולהסיר חסמים המונעים מאתנו חוויות של הצלחה בחיים. לילדים היא מאפשרת לנצל את הפוטנציאל שלהם ולהביא לידי ביטוי את היכולות השונות שלהם".

 

ורדי מסבירה שהשיטה עשויה להועיל לילדים שמתמודדים עם בעיות כמו חרדות, קשיים חברתיים, הפרעות שינה, קשיי למידה ועוד. הטיפול עצמו, מתבצע באמצעות שיחה בין המטפל לילד. במהלכה, הילד לומד להתיידד עם חרדות, להתמודד עם פחדים ולחשוב באופן ברור, יעיל וטוב יותר.

 

פחד להירדם בלילה

ישנן טכניקות שונות שבהן משתמשים במהלך הטיפול. על פי ורדי, אחת מהן היא ה-"Swish" – "מדובר בטכניקה שלמעשה מאפשרת 'למחוק' מראשו של הילד תמונה שמטרידה אותו. למשל, לא מזמן הגיעה אליי ילדה שפחדה להירדם בלילה בגלל סרט שראתה בטלוויזיה שבו הופיעה מכשפה שחזרה אליה בדמיונה.

 

"אחרי שהבנתי במה מדובר, ניסיתי לברר מולה אילו דברים היא אוהבת ומה עושה לה טוב. לאחר מכן השתמשתי בטכניקה הכוללת שימוש בדימויים חיוביים שהילדה מכירה – במקרה הזה היא בחרה בים. בשלב הבא, הנחיתי אותה כיצד להחליף את תמונת המכשפה בראשה בתמונה של הים. וכך למעשה המוח שלה החל לחוות מציאות אחרת לחלוטין באמצעות הדמיון", מספרת ורדי.

ילדה מעבירה תמונה
ללמוד כיצד להחליף תמונה

כישלונות בלימודים

דוגמה לטכניקה נוספת שורדי מתארת היא "Map Across" המאפשרת לילדים לחוות הצלחות קטנות שגורמות להם להאמין ביכולותיהם ועוזרת מאוד בהתמודדות עם קשיים רגשיים.

 

"הגיע אליי ילד שחווה כישלונות רצופים במהלך לימודיו בבית הספר, שגרמו לו לאבד אמונה ביכולותיו להצליח. בעזרת טכניקה שמשלבת שימוש בעזרים מוחשיים הוא הצליח לדמיין בסופו של דבר כיצד הוא חווה הצלחה, וזה מה שעזר לו לבסוף להאמין ביכולותיו וליישם אותן בפועל.

עוד ב בריאות

כל הדרכים הטבעיות להקלה על גזים אצל תינוקות

לכתבה המלאה

"במפגש הראשון כיסיתי את עיניו ואמרתי לו שבחדר ממוקם במקום מסוים לוח מטרה. לאחר מכן הסרתי את הכיסוי ושאלתי אותו מהם הסיכויים שלו לקלוע כעת כשהוא רואה את המטרה. הרעיון שעומד מאחורי האקט הזה הוא למעשה אנלוגיה לחיים שלנו – כשאנחנו רואים לנגד עינינו את המטרות שלנו, קל לנו יותר להשיג אותן, משום שהתת מודע שלנו מוביל אותנו אליהן. בשורה תחתונה, הכלים הללו שנראים לכאורה פשוטים, משפיעים מאוד על התפיסה ועל האמונה ביכולות שלנו".

ילד פורס ידיים כדי לעוף. ברקע בועות מטרה
לראות את המטרות מול העיניים | צילום: shutterstock

כמה טיפולים בדרך כלל נדרשים כדי לגרום לשינוי?

"בדרך כלל מדובר בסדרה של כמה טיפולים בודדים ולעיתים אפילו טיפול אחד מספיק כדי לייצר שינוי. זאת בניגוד לשיטות ארוכות טווח כמו טיפול פסיכולוגי שלעיתים דורשים מפגשים רבים או כרוכים בשנים רבות של טיפול".

 

 

למי הטיפול אינו מתאים?

"הטיפול פחות מתאים לילדים שמתקשים לדמיין, או לילדים שלא מסוגלים לשתף. עם זאת, חשוב לציין שגם במקרים כאלה, לעיתים רבות מאמן מקצועי ומיומן ידע לכוון את הילד ולסייע לו לחוש בנוח כדי שבסופו של דבר הוא כן יצליח לדבר ולשתף, לכן אני תמיד מציעה לנסות.

ילד בחליפה מדמיין שהוא גיבור־על
הדמיון עוזר לשנות את דפוס החשיבה

"כבר קרה שהגיעו אליי ילדים שלא רצו לספר מה בדיוק עובר עליהם, אבל תנועות העיניים שלהם כבר סיפקו את התשובות. אמצעי כזה למשל מאפשר למטפל לדעת היכן הילד מתקשה ולעזור לו להסיר את המחסומים בעת הצורך.

 

"אני מאמינה באהבה. אני חושבת שכעס הוא לא כלי מחנך, ושישנן דרכים רבות ויעילות שעוזרות להגיע אל ליבם של הילדים. NLP היא שיטה שמאפשרת לעשות את זה באופן מופלא. כאמור, מדובר בטכניקה פשוטה ויעילה שמאפשרת למבוגרים וגם לילדים רבים להתמודד ולהתגבר על מכשולים ולחוות תחושות של הצלחה והנאה", מסכמת ורדי.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על NLP למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

לנפש השפעת הרשתות החברתיות: הורסות לנו את הביטחון העצמי והזוגיות

"שימוש בפילטרים הוא החפצה עצמית; ככל שמשתפים יותר תמונות זוגיות כך גדל הסיכוי...

ראיון עם:

ד"ר (PhD) לירז מרגלית

חוקרת התנהגות

בריאות למה אתם חייבים להתחיל לישון בעירום?

אתם הולכים לישון טוב יותר, לרדת במשקל, לקיים יותר יחסי מין ולהרגיש בנוח...

עדי כץ

NLP מאסטר ה-NLP: "תמציאו את עצמכם מחדש אחרי הקורונה"

אל תחשבו שאתם יודעים מה טוב לכם, קבלו את השינויים מנקודת מבט מכילה,...

ראיון עם:

שחר כהן

מאמן NLP

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

זוגיות הזוגיות שלכם הולכת להפוך לפתוחה אחרי הכתבה הזאת

"אני נמצאת בזוגיות פתוחה: עם בעלי 22 שנים ועם החבר - 8. גם...

ראיון עם:

ד"ר (PhD) מאשה הלוי

מגשרת זוגית

בריאות מומחה מכריע: שנ"צ טובה לבריאות

יש אנשים השומרים עליה בקנאות ויש כאלה המזלזלים בחשיבותה, אבל אין אחד שלא...

ראיון עם:

ד"ר עמית גרין

מומחה לשינה והפרעות שינה

פילאטיס אימון פילאטיס לילדים: למי הוא הכי מתאים?

הוא מתאים לילדים שלא אוהבים להתחרות וגם לכאלה שזקוקים לרגיעה מספורט הישגי. הוא...

סימי שאואר

לנפש פרופ' לחקר האובדן והשכול: "מוות בפיגוע או במלחמה קשה יותר לעיכול"

מתי אֵבֶל הופך להפרעה קלינית, מה אומרים בניחום אבלים, ואיזו פעולה עוזרת לשיקום...

ראיון עם:

פרופ' שמשון רובין

פסיכולוג קליני

תזונה מלחץ או משעמום: מה עושים כשהילד מפתח אכילה רגשית?

אם הילדים שלכם נוהגים להשתמש במקרר כמקור לנחמה - גם כשהם לא...

ראיון עם:

עדי שמיע-עצמון

פסיכולוגית קלינית