קמח כוסמין: טרנד חולף או דגן על? ומתכון לפיתה "בריאה"

אנחנו שומעים את השם שלו כל הזמן אבל האם מדובר במוצר בעל ערך תזונתי גבוה או שאולי מדובר רק בטרנד? אורית הלר, דיאטנית קלינית, מספרת על קסם הכוסמין ונותנת מתכון מנצח לפיתות מיוחדות

2 דק׳

עילוי או טרנד? | צילום: shutterstock

עילוי או טרנד? | צילום: shutterstock

שתף:

עילוי או טרנד? | צילום: shutterstock

 

נתחיל מהתחלה: מהו קמח כוסמין?

"הכוסמין הוא דגן. ישנו מגוון רחב של סוגי דגנים, מתוכם שלושה סוגי דגנים הנפוצים לאפייה – חיטה, כוסמין ושיפון. הכוסמין הוא סוג של חיטה קדומה שמשמשת אותנו עוד מימים ימימה.

 

יתרונותיו נוגעים בעיקר (אבל לא רק), לאנשים הסובלים מכאבי בטן בעקבות אכילה של חיטה, וזאת משום שהרכב הגלוטן בכוסמין הוא הרכב יותר ידידותי למעי".

 

מספרת לנו אורית הלר, דיאטנית קלינית המלווה משפחות במעבר לתזונה בריאה. לשאלתנו האם יש לקמח הכוסמין יתרונות תזונתיים משמעותיים נוספים היא עונה:

יתרונותיו הבריאותיים אינם מובהקים, אך יש לו יתרון משמעותי אחר, חשוב לא פחות, והוא שקל לעבוד אתו: קל להכין אתו לחמים, עוגות בחושות, עוגיות, מאפים ופשטידות.

 

סוגי  קמח כוסמין

הלר מציינת שישנם 2 סוגים של כוסמין, ביניהם אנשים נוטים לבלבל כל הזמן, אך חשוב לדעת מה ההבדל ביניהם:

 

  • כוסמין לבן
  • כוסמין מלא

 

"קמח כוסמין לבן הוא כמו קמח לבן רגיל – לא בריא בכלל, מעלה את רמות הסוכר בדם ואין לו שום יתרון תזונתי.

 

מאידך, קמח כוסמין מלא מבחינה תזונתית, זהה פחות או יותר לערכים של קמח שיפון מלא או קמח חיטה מלא, אבל מבחינת התנהלות במטבח – הרבה יותר קל לעבוד אתו, ובזה הוא מנצח.

 

 

קל לאנשים להתחבר אליו, הוא אינו דחוס כמו קמח השיפון המלא, ואפשר להכין אתו אוכל טעים, מגוון ולא כבד".

 

עם זאת, בדומה לספירולינה ולגוג'י ברי, אומרת הלר, "בסופו של דבר, מדובר בעוד טרנד בריאותי".

 

אורית הלר
אורית הלר, דיאטנית קלינית | צילום: אמנון ארד

האם קמח כוסמין מומלץ לכולם?

"מלבד אנשים הסובלים מצליאק למשל, קמח הכוסמין מומלץ לכולם. בניגוד למה שאנשים רבים נוטים לחשוב, קמח כוסמין מכיל גלוטן".

כשאנחנו עומדים מול המדף בסופר ומתלבטים איזה לחם לקנות. כיצד נדע לבחור את לחם הכוסמין הטוב ביותר?

"טוב… זה נושא שלם" עונה הלר בחיוך, "בגדול, יש לבדוק קודם כל שהלחם הוא מאה אחוז כוסמין מלא ולא משולב עם לחם לבן. הדבר השני שצריך לבדוק הוא שאין לו סוכר, והדבר השלישי הוא האם נמצאים מרכיבים נוספים בלחם, שאיננו מכירים, למשל חומרים משמרים, מהם עדיף להימנע כמה שיותר".

האם אפשר להשתמש בקמח כוסמין מלא כתחליף לקמחים אחרים במתכונים מסוימים?

"בהחלט. את הקמח הלבן אפשר להחליף בקמח כוסמין מלא בהמון מתכונים. למשל בפשטידות, עוגות, פנקייקים, עוגיות, לביבות אפויות ואפילו בקציצות. עם זאת, לא כל דבר צריך להיות מכוסמין. חשוב לגוון תזונתית הן בסוגי הקמחים והן בסוגי הפחמימות שלנו, אבל כשאני אומרת 'גיוון' אני לא מתכוונת בין לחם לבן ללחם מלא, אלא בין שני סוגי הקמחים המלאים".

 

עוד ב תזונה

יש דבר כזה: שייק שוקולד בריא ועוד 6 משקאות מפנקים ודיאטטיים

לכתבה המלאה

 

לסיכום, ביקשנו מהלר מתכון טעים ופשוט להכנה, איך לא, מקמח כוסמין. המתכון מכיל 2 סוגים שונים של קמחים: קמח כוסמין מלא, וקמח חיטה 80% מלא.
ולנו נשאר רק לומר, תיהנו.

 

מתכון לפיתות כוסמין מקמח מלא

פיתות כוסמין - קמח כוסמין
פיתות הכוסמין של אורית הלר

מצרכים:

  1. חצי קילו קמח 80% מלא + חצי קילו קמח כוסמין מלא 100%
  2. כף וחצי שמרים יבשים
  3. כף סוכר
  4. 3-3.5 כוסות מים פושרים
  5. כף שמן זית
  6. כף מלח

אופן ההכנה:

  • מערבבים יחד את השמרים, 3 כוסות מים והסוכר ומתסיסים עשר דקות עד רבע שעה, מערבבים יחד עם הקמח ולשים עד לבצק דביק אבל לא מידי.
    אם צריך מוסיפים מעט מים.
  • מוסיפים את השמן והמלח – מתפיחים שעה.
  • מחממים תנור ל- 250 מעלות – פה הסוד של הפיתות..
  • קורצים עיגולים כמו לחמניות קטנות – 50 גרם לפיתה, עובדים עם קמח ומפזרים קמח על נייר האפייה. מתפיחים רבע שעה נוספת.
    משטחים את הלחמניות לצורת פיתה עם שתי הידיים או מערוך.
  • נותנים להן לנוח ל-10 דקות.
  • מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומקומחת, מכניסים לתנור חם מאד למשך חמש דקות בלבד.

 

שיהיה בתאבון.
מתכונים נוספים ניתן למצוא באתר, בקבוצת הפייסבוק "פשוט לאכול בריא" ובאינסטגרם של אורית הלר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

ניקוי רעלים 5 מתכוני מיצים שיעזרו לכם לנקות את הגוף מרעלים

כמה שאנחנו אוהבים משקאות ממותקים וכמה שהם גורמים לנו נזק?! מיצים בריאים, שהם...

מערכת LivA

מזון בריא ארוחות הבוקר הכי בריאות שיש

"בבוקר אכול כמו מלך, בצוהריים כמו נסיך ובערב כמו אביון" אמר הרמב"ם, וכנראה...

סימי שאואר

מזון בריא לא רק שמפיניון: פטריות בריאות למאכל שאתם חייבים להכיר

פטריות המאכל המוכרות לנו הן הרבה יותר מתוספת לפיצה או לסלט. הן מונעות...

מערכת LivA

מזון בריא כוח הזרע: הכל על נבטים

גידלנו אותם בגן הילדים, הם מציצים עלינו ממדפי הסופר, ואושיות הבריאות לא מפסיקות...

מפל ישי

מזון בריא בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

רוצים לשמור על הבריאות והגזרה אבל אין לכם זמן או חשק לבלות בבישולים...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

נטורופתיה מאורגנו ועד זנגביל: התבלינים שיבריאו אתכם

הם בעלי טעם וארומה עזים ולא היינו יכולים להסתדר בלעדיהם בצלחת שלנו -...

נועה יואל

נטורופתית

מזון בריא מדריך מלא: הדרך הנכונה ליהנות מיתרונות התה הירוק

מה כבר צריך לדעת על תה?! מוזגים מים חמים ושותים. אז זהו,...

נטלי רון

מזון בריא אוהבים קפה? בואו לבדוק כמה באמת אתם יודעים עליו

האם קפה יכול לשפר ביצועים באימון? האם הוא מומלץ לדיאטה? ובאיזו מדינה שותים...

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

מזון בריא לקלות או לא לקלות? זאת השאלה

החלטנו להעמיד למבחן את הלחם הטרי מול הלחם הקלוי. מי טוב יותר...

מערכת LivA