נבדק מחקרית

איך להוסיף טעם לאוכל בלי מלח? 11 הצעות מפתיעות

החלטתם להפחית בצריכת הנתרן ופתאום האוכל נעשה די תפל? אל ייאוש. גרידת לימון, שמרים תזונתיים ורוטב שמזכיר סויה יהוו תחליף נהדר למלח ויוסיפו טעם למנות וכן, גם לחיים

6 דק׳

מי יחליף את המלח? | צילום: shutterstock

מי יחליף את המלח? | צילום: shutterstock

שתף:

מי יחליף את המלח? | צילום: shutterstock

מכירים את אגדת העם על המלך ששאל את בנותיו כמה הן אוהבות אותו וזכה לתשובה הכי מקורית מהבת שאוהבת אותו "כמו מלח" – כי בלעדיו שום דבר לא ערב לחך? ובכן, קשה לנו באמת לחשוב על אוכל ללא מלח או עם מעט מאוד מלח.

 

יחד עם זאת, צריכה מוגברת של מלח קשורה ללחץ דם גבוה ומעלה את הסיכון לשבץ מוחי ולמחלות לב וכלי דם. מזונות עתירי נתרן מסוכנים עבור הסובלים ממחלות כרוניות שונות כמו סוכרת, ואף מעלים את הסיכון לחלות במחלות כמו אוסטיאופרוזיס וסרטן.

 

 

 

 

השאלה היא כמה מאיתנו צורכים יותר מדי נתרן. והתשובה היא – כולם. עבור אנשים בריאים ההמלצה היא להגביל את צריכת המלח לכמות השווה לכפית אחת ביום (2,300 מ"ג נתרן). לחולים במחלות לב, לחץ דם, כליות או סוכרת – ההמלצה כבר יורדת לכמות של קצת יותר ממחצית כפית מלח (1,500מ"ג נתרן ליום).

 

שף אומר לא מלח
נפרדים מהמלחייה

בשלב זה כבר ברור לכולנו שאנחנו צורכים הרבה מעבר להמלצות. כדאי לדעת שחלק נכבד מאותו מלח מגיע ממזון מעובד ומשומר ומאכלים קנויים כמו סלטים, בשר כשר, גבינות קשות, נקניקים וכן הלאה.

 

החלק הראשון בפתרון הבעיה טמון במיקוד כמה שיותר מהאכילה שלנו על מזונות טריים בהכנה ביתית. החלק השני הוא מציאת תחליפים למלח: מרכיבים שיעניקו לו חזרה את הטעם שאנו חשים שאבד ללא שקשוק המלחייה.

 

אלו הם המזונות המומלצים ביותר לכך:

שום

מוסיף טעם ללא הוספת נתרן. לאחר הפחתת המלח מהתפריט תוכלו להכפיל את כמות השום בה אתם משתמשים בתבשילים ובסלטים שלכם. בנוסף, השום יסייע לכם להוריד את רמות לחץ הדם – אחת מהסיבות שהפחתתם בנתרן מלכתחילה.

 

שום וכותש שום
להכפיל את כמות השום

 

לימון

אכן מוסיף המון. הלימון פועל בדומה למלח, בהדגשת טעמים במנה ומומלץ לשלב אותו כמיץ וכגרידה מהקליפה.

 

אישה סוחטת לימון על דג סלומון
לימון – מדגיש טעמים

 

שמיר

למנות של דגים, תפוחי אדמה או סלט עם מלפפונים, השמיר יעניק טעם דומיננטי שישכיח את חסרונו של המלח.

 

אישה קוצצת שמיר
השמיר הדומיננטי

 

אבקת בצל

יתרונה של אבקת הבצל היבש בתיבול, היא טעמה העז – יותר מזה של הבצל הטרי. כדאי לדעת שהיא מכילה גם קורטוב מתיקות. נסו אותה במרקים, תבשילים ואפילו על צ'יפס (עדיף אפוי). שימו לב שלא לרכוש אבקת מרק בטעם בצל – סיכויים רבים שאבקה זו מכילה כמויות נתרן גבוהות.

 

צ'יפס עם אבקת בצל ושום
אבקת בצל – טעם עז יותר

 

שמרים תזונתיים

שמרים תזונתיים הם פתיתים או אבקה שניתן להשיג בבתי טבע ומעניקים למנה טעם שמזכיר גבינה אף שאינם חלביים. השמרים משתלבים היטב בפסטה ועל פופקורן. בנוסף, השמרים התזונתיים מכילים סיבים מסיסים בשם בטא גולקן שעשויים לסייע בהורדת כולסטרול וסיכון למחלות לב.

 

פתיתי שמרים תזונתיים
טעם שמזכיר גבינה: פתיתי שמרים תזונתיים

 

עוד ב תזונה

דיאטה בזמן יציאה משגרה: חלי ממן מסבירה איך לא לעלות במשקל בחגים ובחופשות

לכתבה המלאה

 

חומץ בלסמי

טעמו החמוץ החד והמתקתק של החומץ הבלסמי מדגיש טעמים טבעיים במנה וממתן את הצורך בהמלחתה. החומץ הבלסמי מושלם לשילוב בסלטים, מרינדות, מנות דגים ובשר וירקות צלויים. אם תצמצמו אותו מעל הכיריים תחת אש נמוכה, טעמו יהפוך לדומיננטי אף יותר.

 

חומץ בלסמי על סלט קפרזה
סלט קפרזה איטלקי עם חומץ בלסמי. לא לשכוח לצמצם

 

שמן כמהין

בניגוד לפטרייה היקרה והקשה להשגה, שמן הכמהין, בעל המחיר הנגיש, מוסיף טעם חזק ועמוק של אדמה למנות, ומספיק לזרזף כמה טיפות ממנו. מומלץ לשילוב על פיצה, פסטה, פירה, וירקות צלויים.

 

שמן זית עם פטריות כמהין
שמן כמהין – טעם עז ומחיר נגיש

 

ג'ינג'ר

ג'ינג'ר, בעל הטעם הדומיננטי, משלב בין חריפות למתיקות ויכול להוות תחליף בריא ונהדר למלח. ניתן להשתמש בשורש בגרסה הטרייה או בזנגביל יבש וטחון. מתאים לשימוש במרקים ורטבים שונים. בנוסף, הג'ינג'ר, בעל הסגולות הבריאותיות הרבות, הינו אנטי דלקתי ועשוי לעזור לכם גם בהפחתת כאבי שרירים.

 

זנגביל (ג'ינג'ר) ואבקת זנגביל
ג'ינג'ר – לספק טעם עוצמתי למנות

 

 

 

 

חומצות אמינו קוקוס

רוטב שמזכיר את הסויה ועשוי מצוף דקלי הקוקוס. בניגוד לסויה, רוטב חומצות אמינו קוקוס המלוח, מכיל קורטוב מתיקות והרבה פחות נתרן. נהדר לשילוב במוקפצים, במנות אורז וברטבים.

 

סושי עם רוטב חומצות אמינו קוקוס
להחליף את הסויה ברוטב חומצות אמינו קוקוס

 

כוסברה

אם אתם מהאנשים שאוהבים את עשב התיבול הזה, זה הזמן להגביר את השימוש בו. הכוסברה מוסיפה טעמים עמוקים, חמים ולימוניים למנה, שיטשטשו היטב את העדר או הפחתת המליחות. בנוסף, הוא מצוין לתפקוד המוח ומערכת החיסון.

 

כוסברה
עלי כוסברה – טעם עמוק ולימוני

 

טרגון

למי שלא מכיר, עשב התיבול הזה, בעל הטעם המזכיר ליקוריץ עם מעט מרירות, יכול להשתלב היטב כתחליף מלח בביצים מקושקשות או מנות עוף, דגים וירקות.

 

עוף עם טרגון - שילוב נהדר
עוף עם טרגון – שילוב נהדר | צילום: shutterstock

 

ניתן להשתמש בטרגון טרי או יבש כדי לתבל מאכלים. את הטרגון מומלץ במיוחד לשלב ברטבים על בסיס חמאה או שמנת.

 

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא חלב שקדים ואגוזים להכנה ביתית: ללא סינון ועם מרכיב אחד בלבד

באפס מאמץ, בעלות מזערית ובגרסה הרבה יותר בריאה; הכירו את המתכון לחלב שקדים...

מערכת LivA

מזון בריא מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד....

רויטל ונונו

עורכת ראשית

דיאטות כרובית במקום אורז? התחליפים שיגרמו לכם לרדת במשקל

כשמדובר בדיאטה, כל קלוריה נחשבת וכל ביס נספר - ואנחנו לא קטנוניים. במקום...

מערכת LivA

דיאטות זה מוכח: אפשר להגביר את חילוף החומרים בלי כושר

מצאנו את הדרך להניע את המטבוליזם ואולי גם להשיל כמה קילוגרמים. הסוד: לשתות...

סימי שאואר

תזונה גדר ההפרדה: אילו ירקות ופירות אסור להניח אחד ליד השני?

האבוקדו יהפוך לשחור אחרי יום במחיצת חברה צהובה, המלפפון ממש לא אוהב את...

מערכת LivA

דיאטות לא יכולים לוותר על מתוק? 5 עצות זהב שיעזרו לכם ברגע האמת

אתם שומרים על דיאטה מסודרת ומשתדלים לאכול בריא, ובכל זאת – כשעומד לנגד...

ראיון עם:

מיה בן אפרים קליין

דיאטנית קלינית

מזון בריא איך מכינים מים בטעמים בבית?

אם אתם משתעממים ממים, חוששים שאתם לא שותים מספיק ובאופן כללי מעדיפים משקאות...

סימי שאואר

מזון בריא אוכל בריא: רשימת הקניות האולטימטיבית לסופרמרקט

אנחנו יודעים מה אתם צריכים: רשימה ברורה ומלאה של מיטב המוצרים הבריאים שכדאי...

סימי שאואר

תזונה האם הסירים והמחבתות שלכם בריאים או רעילים?

שמים לב לכל מה שנכנס לכם לפה? אולי כדאי להתעכב גם על איך...

סימי שאואר