כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בחוץ קר וגשום, אתם מתחת לפוך וחסרי חשק ואנרגיה לגבי היום שממתין לכם בחוץ. מה שאתם חווים הוא הורמונלי וטבעי ויש דרכים לעצור זאת והן קשורות למשקפי שמש, סוודרים ומוזיקה קצבית
עונת החורף גורמת לשינויים בטבע, ובמקביל גם בחיים שלנו; השינויים נובעים בשל מזג האוויר הקר, ההסתגרות בבתים ובחללים סגורים, ובעיקר בשל הפחתה בכמות האור אליה אנו נחשפים. למרות שהחורף הישראלי פחות קשה מארצות צפוניות יותר, גם אצלנו הוא יכול לגרום לעייפות, מצב רוח ירוד, חולשה של מערכת החיסון, תחושת דכדוך ואפילו דיכאון.
כבר בשנות ה-80, חוקרים ממכון הבריאות הלאומי של ארצות הברית הצביעו על הקשר ההדוק שבין תפקוד הגוף לאור היום. הירידה בכמות אור היום בעונה זו של השנה גורמת לעלייה ברמות המלטונין (הורמון השינה, המופרש בחושך) ולירידה בייצור הסרוטונין (מתווך עצבי הקשור למצב רוח טוב).
ככל הנראה עודפי מלטונין גורמים לתחושת העייפות והישנוניות ורמות נמוכות של סרוטונין עלולות להוביל לדיכאון ושינויים במצב הרוח, חוסר אנרגיה, בעיות שינה ותחושת חוסר שליטה.
הנטורופתית, מוניק חסון אלעזר, מעניקה לנו שש המלצות שיעזרו לשמור על מצב הרוח בתקופת החורף ולהישאר נמרצים וחיוניים:
הדרכים לשמירת מצב הרוח בימי החורף:
פעילות גופנית – בלי משקפי שמש
ההמלצה לבצע פעילות גופנית חוזרת על עצמה הן ככלי מניעתי כנגד מחלות והן כאמצעי טיפול בבעיות רבות. בחורף כדאי להרבות בהליכה בשעות שיש בהן אור יום. חשיפה לאור בהיר, במיוחד בבוקר, מאפשרת שחרור סרוטונין וכך משפרת את מצב הרוח. מומלץ להתחיל את היום ברגל ימין – ולצאת מדי יום ל-20-15 דקות הליכה ללא משקפי שמש.
טבע – טיולים גם בשבת גשומה
רצוי לבצע את ההליכה, או כל פעילות גופנית אחרת, בחיק הטבע. טיול בפארק או על שפת הים משפיע לטובה על הבריאות ועשוי לשפר את מצב הרוח ולחזק את מערכת החיסון.
רוב הפריחות היפות בארצנו מלבלבות בחודשי החורף, לכן, מומלץ ביום חופש או בסופי שבוע לצאת מהבית עם המשפחה, הילדים, החברים או עם קבוצות מאורגנות ולטייל באוויר הקריר והצח.
מוזיקה – כזו "שעושה שמח"
מוזיקה שקטה ורומנטית מתאימה מאוד בשעות הערב או לפני השינה. לעומת זאת בבוקר כדאי לשמוע מוזיקה קצבית שנותנת חשק לשיר או לרקוד. כדאי להשמיע מוזיקה בזמן ההליכה או הפעילות הגופנית כדי לשמור על קצב מהיר יותר.
מחקרים מראים שלמוזיקה יש השפעה מצוינת על מצב הרוח. היא מפחיתה לחץ ודכדוך ויכולה אף לשפר את איכות השינה.
ביגוד – רדו מהאפור
למרות צו האופנה, בחורף עדיף לאמץ צבעים חיים ופחות גווני שחור ואפור. מומלץ להתמקד בצבעים חמים כמו צהוב, אדום או כתום כדי לתת צבעוניות לחיים. בין אם מדובר בצעיף או כובע, חולצה או סוודר – כל פריט מתאים כדי לתת לכם טאצ' של שמחה, וכמובן גם לכל מי שפוגש אתכם.
תזונה ותוספים – שיפור מצב הרוח בחורף דרך מה שנכנס לפה
ויטמין D
חשיפה לשמש בקיץ מאפשרת לספק לגוף את המנה היומית של ויטמין D. אך בחורף – החוסר רב. מחקרים מראים שקיים קשר בין חוסר בוויטמין D ודיכאון. מומלץ לבדוק את ערכי הוויטמין בבדיקת דם ובמידת הצורך ליטול תוסף של הוויטמין עד שניתן יהיה לחזור ולהשתזף בשמש הקיצית באחריות.
מגנזיום אחד המינרלים החשובים לאיזון מצב הרוח. מומלץ להרבות באכילת המזונות העשירים במגנזיום: ירקות עליים ירוקים (תרד), קטניות (שעועית, עדשים), שקדים לא קלויים ודגנים מלאים (אורז מלא, כוסמת).
נוגדי חמצון
מומלץ לצרוך כמות גדולה של נוגדי חמצון. אלו נמצאים בעלים ובירקות הירוקים – ברוקולי, קייל, כרוב, מנגולד, רוקט – המכילים כלורופיל ומגנזיום, ירקות כתומים המכילים בטא קרוטן כמו בטטה, דלעת, דלורית או גזר. ופירות, כמו פירות יער או רימון.
ויטמיני B ויטמיני B משפיעים לטובה על מערכת העצבים ומשפרים את מצב הרוח. הם נמצאים בשמרי בירה, קטניות, אגוזים ושקדים.
שילוב של שני צמחי מרפא אלו מאזן את מצב הרוח ומונע דיכאון: היפריקום, הנוגד אי־שקט ומצב רוח ירוד, יחד עם רוזמרין, נוגד חמצון שמרומם את מצב הרוח.
כיצד מכינים? שמים כף עלי רוזמרין וכף פרחי היפריקום בכוס מים רותחים. משרים 10 דקות ושותים פעמיים-שלוש ביום.
חשוב לציין כי בישראל השימוש בהיפריקום מחייב מרשם רופא. בכל מקרה, אין ליטול היפריקום יחד עם תרופות אחרות ואין לשתות תה רוזמרין אם אם סובלים מלחץ דם גבוה (אין בעיה להשתמש בכמה עלי רוזמרין כתבלין מדי פעם).
לסיכום, עונת החורף היא הזדמנות להתבונן בתהליכי הטבע וכמוהו להאט קצב. אם יש תחושה של עייפות יתר, דכדוך, או מצב רוח ירוד, שימו לב לתזונה, שהו יותר זמן באור השמש והימנעו מהתבודדות.